Svibanj 10, 2025, 14:38:24 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Akadama  (Posjeta: 3264 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Lozinjo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Akadama
« u: Siječanj 08, 2013, 17:32:02 poslijepodne »
Pozz slazem novi akvarij i moram ubacit hranjive podloge, no nekako me to ipak preskupo izadje za 250l. Sto mislite o akadami, to ok? novi sam i nisam nikada trpao nesto ispod pijeska.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Akadama
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2013, 17:52:15 poslijepodne »
akadama se meni pokazala kao super podloga za svo bilje... samo opet ne znma koliko bi ti je trebalo za 250 litara akvarij, gledaj da ti bude u svakom dijelu akvarija gdje ima bilja bar 4-5 cm...
na akadamu netrebaš stavljati šljunak, dakle samo ona...

pripremaš je tako da je ispereš samo da ukloniš prašinu i nečistoće, nemoj je puno prati jer če ti se pretvoriti u blato (to je pečena glina) lagano je ispereš 2-3 puta i slobodno snjom u akvarij...

evo jedan zanimljiv članak o njoj...

http://www.theplantedtank.co.uk/akadama.htm

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2013, 17:57:37 poslijepodne »
Ako ju možeš nabaviti jeftino u količini koju trebaš (ako ti je akvarij 100*50*50 onda za 4-5 cm trebaš 20-25 litara), onda samo naprijed. Ja sam ju isto htio staviti kao podlogu, ali mi je bilo preskupo, nisam mogao nabaviti jeftino kod nas. Vani je 14 litara 50-70 kn.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2013, 18:47:31 poslijepodne »
Hmmm al i dalje me skupo ispadne, tu na forumu ima za 30kn po kg. Ne znam sto da radim. Mislio sam koristiti samo na jednoj strani akvarija zbog plana uredjenja. A sto s obicnom zemljom za cvijece, cuo sam da ljudi i to koriste al treba namakat dugo il nes?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Odg: Re: Akadama
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2013, 20:32:56 poslijepodne »
Zemlja za cvijeće prekrivena šljunkom je super i jeftina podloga, samo kaj moraš obratiti pažnju na par stvari inače bi mogao imati problema.

Najbolje ti je zemlju namočiti u nekoj kanti na 3-4 tjedna uz miješanje i mijenjanje vode svakih par dana (po mogućnosti s odstajalom vodom, ali nije toliko bitno). Svaki put pokupiš s površine ono smeće koje ispluta. Na taj način zemlju ispereš od raznih kemikalija koje bi mogle biti u njoj ( pesticidi i sl.), a ujedno se u njoj jedan dio organskih tvari raspadne i iz nje izađe amonijak i ostale ne baš dobre stvari. I jako dobra stvar je kaj ti se za to vrijeme u toj kanti zemlja praktički zaciklira.

Nakon toga možeš zemlju staviti u akvarij. Dobro je zemlju ocijediti, ali prije stavljanja u akvarij ju obavezno razrahli među prstima da ne ostane komprimirana. Možeš ju stavljati i onako polu tekuću. Uz rub akvarija stavi 1 cm šljunka u visini koju misliš napraviti podlogu. To se radi da bude ljepše vizualno, ali i da zemlja ne bude na izravnoj svjetlosti. Onda u taj ograđeni dio staviš zemlju debljine 1 - 2 cm (u stražnjem dijelu akvarija ili tamo di misliš staviti malo veće bilje s jačim korijenjem može i malo više, ali ja ne bi stavio više od 4 cm). Bitna stvar je da ne pretjeraš s debljinom sloja. Jako bitna stvar. Onda na to staviš šljunak i to barem jednaki sloj kao i zemlje, a može i više. U stražnji dio može isto malo deblji sloj tak da dobiješ bolji vizualni osjećaj dubine. Šljunak bi trebao biti granulacije 1 - 3 mm. Debljina sloja šljunka i ne prekrupna granulacija su bitna stvar jer tako napraviš tampon zonu između zemlje i vode koja sprječava da nutrienti iz zemlje ne "cure" u vodu i hrane alge. Ovak do njih mogu samo biljke sa svojim korijenom. Ja još nekad između stavim i sloj vulkanita ako imam, ali nije nužno

Bez obzira na namakanje i šljunak, iz zemlje će neko vrijeme izlaziti razne stvari, pogotovo prvih mjesec dana. Zato je dobro neko vrijeme češće i obilnije mijenjati vodu, svakih par dana barem 50 %.

I na kraju, s tako jakom podlogom nema smisla u akvariju imati dvije - tri biljke. Znači što više i raznolikije bilje  to bolje. Pogotovo kod cikliranja, možeš posaditi neko brzorastuće biljke koje onda nakon nekog vremena lako izvadiš iz akvarija. I plutajuće biljke su isto super u tom razdoblju.

Ako se odlučiš za zemlju za cvijeće, uzmi neku provjerenu, dobre su Florabela i Terramagma koliko ja znam. :)

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
Odg: Re: Akadama
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2013, 20:41:12 poslijepodne »
E da, neki stavljaju tako pripremljenu zemlju u najlonke ili između zemlje i šljunka stavljaju mrežicu za komarce ili tak nekaj. Na taj način ti se ne dogodi da izvadiš pola podloge ako malo nepažljivo čupaš biljke. A i nekada šljunak nakon nekog vremena malo utone pa zemlja izađe na površinu.

I još sam zaboravio, u akvarijima sa zemljom ili sličnom jakom podlogom ti nije dobro imati jaki protok vode. Znači zaboravi ono protok=10 x volumen akvarija u jednom satu ako si to kad čuo. Dva tri volumena u satu je dovoljno.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 09, 2013, 15:33:01 poslijepodne »
Zahvaljujem na opsirnom odgovoru, no i to mi nije opcija jer jemstvarno dug postupak pripreme zemlje. Izgleda da cu ipak ici na kupovnu verziju hranjive podloge. Nebi me trebalo ispasti vise od 200kn.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2013, 23:34:15 poslijepodne »
Da ti sad još detaljnije malo tu odgovorim ono kaj si me pitao kad sam bio kod tebe, a nisam ti baš do kraja odgovorio. Možeš staviti i zemlju bez prethodne pripreme u akvarij, samo se onda onaj cijeli proces izlaska raznoraznih loših stvari iz zemlje događa kod tebe u akvariju, a ne u kanti. Pogotovo je opasan amonijak koji je u tvrdoj vodi jako otrovan, a i može izazvati boom algi.

Ono kaj možeš napraviti je mijenjati vodu svaki ili svaki drugi dan po 60-70% (pa i više) i tak neko vrijeme dok se sve ne ustabili. Ne znam koliko dugo bi to trebao tako, nisam nikad to radio, ali ja ne bi manje od tri tjedna. Možda ti se javi netko tko je stavljao zemlju direktno u akvarij. Ima i onih koji su zemlju pekli i kuhali (ubrzaš oksidaciju štetnih spojeva u manje štetne), možda se i oni jave sa svojim iskustvima.

Ja bi na tvojem mjestu ako nemaš mjesta za namakanje stavio zemlju direktno u akvarij, složio podlogu onak kak sam ti u gornjem postu napisao, složio grane i kamenje u akvarij ako si ih mislio staviti i uključio filter. Ne bi sadio biljke niti palio rasvjetu slijedećih 3 tjedna ili mjesec dana nego bi u mraku ciklirao akvarij uz često i obilno mijenjanje vode. Onda bi nakon mjesec dana posadio biljke, upalio rasvjetu, čekao još malo da se biljke prihvate i onda tek počeo stavljati prve ribe. E sad, dal je taj moj postupak pretjerivanje ili ne, nemam pojma, moguće da je :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Lozinjo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2013, 23:55:14 poslijepodne »
Hvala na opsirnom odgovoru, opet! No nemam ja ipak toliko strpljenja. Kupio sam ovaj akvarij prije 2-3 tjedna i ne mogu ga vise gledati praznog bez riba i bilja. Sve mi se cini da kada izbacim ove pande da cu pohitat u pet shop i kupiti vulkanit, nabacat u akvac i posut pijeskom te odma krenut na cikliranje.
Od bilja ne planiram imati nista prezahtjevno. Ubacio bi unutra neke crypte, microsorume, limun, mahovine naravno, anubiase i slicno. Stavio bi nesto hranjivo ispod za slucaj da se predomislim oko bilja nakon nekog vremena. Imao bi tek nekih 0,4W/l sto takodjer znaci da ne ciljam na nista egzoticno, vec na bilje koje bi izdrzalo juzno (ili centralno) americke ciklide. Mozda cak i neku mrcinu kao Jack Dempsey. Jer kazem, volim velike ribe al i zabiljen akvarij. Al stvarno vise ne mogu cekati ribe, a ni slaganje kamenja i bilja.
Hvala ti jos jednom!

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2013, 01:17:14 prijepodne »
Hvala na opsirnom odgovoru, opet! No nemam ja ipak toliko strpljenja. Kupio sam ovaj akvarij prije 2-3 tjedna i ne mogu ga vise gledati praznog bez riba i bilja. Sve mi se cini da kada izbacim ove pande da cu pohitat u pet shop i kupiti vulkanit, nabacat u akvac i posut pijeskom te odma krenut na cikliranje.
Od bilja ne planiram imati nista prezahtjevno. Ubacio bi unutra neke crypte, microsorume, limun, mahovine naravno, anubiase i slicno. Stavio bi nesto hranjivo ispod za slucaj da se predomislim oko bilja nakon nekog vremena. Imao bi tek nekih 0,4W/l sto takodjer znaci da ne ciljam na nista egzoticno, vec na bilje koje bi izdrzalo juzno (ili centralno) americke ciklide. Mozda cak i neku mrcinu kao Jack Dempsey. Jer kazem, volim velike ribe al i zabiljen akvarij. Al stvarno vise ne mogu cekati ribe, a ni slaganje kamenja i bilja.
Hvala ti jos jednom!
s o.4 w/l ni ne trebas hranjivu podlogu,jer ionako bilje koje mislis uzimat je spororastuce i prihranjuje se preko vodenog stupa,a ia kao se predomislis hranjiva podloga se istrosi nakon godinu dvije pa ces svejedno morat novi postav :) a gledaj ovu soluciju ako ides bez hranjive podloge mozes pod korjen gurat stapice  gnjoja (akvaristicke) il jeftiniju soluciju mozda cak i najbolju osmocote gnjojivo u zrnima( postepeno se otapa kroz 6,9,12 mjeseci ovisno o tipu koji uzmes) i  stavis pod krojen  zahtjevnije biljke :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2013, 03:05:15 prijepodne »
Uzmi malo zemlje,zamjesaj sa vodom i onda ubacis u pec i osušiš,i tako par puta,tako se zemlja mineralizira i bude jos bolja podloga,fakticki to treba raditi na suncu,ali je ovo brze,mislim da je rezultat isti
Uzmi zenkse najlonke i stavi zemlje u njih,napravis ko grudu velicine,i postavis na kriticna mjesta odozada di ces posaditi kripte i limun,i to je to
jeftinije od svega,a opet za to susenje i pripremanje zemlje ces imati vremena dok budes pripremo akvarij i tako i odma krenes sa cikliranjem