mene jos samo interesira radi cega tako velike promjene vode? znaci akvarij nekih 60l s 10-20 kozica unutra, velika povrsina filter materijala ako stavimo spuzvu po cijeloj strani.
pa kozice su full male i tesko da mogu poremetit parametre vode u tjedan dana, kuzim kod ciklida di su mrcine od riba ali mi ovdje nije bas jasno. jos k tome citam po stranim forumima da mjenjaju maksimalno od 10-30% i ne preporucuju vece izmjene
jer na tih 60l kad dodam 30l friske vode ima da se ph dosta promjeni bez obzira kakvu vodu dodajem jer rijetko da imamo svi idealni ph i ostalo nariktano u novoj vodi naspram ove u akvariju
Više puta promeniš vodu bolje je. i mislim,da to važi za sve živo što mi držimo u našim akvarijama.
Opomenuo si ciklide - jeli ti znaš gde oni žive, u jezerima sa miljunima i miljunima litra vode u kojoj je naravno ravnovesje kako mora bit, a onda jih mi strpamo u akvarij od 100 l i ti misliš da se oni baš divno osečaju, i onda jim ne promeniš vode jednom na mjesec 20%, i još misliš da se baš dobro osečaju?
I tu je bit zašto kot kozica treba redovno promjenit vodu, jer kozice nisu ciklidi ili zlatne ribice koje podnesu takve i onakve uslove u svom malom staništu. Kozice su malena stvorenja koja su puno puno više osetljiva nego ribe i zato jim moramo češče promenit vodu, jer one žive u potokima, gde voda teče, što znači da se promena vode vrši non stop.
Za primer uzmi pastrvo, koja živi u tekučoj vodi sa protokom min 9l na sekundu ( podatak kot uzgoja pastrve) i šarana koji treba tek 0,5 l protoka na dan, a šaran može imat 25 kila a pastrva najviše 3kg - kozica jeste malena ali osetliva, a zlatna ribica je velika i nije tako zahtevna.
Istina je, da je kot vas problem voda koja je tvrda, i zato je rešenje samo u predhodnoj pripremi vode, ili se to radi pomoču ozmoze ili pomoču posebne pretpripreme u posebnim posudama, u kojima se voda filtrira kroz šotne filtre i puno lišča. I tek tako predhodnu pripremljkenu vodu upotrebimo za promenu kot kozica.
Ono što kažete promena vode samo 20 posto, nije rešenje, jer vi doljevate vodu koja nije primerna za život kozica, i onda je u samom uzgojnom akvariju pokušate, da pokušate držat u uslovima koje su primerne za kozice.
Mislim da to nije rešenje, nego je rešenje u tome da u akvarij več stiže voda ovakva što bih morala bit - kh izpod 5, ph izpod 6,5 i sa ovakvom promenom dostižemo ono što u biti je promena voda - izboljšanje uslova u akvariju.
Da možda se čuje komplikovano ali to nije tako težko postič, ako imamo akvarij za kozice od 40l nam treba još jedan ovakav, u kojem spremamo vodu za promenu i ne treba da je akvarij može bit bilo koja bačva u kojoj čemo predhodno pripremit vodu kroz šotni filter.