Svibanj 01, 2025, 15:34:56 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Anketa

Dali imate cristal red kozice u svom akvariju, i koliko jih imate.

manje  od 10 kom
11 (26.8%)
više od 10 kom
8 (19.5%)
više od 50 kom
8 (19.5%)
imao sam jih ali su uginule
13 (31.7%)
imam jih ali se ne razmnožavaju
1 (2.4%)

Ukupno Glasova: 37

Autor Tema: Koliko vas ima cridstal red kozice ?  (Posjeta: 69175 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Koliko vas ima cridstal red kozice ?
« Odgovori #100 u: Veljača 28, 2013, 12:34:27 poslijepodne »
Ništa nemam prema RO vodi,( voda pridobljena sa ozmozom) ali on piše da je stavio destiliranu vodu, ( destilirana voda - ona iz bencinske?) RO voda ili destilirana voda nije jedno i isto.

mozda je mislio na RO al ono automatski napisao destilirana. sad kad bolje citam post i ja sam tukac citajuci destilirana automatski mislio na RO jer nisam nikad kupovao ovu na benzinskoj nek sam mislio an RO

« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2013, 12:38:01 poslijepodne od Malky »

Offline iglica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #101 u: Veljača 28, 2013, 12:35:14 poslijepodne »
Moram se ukljucit.
Dobro noktopus kaze destilirana ne, ali RO moze al sa mineralima. Isto tako da ne bude nesporazuma puno ljudi misli da RO voda nema klora sto nije tocno.

Ja za sada imam par kozicnjaka u jednom su crystalke i fire red a u drugom yellow i stavit cu jos black bee sa njima.
U pogonu nekih god dana.
E sad, imao sam velikih problema na pocetku zbog vodovodne vode pH je 9, kH 14 itd sto nikako nije odgovaralo kozicama.
Nakon tog sam krenuo sa RO + minerali i pH sam spustio na 7,5 a kH oko 2 sto se pokazalo jako dobro.
Jos nadem tu i tamo koju uginulu kozu al to je cijena prilagodbe koju ce svaki od nas platit ako uzima koze koje su navikle na uvijete koji im odgovaraju i stave ih u nasu tvrdu vodu.

Stavit cu slike kad stignem ;)

Sent from iPhone using Tapatalk 2

Offline iglica

• Punopravni član
  • Shrimp Master
« Odgovori #102 u: Veljača 28, 2013, 12:36:37 poslijepodne »
E da, temp mi je oko 21 stupanj i za crystalke je to zakon temperatura zbog boje i sveg ostalog ;)

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #103 u: Veljača 28, 2013, 12:49:03 poslijepodne »
Destilirana voda nije kupljena na nikakvoj benzinskoj nego u firmi koja radi dnevno 5000 litara za potrebe bolnica apoteka iostalog,firma je na jarunu u zg,kupuje se u rinfuzi ili u njihovoj ambalaži,pa ako ide za bolničke potrebe i u apoteke za mješanje lijekova onda mislim da nebi trebalo biti problema

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #104 u: Veljača 28, 2013, 12:56:18 poslijepodne »
Još nešto bi dodao,prije bilo ro aparature,ako je i bilo mi nismo imali novce za iste,a destiliranu vodu smo kupovali u petrovoj u zavodu za transfuziju ,oni koji su držali diskuse a i mrijestili ih znaju,i nikad nije bilo problema ,možda griješim oko mišljenja da bi trebalo biti isto i oko kozica!

Offline iglica

• Punopravni član
  • Shrimp Master
« Odgovori #105 u: Veljača 28, 2013, 13:03:49 poslijepodne »
Ne znam koliko su diskusi osjetljivi, ali naučio sam do sada da su kozice jakooo osjetljive, a nisu ni toliko bas jeftine ;)

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #106 u: Veljača 28, 2013, 13:09:58 poslijepodne »
A koja je razlika između destilirane i demineralizirane vode? Je li to isto (ako izuzmemo tu destiliranu s benzinske pumpe)?

Ja obično koristim demineraliziranu vodu iz Interspara u kombinaciji s vodom iz vodovoda, ali ne za kozice nego za mrijestove... -? Ali to mi je, s obzirom na količine koje sada trebam, postalo već malo preskupo pa ću ipak nabaviti RO uređaj.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #107 u: Veljača 28, 2013, 13:20:45 poslijepodne »
Visoka kvaliteta  demineralizirane vode osigurava se primjenom modernih postupaka u obradi vode kojima iz vode uklanjamo otopljene minerale i mikroorganizme.

filtracija na pješčanom filteru
filtracija i adsorpcija na aktivnom ugljenu
omekšavanje vode na kationskom izmjenjivaču
kontrola tvrdoće (0°nj.)
filtracija kroz dubinski 1 mikronski filter
membranska filtracija reverznom osmozom
kontrola specifične vodljivosti
kationska izmjena
anionska izmjena
kontrola specifične vodljivosti
punjenje u ambalažu
završna kontrola specifične vodljivosti - do max. 5 µS/cm
voda ima stupanj čistoće 3 prema HRN EN ISO 3696

Ovako se reklamira voda koja se prodaje kao destilirana(demineralizirana)

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #108 u: Veljača 28, 2013, 13:22:07 poslijepodne »
Ove vaše " medicinske destilirane  vode" ne poznajem zato se  neču pravit pametan, ali znam da ona destilirana voda koja se može nabavit kot nas u nikakvom primjeru nije za u akvarij.

Svakako je RO voda zakon, ali kot upotrebe RO vode, je neobhodna upotrebljavat takozvane minerale i srimp soli, ovih preparata ima u svijetu puno, na garnelenhaus ( spletna trgovina, samo za kozice, sa koje ja najviše učim) ima preko 10 različitih minerala i soli, baš kao dodatak za uzgoj kozica u RO vodi minerali i soli na garnelenhaus.

Minerali i soli koje se upotrebljava za uzgoj kozica uteču i na stabilniji ph i izboljšaju kakovost vode, možete si malo pročitat zašto minerali i soli u Ro vodi, jer ima svaki proizvod na toj stranici i detaljni opis kakvo je dejstvovanje na vodu za uzgoj kozica.
Verujem,da ovi minerali i soli nisu izmišljeni tek tako, da se više proda, nego imaju jako pomemban utjecaj na uzgoj kozica u RO vodi.

Kot mog uzgoja ne upotrebljavam nikakve soli, ali ako bih upotrebljavao RO vodu, nebih se usudio držat kozice bez ovih dodatka, a sa mojom prirodno mekom vodom nemam problema, zato i ne dodajem ništa.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #109 u: Veljača 28, 2013, 14:25:27 poslijepodne »
Bilo bi najbolje da nam je voda iz prirode dostupna u neograničenim količinama no ovako svi kemijamo ako su zdrave i žive ,znaći da nešto radimo dobro,no neznaći da neko drugi koji radi drugačije radi krivo.

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #110 u: Veljača 28, 2013, 15:53:54 poslijepodne »
Verovatno bih mogli nešto naučit od onih kojima uspjevaju, a to je svakako vonfj koji jih ne drži na ro vodi, verovatno i moji saveti nisu za odmet, ali ja imam prirodno meku vodu i zato i nemam nekakvih jakih problema sa uzgojom.

Svakome predlažem, da ne pokušava neke svoje formule, jer jih je previše pokušavalo  a uspjelo je samo nekolikima.

Na primeru od vonfya bih mogli puno naučit, jer uopšte ne komplikuje sa vodom, a ima podlagu od akadame i što je vrlo bitno - hrana mu je vrlo različita.
Cilj svakoga koji se opušta u uzgoj tih divnih malih stvorenja je u tome da mu žive i da se počneju razmnožavat, a za to je potrebno bit discipliniran,kot postavitve akvarija i poslije se nesmijemo opustiti i redovno održavat najoptimalnije uslove.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #111 u: Veljača 28, 2013, 16:14:09 poslijepodne »
 U potpunosti se slažem noktopus ,učiti na primjerima od drugih,imamo smjernice pa navalimo  :up:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #112 u: Veljača 28, 2013, 16:20:12 poslijepodne »
sad bi jos trebali znati kakva je ta voda od Vonfya ako ju je mjerio. noktopus mozda je bilo ali mi pobjeglo kak cesto i u kojem omjeru ti mjenjas vodu?

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #113 u: Veljača 28, 2013, 16:49:48 poslijepodne »
Vodu mjenjam svakih 7 dana pola, jedan šlauh iz akvarija a drugi direktno iz pipe u akvarij, kad tad zakasnim koji dan ali uglavnome se držim tog načela, svaka promjena se piše u poseban dnevnik, tako da vrlo rijetko kasnim za više od 3 dana.
Jer hranim kozice samo dvaput u 7 dana, prije svakog hranjenja izvadim - crijevom,hranu koja je možda oatala od prijašnjeg hranjenja. uvijek ostaju ostaci od briketa koprive, jer od tih briketa ne pojedu stablo, koje stablo  je  u briketima, to znam jer i stablo od friške koprive ne pojedu.
A naprimer kot hranjenja sa kineskim kupusom treba liste olupit, jer kora nije prebavljiva, a ostalu pojedu sve.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #114 u: Veljača 28, 2013, 17:10:13 poslijepodne »
Na tvoj komentar o akvariju zaboravio sam ti reći da sam prije slaganja imao list catappe ali sam ga zaboravio vratiti,temperatura mi je 24 stupnja,moram imati grijač jer kod mene u kući temperatura oscilira(grijanje na drva) ,filter materijala ima još u kučištu spužve,a budem dodao još vate,sa koprivama što si mi poslao hranim ih u maloj čašici.

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #115 u: Veljača 28, 2013, 20:14:35 poslijepodne »
Ako hraniš samo sa briketima koprive, to na dugi rok nije dobro, jer samo raznolika prehrana ugodno utiče na njihovo dobro osečanje. Kot hranjenja sa briketima koprive si verovatno primetio, da ne pojedeju sve, ono što ostaje - bijeli delovi su stabla od koprive, koja kozice ne jedu.
U početku mog uzgoja kozica, sam i ja upotrebljavao catapu, a onda sam skužio,da očito postižeš sasvim isti efekt sa navadnim hrastovim liščem, i kad gledam uzgajivače u Njemačkoj, oni isto upotrebljavaju obično hrastovo lišče,kot nekih uopšte ne vidiš podlage, jer jim je cijelo podlaga prekrita liščem.
Ako staviš dva lista na 10 l vode, onda se voda oboji i često izgleda kao blagi čaj, i to je ono što trebaju kozice.Prošli put sam u Avstriji kupio posebne vrečice, kao filter vrečice za čaj koje su baš u te svrhe, staviš na dotok u akvarij i voda se oboji tamno rjavo. No i ja nebih bio ja ako nebih zavirio u tu vrečicu, jer me močno interesiralo šta je u njoj, a u njoj je bilo puno nekakvog suhoh lišča naseckanog kao tobak za cigarete, a nije bila samo jedna vrsta bilo je više boja i više debelina.
Zašto to pričam - zato jer ako vam lišče u akvariju vizualno smeta, ga možete stavit u žensku čarapu i stavit u akvarij,i tako dodžete do efekta braun boje - huminske tvari čeju prelazit u vodu.

Offline tbilly

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #116 u: Veljača 28, 2013, 20:25:02 poslijepodne »
Nije samo kopriva,ali neče ni jednu kupovnu hranu,rađe pasu,ili blitva i tikvica ,ovo sa ženskom čarapom upotrebljvam za treset,ali kako ti kažeš,nasjeci na sitno i isti efekt u čarpi koja je u filteru

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #117 u: Ožujak 01, 2013, 16:39:44 poslijepodne »
mene jos samo interesira radi cega tako velike promjene vode? znaci akvarij nekih 60l s 10-20 kozica unutra, velika povrsina filter materijala ako stavimo spuzvu po cijeloj strani.

pa kozice su full male i tesko da mogu poremetit parametre vode u tjedan dana, kuzim kod ciklida di su mrcine od riba ali mi ovdje nije bas jasno. jos k tome citam po stranim forumima da mjenjaju maksimalno od 10-30% i ne preporucuju vece izmjene

jer na tih 60l kad dodam 30l friske vode ima da se ph dosta promjeni bez obzira kakvu vodu dodajem jer rijetko da imamo svi idealni ph i ostalo nariktano u novoj vodi naspram ove u akvariju

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #118 u: Ožujak 01, 2013, 16:57:45 poslijepodne »
Malky,njemu promjena vode ne utjece toliko na ph niti na ista drugo,zamisli ti da imas neogranice izvor tako kvalitetne vode,zasto ju onde nebi promijenio i vise nego sto treba
Isto tako da zivis kraj njihova stanista,zar nebi iz potoka mogao izvaditi vodu i promijeniti im citavi 100%,sigurno im se nista nece desiti,samo da je temperatura dobra

Stvar je da mi ostali imamo zajebanu vodu,i onda mijenjamo po malo,da ne zajebemo parametre vode,i tako mijenjamo po malo vode da se kozice prviknu na tu vodu,mala promjena im mozda nece smetati,ali velika sigurno hoce,i zato mi nesmijemo mijenjati 50% vode,nego na infuzijsku kapalju i ovako i onako

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #119 u: Ožujak 01, 2013, 19:27:09 poslijepodne »
mene jos samo interesira radi cega tako velike promjene vode? znaci akvarij nekih 60l s 10-20 kozica unutra, velika povrsina filter materijala ako stavimo spuzvu po cijeloj strani.

pa kozice su full male i tesko da mogu poremetit parametre vode u tjedan dana, kuzim kod ciklida di su mrcine od riba ali mi ovdje nije bas jasno. jos k tome citam po stranim forumima da mjenjaju maksimalno od 10-30% i ne preporucuju vece izmjene

jer na tih 60l kad dodam 30l friske vode ima da se ph dosta promjeni bez obzira kakvu vodu dodajem jer rijetko da imamo svi idealni ph i ostalo nariktano u novoj vodi naspram ove u akvariju

mislim da je napisao negdje da mu je protok užasno slab (2dcl/min) , praktički kao da mu voda stoji pa mislim da i to ima utjecaja na
velike izmjene vode, a i kao što Tiii kaže čovjek ima potok uz kuću sa idealnom vodom , pa onda nema problema.
« Zadnja izmjena: Ožujak 01, 2013, 19:32:01 poslijepodne od H3m3roid »

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #120 u: Ožujak 01, 2013, 20:15:55 poslijepodne »
Ahahah,nema potok kraj kuce,nego im je vodovodna voda takva  :D

Offline iglica

• Punopravni član
  • Shrimp Master
« Odgovori #121 u: Ožujak 02, 2013, 09:12:41 prijepodne »
Hehehe ;)

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #122 u: Ožujak 02, 2013, 11:01:55 prijepodne »

Više puta promeniš vodu  bolje je. i mislim,da to važi za sve živo što mi držimo u našim akvarijama.
Opomenuo si ciklide - jeli ti znaš gde oni žive, u jezerima sa miljunima i miljunima litra vode u kojoj je naravno ravnovesje kako mora bit, a onda jih mi strpamo u akvarij od 100 l i ti misliš da se oni baš divno osečaju, i onda jim ne promeniš vode jednom na mjesec 20%, i još misliš da se baš dobro osečaju?

I tu je bit zašto kot kozica treba redovno promjenit vodu, jer kozice nisu ciklidi ili zlatne ribice koje podnesu takve i onakve uslove u svom malom staništu. Kozice su malena stvorenja koja su puno puno više osetljiva nego ribe i zato jim moramo češče promenit vodu, jer one žive u potokima, gde  voda teče, što znači da se promena vode vrši non stop.

Za primer uzmi pastrvo, koja živi u tekučoj vodi sa protokom min 9l na sekundu ( podatak kot uzgoja pastrve) i šarana koji treba tek 0,5 l protoka na dan, a šaran može imat 25 kila  a pastrva najviše 3kg - kozica jeste malena ali osetliva, a zlatna ribica je velika i nije tako zahtevna.

Istina je, da je kot vas problem voda koja je tvrda, i zato je rešenje samo u predhodnoj pripremi vode, ili se to radi pomoču ozmoze ili pomoču posebne pretpripreme u posebnim posudama, u kojima se voda filtrira kroz šotne filtre i puno lišča. I tek tako predhodnu pripremljkenu vodu upotrebimo za promenu kot kozica.

Ono što kažete promena vode samo 20 posto, nije rešenje, jer vi doljevate vodu koja nije primerna za život kozica, i onda je u samom uzgojnom akvariju pokušate, da pokušate držat u uslovima koje su primerne za kozice.

Mislim da to nije rešenje, nego je rešenje u tome da u akvarij več stiže voda ovakva što bih morala bit - kh izpod 5, ph izpod 6,5 i sa ovakvom promenom dostižemo ono što u biti je promena voda - izboljšanje uslova u akvariju.

Da možda se čuje komplikovano ali to nije tako težko postič, ako imamo akvarij za kozice od 40l nam treba još jedan ovakav, u kojem spremamo vodu za promenu i ne treba da je akvarij može bit bilo koja bačva u kojoj čemo predhodno pripremit vodu kroz šotni filter.
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2013, 11:06:32 prijepodne od noktopus »

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #123 u: Ožujak 03, 2013, 12:09:09 poslijepodne »
Evo i nešto fotografija od današnjeg hranjenja sa friškom koprivom, prvi put u ovoj godini su moje kozice dobile friške koprive, jer do sada su bile na suhoj hrani.
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2013, 23:02:03 poslijepodne od noktopus »

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #124 u: Ožujak 03, 2013, 23:12:33 poslijepodne »
Jer sam u gornjome postu imao nešto problema sa slanjem slika, sam jih nešto stavio naknadno.

Dobio sam dva pitanja kako se spremi kopriva za kozice.

Sasvim jednostavno, nabereš staviš u vodu i maleno prokuvaš, koji minut da vrije,sa time uništiš plovnost svaog povrča ne samo koprive ,onda ohladiš i daješ kozicama, toliko koliko pojedu u jednom danu,koliko je to dobiješ sa vremenom iskustva.

Na donji sliki su cristal red koje imam u akvariju bez podlage, za bolje održavanje čistoče, jer mi je cilj da što brzo narastu, jih hranim svaki dan a matično jato hranim samo dvaput u sedmici,i one su na akadami.
Na slici je vidno i hrastovo lišče.
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2013, 23:20:05 poslijepodne od noktopus »