Ako mozes, namjesti da se prvo pali jedna lampa, plava. jasno, ovo ovisi o snazi same lampe, kod nekog to mogu biti i 2 plave, 4 plave....da ne kompliciram, na tvoj akvarij, 1 lampa da se pali recimo u 10 ujutro, i ona gori do 22 sata navecer. Ostale (druge plave, bijele, plavo-bijele, bilokakve) se pale pola sata do sat poslije te prve, i gore za isti period krace.
Kod mene to izgleda jedna coralstar se pali u 11, gori do 22. ostale lampe (jos jedna actinic i jedna bijela) se pale u 1 i gore do 9. ali, po koraljima i svemu ostalome ces lako vidjeti, treba li duzi period, treba li mozda kraci....
s obzirom da si tek u drugom tjednu,ja bih sad palio jednu lampu cijeli period, ostale na pola perioda, 3-5 sati dnevno max. i onda postepeno pojacavao, tako da do isteka tamo negdje 30-tog dana imas da sve lampe gore punim planiranim periodom.
Moja preporuka je da ne zuris i ne pokusavas ubrzati stvari, sve to dodje na svoje. svaki pokusaj ubrzavanja moze proci ok, ali moze proci i jako gadno. pusti i nista ne cackaj barem mjesec dana, onda pocmi razmisljati o nabavci necega. moj savjet, iz mog iskustva to je izuzetno sporo, ali i ucinkovito.
Morski bez sumpa ti je kao i auto bez prozora. mozes voziti, ali nekako to nije to. ja sam ga bas kao i ti stavio iz nekih kao "estetskih" razloga, kao da sakrijem skimmer, grijac i ostalo. kasnije sam shvatio da mi tih dodatnih 20-tak litara vode u sistemu znaci jako jako puno, i da to definitivno nije estetika, vec ima masu jako dobrih razloga zasto je dobro imati sump. Primeti da pisem "dobro", a ne "obavezno", jer stvarno nije obavezno. Ali ako sam ja, sa bijednih 54 litre akvarijem shvatio da je sump jako dobra stvar, onda mozes pretpostaviti da je jednako koristan do presudan na nekim vecim ssitemima.