Srpanj 30, 2025, 23:25:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uginuće riba  (Posjeta: 1833 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Uginuće riba
« u: Siječanj 30, 2013, 14:02:15 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  81*36*50 125l
-   temperatura, 25
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ph 8 ostalo nemam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   21,02,2011,
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    25,03,2011
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 35-40 l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    vanjski diy od 4l zapremninesa atman pumpom 600l/h, protok je bio dobar ali se zadnja dva mjeseca smanjio jer je pumpa oslabila
-   način i periodi čišćenja filter materijala   mjesečno jednom
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   do sada sam imao grubu spužvu, cilindre i vatu (koju nisam znao da se mijenja prilikom čišćenja filtera, pa je sigurno bila 3mj unutra, samo ispirana), sada imam bioballse, cilindre, plava gruba spužva 2 komada (stavljeno prije 2 dana tako)

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   kamenje je sa sljemena, a panjevi su vinove loze koju su u aq već 2 godine i nemaju sluzi
-   grijač 100 w
-   pumpa za zrak   ne
-   CO2 sustav – kakav   diy co2
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) prije sam dodavao profito al zadnjih 6mjeseci ne

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   pristella 11 kom, neonka axlerodi 6 kom i glowlightica 4 kom, 1 ancistrus, 7 corya paleatusa, kozica 50 ak, 3 pande
-   starost ribica    ,sancta-filomenae 4 kom
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   jednom na dan, corije tabletama svaki drugi dan bacim 2-3 razmrvljene tablete, nije prošao rok

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke trune limun
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) alge sam dobio u zadnjih 2 mjeseca jer mi je rasvjeta otišla i sada imam smeđu čupavu i zelenu gustu, al ne puno, zamijenjena rasvjeta
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi nekakva hranjiva podloga od vulkanita 2 cm zemlja za cvijeće 2cm i riječni pijesak 2-3 cm koji je već 2 god u aq, rasipane granule treseta po dnu i podlozi 
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   novi postav filter materijala
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne, samo masna površina

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma nekakvi čirevi kao rane na ribama bijele boje koje si male u početku a kasnije se šire
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... jedna neonka ima izbočno oko pop-eye u zadnja 2 mjeseca 2 su iginule al neznam zbog čega(nisu imale ništa na sebi) stare su inače 2 god
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sancta-filomenae se skriva i one imaju te rane al normalno jede
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije cca 2 mj
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   stavio sam bactopur direkt u zajednički aq i rane su nestale no ponovno su se pojavile nakon mjesec dana (sada znam da sam trebao ih izdvojiti u zajednički aq ali nisam imao drugi)
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   za sada jedna, od uginuća je da je jednom mjesečno 1 neonka umrla ( u 2mj 2kom) a sancta-filomenae 3 u zadnjih mjesec dana
-  stanje ostalih stanovnika pristella jedna koja mi izgleda da je trudna (možda je trbušna vodenica al kaj bi bila onda samo kod jedne od njih 10 kom to bilo), ostale ribe su sve ok

Napomena:
Prilikom mijenjana vode, ulijevam je direktno iz pipe pod istom temperaturom, nisam je tretirao nikakvim preparatima, tako radim već 2 god i nikada nisam imao problema sa uginućem riba sve do sada.
Od bilja ima mahovinu, ricciu, limun, crypte.
Nisam uspio slikati ranu, al kad uspijem stavit ću je..
Ako treba još kaj napisati, dodati,recite..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Uginuće riba
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2013, 14:39:10 poslijepodne »
Čuj sve radiš kako treba ali...

1. prije mjesec dana upotreba Bactopur Direct i sada promjena filter materijala dovela je do toga da ti akvarij više nije iscikliran a čirevi i pop eye samo su alarm koji upozorava na lošu kvalitetu vode.
2. drugi problem koji pogoduje povišenim vrijednostima nitrata, nitrita i fosfata je i loše napravljena podloga (vjerojatno i zemlja izlazi napolje)

Dakle, ako se radi o velikom čiru ribu odvojiti i liječiti Bactopur direct-om

Veliki akvarij a s obzirom da nije iscikliran:

1. Raditi promjene vode svakih 5 dana naredna 4 tjedna uz obavezan dodatak dobrih bakterija Easy Life EasyStart ili neke druge
2. dodati 2,5 čajne žličice soli (neboj se za corydorase)
3. kupiti jaču pumpu koja neče oslabljeti nakon nekog vremena
4. počni koristiti nakon svake promjene vode Easy Life FFM a slijedeći dan dodaj vitamine.

Za sada toliko a bilo bi dobro vidjeti fotku tvoje ribe.

Pozdrav i sretno.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2013, 16:08:04 poslijepodne »

1. prije mjesec dana upotreba Bactopur Direct i sada promjena filter materijala dovela je do toga da ti akvarij više nije iscikliran a čirevi i pop eye samo su alarm koji upozorava na lošu kvalitetu vode.
2. drugi problem koji pogoduje povišenim vrijednostima nitrata, nitrita i fosfata je i loše napravljena podloga (vjerojatno i zemlja izlazi napolje)

1. Raditi promjene vode svakih 5 dana naredna 4 tjedna uz obavezan dodatak dobrih bakterija Easy Life EasyStart ili neke druge
4. počni koristiti nakon svake promjene vode Easy Life FFM a slijedeći dan dodaj vitamine.

Pozdrav i sretno.
hvala ti na odgovoru, naravno da ču napraviti sve kako si mi napisao..
još samo jedno pitanje imam za tebe..
sljedeći tjedan ču raskopati taj aq i napraviti novi setup, s tim da ću maknuti zemlju za cvijeće i ubaciti od hobby a mislim da je vulkanit crni..
reci mi jel bi kaj trebao napraviti sa lozom, kamenjem i šljunkom (mislim  na prokuhavanje u vodi) prije ubacivanja ponovno u aq (uhvatilele su se alge na njih, čupava smeđa i zelena nekakva), i kaj da napravim sa vanjskim  filterom kaj se tiče filter materijala?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2013, 16:12:08 poslijepodne »
Ako želiš lijepi biljni akvarij najbolja je zemlja ali tada preko nje treba iči mrežica za komarce a prijeko 3 do 4 cm šljunka i dodavanje CO2.

Filter materijal najbolje spužva i valjčići Simbionta.

Ja bih kupio potpuno novi šljunak a kamenje i lozu možeš prokuhati.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2013, 13:54:00 poslijepodne »
Nemam nikakav karanteski aq, mogu li ubaciti ribicu a mali aq od 30l sa kozicama i tamo je liječiti???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2013, 14:07:05 poslijepodne »
Rađe uzmi staklenku od 5 litara unutra stavi grijač i pumpu za zrak i tamo ju liječi a ne sa kozicama jer će pougibati.

Ako nemaš grijač tada uzmi staklenku od 3 litre i stavi ju da pluta u velikom akvariju jedino moraš imati aeraciju.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2013, 14:11:08 poslijepodne »
Rađe uzmi staklenku od 5 litara unutra stavi grijač i pumpu za zrak i tamo ju liječi a ne sa kozicama jer će pougibati.

Ako nemaš grijač tada uzmi staklenku od 3 litre i stavi ju da pluta u velikom akvariju jedino moraš imati aeraciju.

razumijem..imam grijać i staklenku ali  nemam pumpu za zrak,,kaj da sada napravim?

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2013, 13:17:55 poslijepodne »
može odgovor u vezi staklenke?? kako bi to trebalo izgledati?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2013, 13:23:17 poslijepodne »
razumijem..imam grijać i staklenku ali  nemam pumpu za zrak,,kaj da sada napravim?
[/quote]

pa posudi pumpu. više manje svi ju imaju , za svaki slučaj

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2013, 18:33:55 poslijepodne »
na koji način da ulovim ribu, probao sam s mrežicom, i bocom kao klopka, ali nikako da ju uhvatim..
dajte prijedloge!?

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2013, 20:08:56 poslijepodne »
Dvije mrežice , nasuprot jedna drugoj

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2013, 14:48:03 poslijepodne »

Pozdrav i sretno.
nikako da stavim slike ribe..danas ću ih staviti makar ispraznio cijeli akvarij :)

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2013, 14:50:39 poslijepodne »
ukoliko ne uspijem uloviti ribe, jel bi onda bilo pametno ih sve zajedno lijećiti u zajedničkom aq?
mislim da bi napravio više štete nego koristi, al evo, ipak da pitam :=

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2013, 15:09:30 poslijepodne »
Čovjeće pa ti još uvijek nisi započeo sa liječenjem  :-X

Rekao si da češ raditi novi set up?

Zar nije bilo nikakvih poboljšanja nakon dodatka FFM-a, soli i vitamina?

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2013, 22:49:03 poslijepodne »
liječio sam glavni aq, i ribice su veselije, ali nikako da ulovim ovu koja je bolesna.
setup će morati čekati kad ču imati vremena..