Srpanj 18, 2025, 23:20:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim pomoc - Pelvicachromis Pulcher bolestan??  (Posjeta: 769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Peras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
Molim pomoc - Pelvicachromis Pulcher bolestan??
« u: Siječanj 09, 2013, 11:58:09 prijepodne »
Molim vas za pomoc, sve pise u upitniku

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   95x45x45, 190
-   26°C
-   parametri vode: nepoznati, tek sam se poceo bavit akvaristikom, ovo je moj prvi akvarij i nisam jos nabavio testere nikakve
-   vrijeme pokretanja akvarija: od prilike 4 mj
-   mj i pol, 2 nakon useljene ribice
-   vodu mijenjam jednom tjedno od prilike 30%
-   usisavam dno prilikom izmjene vode

FILTER:
-   vanjski, haqos expro 1200, malo sam smanjio protok vode mozda nekih 5%
-   cistim akvarij prije svake izmjene vode sa floaty-em i ziletom
-   mislim da je neka kao spuzva, plasticne kugle, aktivni ugljen, keramika

OSTALA OPREMA: 
-   nema nikakve sluzi, panjevi, kamenje, kucica od kokosa...sve u najboljem redu osim malog problema sa algama sam krenuo u borbu
-   grijač 300W
-   nema pumpe za zrak 
-   CO2 sustav - EasyCarbo od jucer ulijevam 
-   ne dodajem nikakve kemikalije, akvarij ima hranjivu podlogu jbl aquabasis plus

STANOVNICI:
-   par Apistogramma cacatuoides, par Pelvicachromis pulcher, 7 Endlera (3 trudne endlerice jedna od njih sinoc rodila nekoliko malaca, ali su svi uspjeli izac iz mrijestilista i ne znam dal su prezivjeli noc) Gibiceps, Peckolita Pulcher, Loricaria Filamentosa i gmize 5 helena puzeva (neki dan ulovio jednog svrdlastog koji je odmah dobio izgon iz akvarija)
-   sve su kupljene u zoo viliju, Peckolita Pulcher i Loricaria Filamentosa prije 2 tj, ostali prije nekih 2 - 2 i pol mj, osim helena one su od kolege akvarista kupljene
-   ima li potencijalnih „terorista“: muzjak apisogramme je pomalo terorista od prvog dana, ali je bio mir nakon sto su se uspostavili teritoriji u akvariju
-   hranjenje – 2 puta dnevno po male kolicine raznovrsnom hranom: tetra guppy, tropical betta granulat, sera viformo, jbl novofex, tropical spirulina super forte

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: imam problema sa stargrassom, nije se bas primio i nadam se da ce easycarbo rijesit problem sa njom
-   da li imate alge: Staghorn mi se pojavio i borim se protiv nje
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi: nisam
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi: jbl aquabasis plus cca 2-3cm podloge, na nju sljunak raznih velicina, cca 5 cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu: ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): nove ribe kao vec navedeno Peckolita Pulcher i Loricaria Filamentosa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): nista

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: prvo sam mislio da je napad od strane drugih riba, najvjerojatnije muzjaka apistogramme i da je razderana njuska, sada me vec brine jer 2 dana nema promjene, izgleda mi kao da mu propada usnica, samo je bijelo, uz to su jos neke bijele tockice za sto sam mislio da je takoder od napada da su mu mozda ljuskice nastradale
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima: nema nikakvih ostalih promjena osim tog iznad i na ustima
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje: skriva se, uglavnom odmara na dnu povrsine ili se sakrije u bilje, koliko sam primjetio odbija hranu
-  kakav izmet imaju ribe: normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 2 dana navecer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: nista za sada, zeljim vase misljenje prije jer nemam bas iskustva
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća: nijedna vise, nije bilo uginuca, svi ostali su zivahni i zdravi
-  stanje ostalih stanovnika: vec navedeno zivahni i zdravi

Slikao sam najbolje sto sam mogao... nadam se da cete brzo doc do zakljucka i pomoc mi da pulcher ozdravi :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Molim pomoc - Pelvicachromis Pulcher bolestan??
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2013, 14:40:57 poslijepodne »
Sve radis kako treba i za to ti šaljem sve pohvale.

Ovo na ustima je ozlijeda i bilo bi dobro ribu izdvojiti u karantenu i provesti 3 do 5 dana preventivnog liječenja Serinim Bactopurom uz dodatak soli 1,5 čajna žličica na svakih 50 litara vode. Ako nemaš karantenu to može biti staklenka od 5 litara koju češ staviti da pluta u akvariju samo češ provesti zračni kamen da ima unutra aeraciju.

Druga je mogučnost (s obzirom da mi rana ne djeluje upaljeno) da u velikom akvariju napraviš 35 do 40% promijene vode te uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a i jednu do jednu i pol čajnu žličicu soli na svakih 50l vode a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Odluči što češ napraviti i javljaj promjene sa novim fotkama, pozdrav i sretno.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2013, 20:01:42 poslijepodne »
puno hvala, razmislit cu do sutra sta cu napravit pa javim kada ga izlijecim... :)

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2013, 14:22:24 poslijepodne »
na zalost nije prezivio...ostavio sam ga jos jedan dan u akvariju jer zbog obaveza nisam stigao nista drugo i izgleda da dok me nije bilo doma je ponovo doslo do malo jace tucnjave jer su mu rane bile jos gore... odvojio sam ga u improviziranu karantenu nakon toga i kupio Bactopur i poceo lijecenje, ali je bilo prekasno ocito...  :'(