Lipanj 14, 2025, 23:16:04 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Nano 70L  (Posjeta: 10770 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Tomica28

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
Nano 70L
« u: Siječanj 31, 2013, 22:38:50 poslijepodne »
Pozdrav svima,
 evo još jednog koji će vas gnjavit sa svakakvim pitanjima :D

Tank 60X35X35
Skimmer unutrašnji NS 12
Pumpa AC F1 3000L/h
Powerhead 500L/h - privremeno
Vanjski filter JBL e900 sa spužvom, ugljenom i phosphat removerom - dok ne sklepam neku sump ispod.
Rasvjeta DIY LED 1 x 20W 20000K, 1 x 10W 6500K, 1 x 10W 10000K
Grijač 100W

Živi kamen oko 4Kg za početak, planiram staviti još jedan modul keramike.

Pijeska za sada nema, planirao sam staviti malo onog krupnijeg, evo može prvi savjet u vezi toga.

Na kamenu ima par živina pa molim identifikaciju -?
Vezano za rasvjetu, da li je to dovoljno ili previše?

Hvala svima unaprijed :up:

« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2013, 23:16:09 poslijepodne od Tomica28 »

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Nano 70L
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2013, 00:28:16 prijepodne »
kao prvo, dobro dosao u morsku..

Ja bi na tvom mjestu stavio sitni pijesak unutra, svjetliji, jer vise ce ti se sve isticati unutra, al ipak je to na tebi. Imao sam i krupniji i sad imam sitniji, puno vise mi ovak odgovara.
A za rasvjetu, u moskoj rasvjete nikad dosta, kako kazu 1w na 1L, tak da nebi bilo losa da nadodas jos jednu, dvije neonke t5 24w, jer imas ledice a dobra je kombinacija ledica i t5 lampi..

Uglavnom, vrijeme je cikliranja akvarija, tak da u tom vremenu igraj se i razmisljaj sto bi stavio, a sto ne..

Sretno.

P.S. vidim imas skimmer kao sto sam imao i ja, koliko si ga stavio u vodu? Inace sto je vise izronjen van, sve vise izbacuje suhi skimm, a kad je uronjen unutra po propisanom, onda izbacuje mokri skimm, tako je bar bilo kod mene, tako da bi bilo dobro da ga van malo podignes, jer vidim da su ti one resetkice s desne strane skroz u vodi, znaci imat ces mokri skimm.. izbacivat ce vise vode nego pjene.. dosta sam se s njm igrao dok nisam dobio ono sto sam htio, i mogu reci da je odrađivao dobar posao..
« Zadnja izmjena: Veljača 01, 2013, 15:00:11 poslijepodne od alen_zgb »

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2013, 19:55:52 poslijepodne »
vidim ljepo je bistar....kad si ga startao
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2013, 23:46:44 poslijepodne »
Tjedan dana se vrtila samo voda bez LR, a sa kamenom sad isto tjedan dana. Sve zajedno dva tjedna.

Koliko sati svjetla da radi dnevno? 10? Može li mi netko reći što je to živo na kamenu. Vidim da se šeće po kamenu i svaki dan je na drugom mjestu.
Ako je neki koral s čim da zalijepim za kamen?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2013, 00:02:28 prijepodne »
kod mene fotoperiod je cca 10ak sati,  sad sve ovisi kako kod koga..

a sto se tice slika i organizama, ako se šeće po akvariju, to bi mogla biti mozda cak i anemona, ne ju lijepiti, jer ju mozes samo unistiti, a i opet ce se odlijepiti.. na druoj slici se organizam bas i nevidi najbolje, pokusaj ga malo bolje uslikat, a treca slika meni se cini da su to zatvorene zoe (zoanthusi) jer djeluju mi tako, kao da su zatvoreni.. ako grijesim neka me netko ispravi.. ali nije bas uocljivo najbolje, pokusaj malo bolje poslikat..

jesi primjetio stogod na ovoj trecoj slici, jel se otvaraju te kuglice stogod? i taj organizam koji se krece, kako tocno izgleda, ima li polipe i koje je boje?
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2013, 00:12:24 prijepodne od alen_zgb »

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2013, 14:42:37 poslijepodne »
Hvala svima :up:
Danas vidim još par novosti, fotkao sam najbolje što sam mogao :roll:
Pojavilo se kod silikona na stražnjoj strani.

One ''kuglice'' se ne otvaraju, uvijek su takve.

Skimmer mi izbacuje dosta vode, budem ga dignuo malo više. Po kamenu se lagano počela hvatati nešto smeđe.
Danas bi promijenio more nakon tjedan dana, da li je 10% OK ili da mijenajm više?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2013, 15:02:25 poslijepodne »
to na prvoj i trecoj slici izbaci vanka, to je aiptasija, negativac u akvariju.. ako ih pustis da zive i razmnozavaju se, poslije ih se neces moci rijesiti, a mogu napraviti i stetu.. a ovo na drugoj nebi znao sto tocno jest, mozda i to jest aiptasija neka, ali pricekaj jos koji odgovor za drugu sliku..
a kod izmjene je dovoljno 10% na tu litrazu.. tako i dalje mjenjaj..
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2013, 15:05:47 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 02, 2013, 15:12:33 poslijepodne »
OK, vadim to odmah, a ovo na kamenu što bi bilo?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2013, 15:29:00 poslijepodne »
i da za skimmer, podigni ga samo malo vise iznad vode nekih 2cm iznad preporucenog, tako ce ti skimat suhlje, jer kako si vec napisao, dosta ti vode izbacuje, o tome sam pricao..

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 02, 2013, 19:07:41 poslijepodne »
Podignuo sam skimmer, pjena mu je sad puno niže. Kako da mu podesim protok, sad sam stavio na trećinu?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2013, 19:19:03 poslijepodne »
ns12 je dobar skimmercic, malo je zeznut za podesiti, ali kod njega vrijedi pravilo da ga ne cackas, sto je manje moguce.

digni ga iz vode tako da su ti barem dvije one resetkice (gledano odozgor) izvan vode. vijak za podesavanje okreni tako da je prakticki zatvoren, odnosno da je ono ulegnuce okrenuto prema casi, paralelno s casom od skimmera. to se meni pokazalo kao odlicno podeseno, fino vadi gust skimm i puno smeca. jedino, imaj na umu, ako u vodi nema smeca - nema ni on sto vaditi, pa ti skimmat moze biti i svjetal i vodenast. samo ne cackaj puno po njemu. I sto god radio - ne gasi ga iz struje, kad praznis casu, jedostavno je skini, istresi i vrati nazad.

ako ti nije zao garancije, jako je dobra stvar modifikacija usisa zraka, jako jednostavna. a radi se o tome da se umjesto one kratke cijevcice (kad ga otvoris), i rupice kroz koju vuce zrak, stavi duze crijevo (da je kraj iznad visine case skimmera), a na njega ventilic, s finim podesavanjem. na taj nacin ga mozes preciznije podesiti, manje ruje i buci,a cak i bez takvog ventilica (ostavis samo crijevo) radi puno tise i puno bolje. nazalost, moras izbiti onaj plasticni dio gdje je rupica na koju je spojeno crijevo, isti se koliko sam shvatio vise ne moze vratiti nazad, pa ako ti nije zao garancije, onda je to jako dobra stvar. ali ako to napravis, garanciju ces vjerovatno izgubiti, pa sad vidi sto ti je bolje.  :D

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2013, 19:47:12 poslijepodne »
Hej Damir, hvala na savjetu, vidio sam tu modifikaciju na you tubeu, možda napravim jer sad baš fino grglja :roll:
Zatvorit ću ga pa da vidim kako će biti.

Aiptasiju sam izvadio, zanima da li je isto ovo na kamenu ili nešto drugo?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2013, 20:57:45 poslijepodne »
imaj na umu, ns12 ce se i sam stisati nakon nekog vremena, mom je trebalo mjesec dana, sad je prakticki necujan (uz onu modifikaciju).

za ovo sto ti je na kamenu stvarno neznam, ali mislim da jos uvijek nemas razloga za neku paniku i agresiju, pusti nek to sve ide svojim tijekom. ja sam poslusao savjet da barem 30 dana nista ne diram, samo pazim na hlapljenje vode, i postepeno pojacavam foto period do punog ciklusa, i vjeruj, nisam zazalio, pa mogu samo preporuciti taj sistem. ali, svako ima neki svoj sistem koji funkcionira jednako ili cak i bolje, ne mozes puno pogrijesiti.

ja bih jedino maknuo ovaj vanjski filter. spuzva ti nije prijatelj, posebice ne u takvom sistemu gdje ju je tesko redovito (citaj svakodnevno) cistiti, a i nekako nisam siguran koliko ti po4 treba u ovom momentu? osim ako tester ne pokazuje da je potreban, ja bih ga maknuo, i ogranicio se na malo kvalitetnijeg AU u nekakvom malom hang-on ili unutrasnjem filtercicu, tek toliko. iako postoje pristalice teorije da ni au ne treba u pocetku, ja ga koristim od prvog dana, neznam dali ista korisno radi, ali koliko vidim, ni ne smeta, pa neka ga.

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2013, 14:39:41 poslijepodne »
Kako da rasporedim da mi gori svjetlo od početka?
Filter sam mislio ostaviti dok ne pokrenem sump ispod. Da maknem spužvu?

Offline Che*

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #14 u: Veljača 03, 2013, 16:35:27 poslijepodne »
U pravilu , plava svjetla bi se trebala paliti prva i gasiti zadnja..

Moj akvarij za primjer... plava se pale u 9:00 i gore do 21:30, bijela se pale u 10:30 i gore do 20:00...

Da nadodam, buduci da je akvarij od 70lit, mislim da ce ti se svi sloziti da sump nije potreban, ja i alenzgb nemamo sump a imamo sistem od 120lit. Vanjski filter? Ne koristim ni to... skimmer odradjuje svoje, po meni ostalo je nebitno. Ako ti se pojavljuju alge, smanji malo rasvjetu dok se zaciklira sve.

I ovo kamenje je odlicno , kad se stavi bijeli pjesak.. pokoji koralj :) ma savrseno ce izgledati..
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2013, 16:44:10 poslijepodne od Che* »

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 03, 2013, 18:00:52 poslijepodne »
Hvala Che, budem smanjio rasvjetu na par sati za početak.
Sump sam mislio napraviti samo radi estetike, da u njega stavim skimmer, grijač i ostalo i da se poveća litraža.

Čekam još dva tjedna pa stavim par zoa :a040:

Offline Sonny

• Punopravni član
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #16 u: Veljača 03, 2013, 20:04:08 poslijepodne »
Čestitam Jura na ulasku u morske vode  :klap:

Fora kamen, di si ga nabavio?
Što se tiče mog i iskustva drugih, stavi slobodno koji softić (gljivu, zou i sl.) jer ti može samo pomoći ubrzati cikliranje  :up:

Ako ćeš stavljati pijesak mogu ti ja usisati malo moga da prosipaš malo po tom novom i na taj način isto ubrzaš stvari.
Ali polako, daj si vremena i nemoj žurit kao ja  :D

Za sve savjete tu samo, makar sam i ja novi u morskoj pa isto učim.  :clown:
Vidiš odmah koliko je ovo drukčije i življe od biljnog akvarija, ha?  :up:

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 03, 2013, 20:20:11 poslijepodne »
Ej stari, more je život, more su koke :up: :D

Kamen je od kolege sa foruma, a uzet ću još jedan modul keramike.
Ma ne žuri mi se nigdje, ali stavio bi koju zou tek toliko da nešto promatram, imaš kaj za prodat?

Nikako da se nađemo, a imam sto pitanja :up:

Offline Sonny

• Punopravni član
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #18 u: Veljača 03, 2013, 20:49:29 poslijepodne »
Ej stari, more je život, more su koke :up: :D

Kamen je od kolege sa foruma, a uzet ću još jedan modul keramike.
Ma ne žuri mi se nigdje, ali stavio bi koju zou tek toliko da nešto promatram, imaš kaj za prodat?

Nikako da se nađemo, a imam sto pitanja :up:

Pa imam nešto mekih viška pa se možemo dogovorit da dođeš u posjetu praznih ruku a odeš s kanticom doma  :D :up:
Samo se ti javi, ja sam svaki dan iz 5 doma  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 03, 2013, 20:59:43 poslijepodne »
Ako mozes, namjesti da se prvo pali jedna lampa, plava. jasno, ovo ovisi o snazi same lampe, kod nekog to mogu biti i 2 plave, 4 plave....da ne kompliciram, na tvoj akvarij, 1 lampa da se pali recimo u 10 ujutro, i ona gori do 22 sata navecer. Ostale (druge plave, bijele, plavo-bijele, bilokakve) se pale pola sata do sat poslije te prve, i gore za isti period krace.

Kod mene to izgleda jedna coralstar se pali u 11, gori do 22. ostale lampe (jos jedna actinic i jedna bijela) se pale u 1 i gore do 9. ali, po koraljima i svemu ostalome ces lako vidjeti, treba li duzi period, treba li mozda kraci....

s obzirom da si tek u drugom tjednu,ja bih sad palio jednu lampu cijeli period, ostale na pola perioda, 3-5 sati dnevno max. i onda postepeno pojacavao, tako da do isteka tamo negdje 30-tog dana imas da sve lampe gore punim planiranim periodom.

Moja preporuka je da ne zuris i ne pokusavas ubrzati stvari, sve to dodje na svoje. svaki pokusaj ubrzavanja moze proci ok, ali moze proci i jako gadno. pusti i nista ne cackaj barem mjesec dana, onda pocmi razmisljati o nabavci necega. moj savjet, iz mog iskustva to je izuzetno sporo, ali i ucinkovito.

Morski bez sumpa ti je kao i auto bez prozora. mozes voziti, ali nekako to nije to. ja sam ga bas kao i ti stavio iz nekih kao "estetskih" razloga, kao da sakrijem skimmer, grijac i ostalo. kasnije sam shvatio da mi tih dodatnih 20-tak litara vode u sistemu znaci jako jako puno, i da to definitivno nije estetika, vec ima masu jako dobrih razloga zasto je dobro imati sump. Primeti da pisem "dobro", a ne "obavezno", jer stvarno nije obavezno. Ali ako sam ja, sa bijednih 54 litre akvarijem shvatio da je sump jako dobra stvar, onda mozes pretpostaviti da je jednako koristan do presudan na nekim vecim ssitemima.

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 09, 2013, 23:31:09 poslijepodne »
Koristim aktivni ugljen i phosphat killer od Hobby-a pa me zanimaju vaša iskustva i zapažanja.
Je li to OK ili da uzmem nešto drugo?

Nakon koliko vremena mijenjati jedno i drugo i može li se vrečica sa phosphat killerom ispirati pod pipom?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 10, 2013, 13:21:06 poslijepodne »
jel to ono hobby dohse, plava kutija?

ako je au u peletima (stapici), max. tjedan dana, i mjenjaj. s time da ga svaki 2-3 dana samo malo properi u ro vodi, neznam u cemu ga koristis (filter ili reaktor), ali ako je filter, jako puno smeca se nakupi.

Ako je mrvljeni, mozes duze, ja kad imam mrvljeni, drzim ga max 2 tjedna, i mjenjam.

Ali nema prevelike srece od tog ugljena, bolje nabavi nesto kvalitetnije i dugotrajnije, moj zakljucak.

Za po4 remover neznam, ali isto tako, ako je u nekom filtercicu, 2-4 dana i ispiranje u ro vodi, samu vrecicu (ovisi koliko je gusta) mozes prati i pod pipom.

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 10, 2013, 14:09:51 poslijepodne »
Ugljen su štapići u fiteru je u vrečici.
Koji proizvod mi preporučaš da je bolje koristiti?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 10, 2013, 19:45:49 poslijepodne »
ako su stapici, to je valjda onaj ultra carb, tako nekako a za njega ti i na pakiranju pise da se mjenja nakon tjedan dana.

fauna marin ultra carb L, cma, za njega sam cuo same pohvale, ali nisam jos probao, no prvom pilikom kad bude para ga narucujem.

Offline Tomica28

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 15, 2013, 20:01:41 poslijepodne »
Stigla keramika i pijesak prije par dana pa to sad ovako izgleda.