Pozdrav svima!
Opasno razmišljam da svoj rio 180 zasolim i sad imam par početničkih pitanja...radi se dakle o akvariju juwel rio180 sa vanjskim filterom eheim pro 3 2075,grijačem,rasvjeta je t5 2x45w i 2x 39w,grijač....imam i co2 bocu sa manometrom,igličastim i elektromagnetskim ventilom....
znam da su mi grijač i rasvjeta iskoristivi ali me zanima da li se šta od ostale opreme koristi i u morskoj ili da prodajem.... i naravno šta mi je sve potrebno još od aparature i molim okvirne cijene istih...zahvaljujem unaprijed na odgovorima!

welcome to the Dark Side... we have cookies

sve 5, jedino se trebas odlucit kako ces dodavat Ca, Mg i sitnice u sustav - ako ces radit Baling metodu, trebas dozirke i pripadajuce soli, s nesto matematike. Al u tom slucaju ti ne treba CO2 boca i pripadajuca skalamerija..
Ako ces radit s Ca reaktorom, onda ti taman treba CO2 boca sa svom skalamerijom, plus Ca reaktor... no free lunch though

Eventualno ti je jednostavnije radit Baling - imas 3 otopine koje ukapavas dozirkama plus RO voda... nemam iskustva s tim pa neka uskoci netko pametniji/iskusniji... za manje litraze tipa do 300ak litara (100 amo ili tamo

) su Baling soli isplative, iako moras investirat u dozirke... pri vecim litrazama potrosnja soli je velika (zavisi i od tipa sustava - pretezno SPS, ili LPS, ili samo meki i ribe, ili vec neka kombinacija) pa je Ca reaktor relativno bolje rjesenje, ali donosi opet svoje komplikacije (na sve se naviknes i rijesis kad vidis kako sustav "dise", ali do tada si ##$$@ macku mtr

Rasvjetu ostavi, bit ce OK, ako zatreba, uvijek se moze dodati malo... tu bi ti vec i skimmer mogao biti od koristi, pa vidi da li ces busiti dno pa raditi sump ispod u ormaricu (bolja verzija, skimmanje povrsine, manje plastike u display-u), ili ces ici na hang-on varijante ...
ihaaaa, imas o cem mislit do ljeta

samo naprijed, nema nazad