UPITNIK:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 81*36*50 125l
- temperatura, 25
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH ph 8 ostalo nemam
- vrijeme od pokretanja akvarija, 21,02,2011,
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 25,03,2011
- koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 35-40 l
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) vanjski diy od 4l zapremninesa atman pumpom 600l/h, protok je bio dobar ali se zadnja dva mjeseca smanjio jer je pumpa oslabila
- način i periodi čišćenja filter materijala mjesečno jednom
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) do sada sam imao grubu spužvu, cilindre i vatu (koju nisam znao da se mijenja prilikom čišćenja filtera, pa je sigurno bila 3mj unutra, samo ispirana), sada imam bioballse, cilindre, plava gruba spužva 2 komada (stavljeno prije 2 dana tako)
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? kamenje je sa sljemena, a panjevi su vinove loze koju su u aq već 2 godine i nemaju sluzi
- grijač 100 w
- pumpa za zrak ne
- CO2 sustav – kakav diy co2
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) prije sam dodavao profito al zadnjih 6mjeseci ne
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka pristella 11 kom, neonka axlerodi 6 kom i glowlightica 4 kom, 1 ancistrus, 7 corya paleatusa, kozica 50 ak, 3 pande
- starost ribica ,sancta-filomenae 4 kom
- ima li potencijalnih „terorista“ ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) jednom na dan, corije tabletama svaki drugi dan bacim 2-3 razmrvljene tablete, nije prošao rok
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke trune limun
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) alge sam dobio u zadnjih 2 mjeseca jer mi je rasvjeta otišla i sada imam smeđu čupavu i zelenu gustu, al ne puno, zamijenjena rasvjeta
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi nekakva hranjiva podloga od vulkanita 2 cm zemlja za cvijeće 2cm i riječni pijesak 2-3 cm koji je već 2 god u aq, rasipane granule treseta po dnu i podlozi
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) novi postav filter materijala
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne, samo masna površina
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma nekakvi čirevi kao rane na ribama bijele boje koje si male u početku a kasnije se šire
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... jedna neonka ima izbočno oko pop-eye u zadnja 2 mjeseca 2 su iginule al neznam zbog čega(nisu imale ništa na sebi) stare su inače 2 god
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sancta-filomenae se skriva i one imaju te rane al normalno jede
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili prije cca 2 mj
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima stavio sam bactopur direkt u zajednički aq i rane su nestale no ponovno su se pojavile nakon mjesec dana (sada znam da sam trebao ih izdvojiti u zajednički aq ali nisam imao drugi)
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? za sada jedna, od uginuća je da je jednom mjesečno 1 neonka umrla ( u 2mj 2kom) a sancta-filomenae 3 u zadnjih mjesec dana
- stanje ostalih stanovnika pristella jedna koja mi izgleda da je trudna (možda je trbušna vodenica al kaj bi bila onda samo kod jedne od njih 10 kom to bilo), ostale ribe su sve ok
Napomena:
Prilikom mijenjana vode, ulijevam je direktno iz pipe pod istom temperaturom, nisam je tretirao nikakvim preparatima, tako radim već 2 god i nikada nisam imao problema sa uginućem riba sve do sada.
Od bilja ima mahovinu, ricciu, limun, crypte.
Nisam uspio slikati ranu, al kad uspijem stavit ću je..
Ako treba još kaj napisati, dodati,recite..