Što je najgore što se može dogoditi ako ih ne prijavim??
Najgori moguci scenarij je ako te netko prijavi, da ti inspekcija dođe i oduzme zivotinje, smjesti ih u Azil i da ti naplati kaznu od 800-3200kn po jedinki sukladno 2. clanku i 3. clanku ovog zakona:
LINKŠto se tiče parenja stvari stoje ovako:
Dvije kornjače pronađene u Kutjevu su mužjak i ženka, i oni se svake godine pare ( čini mi se čak da je jednom položila jaja ) ali nikada nisu imali mladunce.
Također, dvije kornjače koje sam dobio iz Makedonije isto su mužjak i ženka i pošto su iz istog podneblja možda bi mogao njih spariti. Ako ti kažeš da ne miješam ove kornjače iz RH i MK poslušat ću tvoj savijet i onda spariti obje kornjače iz MK.
Kao što je netko rekao : Životinje koje se rode u žatočeništvu ostaju u zatočeništvu.
I da se razmnože, imam ranč od 200m kvadratnih na koji ih mogu prebaciti ako se previše razmnože. Vjeruj mi nikada ne bih samo tako dijelio male životinje ( presebičan sam ) pogotovo nekome tko nezna s njima.
Vrlo je vjerojatno da ce ti se s vremenom kornjace same poceti razmnozavati i da ce te mladunci samo jednog dana iznenaditi. Kroz godine broj malih kornjaca moze jako brzo narasti pa postoji mogucnost da ces imati puno vise zivotinja nego sto si se nadao. Ovo ti tu spominjem jer su osobe i azili ovlasteni od vlasti za zbrinjavanje cancara svake godine pretrpani ne samo odraslim zivotinjama koje su svercane, vec i brdom mladunaca koji se ljudima koji ilegalno drze cancare svake godine izlegnu i nemaju kuda s njima (a iz navedenih razloga nisu za prirodu).
Ovo što kažeš za vračanje u prirodu potpuno se slažem!
Ja i da ih želim vratiti jednostavno ne mogu, vjerojatno ne bi izdržale put natrag do Makedonije ( ili bi platio ogromnu kaznu da me uhvate ne granici ) a ove iz RH jednostavno neznam kamo da vratim.
Drago mi je da ste voljni pomoći zato ću u buduće otvoriti nekoliko tema s pitanjima koja me zanimaju, a ako me netko pita dali imam dozvolu dat ću im link na ovu temu. S najboljom namjerom sam ih pokušao legalizirati ali pošto neide, uživat ću u njima i ovako.
Vracanje makedonskih kornjaca u Makedoniju nakon sto su bile u zatocenistvu je jednako pogresno i opasno za makedonsku populaciju pa bi i one zavrsile u azilu.
Ako te netko pita za dozvolu pozivanje na ovu temu ti nece bas puno pomoci jer moja objasnjenja situacije tvojih kornjaca ne mijenjaju cinjenicu da si u ilegali. Ispravna stvar koju mozes napraviti bez snosenja posljedica je predati zivotinje u najblizi ovlasteni azil kod obitelji Milec u Ruscici. Sada si upoznat sa svim cinjenicama, kako ces dalje postupiti je tvoja odluka i tvoj rizik.
P.S. Pošto sumnjaš da su ove 2 iz Mk Testudo gracea evo slike sve 4 kornjače pa vidi. Veterinar iz Pet centra rekao mi je da su sve ista vrsta i da im mogu međusobno bez problema razmnožavati.
Na slikama¸se vidi rajčica iako ju ja njima dajem možda jednom mjesečno kad je suša i kad nema trava.
Nazalost na slikama se ne vidi osnovno svojsvo za odredivanje vrste tako da sam provjeri uz pomoc ove slike (plocica iznad repa) dali se radi o T.graeca:
LINK, po tvojim slikama mi djeluju sve kao T.hermanni.
U Pet centru drze cancare u terarijima, te dijele savjete iz proslog stoljeca kupcima da cancare valja hraniti vocem, povrcem i hranom zivotinjskog podrijetla. Ako zelis dobro svojim zivotinjama izbjegavaj ih u sirokom luku jer ce biti puno stete, a jako malo koristi.
Inace rajcica je po najsuvremenijim istrazivanjima otrovna za kornjace (sadrzi alkaloidni tomatin). Također sadrzi veliku kolicinu vode, jako malo vlakana, zanemarivu kolicinu kalcija i tonu fosfora, te veliku kolicinu secera. Rajcica je potpuna suprotnost od onoga sto kornjace trebaju jesti i jedna od najgorih namirnica koju im mozes ponuditi. Pametnije je ostaviti kornjace da grickaju suhu travu i sijeno nego im davati ovakve stvari samo zato sto su ti pod rukom.
Prehrana se treba sastojati od suhih trava i biljaka koje su bogate vlaknima, ne sadrze velik udio proteina i secera, sadrže veci udio kalcija u odnosu na foshor i ne sadrze neke gadnije toksicne spojeve.
Prouci sljedece clanke:
Osnovna prehrana kopnenih kornjacaKnjizica lako dostupnih biljaka koje su sigurne za hranjenje kornjacaBiljke koje mozes uzgajati unutra (kada je zima ili susa)Ako znas engleski prouci ovu stranicu od A-Ž:
http://www.thetortoisetable.org.uk/ ,ona bi ti trebala biti glavna referenca za bilo koju biljku koju dajes kornjaci i sadrzi najsuvremenije podatke o prehrani kopnenjaka na webu. Cak i ako ne znas engleski na googlu nađes strucni ("latinski") naziv biljke koju planiras dati kornjacama, ubacis ga u trazilicu navedene stranice koja ti izbaci znak smijes li hraniti s tom biljkom ili ne.