Kolovoz 02, 2025, 17:09:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prelazak na more?!  (Posjeta: 4136 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline M23_Vu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Prelazak na more?!
« u: Siječanj 13, 2013, 21:40:37 poslijepodne »
Pozdrav svima!
 Opasno razmišljam da svoj rio 180 zasolim i sad imam  par početničkih pitanja...radi se dakle o akvariju juwel rio180 sa vanjskim filterom eheim pro 3 2075,grijačem,rasvjeta je t5 2x45w i 2x 39w,grijač....imam i co2 bocu sa manometrom,igličastim i elektromagnetskim ventilom....
znam da su mi grijač i rasvjeta iskoristivi ali me zanima da li se šta od ostale opreme koristi i u morskoj ili da prodajem.... i naravno šta mi je sve potrebno još od aparature i molim okvirne cijene istih...zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Prelazak na more?!
« Odgovori #1 u: Siječanj 13, 2013, 22:40:34 poslijepodne »
evo ovdje malo procitaj sto ti je sve potrebno da bi krenuo u morske vode, bar na prvu ruku.. iako mozda jesi procitao, ali ovdje ces naci sve odgovore sto te bude zanimalo..

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50399.0

inace vanjski filter moze biti iskoristiv za neku filtraciju, ali ti nije potreban, tj njega makni na stranu, rasvjeta se cini oke, mozda ce ti trebati jos koje pojacanje sa ledicama da malo upotpunis neke efekte boje i td.. po mom misljenju za takvu litrazu ti je potreban sump, a posto ga sigurno nezelis busiti, imas one hang on overflow-ove sto mozes zamjeniti sa busenjem rupa na akvariju.. malo se raspitaj, mislim da netko na oglasu prodaje za malo novaca, jako prihvatljiva cijena.. trebat ce ti barem dvoje streamice od 3000-5000l/h.. i naravno ako ces raditi sump, to moras malo pricekat neka napisu oni koji imaju iskustva sa sumpom i svime sto je potrebno za sump..

to je to za pocetak, ako sam izostavio stogod, neka se ukljuce ostali.. ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2013, 22:43:46 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #2 u: Siječanj 13, 2013, 22:45:46 poslijepodne »
Pozdrav svima!
 Opasno razmišljam da svoj rio 180 zasolim i sad imam  par početničkih pitanja...radi se dakle o akvariju juwel rio180 sa vanjskim filterom eheim pro 3 2075,grijačem,rasvjeta je t5 2x45w i 2x 39w,grijač....imam i co2 bocu sa manometrom,igličastim i elektromagnetskim ventilom....
znam da su mi grijač i rasvjeta iskoristivi ali me zanima da li se šta od ostale opreme koristi i u morskoj ili da prodajem.... i naravno šta mi je sve potrebno još od aparature i molim okvirne cijene istih...zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

:D :D :D

welcome to the Dark Side... we have cookies  :D :D

sve 5, jedino se trebas odlucit kako ces dodavat Ca, Mg i sitnice u sustav - ako ces radit Baling metodu, trebas dozirke i pripadajuce soli, s nesto matematike. Al u tom slucaju ti ne treba CO2 boca i pripadajuca skalamerija..

Ako ces radit s Ca reaktorom, onda ti taman treba CO2 boca sa svom skalamerijom, plus Ca reaktor... no free lunch though   :D

Eventualno ti je jednostavnije radit Baling - imas 3 otopine koje ukapavas dozirkama plus RO voda... nemam iskustva s tim pa neka uskoci netko pametniji/iskusniji...  za manje litraze tipa do 300ak litara (100 amo ili tamo  :D) su Baling soli isplative, iako moras investirat u dozirke... pri vecim litrazama potrosnja soli je velika (zavisi i od tipa sustava - pretezno SPS, ili LPS, ili samo meki i ribe, ili vec neka kombinacija) pa je Ca reaktor relativno bolje rjesenje, ali donosi opet svoje komplikacije (na sve se naviknes i rijesis kad vidis kako sustav "dise", ali do tada si ##$$@ macku mtr  ;)

Rasvjetu ostavi, bit ce OK, ako zatreba, uvijek se moze dodati malo... tu bi ti vec i skimmer mogao biti od koristi, pa vidi da li ces busiti dno pa raditi sump ispod u ormaricu (bolja verzija, skimmanje povrsine, manje plastike u display-u), ili ces ici na hang-on varijante ...

ihaaaa, imas o cem mislit do ljeta  :D :D ;)

samo naprijed, nema nazad  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2013, 22:56:45 poslijepodne »
hvala na odgovorima! sad mi tek ništa nije jasno hehehe morat će mi to Pamook očito u 4 oka objasniti šta je šta i šta je bolje kupiti jer ovako je malo teže za shvatiti...

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2013, 23:01:04 poslijepodne »
hehehe welcome  :)

Offline Glumac ST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2013, 23:27:21 poslijepodne »
hehehe welcome  :)
najbolje ti je u banku po kredit pa onda kod pamoka na raspravu i ponesi jednu teku

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2013, 23:31:56 poslijepodne »
Prvo da se osvrnem na pamookov post. Sve je to on lijepo napisao ali može se bez problema i bez dozirki, samo treba biti uporan i konstantan. No ako ovo shvaćaš kao pravi hobi da se to sve bez problema. Radi se o tome da ti umjesto da dozirke automatski dodavaju otopinu to sam radiš ručno po par mililitara dnevno/tjedno. E sad prednost dozirki je da nemaš brige previše, a prednost ručnog je da nemoraš dosta para dati na dozirke. Al to neka ti on objasni :)

Što se tiče svega ostalog ja bi dodao jedan novi moment. Da ja sad idem prebacivati RIO 180 u morski definitivno bi si filtraciju bazirao na ATS-u. Sa tim se može dobiti (po meni) da ne moraš bušiti akvarij i nemaš ništa drugo od opreme osim eventualno neke priče sa aktivnim ugljenom ali to se bez problema može napraviti sa onom komorom koju RIO ima i uz to onog gore navedenog balinga. E sad nemoj se ljutiti ali neda mi se objašnjavati što je ATS. Ima tema pod oprema pa ako te zanima pročitaj.

Što se tiče rasvjete to se isto da fino srediti da ostaviš ove 2X54W i 2x39W ali pod uvjetom da su T5, i pored one RIO-ve srednje konzole se da složiti LED-ice koje nisu ni skupe više toliko. Recimo tebe bi priča sa ledicama za taj akvarij koštala ako ih ideš dodavati recimo 36 komada po 3w... sa driverima cca 70 dolara.

http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2013, 00:21:07 prijepodne »
Ako želiš najjednostavnije i najjeftinije (a želiš) dodavanje dva od tri glavna makroelementa onda je rješenje kalkwasser. Treći element, magnezij, možeš dodavati ručno kao gnojivo u slatkovodnoj. Mikroelemente ako misliš redovito mijenjati vodu ne trebaš dodavati.

Eto, mali doprinos i od mene. ;)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2013, 20:22:26 poslijepodne »
Skontao sam da mi hang on skimmeri nisu najbolje rješenje,sump hmmm ne znam koliko je siguran taj juwelov akvarij kad se buši dno ali mi je jako zanimljiv Ronijev prijedlog....koliko sam vidio iz tema po foumu zasad jedino Tuljan i ti Roni to koristite...i mislim da ću i ja pokušati no trebati ću pomoći oko toga...što se tiče doziranja to mi nije problem ručno jer to već radim godinama na tjednoj bazi sa mikro i makroelementima u slatkoj..

Roni moram priznati da nisam skontao baš najbolje dolazak vode do mrežice i pogotovo povrat u tank ako nema sumpa?
« Zadnja izmjena: Siječanj 14, 2013, 21:07:13 poslijepodne od M23_Vu »

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2013, 21:42:58 poslijepodne »
Što se tiče rasvjete to se isto da fino srediti da ostaviš ove 2X54W i 2x39W ali pod uvjetom da su T5, i pored one RIO-ve srednje konzole se da složiti LED-ice koje nisu ni skupe više toliko. Recimo tebe bi priča sa ledicama za taj akvarij koštala ako ih ideš dodavati recimo 36 komada po 3w... sa driverima cca 70 dolara.

Ako radim DIY rasvjetu...
Koje ledice uzeti ?
Dali je 70 lumena po watt-u dovoljno ?
Koju boju kelvina, u kojoj kombinaciji 5000K i 15000K ili dr. ?
Dali za određene koralje treba dodavati UV LED ?
Dali je LED rasvjeta sama po sebi dovoljna ili mora biti u kombinaciji sa fluo cijevima+refektori ?

Sorry M23_Vu što upadam u temu, ali ja isto krećem u morski, a dosta toga je nejasno  :roll:

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #10 u: Siječanj 18, 2013, 22:00:14 poslijepodne »
Novi obrat u mojoj glavi!  :roll: :D :D  rio 180 je na prodaju,a stiže novi akvarij 100*40*50v 10mm debljine stakla  i ići ću na sump... :P i stigla već overtank rasvjeta 6x39w ! (hvala boxer)  ;)
e sad imam nekoliko  pitanja pa bi vas molio pomoć....

1.trebam napraviti nacrt gdje da mi se trebaju probušiti rupe na dnu akvarija?gdje i koja širina?
2.da li mi je sump dimenzija 35*35*40v dovoljan da stane skimer,grijač,pumpa,hang on filter...kasnije možda i kalkwaser?
3.preporuka i jačina cirkulacijskih pumpi 1 ili 2?
4.preporuka pumpe za povrat?
5.preporuka skimera?
6.pravljenje oweflova?
7.ostale preporuke?

znam da sam naporan ali pošto krećem od 0 ne želim da mi se dogodi koji propust i da onda bude zašto nisam kupio bolju pumpu ili nešto drugo.... ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2013, 22:08:55 poslijepodne od M23_Vu »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #11 u: Siječanj 18, 2013, 22:01:17 poslijepodne »
kad vec uzimas novi akvarij zakaj ne napravis sirinu od 50?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #12 u: Siječanj 18, 2013, 22:05:35 poslijepodne »
kad vec uzimas novi akvarij zakaj ne napravis sirinu od 50?

napravio bih ali je ormarić 40cm širine...no ako ga prodam ubrzo ići ću na 50cm širine...

Offline MrEZica

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 18, 2013, 22:17:15 poslijepodne »
bolje bi bilo da je visina 40cm a širina 50cm zbog osvjetljenja.

1.trebaš napraviti staklenu kutiju u koju ti idu tri cijevi: dvije koje vodu u sump i jedna za povrat vode, tu trebaš jedan ventil da reguliraš visinu vode u preljevnoj kutiji.
dmenzije napravi tako da možeš staviti ruku i čistiti, visina stakla ti određuje visinu vode u akvariju. rupe zavise od dimenzije bulkova.
2. cirkulacija 2 pumpe bolje nego jedna ako jedna crkne uvijek ti ostaje druga dok ne nabaviš ovu koja je riknula.
3. pumpa za povrat 2500-3000 l/h vele da je sicce dobar, ja imam malu 1700 New jet i okej je za moj mali akvarij.
4. ATI 200 mrcina
5. sump 70x50x40visina minimalno - pojedini in sump skimmeri trebaju određenu visinu vodenog stupa za optimalan rad.
minimalno 60 cm mjesta u stalku za čišćenje skimera.
6. da ti u top off prostor stane minnimalno 30 litara RO vode da ne brineš kad negdje ideš na par dana.

još nešto veliki akvarij veći troškovi - lampe, sol i ine stvari
Protected by BRT

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #14 u: Siječanj 18, 2013, 22:30:17 poslijepodne »
jel može kakav link za pravljenje owerflova-iako sam malo jači majstor za diy izvedbe hehhe
visina ormarića tj.prostora ispod akvarija je 80 cm ...na koju visinu sumpa onda da idem da imam prostora za baratanje?
e i taj famozni top off-može pojašnjenje šta bi to točno bilo?  :-[

Offline MrEZica

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 18, 2013, 22:58:00 poslijepodne »
top off je sustav za automatsko nadoljevanje vode.

zbog jake rasvjete voda dosta hlapi i ostaje sol te se diže salinitet, stavi se plovak pumpa i kad ishlapi voda automatski se nadoljeva RO voda u sump.
meni na akvariju 50x50x50 i sumpu 45x45,40 visine hlapi cca 2 litre dnevno, po ljetu kad hladim akvarij ventilatorima i više.
In sump skimmer ti obično rade na 20-30 cm vodenog stupa i još moraš uzeti u obzir koliko će ti vode uliti se u sump kad se ugasi pumpa i voda počne curiti iz overflowa.

Top off: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=528:ureaj-za-nadolijevanje-vode&catid=22:uradi-sam&Itemid=544
Kako izgleda kod mene: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79517.msg769360#msg769360
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=81083.0
ili ovako:
http://www.nano-reef.com/topic/108564-overflow-questions/
imaš i drugih načina po si daj malo truda prosurfaj po drugim temema
Protected by BRT

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 19, 2013, 08:04:02 prijepodne »
ucvrsti samo debelu plocu na postojeci ormaric i rasporedi tih 10 cm sto ti fali (pripazi samo na cijevi preljeva sto idu u sump)
Slavonski Brod

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #17 u: Siječanj 19, 2013, 13:34:09 poslijepodne »
evo onda ću vas ipak poslušati i prekrojiti ormarić- dimenzije tanka će biti 100*50*50cm - a sump će biti 60*30*40 v jer mi mora ostati mjesta i za struju,kablove i ostalo ..skimmer za sada neću uzimati jer planiram pokušati sa ATS-om... hvala svima na odgovorima i samo davajte savjete u vezi svega jer su i više nego potrebni!  ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 19, 2013, 18:05:55 poslijepodne od M23_Vu »