Srpanj 27, 2025, 17:50:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij 54 l barbusi  (Posjeta: 3937 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prasac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Prvi akvarij 54 l barbusi
« u: Veljača 10, 2013, 21:44:35 poslijepodne »
Pozdrav ljudi! Evo vec 10ak dana dosta čitam po forumu i informiram se umjesto da učim za ispite :D Za opremu i cikliranje sam manje više pohvatao osnove i sad što se tiče riba barbusi mi se sviđaju jer koliko sam pročitao dosta su lude ribe i zanimljive, ali pošto se ne slažu sa dosta vrsta koje su vaše preporuke uz njih da nabavim? I koje čistače za na dno?

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
Odg: Prvi akvarij 54 l barbusi
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2013, 21:46:33 poslijepodne »
E i koje biljke bi mogao posadit da mi je akvarij kolko tolko zelen? Za početak imam jednu stolnu lampu u koju bi stavio štednu žarulju i taman mi odgovara po mjerama akvarija. Volio bih da mi podloga bude travnata ukoliko je moguće :)

Offline grga13

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2013, 22:44:50 poslijepodne »
Pozdrav! Čistaći za dno bi mogli biti corydorasi.. posebno pygmeusi, oni su jako lijepi,mali i veseli u grupi od 6 pa na više  :up: ali ima ih i drugih, ovaj je zapravo najmanji pa je meni i najsimpatičniji.  :P
Ako želiš travnatu podlogu stavi mahovinu i/ili sagittaria subulatu..ali znaj da se potupuno obraslo tlo teže čisti,pogotovo kad se sagittaria raširi. Bez obzira na coryje, ti si glavni čistač. Kolko ja znam preporuka je da ti svjetlo bude 0.5 W po litri, i
stavi štednu od 6500K- cool daylight svjetlo. Mislim da je to to, što ti ja mogu pomoći, a ako neko ima za nadodat ili ispravit slobodno..  :)  :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2013, 22:52:09 poslijepodne od grga13 »

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2013, 00:24:36 prijepodne »
E da vidiš o ciscenju travnate podloge nisam razmisljao. hvala ti :)

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2013, 00:26:27 prijepodne »
a koje bi opcenito ovako bile biljke pogodne za tu velicinu akvarija, da nisu prezahtjevne, a relativno zgodne

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2013, 00:58:51 prijepodne »
i hoće li mi barbusi tamanit kozice ako ih stavim skupa?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2013, 07:07:20 prijepodne »

Hoce.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2013, 11:33:12 prijepodne »

Hoce.

Čak i ako bude dosta bilja i mahovine?

Offline grga13

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2013, 13:06:35 poslijepodne »
naći će ih kad tad,bezveze da ih kozicama hraniš ..svejedno, nema ti smisla stavljat nešto što nije uparivo. odi na moju temu 15 litreni početak, tamo imaš popis biljaka i razne prijedloge u vezi tog.  :up:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2013, 20:18:14 poslijepodne »
Od bilja ti preporučam Limnophilija sessiliflora i Higrophilija corymbosa za otraga. Rogolist isto.
Sagittarija i Vesicularija sredina i naprijed.Kado se rezraste lako počupaš da prorijediš.
Ja bih stavio 8 Barbusa,6 corija i 1 ancistrusa. Imao sam takav sastav i barbusi su u grupi bili dosta mirni.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2013, 20:26:58 poslijepodne »
Ja sam u 54L imao jedno vrijeme jato od 8 barbusa . To su veoma agresivne i "razigrane" ribice . Kod mene nisu imali problema s drugim ribama ali kozice ako ces stavljat to ti je kao da si im pripremio dobro jelo :D . Corydorase nisu dirali ali sam cuo par slucajeva da su znali coryicima grickati peraje . Ja bi rade stavio jato od 8 pygameusa umjesto 6 i ancitrusa , i jedno 8 komada barbusa . To bi ti bilo sasvim dovoljno za tu litrazu . Pokoja Helena i puz jabucar . Sagitaria je predivna biljka ali ako se ne brines o njoj redovno je ne sisas preuzet ce ti cijeli akvarij . Ja je imam u srednjem planu u 200L i stvarno je predivna . Eto kad ti bude trebalo javi mi se pa ti ja posaljem Sagitarie i imam puzeva Helena . Javi se pa ti posaljem kad ti bude trebalo  :up:

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2013, 12:21:30 poslijepodne »
Hvala na informacijama, javim se kad pribavim sve potrebno  :up:

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2013, 12:23:29 poslijepodne »
A što se tiče podloge koliko mi otprilike zemlje i šljunka treba te da li šljunak koji cu ubacivat u akvarij mora biti kupovni ili ga mogu negdje nabavit pa prokuhat?

Offline elvis78

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2013, 12:36:05 poslijepodne »
Ja sam u 54L imao jedno vrijeme jato od 8 barbusa . To su veoma agresivne i "razigrane" ribice . Kod mene nisu imali problema s drugim ribama ali kozice ako ces stavljat to ti je kao da si im pripremio dobro jelo :D . Corydorase nisu dirali ali sam cuo par slucajeva da su znali coryicima grickati peraje . Ja bi rade stavio jato od 8 pygameusa umjesto 6 i ancitrusa , i jedno 8 komada barbusa . To bi ti bilo sasvim dovoljno za tu litrazu . Pokoja Helena i puz jabucar . Sagitaria je predivna biljka ali ako se ne brines o njoj redovno je ne sisas preuzet ce ti cijeli akvarij . Ja je imam u srednjem planu u 200L i stvarno je predivna . Eto kad ti bude trebalo javi mi se pa ti ja posaljem Sagitarie i imam puzeva Helena . Javi se pa ti posaljem kad ti bude trebalo  :up:
..venom imaš sliku negdje da vidim te puževe :)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2013, 14:15:56 poslijepodne »
..venom imaš sliku negdje da vidim te puževe :)

Ako mislis na Helene

I evo jedan clanak http://brackishfaq.webspace.virginmedia.com/Projects/cleahelena.html

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2013, 19:19:49 poslijepodne »
A što se tiče podloge koliko mi otprilike zemlje i šljunka treba te da li šljunak koji cu ubacivat u akvarij mora biti kupovni ili ga mogu negdje nabavit pa prokuhat?

Ubaci šaku-dvije zemlje (ako pitaš za zemlju za cvijeće), tek toliko da lagano prekrije dno. Na to možeš šljunak sa neke šljunčare, bau-dućana, pet shopa (ne bojani), itd. Svakako ga prethodno isperi kako nebi mutio vodu.

Dužina x širina x željena visina podloge = koliko ti litara šljunka treba
Npr. 60 x 30 x 5 = 9 litara

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2013, 21:06:39 poslijepodne »

Ubaci šaku-dvije zemlje (ako pitaš za zemlju za cvijeće), tek toliko da lagano prekrije dno. Na to možeš šljunak sa neke šljunčare, bau-dućana, pet shopa (ne bojani), itd. Svakako ga prethodno isperi kako nebi mutio vodu.

Dužina x širina x željena visina podloge = koliko ti litara šljunka treba
Npr. 60 x 30 x 5 = 9 litara

Čitao sam neke postove gdje su ljudi prokuhavali zemlju za cvijeće prije nego što su ju stavili u akvarij..ako cu ja stavljat samo dvije šake onda da ju ne kuham? Znači 5 cm šljunka je dosta?  :)

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 13, 2013, 21:31:48 poslijepodne »
Ja imam Aqualit 2kg i preko toga oko 3-4 cm običnog prosijanog ispranog šljunka.Aqualit je najjeftinija hranjiva podloga i košta u Pet centru 42 kune.
kod mene funkcionira za sada odlično i za zahtijevnije bilje.

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 13, 2013, 23:12:42 poslijepodne »
a imam doma puno zemlje za cvijeće pa ako može i s njom bilje normalno funkcionirat onda bi rađe nju iskoristio

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #19 u: Veljača 13, 2013, 23:57:48 poslijepodne »
Ovisi s koliko bilja startaš i kojim. Znam da zemlja za cvijeće sadrži umjetna gnojiva koja se gube ispiranjem i namakanjem, ali ja sam ju u sve postave stavljala bez kuhanja i namakanja. U to uključujem i početnički postav na poslu za šeficu koja se zaljubila u akvaristiku (4 šake zemlje za akvarij od 90ak lit). Možda bi bilo pametnije tu zemlju nekako obraditi, ali ja u ovim slučajevima nisam primjetila nikakve probleme. Bitno je ne pretjerati. AKo se odlučiš na zemlju, svakako ubaci rogolista ili hygrophile, ili neko drugo brzorastuče bilje da pokupi višak.

Što se tiče šljunka, svakako uzmi malo više, ovaj izračun je okviran, a vjerojatno ćeš htjeti da ti na stražnjoj strani akvarija bude viši teren.

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Veljača 14, 2013, 10:42:37 prijepodne »
hvala! Mislim da sad imam sve potrebne informacije da se bacim prvo na skupljanje biljaka,a onda sve ostalo  :)

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 14, 2013, 21:38:50 poslijepodne »
Imam za pokloniti saggitariju i limun . Javi gdje si ako te zanima.

Offline prasac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Veljača 16, 2013, 17:49:38 poslijepodne »
A jel netko zna gdje ima jeftinog šljunka za akvarij, bio sam danas u pevecu bauhausu i baumaxu i imaju samo vreće od 25 kg-50kn, a to mi je previše šljunka, a u ducanima s akvarističkom opremom su ili skupi ili mala pakiranja.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 16, 2013, 17:52:33 poslijepodne »
Ima kod mene na duorištu samo ga treba prosijati.Možeš doći sutra po bilje pa ćemo odmah prosijati šljunak.

Offline sasa67

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #24 u: Veljača 16, 2013, 21:47:25 poslijepodne »
Ima u svakom dućanu građevinskog materijala pitaš Dravski pijesak i ljudi ti ponude od najfinijeg do najkrupnijeg.Zemlja za cvijeće je u akvariju zgodna i preporučljiva uvijek je stavljam u svaki postav gledaj da je prirodna i to je to.Obrada zemlje je glupost samo treba paziti koju kupuješ. Cikliranje s biljkama- brzo riješenje!
Koliko toga se može naučiti samo gledajući akvarij , nemjerljivo puno!