Srpanj 19, 2025, 17:22:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: teleskop + guppy  (Posjeta: 4535 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomo84

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: čakovec
teleskop + guppy
« u: Veljača 14, 2013, 21:23:54 poslijepodne »
pomozite, prvo sam dobio teleskopa pa sam onda morao nabavit akvarij. nabavio sam 54l sa filterom, grijačem, poklopcom sa rasvjetom i zadovoljan sam sa time. s vremenom sam dodavao društvo: 1 plehi koji se cijelo vrijeme skriva pod panjem, jel to normalno ili bi on morao i nešto čistit :question:. a prije par dana stavio sam i 1m i 2ž guppyja al danas ssam primjetio da guppyi grickaju teleskopa koji im pokušava pobjeći al baz uspjeha. jel to normalno ili će ta ''ljubav'' puknut :heartbr:?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: teleskop + guppy
« Odgovori #1 u: Veljača 14, 2013, 21:35:54 poslijepodne »
Pleho će ti brzo prerasti akvarij.Oni su aktivniji noću.Probaj ga zamijeniti za ancistrasa.Obi mogu biti i dva.
Stavi još 2 m i 3-4 ž gupija.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 14, 2013, 21:39:18 poslijepodne »
Hladnovodne i toplovodne ribice baš nejdu zajedno.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Veljača 14, 2013, 21:59:59 poslijepodne »
pomozite, prvo sam dobio teleskopa pa sam onda morao nabavit akvarij. nabavio sam 54l sa filterom, grijačem, poklopcom sa rasvjetom i zadovoljan sam sa time. s vremenom sam dodavao društvo: 1 plehi koji se cijelo vrijeme skriva pod panjem, jel to normalno ili bi on morao i nešto čistit :question:. a prije par dana stavio sam i 1m i 2ž guppyja al danas ssam primjetio da guppyi grickaju teleskopa koji im pokušava pobjeći al baz uspjeha. jel to normalno ili će ta ''ljubav'' puknut :heartbr:?

još ti u ovu kombinaciju samo nedostaje kornjača i to po mogućnosti malo veća da uvede reda na svoj način..

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2013, 07:05:06 prijepodne »
Pleho će ti brzo prerasti akvarij.Oni su aktivniji noću.Probaj ga zamijeniti za ancistrasa.Obi mogu biti i dva.
Stavi još 2 m i 3-4 ž gupija.

Uz ovaj savjet dodajem da teleskop obavezno van!!! Može i nekoliko manjih corydorasa.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2013, 12:11:47 poslijepodne »
hvala vam na savjetima. znam da teleskop nejde baš u taj akvarij ali njega sam dobio na poklon pa nebi bilo zgodno da ga izbacim. za plehija znam da će narast al imali su samo njih u dućanu zato je samo jedan, l ako neko hoće mogu mjenjat. velite da još nekoliko guppyja ubacim, a litraža po ribici? :question:

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2013, 12:15:30 poslijepodne »

još ti u ovu kombinaciju samo nedostaje kornjača i to po mogućnosti malo veća da uvede reda na svoj način..
ha ha hvala na savjetu. sarkazam mi sad baš ne treba pošto sam početnik a mislim da nisam napravio neku kardinalnu grešku pošto mi je zoo centar odmah iza čoška pa mogu odmah to ispravi :down:

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2013, 12:36:27 poslijepodne »
Koliko god ti se ne svidjalo ali morat ces se odluciti ili tropi ili hladna voda. Neko vrijeme ce ti funkcionirat a onda ce nastupit problemi.

Pleco ne cisti otpad, vec alge. Nazalost u ducanima se redovno prodaju kao cudotvoran cistac dna i otpada, a to jednostavno nisu, vec je samo veliki algojedni oklopni somovi.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2013, 13:13:04 poslijepodne »
Koliko god ti se ne svidjalo ali morat ces se odluciti ili tropi ili hladna voda. Neko vrijeme ce ti funkcionirat a onda ce nastupit problemi.

Pleco ne cisti otpad, vec alge. Nazalost u ducanima se redovno prodaju kao cudotvoran cistac dna i otpada, a to jednostavno nisu, vec je samo veliki algojedni oklopni somovi.

hvala na savjetu, znam da pleho nije čudotvorac, zato imam nešto bilja (1x anubijas, 1x cladophora, te jedan grmić mahovine mislim da je vesicularia) pa i to bilje ima neku ulogu čistača ako sam dobro upućen zajedno sa filterom( 300l/h)
ja bih najradije izbacio teleskopa i nastanio još nekoliko ribica al pokušajte me razumjeti, njega sam dobio na poklon pa je to malo teže :punch:,

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2013, 13:53:12 poslijepodne »
Onda izbaci gupije i ostavi teleskopa! ;)
Ili kupi još jedan akvarij. Probaj i ti razumit, na ovom forumu ćeš jako teško dobiti odobravanje te kombinacije...

Pleha vrati (ako možeš) a tu na forumu ancistrusa ima koliko hoćeš, ako se ne poklanja onda je cijena simbolična. Isto tako i bilje.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Veljača 15, 2013, 19:47:27 poslijepodne »
Ako si početnik najbolji prijatelj ti je priručnik za početnike tamo fakat sve ljepo piše, vjeruj još mi je vriško i ja sam tu od nedavno.

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Veljača 15, 2013, 20:04:49 poslijepodne »
Ako sam dobro razumio prvo si dobio teleskopa pa si mu kupio grijač i stavio toplovodne ribice, zašto jednostavno nisi napravio akvarij za hladnovodne ribice ?

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 15, 2013, 20:45:20 poslijepodne »

ha ha hvala na savjetu. sarkazam mi sad baš ne treba pošto sam početnik a mislim da nisam napravio neku kardinalnu grešku pošto mi je zoo centar odmah iza čoška pa mogu odmah to ispravi :down:

ako ti je zoo centar iza ćoška pa da si ih i tamo pitao ne vjerujem da bi ti rekli da idu gupiji i teleskopi zajedno..a zašto bih te štedio i sarkazma i bilo čega drugoga? jesi se raspitao prije nego što si ubacio ribe zajedno ? naravno da nisi..obična lijenost i sad je panika jer si izazvao patnju jedne bespomoćne životije.. ja te neću štedjeti da bi tebi bilo lakše.. ako si početnik onda se raspitaj što s čim ide..

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 15, 2013, 20:57:32 poslijepodne »
Ovdje možeš dobiti pomoć i informacije o bilo čemu što te zanima u vezi ovog hobija, informiraj se prije nego što kupiš ribice jer neki ljudi po petshopovima su jednostavno trgovci i samo prodaju ribice da ih prodaju, savjetujem ti da popraviš stanje u akvariju jer ako ribice uživaju onda i ti možeš uživati u njima a vjerujem da ti je to i cilj. Nemoj brzati i biti nestrpljiv jer se tada dešavaju pogreške.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2013, 15:49:52 poslijepodne »
društvo ove vaše kitike mi skakući po glavipa mi sinula neka ideja. molim vas da velite svoje mišljenje o njoj da opet ne napravim neku porešku. ovako ja bi nabavio drugi akvarij za teleskopa i onda bi ga stavio uz postojeći tj. u nastavku ali : dal se mi neće onda voda grijat poto je akvarij do akvarija? te na koji način izračunat litraži akvarija po dimenzijama? onda bih imao i hladnovodni akvarij u koji nadam se da ide neko bilje tipa mahovine, a jel mogu u hladnovodni i puževi? čekam vaša mišljenja  :zagrljaj: (raširenih ruku)

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2013, 15:58:12 poslijepodne »
koji puzevi?
ako su akvariji prislonjeni jedan uz drugi ovaj hladniji ce "privlaciti" toplinu na sebe
između njih stavi stiropor i miran si
litrazu najlakse izracunas DxŠxV / 1000

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 16, 2013, 16:03:03 poslijepodne »
hvala na litraži, al ako stavi stiropol neće biti baš estetski lijelo, u tome je štos, htio bi da bude po ps-u al da bude ugodno i za oko. znači ne preporučaš stavit jedan do drugog

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 16, 2013, 16:50:51 poslijepodne »
Ja imam tropski sa temperaturom cca 27. Uz njega sam prislonio jedan mali (10 litarski, namjenjen da bude vrtić) u nadi da će se moći grijati od velikog. Međutim, u malom temperatura nije prelazila 24, dnevna temperatura u sobi je 22, a noćna oko 19.

Eto, ako ti to nešto pomaže...

Ali ti ne moraš prisloniti jedan uz drugi, ostavi 5 mm razmaka i amen.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #18 u: Veljača 16, 2013, 17:44:58 poslijepodne »
90% akvarista ulazi u ovaj hobi slučajno,Ili dobije na poklon staklenu kuglu sa ribicom ili vidi kod nekoga pa mu se svidi.
Tako da zbog svojih grešaka se nemoraš previše brinuti, pošto si se učlanio na stručni Forum,što znači da želiš i nešto više
naučiti.Nemoj se ljutiti na komentare starijih akvarista jer svi oni pa bili i malo sarkastični su dobronamjerni.Razumi i Ti njih,pa
pogledaj i sam, ovdije je svaka druga tama gotovo identična tvojoj.
Akvarije slobodno stavi jedan pored drugog.U hladnovodnom i tako nećeš imati grijač.pa će biti hladnovodni.U njega može svo bilje kao i
u toplovodni s obzirom da će ti voda u njemu i tako biti oko20 stupnjeva.

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 16, 2013, 18:08:37 poslijepodne »
zanimljivo da se  svako malo  pojavi neki " početnik" na forumu i to obavezno s tipom pitanja o hladnovodnim i toplovodnim ribama ili nekim mirnijim i predatorima.. i onda poslije nekoliko poruka nestane, obavezno od podataka u nicku ima samo nick  i ne daj Bože godine, lokaciju, mail ili neku drugu informaciju..

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #20 u: Veljača 16, 2013, 21:37:26 poslijepodne »
zanimljivo da se  svako malo  pojavi neki " početnik" na forumu i to obavezno s tipom pitanja o hladnovodnim i toplovodnim ribama ili nekim mirnijim i predatorima.. i onda poslije nekoliko poruka nestane, obavezno od podataka u nicku ima samo nick  i ne daj Bože godine, lokaciju, mail ili neku drugu informaciju..

U pravu si ali dozvoli i početnicima da nauče nemoj ih odmah poklapati kako si to ovdje napravio. No ne bih više o tebi!
Stavi akvarij pored akvarija pusti mali razmak dovoljno je i mm jer je i to dovoljno da temp iz jednog ne prelazi u drugi i vidi što je napisao čiča jer to stoji!
Puno uspjeha i veselja u hobiju ti želim!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 16, 2013, 23:25:47 poslijepodne »

U pravu si ali dozvoli i početnicima da nauče nemoj ih odmah poklapati kako si to ovdje napravio. No ne bih više o tebi!
Stavi akvarij pored akvarija pusti mali razmak dovoljno je i mm jer je i to dovoljno da temp iz jednog ne prelazi u drugi i vidi što je napisao čiča jer to stoji!
Puno uspjeha i veselja u hobiju ti želim!

saša..poklopit ću svakog tko je toliko lijen da pročita par staranica o nečemu što ga kao zanima, a kome to nije pravo nije moj problem.... rekao sam i iza toga stojim. ..
da sad mladog početnika pitamo da postavi neku sliku svog akvarija zanimam me da li bi udovoljio mojoj molbi da vidim da li uopće ima taj akvarij i tu situaciju koju spominje..

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #22 u: Veljača 17, 2013, 00:07:49 prijepodne »
ma u pravu si samo si možda preagresivan.
Što se fotki tiče i ja se tek spremam da ih prezentiram kad u potpunosti završim novi postav,a apropo toga 25 godina imam razno razne akvarije i po 10tak komada i moram priznati da možda imam ukupno dvije tri slike.
Mišljenja sam da ako početnik krene u čitanje ovih stranica da će se vrlo brzo izgubiti i biti će izbonbardiran razno raznim informacijama pa načelno zbog tog stavljaju ovakava pitanja ovdje.
Da se treba pročitati priručnik za početnike koji je ovdje dan i to dan doslovno,toga u moje vrijeme nije bilo niti je bilo ikakovih knjiga na našem jeziku e tu ne da si u pravu nego zbilja si u pravu.
No krenuli smo off mada će možda i ovo pročitati pa krenuti čitati book.
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2013, 19:00:01 poslijepodne »
hvala čići i saši na savjetima. a ostalima obećajem da ću sredit profil a slike ći stavit odmah kad skontam kak.
i evo slika, na prvoj dobio poklon, pa onda kad sam otvorio vaš forum bilo je joj!!! :down: a druga slika je njihov trenutni dom al slikano s mob i nabrzaka.

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 17, 2013, 19:17:49 poslijepodne »
Samo hrabro naprijed, nemoj krivo shvatiti neke od kritika koje si dobio i ja mislim da ovdije nije mijesto kritikama već ohrabrivanju i podržavanju, svi mi mislimo najbolje.
Samo ti stavi još koju fotku da i mi možemo vidjeti tvoje malo, veliko carstvo.