Srpanj 27, 2025, 20:09:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Akvarijum oko 300 L koji kanister filter  (Posjeta: 13585 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline golff

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Akvarijum oko 300 L koji kanister filter
« u: Siječanj 25, 2013, 15:40:12 poslijepodne »
Da li zna neko moze li eheim classic 2213 koji je predvidjen za akvarijum od 250 litara drzati cistim akvarijum od oko 300 litara, ili moram uzeti eheim classic 2215.zbog manje cijene sam mislio uzeti ovaj slabiji.ako ima neka jeftinija varijanta eksternog originalnog filtera slobodno predlozite,s tim da mi treba sto tisi filter zbog smjestaja akavrijuma u sobu.U akavrijumu bi drzao mozda ciklide i diskuse(zbog atraktivnijeg izgleda) sa nesto ne pretjerano mnogo "zelenila" ili mozda neke "klasicne" ribice(skalari,trihogasteri itd)

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Akvarijum oko 300 L koji kanister filter
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2013, 16:04:47 poslijepodne »
Nemože slabiji, gledaj filtere koji su namjenjeni za akvarije od 600l, takvi budu taman za tvojih 300l. :up:

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2013, 16:07:46 poslijepodne »
Eheim Classic 2213 ima manju zapremninu filter medija u odnosu na vecinu danasnjih modernih filtera tako da ga ne bi trebao stavljati na veci akvarij ako zelis kvalitetnu filtraciju. Od Classic serije za 300 litara bi ti bio najpogodniji 2217 jer ima slicnu zapremninu i protok kao vecina danasnjih modernih filtera koji su deklarirani za akvarije od 300 litara. Ako planiras drzati jako osjetljive diskuse (koji nisu za mijesanje s drugim vrstama ciklida) na filtraciji ne smijes stediti. Ako si pocetnik u akvaristici diskusi nisu dobar izbor.
Od boljih filtera za akvarije od oko 300 litara su Eheim 2073, JBL e900 (ili e901), Fluval 305 (ili 306).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2013, 16:11:44 poslijepodne »
Sto se tice eheim filtera kako sam citao njihove mjere vezane za litrazu su tacne tj. ako pise da je za akvarij od 300 L to je onda za 300 L dok kod vecine ostalih proizvodjaca to nije tako.

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2013, 16:13:18 poslijepodne »
Eheim Classic 2213 ima manju zapremninu filter medija u odnosu na vecinu danasnjih modernih filtera tako da ga ne bi trebao stavljati na veci akvarij ako zelis kvalitetnu filtraciju. Od Classic serije za 300 litara bi ti bio najpogodniji 2217 jer ima slicnu zapremninu i protok kao vecina danasnjih modernih filtera koji su deklarirani za akvarije od 300 litara. Ako planiras drzati jako osjetljive diskuse (koji nisu za mijesanje s drugim vrstama ciklida) na filtraciji ne smijes stediti. Ako si pocetnik u akvaristici diskusi nisu dobar izbor.
Od boljih filtera za akvarije od oko 300 litara su Eheim 2073, JBL e900 (ili e901), Fluval 305 (ili 306).

kako se krecu cijene, koji je najbolji omjer ulozeno-dobijeno?

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2013, 16:21:49 poslijepodne »
Da li zna neko moze li eheim classic 2213 koji je predvidjen za akvarijum od 250 litara drzati cistim akvarijum od oko 300 litara, ili moram uzeti eheim classic 2215.zbog manje cijene sam mislio uzeti ovaj slabiji.ako ima neka jeftinija varijanta eksternog originalnog filtera slobodno predlozite,s tim da mi treba sto tisi filter zbog smjestaja akavrijuma u sobu.U akavrijumu bi drzao mozda ciklide i diskuse(zbog atraktivnijeg izgleda) sa nesto ne pretjerano mnogo "zelenila" ili mozda neke "klasicne" ribice(skalari,trihogasteri itd)
ciklide i diskuse u jednom akvarijumu? šala (?)

Offline Undercover

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Sempre Malawi!
    • Underwater
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2013, 16:32:31 poslijepodne »
1xeheim 2080 - puno uloženo i puno dobiveno
2xhaquos expro 1200 - uloženo 1/4 od puno i puno dobiveno

Čistoća je pola zdravlja  :up:

A od bućkanja vode koje je poželjno uopče nećeš čut filter, ali navikneš na to s vremenom...

U odabranu kombinaciju riba se ne bi štel mešat, već ima ko će to odgovorit od toga, ali pored npr. malawaca ne vidin potrebu za diskusima   :D

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2013, 16:36:55 poslijepodne »
Sto se tice eheim filtera kako sam citao njihove mjere vezane za litrazu su tacne tj. ako pise da je za akvarij od 300 L to je onda za 300 L dok kod vecine ostalih proizvodjaca to nije tako.

Eheim u odnosu na druge filtere ima manje kanistere iz razloga sto koriste kvalitetne porozne medije koji povecaju ucinkovitost filtracije. Ako Eheima ne ispunis kvalitetnim poroznim medijima imat ce losju filtraciju u odnosu na neke druge filtere koji imaju vecu zapremninu. Mjere vezane za litrazu su relativne jer kao i kod svakog drugog filtera ovisi sto drzis u akvariju, Eheim je kvalitetniji ali nije svemoguc.
A stariji modeli Eheima su jos manji od novih modela Eheima. Npr. 2215 i 2073 su oboje deklarirani za akvarije do 350 litara. No, 2215 ima protok 620 l/h i nosi 4 litre medija, a moderan 2073 ima 1050 l/h i nosi 5 litara medija. Prema tome postoje razlike i novi model je definitivno ucinkovitiji od staroga kako god bili deklarirani.
Od kvalitetnijih filtera najbolji omjer ulozeno-dobiveno trenutno ima JBL greenline (e901 ili jos bolje e1501).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2013, 16:37:50 poslijepodne »

Diskusi JESU ciklidi :D

Od filtera koje je nabrojao Kori imam iskustva s Eheimom i Fluvalom, meni se Fluval više sviđa, a mislim da je i jeftiniji. S Fluvalom nikad nisam imao nikakvih problema, lagano se otvara, održava, ima dobro rješen usis/izlaz, ima dosta veliki prostor za predfilter (spužve), nije bučan. Eheim je okej, ali sam ja imao nesreću da sam naletio na seriju koja ima grešku i lagano mi se cijedi na jednom mjestu, a i više mi se sviđa kak Fluval ima rješeno neke stvari koje sam nabrojao. Tak da ja glasam za Fluval :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Odg: Akvarijum oko 300 L koji kanister filter
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2013, 16:39:37 poslijepodne »
a covjek se zabunio,diskusi su ciklidi.Ili..neam pojma sto je mislio lol

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2013, 16:57:01 poslijepodne »
filter je zadnja stvar na kojoj se stedi jer ti to prvo dolazi na naplatu u vidu stalno prljave vode, algi, bolesnih riba i spaljenih zivaca. Obzirom da ciljas na ciklide koji dosta prljaju vodu nema sanse da to drzis sa filterom deklariranim za 300l. Eventualno da ga cistis svakih 7 dana a i to je upitno (i zamorno i time zapravo gubis smisao vanjskog filtera). Najjeftinije kaj se trenutno da nabaviti je JBL e1501 i to bi trebalo biti OK.
Netko je tu spomenuo 2x haqos 1200. To je jeftinije u startu ali imas 2 filtera za cistiti i razlika u potrosnji struje izmedju njih i JBL je tolika da si nakon godinu dana pusiona jer se razlika istopila na racunu za struju i dalje imas 20W vs, 60W 24/7.

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #11 u: Siječanj 25, 2013, 18:38:52 poslijepodne »
znamo da uz diskuse (ciklide) mogu ramirezi,apistograme(ciklidi) ali prva stvar kad se spomenu ciklidi na pamet padnu:malawi,tanganjika i južnoamerički ciklidi(agresivci)a oni sigurno ne mogu zajedno

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2013, 20:47:53 poslijepodne »

hahaha još jedan mit :D
Nije stvar ni u protoku ni u tome što piše, nego jednostavno količini medija koji stane u filter. A nikako nesmiješ štedjeti na najvažnijem dijelu akvarija ako misliš imati diskuse. I ja mislim da ti je JBL1501 (ili stariji model 1500) best buy

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2013, 20:52:47 poslijepodne »
štednja + diskusi =  :dead:

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2013, 22:08:32 poslijepodne »
Meni su govorili kupi haquos expro 1200 kad sam otvorio slicnu temu, nazalost nisam ga kupio uzeo sam jbl. Ok super filter, ali kad sam vidio haquos kako radi na vecem akvariju od mog nisam mogo vjerovat! Filter je mrak i ako je za diskuse za cijenu jbl-a kupis 2 haquos expro 1200, jos ti ostane para i nemas problema sa filtracijom!
Uostalom vidi sta ljudi kazu o tom filteru!
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23222.0
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2013, 22:12:51 poslijepodne od condor »
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2013, 09:48:38 prijepodne »
Da li zna neko moze li eheim classic 2213 koji je predvidjen za akvarijum od 250 litara drzati cistim akvarijum od oko 300 litara, ili moram uzeti eheim classic 2215.zbog manje cijene sam mislio uzeti ovaj slabiji.

Imao sam 2215 na 200L i nije nesto ludo dobro obavljao posao. Sad ga ne bih stavio na nista vise od 100L. Realni protok mu je cca 250-300 litara/h.
Ako zelis dobru filtraciju za malo para, moras napravit filter.

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2013, 15:10:50 poslijepodne »
Meni su govorili kupi haquos expro 1200 kad sam otvorio slicnu temu, nazalost nisam ga kupio uzeo sam jbl. Ok super filter, ali kad sam vidio haquos kako radi na vecem akvariju od mog nisam mogo vjerovat! Filter je mrak i ako je za diskuse za cijenu jbl-a kupis 2 haquos expro 1200, jos ti ostane para i nemas problema sa filtracijom!
Uostalom vidi sta ljudi kazu o tom filteru!
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23222.0

Koliko kosta haquos expro 1200, tj. gdje je najpovoljnije kupiti (EU,online ili negdje u regionu)

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #17 u: Siječanj 27, 2013, 15:25:36 poslijepodne »
imam ja Hagosa star malo manje od godine...pun je filter materijala,nova gumena brtva,savrsen filter za malo para-300 kuna
Totalna Steta

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 27, 2013, 15:48:30 poslijepodne »
Eto ovaj od dzemsa nije los, a novi ima u elegancereefu ali koliko vidim nema ih trenutno! http://www.elegancereef.com/
Mozes ih kontaktirat i pitat!

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 27, 2013, 15:50:24 poslijepodne »
Eto ovaj od dzemsa nije los, a novi ima u elegancereefu ali koliko vidim nema ih trenutno! http://www.elegancereef.com/

Edit
evo ga http://www.elegancereef.com/aqua-shop#!/~/product/id=10232085

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 27, 2013, 16:40:58 poslijepodne »

Edit
evo ga http://www.elegancereef.com/aqua-shop#!/~/product/id=10232085

kako mi se cini da ga nema na stanju,zar se mora kupiti sa avansom?Da li ikada bude na stanju i koja mu je tada cijena?

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #21 u: Siječanj 27, 2013, 16:45:01 poslijepodne »
bude na stanju za koji mjesec...3,4...6,cjena je 440 kuna
Totalna Steta

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 27, 2013, 17:23:06 poslijepodne »
Ako kupujes avansno dođe te 323 kn sa dostavom!

Offline golff

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Siječanj 27, 2013, 17:35:13 poslijepodne »
cijena je super samo to cekanje 3,4,5 mjeseci mi je nesto bezveze  -?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Siječanj 27, 2013, 20:50:20 poslijepodne »
cijena je super samo to cekanje 3,4,5 mjeseci mi je nesto bezveze  -?

Onda uzmi JBL-a.

Edit:
Evo kolega prodaje JBL e1501, cini mi se povoljno:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=82660.msg789673;topicseen#new
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2013, 21:08:33 poslijepodne od ZliBrka »
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi