Postovanje ljudovi.
Prije samog pocetka pisanja kako sam i sto napravio samo da napomenem da sam vec jedan poklopac napravio. Ovaj poklopac sto ga sada radim je na istom principu samo sto je manji, od tanjeg forex-a i za manji akvarij.
Link:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=73008.0Pa da krenemo....
Poklopac je za akvarij 30x20x20cm, debljina stakla je 4mm, da to je mali akvarij

Forex je bijeli debljine 3mm. Bijeli zato što mi je to frend nabavio komad pa mi ga je dao.
Visina poklopca je 6,5cm s tim da je sam poklopac visok 5cm kad stoji na akvariju i 1,5cm ima preklopa s vanjske strane stakla.
Prije same izrade sve mjere sam izračunao i napisao, dva puta provjerio i ostavio do sutra na stolu. Ujutro kad sam se probudio išao sam ponovo kontrolirati mjere i shvatio da sam krivo izračunao, tj nisam računao sa debljinom forexsa. Moja preporuka: prije bilo čega puno puta provjeriti mjere, a pogotovo prije samog rezanja.

Nakon točnog izračuna i puno kontroliranja sve sam nacrtao na taj komad forexa i prije rezanja još jednom prekontrolirao.

Pošto je forex mekani materijal a ovaj je debel svega 3mm rezao sam ga skalpelom i ravnalom. Pošto nisam imao nikakvo ravnalo u garaži upotrijebio sam list od pile. Odlično dođe u takvim situacijama kada je potrebno nešto čvrsto i ravno, a nemoš ga zarezat sa skalpelom.

Evo ga sve je izrezano i čeka da ga složim i vidim da li sam dobro izmjerio. Moram napomenuti da treba paziti prilikom rezanja skalpelom da skalpel cijelo vrijeme bude okomit na forex i da ne pobjegne od ravnala prilikom prvog reza. Kada se prvi puta prođe sa skalpelom onda on ide dalje po utoru i nema brige da izađe, ako se pazi naravno. Prije rezanja sam napisao na svaki dio njegovu dimenziju da kad izrežem znam točno koja je koja a ne da isprobavam...

Trenutak istine da li je sve dobro ispalo. Naravno da je nakon tolikih kontrola

Zaljepljen je sa pik trakom samo radi kontrole da li sve paše.

Ovdje se vidi poklopac kako će biti iznutra. Unutarnja ploča sjeda na staklo s tim da s donje strane ima 1,5cm preklopa i s gornje strane je ostavljeno 3mm točno koliko je debljina forexa za gorni dio koji treba sjesti unutra.

Što se tiće same čvrstoće poklopca iznenadio sam se jer je ovako samo s pik trakom dosta čvrst. Pošto je debljina forex samo 3mm mislio sam da će se gornji dio uvijati unutra ali pošto je to poklopac za stvarno mali akvarij gornji dio je dimenzija 30x20cm odlično stoji.

Nemam sliku poklopca s akvarijem jer mi je akvarij kod cure a ja sam doma radio poklopac. Nadam se da će pasati. Stavim sliku kad ga dofuram...
Trebam još smislit neku rasvjetu za akvarij 12L koji će biti namijenjen isključivo za koze.
U Bauhausu sam vidio malu florescentnu cijev za koju sam dobio ideju da ju stavim nutra. Karakteristike su slijedeće:
8W/840 piše na njoj Active daywhite, dužine je 29cm i točno mi stane po dijagonali u poklopac.
Eto toliko za sada... Poz... Nadam se da sam nekome pomogao pri izradi poklopca jer ovo stvarno nije problem napraviti a izgleda super.