Srpanj 29, 2025, 21:25:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: JBL Manado vs Akadama  (Posjeta: 4666 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
JBL Manado vs Akadama
« u: Veljača 07, 2013, 11:00:58 prijepodne »
Evo htio bi svog starog od 96l pretvoriti u biljni, nebi stavljao zemlju za podlogu
dole bi islo JBL ProfloraStart  a na to manado ili akadama sta je bolje?
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: JBL Manado vs Akadama
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2013, 13:32:13 poslijepodne »
evo da se ja izjasnim vezano za manado, jer akadamu nisam nikad koristio ; ako se ne varam to je hranjiva podloga pa stoga bi mogla iči sama u akvarij,ali evo iskrneno ne znam.
vezano za manado, akvarijska podloga koja ima dekorativnu svrhu, barem ja ne vidim drugu :P
meni se pokazao ok, samo malo je nestabilan pa kod manjih biljčica, tipa cuba imaš problema, dok sve ostalo ide bez problema.
iskreno vjerujem da ga može zamjeniti nešto puno puno jeftinije.
ja bi preporučio neki bau dučan i traži tamniji šljunak manje granulacije, jer ako te privlači njena boja, i ako misliš imati jako zabiljen akvarij nema svrhe jer se nakon nekog vremena ta podloga neće vidjeti, naravno ako imaš drugačije planove.
isto tako možeš kombinirati, stražnji dio stavi nešto jeftinije, a naprijed ili na dio gdje bi se vidio stavi manado ili što već.
pričekaj nekga tko je koristio ili koristi akadamu neka ti objasni. ;)

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2013, 13:50:49 poslijepodne »
Meni se dobro pokazao JBL manado + proflora, ali da sad slazem nesto probao bi akadamu.
Evo ti link na temu od ZelenogMrava pa prouci. U tom prelepom akv on koristi akadamu, a kaze da bi on ispod nje stavio tropica plant substrat.
Procitaj:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=82882.0
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2013, 14:23:41 poslijepodne »
Evo ti i link na moj tank sa cubom. Podloga je bila samo akadama, bez icega. Neko vrijeme sam dodatno gnojio kroz vodeni stup, ali nakon sto sam prestao, sve se i dalje razvijalo fino. Meni se akadama svidja, i na jos jednom akvariju ju imam, ali ispod pijeska ko hranjivu podlogu. Bilje fino raste, ne zali se :) Nesto je grubija i npr cubu je malo teze popikati, ali moze se. Cak sam kod usisavanja podloge znao usisati po cubi i nije se odvajala od podloge.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65631.0

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2013, 14:49:21 poslijepodne »
Meni se dobro pokazao JBL manado + proflora, ali da sad slazem nesto probao bi akadamu.
Evo ti link na temu od ZelenogMrava pa prouci. U tom prelepom akv on koristi akadamu, a kaze da bi on ispod nje stavio tropica plant substrat.
Procitaj:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=82882.0

Hvala.

Stavio bi radi mikroelemenata i treseta kojeg ima u tps.
Nije uvjet ali mislim da bi bilo jos bolje za bilje.
Mislim da je akadama bila i "baza" za aquasoil....da je amano koristeci akadamu dosao na ideju kako napraviti aquasoil.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2013, 16:42:33 poslijepodne »
U planu i je cuba naprijed i marsiela sp rasvjeta ce bit 60w na nekih 80l vode!

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2013, 16:53:03 poslijepodne »
Evo ti link o akadami ako nisi još pročitao, koristan članak koji će ti razjasniti dosta toga: http://www.theplantedtank.co.uk/akadama.htm.

Ni akadama ni Manado nisu sami po sebi nešto hranjivi, ali imaju visoki CEC (cation exchange capacity, vežu katione iz vode) i zato se koriste (znači nije samo stvar u dekoraciji). Ako ih misliš koristiti u nekom malo jačem biljnom akvariju, trebaš ili agresivno gnojiti preko vode ili staviti neku hranjivu podlogu ispod pa onda opet gnojiti preko vode kad se ona istroši.

Ja sam potaknut ovim člankom iznad htio staviti akadamu u akvarij od 180 litara, ali mi je bila preskupa. Kad bi se kod nas mogla nabaviti po cijeni kao vani onda ne bi uopće razmišljao. Na kraju sam uzeo 20 litara Manada preko foruma. Još je u vrećama, čeka ispitne rokove da prođu, tak da ti ne znam konkretno reći neka svoja iskustva. Moj plan je ispod staviti malo treseta i malo mineralizirane zemlje za cvijeće pomješane s glinom, možda još nešto ako mi padne na pamet.

Ako možeš nabaviti akadamu jeftino, uzmi nju. Ako ne, onda radije za te novce uzmi 9 litara ADA Aqua Soil Amazonie pa si sve riješio. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2013, 18:02:48 poslijepodne »
Koliko sam vidio tu na forumu valu prodaje akadamu po 30kn na 10kg ide lijep popust!
Razmisljo sam o aqa soil amazo.ia ima je u sitnijoj granulaciji ali nisam uspio nac cijenu malo, zeznut cijenik!
Mozda pomjesat amazoniu sa akadamom? dole akadama a gore sitnija granulacija amazonie?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2013, 18:12:11 poslijepodne »
Koliko sam vidio tu na forumu valu prodaje akadamu po 30kn na 10kg ide lijep popust!
Razmisljo sam o aqa soil amazo.ia ima je u sitnijoj granulaciji ali nisam uspio nac cijenu malo, zeznut cijenik!
Mozda pomjesat amazoniu sa akadamom? dole akadama a gore sitnija granulacija amazonie?

Pocekaj aquasoil ako mislis slagat sta ozbiljnije tj ako zelis potpunu podlogu.
Za 96l ti treba ili 2x9l(ili mo0zda cak 1x9l + 1x3l) ili uzmes aquasoil 9l + powersand....i cijena te dodje hm,ja sam izbrisao mail sa cjenikom al negdje oko 500+kn,javit ce ti netko.
Ovisi i sta zelis slagati,kako,koliko ti je cijena bitna...co2,kakvo bilje,li la...
Aquasoil powder je skuplji od obicnog al njega mozes stavit i kao zavrsni sloj.
20l vanila

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2013, 18:27:36 poslijepodne »
235 kn je 9 litara obične granulacije, 168 kn je 3 litre powder. ;)

9+3 litre bi po meni bilo okej, to je oko 3,5 cm sloj ako ti je akvarij 80*40 dimenzije dna. A Akadama i powder Amazonia iznad je isto dobra kombinacija, iako ne znam kolika je granulacija Akadame da se ne bi dogodilo da ti powder propadne između. I nisu iste boje čini mi se, ali ne znam dal te to smeta :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2013, 19:05:05 poslijepodne »
Ma nebi stavljao pijesak taj bas zato da ne propadne, a soil nebi propala jel je malo  krupnija a opet sitnija od akadame sto mi pase zbog sadnje bilja pogotovo cube!

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2013, 08:55:29 prijepodne »
Evo odlucio sam dole ide  tropica plant substrat 2,5L tako pise da ide na velicinu akvarija i gore 3-4 cm akadama!
Rasvijeta je 2x35w t5 krivo sam napisao gore znaci 70w ne 60 i stavio bi reflektore tako da po mom nekako ispada skoro 1w po litri!
Od bilja e tu sad neznam ni sam, zamislio sam ovako jedna strana bi bila nesto iwugami style znaci nesto kamenja i hrpa cube, druga strana malo vise bilja i druga boja 
crvena znaci aromatica, ludviga repens, camboba i nezz sta jos treba sve slozit i vidit!

Temu cu otvorit i stavit slike kad sve bude na mjestu!

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Veljača 08, 2013, 09:25:11 prijepodne »
rasvijeta ima da piči sve u 16!
tu bu sve raslo, nemaš brige.
samo pazi u početku sa fotoperiodom da ne kreneš odmah sa 10 sati, kreni sa 6 pa postepeno diži.
Citat:
zamislio sam ovako jedna strana bi bila nesto iwugami style znaci nesto kamenja i hrpa cube, druga strana malo vise bilja i druga boja 
crvena znaci aromatica, ludviga repens, camboba i nezz sta jos treba sve slozit i vidit!
baš me zanima kako ce to izgledati :)
cekamo temu sa slikicama i sretno!

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 08, 2013, 09:43:05 prijepodne »
Evo odlucio sam dole ide  tropica plant substrat 2,5L tako pise da ide na velicinu akvarija i gore 3-4 cm akadama!
Rasvijeta je 2x35w t5 krivo sam napisao gore znaci 70w ne 60 i stavio bi reflektore tako da po mom nekako ispada skoro 1w po litri!
Od bilja e tu sad neznam ni sam, zamislio sam ovako jedna strana bi bila nesto iwugami style znaci nesto kamenja i hrpa cube, druga strana malo vise bilja i druga boja  

Temu cu otvorit i stavit slike kad sve bude na mjestu!

Imas CO2 bocu? Ako ces ici sa tolko svjetla, da bi izbjegao alge, dobro bi ti dosla boca. A i cuba bi bila sretnija.

Sto se tice podloge, da ti dam savjet u vezi sadnje cube:

Neznam dal imas emerzno uzgojenu ili kako? U tako grubu podlogu ce ti biti problem saditi ju ako je voda u tanku. Ove obadvije podloge su lagane i tesko ces uspjeti cubu sa malim korjenon upiknuti u podlogu jer je dosta rahla.

Ja kad sam sadio, istocio sam vodu van i onda sam popikao u podlogu. Ali ja sam imao 30 litara za istocit :)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 08, 2013, 10:24:14 prijepodne »
Da,co2 bi sigurno dobro dosao....makar diy,meni je tako cuba rasla jako lijepo,pazi gore desno zvono od boce za topit co2 sta sam slozio dok nisam imao bocu:

A ovo je akvarij od Lorenza Ruiz,akadama i ispod nje aqualit + treset:

Malo za inspiraciju i da vidis da se moze  :)

A cuba ce ti u pocetku sigurno radit probleme,pogotovo ako imas kakve ribe dna koji je lako iskopaju....jednom kad se ulovi kako spada ce biti ok,naravno ako ce joj odgovarat uvjeti....ona ti recimo voli malo hladniju vodu(18-22c) ;)
Sretno :up:
20l vanila

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 08, 2013, 10:28:15 prijepodne »
Sa rasvjetom krecem 5~6 sati!
Cubu jos nemam tako da neznam kakva ce bit emerzna i obicna zavisi od koga nabavim.
A sadnja ce bit na suho jer sad je u pogonu ko mrijesni za gupie samo soder i hrpa rogolista tako da sve ide van!
Co2 boca je na 250l, tako da nemam planiro sam profito easy carbo kazu da je isto dobar, mozda ima ko iskustva sa tim?

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 08, 2013, 10:34:12 prijepodne »
Cubu jos nemam tako da neznam kakva ce bit emerzna i obicna zavisi od koga nabavim.
A sadnja ce bit na suho jer sad je u pogonu ko mrijesni za gupie samo soder i hrpa rogolista tako da sve ide van!
Co2 boca je na 250l, tako da nemam planiro sam profito easy carbo kazu da je isto dobar, mozda ima ko iskustva sa tim?

Cubu mozes u vecoj kolicini nabavit u petcentru...bitno je da krenes sa dobrom kolicinom biljaka!
Carbo i pandani,hm...pokusavao sam bio nesto sa njime i neznam sta bi rekao....neki ne mogu bez njega neki ga mrze,ima pluseva i minusa.
Po meni bolje diy co2 onda,da ne kemijas...mada ne mora znaciti da ti i carbo nece biti ok al ako oces lijep tepih od cube,mislim da ces ga bez co2 tesko imat...onda radje posadi glosu!
Al nemoj slusat mene nek sebe sta ti zelis,pa probaj i vidjet ces kako ide,nema pravila ;)
20l vanila

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 08, 2013, 10:36:44 prijepodne »

Imam ja iskustva ca carbom, kad god sam ga krenuo dozirat u akvarij imao sam problema s algama. :D

A sto se tice CO2, mozes bez problema koristiti ovu bocu koju imas za oba tanka istovremeno, samo dodas y razvodnik i jos jedan iglicasti.

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 08, 2013, 12:16:52 poslijepodne »

A sto se tice CO2, mozes bez problema koristiti ovu bocu koju imas za oba tanka istovremeno, samo dodas y razvodnik i jos jedan iglicasti.

Moze ali ne u mom slucaju malo je to komplicirano jer nisu akvariji u istoj sobi!
250L je u boravku a 100 planiram staviti u sobu tako da crijevo ide preko cijelog boravka u blagavaonu pa hodnik i na kraju u sobu  :roll:
Budem malo isprobavao sa carbom ako ne ide diy ali sa tim sam poludio, slaganje smjese svako malo  :roll: