Zemlja za cvijeće prekrivena šljunkom je super i jeftina podloga, samo kaj moraš obratiti pažnju na par stvari inače bi mogao imati problema.
Najbolje ti je zemlju namočiti u nekoj kanti na 3-4 tjedna uz miješanje i mijenjanje vode svakih par dana (po mogućnosti s odstajalom vodom, ali nije toliko bitno). Svaki put pokupiš s površine ono smeće koje ispluta. Na taj način zemlju ispereš od raznih kemikalija koje bi mogle biti u njoj ( pesticidi i sl.), a ujedno se u njoj jedan dio organskih tvari raspadne i iz nje izađe amonijak i ostale ne baš dobre stvari. I jako dobra stvar je kaj ti se za to vrijeme u toj kanti zemlja praktički zaciklira.
Nakon toga možeš zemlju staviti u akvarij. Dobro je zemlju ocijediti, ali prije stavljanja u akvarij ju obavezno razrahli među prstima da ne ostane komprimirana. Možeš ju stavljati i onako polu tekuću. Uz rub akvarija stavi 1 cm šljunka u visini koju misliš napraviti podlogu. To se radi da bude ljepše vizualno, ali i da zemlja ne bude na izravnoj svjetlosti. Onda u taj ograđeni dio staviš zemlju debljine 1 - 2 cm (u stražnjem dijelu akvarija ili tamo di misliš staviti malo veće bilje s jačim korijenjem može i malo više, ali ja ne bi stavio više od 4 cm). Bitna stvar je da ne pretjeraš s debljinom sloja. Jako bitna stvar. Onda na to staviš šljunak i to barem jednaki sloj kao i zemlje, a može i više. U stražnji dio može isto malo deblji sloj tak da dobiješ bolji vizualni osjećaj dubine. Šljunak bi trebao biti granulacije 1 - 3 mm. Debljina sloja šljunka i ne prekrupna granulacija su bitna stvar jer tako napraviš tampon zonu između zemlje i vode koja sprječava da nutrienti iz zemlje ne "cure" u vodu i hrane alge. Ovak do njih mogu samo biljke sa svojim korijenom. Ja još nekad između stavim i sloj vulkanita ako imam, ali nije nužno
Bez obzira na namakanje i šljunak, iz zemlje će neko vrijeme izlaziti razne stvari, pogotovo prvih mjesec dana. Zato je dobro neko vrijeme češće i obilnije mijenjati vodu, svakih par dana barem 50 %.
I na kraju, s tako jakom podlogom nema smisla u akvariju imati dvije - tri biljke. Znači što više i raznolikije bilje to bolje. Pogotovo kod cikliranja, možeš posaditi neko brzorastuće biljke koje onda nakon nekog vremena lako izvadiš iz akvarija. I plutajuće biljke su isto super u tom razdoblju.
Ako se odlučiš za zemlju za cvijeće, uzmi neku provjerenu, dobre su Florabela i Terramagma koliko ja znam.
Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2