Srpanj 30, 2025, 23:20:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesti kod teleskopa  (Posjeta: 1784 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquarius007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 33
  • twinki
Bolesti kod teleskopa
« u: Veljača 05, 2013, 11:19:01 prijepodne »
Pozdrav,
moj teleskop Twinki ima sada negdje već 2 godine. Prije nekoliko mjeseci mu je jedno oko bilo veće od drugog ali nije to bilo nešto strašno sve dok nije počelo s vremenom rasti.
Raspitivala sam se po e-mailovima, linkovima, forumima i predložili su mi da kupim baktopur ili furanol. Otišla sam u pet centar u heinzelovoj i ovim putem imam velike kritike naspram prodavačica  nakon što sam se iz petnih žila trudila nač nekog ko se kuži u akvaristiku i predloži mi što je bolje ili barem da mi to nađe, naišla na osobu koja je rekla da toga nema u pet centru i usput me (nekih 20min) navodila da obiđem pola Zagreba pa čak i da odem u veterinarsku stanicu po recept za to i da to pogledam dal ima u ljekarni. Zahvalila sam se i prozujila malo još po ducanu i pred nosom mi se našao na polici baktopur! Pogledala sam još okolo i eto i Furanola.. Nisam išla "dotičnoj" stavit to pred nos i reć ,,za ubuduće da ne trošite vrijeme šaljući druge po zg.." Bez  komentara sam bila i jako ljuta izašla iz pet centra. Pa bar zaposlite ljude koji imaju pojma ili barem stavite sve artikle u komp. (jer je gledala i u komp). Kupila sam baktopur, nakapala twinkiju ,malo plutao po površini ali normalno je plivao i jeo, no oko  se nije smanjilo. Terapija traje svukupno tri dana, pa sam nakon toga postepeno mijenjala vodu, i ponovila nakon 10 dana. Dobio je bijele "fleke" na glavi i kod peraje.. Pa sam ponovila terapiju. Fleke su se povukle ali oko je ostalo jednako veliko. Pa sam vas htjela pitati koliko često mogu ponoviti terapiju i dal je to uopće pametno. Teleskop nema umjetnih biljaka u akvariju tako da ne može još doć do nekih infekcija. Ili da pređem na Furanol. Kupila sam Tetra Vital pa me i zanima dal mogu stavljat te vitamine za vrijeme terapije.
hvala vam

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolesti kod teleskopa
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2013, 13:11:16 poslijepodne »
Pozdrav aquarius007.

Trebala si se prvo javiti nama a ne samoinicijativno prelaziti na liječenje koje možda nije bilo niti potrebno...

Odmah ispuni naš Upitnik o bolestima riba (link se nalazi ispod moga posta) i postavi nekoliko fotografija bolesne ribe.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2013, 14:16:20 poslijepodne »
Što  :o  još uvijek nema odgovora?

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • twinki
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2013, 17:28:40 poslijepodne »
Sutra imam dva ispita i vjerujte da ću dat sve od sebe u anketi čim uhvatim malo slobodnog vremena. I usput imam pitanje, da odgovorim na anketu tamo gdje je ona napisana pa kao u odgovor ili negdje drugdje, pošto sam nova na forumu..  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2013, 08:57:09 prijepodne »
Sretno sa ispitima  ;)

Pitanja kopiraj a u produžetku pojedinog pitanja ovdje napiši odgovor i nemoj zaboraviti fotke  ;)

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • twinki
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2013, 14:27:20 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, -15L
-   temperatura,- sobna, nema grijač jer su hladnovodne ribe
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  -
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   --
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  - nema opreme u akvariju ( grijač, filter..) pa je twnki useljen odmah
-   koliko često i koliko mijenjate vodu- svaki deseti dan, ovisi o zmazanoći
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija- ne usisavan, nego operem kompletno akvarij

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - nema
-   način i periodi čišćenja filter materijala   -nema
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   -nema

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   samo kamenje, na kojem nema sluzi
-   grijač- nema
-   pumpa za zrak   -nema
-   CO2 sustav – kakav   ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)- nema

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   1 teleskop
-   starost ribica    oko dvije godine
-   ima li potencijalnih „terorista“   -ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   - hranim jednom na dan, i nije prošao rok trajanja

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke- nema biljaka u akvariju
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)-nema algi
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algine
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi-nema hranjive podloge
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu-ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   -ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - prije nekoliko mjeseci zboćenje jednog oka, s vremenom je raslo. nakon terapije sa baktopurom je počeo češće plivati i manje se izvrtao na leđa plutajući i manje je tonuo (prije je to radio ovisno o danu..kako kada). terapija je trajala 3 dana, jedan dan kapi , drugi dan pauza i treći opet primjena kapi bactopur, te kasnije (dan kasnije) sam postepeno mijenjala vodu. Naravno voda uvijek odstoji nego stavim u akvarij. Min oko dva tjedna u bocama.  Kasnije je dobio bijele fleke po sebi , ko lagane plijesni a pošto u batopuru piše da je i za to, ponovila sam. Sada nema fleke, ali oko je još puno veće od drugog
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)- jede normalno, tu i tamo leži na dnu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)- normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   - prije 4 mj.
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   -baktopur
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   samo jedna, nije bilo uginuća
-  stanje ostalih stanovnika-nema
ispričavam se ali nisam mogla bolje uslikati

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • twinki
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2013, 14:59:34 poslijepodne »
evo još slikica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 06, 2013, 15:02:11 poslijepodne »
Uh  X-(, uh  X-(, uh X-(

aquarius007, pa ti si barem obrazovana i očekivao sam od tebe da si prije nabavek ribice pročitala svu živu literaturu o držanju hladnovodnih riba...  :-X

Ribe se trebaju držati u iscikliranom akvariju sa filterom a jedna zlatna treba minimalno 50 litara vode.

Mi tvoju zlatnu možemo izliječiti ali što to vrijedi ako joj nećeš osigurati uvjete za koliko toliko lijep život u ZAROBLJENIŠTVU.

Ja su ti dati savjet za liječenje a ti u međuvremenu:

1. Pročitaj i nauči napamet naš priručnik za početnike: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498
2. Kupi akvarij minimalno 50 litara (predlažem minimalno 100 litara da tvoja riba može imati društvo)
3. kupi filter
4. dodaj dobre bakterije i ostavi akvarij da se ciklira 4 tjedna

Ovako, tvoja riba ima jednostrani pop eye (barem mi se tako čini iz priložene fotke) a s obzirom da se epitel jako podigao od površine oka i ispunjen je vodom predlažem liječenje sa ANTIBIOTIKOM: ili Serin "Bactopur Direct" ili od JBL "Furanol" ili "Furanol 2" zavisi što uspiješ nabaviti u kombinaciji sa gorkom soli (kupuje se u ljekarni).

Liječenje traje 5 do 7 dana s time da:

Bactopur Direct doziramo:

1. dan 1 tableta na 50 litara vode tako da se tableta izmrvi žlicom te otopi u šalici akvarijske vode
     te se tako otopljena tekućina ulijeva u akvarij + ½ čajne žlice gorke soli na svakih 5 litara vode
2. dan ništa ne dodajemo u vodu
3. dan promjena 50% vode sa odstajalom vodom bez dodatka sredstava za neutralizaciju klora
    također dodajemo antibiotik  1 tableta na 50 litara vode na cijelu litražu akvarija + 1/4 čajne žličice gorke soli na svakih 5 litara vode
4. dan ništa ne dodajemo u vodu
5. dan promjena vode

Evo za sada toliko, javljaj nam se.

Nadam se da će ova terapija pomoći tvojoj ribi ali će se bolest opet javiti ukoliko ne nabaviš veći akvarij. Pozdrav i sretno.

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #8 u: Veljača 06, 2013, 15:03:50 poslijepodne »
E draga moja....
Moram ti reci da sve krivo radis...zato ribica i jest u rasulu...
Naime,taj akvarij je za zlatnu ribicu prebijedan,to je za prezivljavanje,ne za zivot...
Tvom teleskopu treba barem 30-ak litara,treba mu filter,koji ce prociscavati vodu.
A to mijenjanje vode svako 10dana??10 dana u 10-ak litara vode,jadna se vjerojatno cijelo vrijeme gusi u svojim fekalijama,amonijaku i bakterijama....
Voda se nikad ne mijenja kompletna nego 1/3 i to se nadolijeva odstajala voda....jer ribici radis šokove od kojih joj pada imunitet te je jos vise zbog toga podlozna bolestima i napadu bakterija.

Dodaj sredstvo za pripremu vode(ffm) i usisavaj joj govna gumom pri promjeni vode...

Akvarij se trebao ciklirat(o tome procitaj malo na forumu,bez cikliranja ti nista ne ide).
Uglavnom,pod hitno procitati prirucnik za pocetnike,HITNO.....to sto je ribica u takvom stanju vjerojatno nije stvar ribice,vec neinformiranog vlasnika....
Nemoj me krivo shvatiti....eto...15 litara,bez filtera,i ostaloga,nema tu zivota....pokloni je nekom ko ima veliki akvarij...cak bi je i ja uzeo...eto,pozdrav
WWW.VESELJKO.NET

Offline BareST

• Punopravni član
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2013, 15:04:48 poslijepodne »
Evo kolega je povise sve napisao,pisali smo ocito u isto vrijeme...poslusaj njega...lp
WWW.VESELJKO.NET

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • twinki
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2013, 15:09:27 poslijepodne »
Prihvaćam sve kritike i priznajem da sada shvaćam da jesam kriva. Izgleda da mi je teraristika jača strana a da nisam toga bila ni svjesna. Sad mi je žao zbog Twinkija. A ovo da se guši u akvariju  :down: ... Ne slažem se da sam baš toliko loš vlasnik. Imam i bettu i zasebno zlatnu ribicu a najduže Tiwinkija.
Hvala Vam na pomoći  :-[ sad ću mu osigurati bolje uvjete, a nadam se da će se liječenje isplatiti  :up:

Offline BareST

• Punopravni član
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2013, 02:15:32 prijepodne »
Bttama odgovara maleni akvarij od 10 litara....zlatnima ribama ne....
WWW.VESELJKO.NET

Offline aquarius007

• Novi član
  • *
  • twinki
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2013, 07:28:15 prijepodne »
Ne opravdavam se bettom. Dapače ja osobno imam kritike na njihov transport do pet shopova i na uvjete u kojima ih drže jer da izgledaju kao istisnuta spužva, izgledaju.