Lipanj 22, 2025, 00:34:25 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Legalizacija kornjaca cancara  (Posjeta: 11687 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline antun007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Legalizacija kornjaca cancara
« u: Siječanj 07, 2013, 18:00:22 poslijepodne »
Pozdrav...

Molim da me ne osuđujete dok citate ovo  :(

Spletom okolnosti  zavrsio sam sa 4 kornjace čancare koje sam jako zavolio...

Prvu kornjacu pokupio sam sa ceste pred kucom (iz Slavonije sam) prije kojih 5-6  godina i moji roditelji su se brinuli o oj sve dok netko na drugom kraju grada nije pronasao jos jednu kornjacu i donio ju nama zato sto se proculo da imamo tu jednu. I tako su te kornjace zivjele  kod nas sasvim normalno ( naravno uz pocetnicke greske kao sto su hranjenje vocem i povrcem i sl.) Hibernirale su vani, ma sve normalno samo sto se nisu razmnozavale. I sve je to bilo ok, nismo mi znali da su one zasticene i kolika je kazna sve dok.......: Lani rođaci iz makedonije nisu donjeli jos dvije jedinke kao poklon mom malom bratu  (naravno ja sam ih odmah preuzeo),i onda sam ja odlucio prouciti malo na netu i kad sam vidio kazne shvatio sam ozbiljnost situacije i odlucio newto poduzeti. Puno sam ih avolio i ulozio u njih tako dabih nebi predavao nekim udrugama. Molim vas za pomoc da dobijem papire za drzanje, hvala i pozdrav

Offline antun007

• Punopravni član
Odg: Legalizacija kornjaca cancara
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2013, 20:25:32 poslijepodne »
Molim vas odgovor što prije

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2013, 21:50:39 poslijepodne »
cisto sumnjam da postoji legalizacija drzanja ugrozene zivotinjske vrste :) imam i ja dvije u vrtu i ne grizeme savjest jer im je dobro,hrane na izbor i u izobilju velika povrsina za setnju i sve :)

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2013, 22:03:43 poslijepodne »
Ma znam da postoji, ne grize ni mene savjest ali mislim inkubirati jaja i dobiti mladunce tako da... :)

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2013, 22:04:41 poslijepodne »
Ma znam da postoji, ne grize ni mene savjest ali mislim inkubirati jaja i dobiti mladunce tako da... :)
ma onda sta se zamaras nece ti udruga zeleni banit na vrata ,samo nes ih smit prodavat jer ces nazuljat gadno :)

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2013, 22:13:47 poslijepodne »
Ma nebi ja njih prodavao  :), previše ih volim, ali ipak bi volio imati papire da se mogu tu na forumu rraspitivati o njima zato što mi nitko neće pomoći  osim ako nemaam papire za njih  -?

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #7 u: Siječanj 07, 2013, 23:49:55 poslijepodne »
Ne možeš, jednostavno  nema načina. Moraš imati papir da su kornjače uzgojene kod registriranog uzgajivača pa ih tek tada možeš prijaviti.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2013, 05:36:04 prijepodne »
Pozdrav...

Molim da me ne osuđujete dok citate ovo  :(

Spletom okolnosti  zavrsio sam sa 4 kornjace čancare koje sam jako zavolio...

Prvu kornjacu pokupio sam sa ceste pred kucom (iz Slavonije sam) prije kojih 5-6  godina i moji roditelji su se brinuli o oj sve dok netko na drugom kraju grada nije pronasao jos jednu kornjacu i donio ju nama zato sto se proculo da imamo tu jednu. I tako su te kornjace zivjele  kod nas sasvim normalno ( naravno uz pocetnicke greske kao sto su hranjenje vocem i povrcem i sl.) Hibernirale su vani, ma sve normalno samo sto se nisu razmnozavale. I sve je to bilo ok, nismo mi znali da su one zasticene i kolika je kazna sve dok.......: Lani rođaci iz makedonije nisu donjeli jos dvije jedinke kao poklon mom malom bratu  (naravno ja sam ih odmah preuzeo),i onda sam ja odlucio prouciti malo na netu i kad sam vidio kazne shvatio sam ozbiljnost situacije i odlucio newto poduzeti. Puno sam ih avolio i ulozio u njih tako dabih nebi predavao nekim udrugama. Molim vas za pomoc da dobijem papire za drzanje, hvala i pozdrav

Pozdrav, pokusat cu ti detaljnije objasniti situaciju.

Testudo hermanni je zivotinja zasticena konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES, Apendix II): LINK1. Rođaci iz Makedonije su mogli platiti u najboljem slucaju veliku novcanu kaznu da su ih uhvatili.
Uz to ova vrsta kornjace je autohtona vrsta te je uvrsena na popis strogo zasticenih zivotinjskih vrsta Hrvatske: LINK2
Situacija s ovom vrstom je takva da postoji velika mogucnost da ce u sljedecih nekoliko desetljeca izumrijeti u prirodu na nasim prostorima ukoliko se ne poduzmu drasticnije mjere. U proslosti je na milijune zivotinja izvezeno i prosvercano u svijet cime je populacija drasticno smanjena. Danas ih ugrozava smanjenje i fragmentacija stanista, zagađenje okolisa, sverc, ali i uzimanje iz prirode od strane turista.

Kornjace koje imas su u svakom slucaju ilegalnog podrijetla, bez obzira sto tvrdis da si ih nasao su Slavoniji, netko drugi ih je onda uzeo iz prirodnog stanista kada je bio na godisnjem i izbacio ih na cestu kada su mu dosadile. U 2009. godini je nadlezno ministarstvo davalo mogucnost da se prijave zivotinje bez obzira na njihovo podrijetlo zbog pripreme za EU ("nulto stanje"), cime su ljudi koji drze cancare mogli prijaviti svoje ljubimce. Danas je tako nesto nemoguce  zato jer bi navedeni zakoni, koji za ovu vrstu vecinom sluze kako ih ljudi ne bi ilegalno uzimali iz prirode za kucne ljubimce izgubili smisao.

http://www.zastita-prirode.hr/Odrzivo-koristenje-prirode/Upute-obrasci-i-ovlastenja/Uzgoj-drzanje-i-oznacavanje-zasticenih-vrsta/Obrazac-za-uvodenje-u-evidenciju-drzatelja-strogo-zasticene-ili-zasticene-zivotinje

Jel prijavljivao netko preko ovoga?

Ovaj obrazac sluzi za prijavu zivotinja koje su legalnog podrijetla. Za provedbu prijave putem ovog obrasca potrebno je priloziti "rodni list" zivotinje od registriranog uzgajica i potvrdu (racun). Svaka cancara iz legalnog uzgoja ima svoj broj, a u zadnje vrijeme se obicno i ugrađuje mikrocip.

Zivotinje ciji roditelji nemaju papire se također smatraju da s ilegalnog podrijetla. No ovdje postoji jos jedan veci problem. Kornjace koje drzis nisu sve sa istog podneblja. Postoji mogucnost da se kornjace iz Makedonije geneticki razlikuju od domacih cancara, moguce je cak da se i radi o drugoj vrsti (Testudo graeca). Ukoliko dođe do uspjesnog parenja potomci tih zivotinja ni u kojem slucaju ne smiju zavrsiti u prirodi! Na taj nacin bi mogli biti uneseni geni i bolesti u populaciju koji nisu urođeni nasim domacim cancarama i smanjiti sanse za prezivljavanje ili cak istrijebiti populaciju. Kako nakon nekog vremena ne bi imao kuda sa tolikim kornjacama (90% ljudi nema kamo), vjerojatno bi ih poceo dijeliti naokolo. Tada se netko od tih poznanika nakon nekog vremena sazali nad svojom kornjacicom i odluci je pustiti u prirodu i time nesvjesno ugrozi domacu populaciju. Namjerno razmnozavati takvu skupinu zivotinja s tvoje strane nije pametna stvar i preporacam da to ne radis.

Ma nebi ja njih prodavao  :), previše ih volim, ali ipak bi volio imati papire da se mogu tu na forumu rraspitivati o njima zato što mi nitko neće pomoći  osim ako nemaam papire za njih  -?

Na forumu smo te duzni upozoriti da drzis zivotinje ilegalno i apelirati da clanovi koji su tek nedavno uzeli zivotinje iz prirode vrate te životinje tamo gdje im je mjesto. S obzirom da su tvoje kornjace vec godinama u zatocenistvu, bile su u kontaktu sa zivotinjama s drugog geogravskog podrucja, a niti ne znas tocnu lokaciju s koje su tvoje prve kornjace uzete te zivotinje niti uz najbolju volju ih ne mozes vratiti u prirodu. Ako bi se ikad odlucio da ih vise ne zelis drzati tim zivotinjama je mjesto u azilu.
Nazalost na ovom i svim drugim forumima 90% vlasnika cancara koji se javljaju drze zivotinje ilegalno. To nazalost nije do nas, ovdje smo kako bi osigurali da zivotinje u zatocenistvu ne pate u pogrenim uvjetima tako da ces dobiti sve informacije o pravilnom drzanju koje te zanimaju.
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2013, 06:25:25 prijepodne od Kori »
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2013, 20:17:50 poslijepodne »
Ne možeš, jednostavno  nema načina. Moraš imati papir da su kornjače uzgojene kod registriranog uzgajivača pa ih tek tada možeš prijaviti.

Znači ne mogu ništa učiniti?
A dali postoji mogučnost da mi ih oduzmu ili tako nesto?

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2013, 20:38:49 poslijepodne »
Imam isti problem kao i ti. Nabavio sam od čovjeka koji ih drži nelegalno i dao mi je one koje su mu se izlegle 2010, točnije 4 komada. Iskreno da se mogu registrirati onda ne bih ljudi kupovali u pet shopu i iz uzgoja nego bi ih ulovili i tada ih registrirali besplatno.
Ja sam se također raspitivao.

Na tebi je sada da im osiguraš što bolje uvjete. Te kornjače ako su dugo u zatočeništvu nisu više za prirodu. Meni su ljudi donosili barske kad su našli na cesti, jer znaju da drzim kornjace i isto tako kada sam saznao da su zasticene rekao sam im da ih puste gdje su ih našli. Imam jednu bez noge, jednu koju je pas izgrizao i jednu koju ljecim od bolesti oklopa. Više za prirodu nisu jer mogu ugroziti populaciju sa raznim bakterijama i virusima koju mogu pokupiti u zatočeništvu.

Ja više životinju bez papira nikad ne bih nabavio. Kupio sam nedavno Testudo marginata sa papirima i ako budem dalje kupovao samo budem s papirima.

Kažem sad ništa ne možeš promjeniti, ustvari možeš jednu stvar. Osiguraj im dobre uvijete za život. Sad se samo fokusiraj na to. Imaš web kornjace.com i ovaj sa pregršt tema o uređenju kaveza, brizi, hibernaciji itd.
Evo primjere kako možeš urediti smještaj u vrtu.
http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1259&forum=11

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 08, 2013, 21:00:10 poslijepodne »
Pozdrav Kori i hvala na ovako opširnom odgovoru ;-)

Rođaci iz Makedonije su stariji ljudi koji ne barataju internetom ovako vješto tako da vjerojatno neznaju da je ta kornjača zaštičena zato što kod njih u selu Mažučištu kornjače su punopravni stanovnici kojih ima jako mnogo (znam iz osobnog iskustva, bio sam tamo).
Znam da je stanje s kornjačama jako rizično ali ja ih NIKADA ne bih uzeo iz prirodnog staništa i donio kući, već kao što sam rekao sve su praktički došle meni. Stvarno mi je žao i ništa me ne uznemiruje više nego kad vidim kako se brutalno ljudi ponašaju prema drugim živim bićima u prirodi. Znam da za ovo s kornjačama iz Makedonije nema isprike, krivi su moji rođaci i sve ok, ali za ove kornjače pronađene u Kutjevu mi je drago da sam ih baš ja uzeo. Zamislite da ju je uzelo neko dijete, kako bi se ta kornjača osiječala??Možda bi mislili da je nindža kornjača?? Mislim da je najbolje što sam ih ja preuzeo.

Nažalost u 2009. nisam bio toliko informiran o njima tako da nisam znao niti što je legalizacija niti da ju trebam provoditi. Što je najgore što se može dogoditi ako ih ne prijavim??

Što se tiče parenja stvari stoje ovako:

Dvije kornjače pronađene u Kutjevu su mužjak i ženka, i oni se svake godine pare ( čini mi se čak da je jednom položila jaja ) ali nikada nisu imali mladunce.

Također, dvije kornjače koje sam dobio iz Makedonije isto su mužjak i ženka i pošto su iz istog podneblja možda bi mogao njih spariti. Ako ti kažeš da ne miješam ove kornjače iz RH i MK poslušat ću tvoj savijet i onda spariti obje kornjače iz MK.
Kao što je netko rekao : Životinje koje se rode u žatočeništvu ostaju u zatočeništvu.
I da se razmnože, imam ranč od 200m kvadratnih na koji ih mogu prebaciti ako se previše razmnože. Vjeruj mi nikada ne bih samo tako dijelio male životinje ( presebičan sam ) pogotovo nekome tko nezna s njima.

Ovo što kažeš za vračanje u prirodu potpuno se slažem!
Ja i da ih želim vratiti jednostavno ne mogu, vjerojatno ne bi izdržale put natrag do Makedonije ( ili bi platio ogromnu kaznu da me uhvate ne granici ) a ove iz RH jednostavno neznam kamo da vratim.
Drago mi je da ste voljni pomoći zato ću u buduće otvoriti nekoliko tema s pitanjima koja me zanimaju, a ako me netko pita dali imam dozvolu dat ću im link na ovu temu. S najboljom namjerom sam ih pokušao legalizirati ali pošto neide, uživat ću u njima i ovako.

P.S. Pošto sumnjaš da su ove 2 iz Mk Testudo gracea evo slike sve 4 kornjače pa vidi. Veterinar iz Pet centra rekao mi je da su sve ista vrsta i da im mogu međusobno bez problema razmnožavati.

Na slikama¸se vidi rajčica iako ju ja njima dajem možda jednom mjesečno kad je suša i kad nema trava.

Hvala. Pozdrav.

« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2013, 21:04:26 poslijepodne od antun007 »

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2013, 21:07:30 poslijepodne »
Imam isti problem kao i ti. Nabavio sam od čovjeka koji ih drži nelegalno i dao mi je one koje su mu se izlegle 2010, točnije 4 komada. Iskreno da se mogu registrirati onda ne bih ljudi kupovali u pet shopu i iz uzgoja nego bi ih ulovili i tada ih registrirali besplatno.
Ja sam se također raspitivao.

Na tebi je sada da im osiguraš što bolje uvjete. Te kornjače ako su dugo u zatočeništvu nisu više za prirodu. Meni su ljudi donosili barske kad su našli na cesti, jer znaju da drzim kornjace i isto tako kada sam saznao da su zasticene rekao sam im da ih puste gdje su ih našli. Imam jednu bez noge, jednu koju je pas izgrizao i jednu koju ljecim od bolesti oklopa. Više za prirodu nisu jer mogu ugroziti populaciju sa raznim bakterijama i virusima koju mogu pokupiti u zatočeništvu.

Ja više životinju bez papira nikad ne bih nabavio. Kupio sam nedavno Testudo marginata sa papirima i ako budem dalje kupovao samo budem s papirima.

Kažem sad ništa ne možeš promjeniti, ustvari možeš jednu stvar. Osiguraj im dobre uvijete za život. Sad se samo fokusiraj na to. Imaš web kornjace.com i ovaj sa pregršt tema o uređenju kaveza, brizi, hibernaciji itd.
Evo primjere kako možeš urediti smještaj u vrtu.
http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1259&forum=11

Ok, hvala na informacijama. potrudit ću se naravno uz vašu pomoć osigurati im  najbolje uvijete :-)

I ja sam mislio uzeti jednu marginatu ove godine ( od g. Kanižaja ) ali mi je problem zato što je on daleko a vizi samo u Zg ali ima još vremena do ljeta da se sve sredi ;-)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #13 u: Siječanj 09, 2013, 04:41:01 prijepodne »
Što je najgore što se može dogoditi ako ih ne prijavim??

Najgori moguci scenarij je ako te netko prijavi, da ti inspekcija dođe i oduzme zivotinje, smjesti ih u Azil i da ti naplati kaznu od 800-3200kn po jedinki sukladno 2. clanku i 3. clanku ovog zakona: LINK

Što se tiče parenja stvari stoje ovako:

Dvije kornjače pronađene u Kutjevu su mužjak i ženka, i oni se svake godine pare ( čini mi se čak da je jednom položila jaja ) ali nikada nisu imali mladunce.

Također, dvije kornjače koje sam dobio iz Makedonije isto su mužjak i ženka i pošto su iz istog podneblja možda bi mogao njih spariti. Ako ti kažeš da ne miješam ove kornjače iz RH i MK poslušat ću tvoj savijet i onda spariti obje kornjače iz MK.
Kao što je netko rekao : Životinje koje se rode u žatočeništvu ostaju u zatočeništvu.
I da se razmnože, imam ranč od 200m kvadratnih na koji ih mogu prebaciti ako se previše razmnože. Vjeruj mi nikada ne bih samo tako dijelio male životinje ( presebičan sam ) pogotovo nekome tko nezna s njima.

Vrlo je vjerojatno da ce ti se s vremenom kornjace same poceti razmnozavati i da ce te mladunci samo jednog dana iznenaditi. Kroz godine broj malih kornjaca moze jako brzo narasti pa postoji mogucnost da ces imati puno vise zivotinja nego sto si se nadao. Ovo ti tu spominjem jer su osobe i azili ovlasteni od vlasti za zbrinjavanje cancara svake godine pretrpani ne samo odraslim zivotinjama koje su svercane, vec i brdom mladunaca koji se ljudima koji ilegalno drze cancare svake godine izlegnu i nemaju kuda s njima (a iz navedenih razloga nisu za prirodu).

Ovo što kažeš za vračanje u prirodu potpuno se slažem!
Ja i da ih želim vratiti jednostavno ne mogu, vjerojatno ne bi izdržale put natrag do Makedonije ( ili bi platio ogromnu kaznu da me uhvate ne granici ) a ove iz RH jednostavno neznam kamo da vratim.
Drago mi je da ste voljni pomoći zato ću u buduće otvoriti nekoliko tema s pitanjima koja me zanimaju, a ako me netko pita dali imam dozvolu dat ću im link na ovu temu. S najboljom namjerom sam ih pokušao legalizirati ali pošto neide, uživat ću u njima i ovako.

Vracanje makedonskih kornjaca u Makedoniju nakon sto su bile u zatocenistvu je jednako pogresno i opasno za makedonsku populaciju pa bi i one zavrsile u azilu.

Ako te netko pita za dozvolu pozivanje na ovu temu ti nece bas puno pomoci jer moja objasnjenja situacije tvojih kornjaca ne mijenjaju cinjenicu da si u ilegali. Ispravna stvar koju mozes napraviti bez snosenja posljedica je predati zivotinje u najblizi ovlasteni azil kod obitelji Milec u Ruscici. Sada si upoznat sa svim cinjenicama, kako ces dalje postupiti je tvoja odluka i tvoj rizik.

P.S. Pošto sumnjaš da su ove 2 iz Mk Testudo gracea evo slike sve 4 kornjače pa vidi. Veterinar iz Pet centra rekao mi je da su sve ista vrsta i da im mogu međusobno bez problema razmnožavati.

Na slikama¸se vidi rajčica iako ju ja njima dajem možda jednom mjesečno kad je suša i kad nema trava.

Nazalost na slikama se ne vidi osnovno svojsvo za odredivanje vrste tako da sam provjeri uz pomoc ove slike (plocica iznad repa) dali se radi o T.graeca: LINK, po tvojim slikama mi djeluju sve kao T.hermanni.
U Pet centru drze cancare u terarijima, te dijele savjete iz proslog stoljeca kupcima da cancare valja hraniti vocem, povrcem i hranom zivotinjskog podrijetla. Ako zelis dobro svojim zivotinjama izbjegavaj ih u sirokom luku jer ce biti puno stete, a jako malo koristi.

Inace rajcica je po najsuvremenijim istrazivanjima otrovna za kornjace (sadrzi alkaloidni tomatin). Također sadrzi veliku kolicinu vode, jako malo vlakana, zanemarivu kolicinu kalcija i tonu fosfora, te veliku kolicinu secera. Rajcica je potpuna suprotnost od onoga sto kornjace trebaju jesti i jedna od najgorih namirnica koju im mozes ponuditi. Pametnije je ostaviti kornjace da grickaju suhu travu i sijeno nego im davati ovakve stvari samo zato sto su ti pod rukom.

Prehrana se treba sastojati od suhih trava i biljaka koje su bogate vlaknima, ne sadrze velik udio proteina i secera, sadrže veci udio kalcija u odnosu na foshor i ne sadrze neke gadnije toksicne spojeve.

Prouci sljedece clanke:
Osnovna prehrana kopnenih kornjaca
Knjizica lako dostupnih biljaka koje su sigurne za hranjenje kornjaca
Biljke koje mozes uzgajati unutra (kada je zima ili susa)

Ako znas engleski prouci ovu stranicu od A-Ž: http://www.thetortoisetable.org.uk/ ,ona bi ti trebala biti glavna referenca za bilo koju biljku koju dajes kornjaci i sadrzi najsuvremenije podatke o prehrani kopnenjaka na webu. Cak i ako ne znas engleski na googlu nađes strucni ("latinski") naziv biljke koju planiras dati kornjacama, ubacis ga u trazilicu navedene stranice koja ti izbaci znak smijes li hraniti s tom biljkom ili ne.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2013, 17:08:47 poslijepodne »
Kori, opet, hvala ti na svim ovim informacijama.
Dali ta obitel Milec iz Rušice daje neke papire kada udome kornjaču kod nekoga?
Kad izađu iz hibernacije provjerit ću pločice, ako su sve hermanni i ako ih ne mislim više vračati u prirodu, mogu li onda ipak spariti sve 4 kornjače??

Naravno da nisam mislio koristiti ovu temu kao izliku za to što ilegalno držim kornjače već sam mislio ako me na ovom forumu neko pita dali imam dozvolu, da ih uputim da sam se ipak raspitivao i pokušavao...

Rajčicu ću prestati davati u potpunosti, proučit ću linkove i dobro se informirati o svemu prije nego li sezona započne, pozdrav :)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #15 u: Siječanj 10, 2013, 00:27:46 prijepodne »
Dali ta obitel Milec iz Rušice daje neke papire kada udome kornjaču kod nekoga?
Kad izađu iz hibernacije provjerit ću pločice, ako su sve hermanni i ako ih ne mislim više vračati u prirodu, mogu li onda ipak spariti sve 4 kornjače??

Ne mozes otici kod njih, udomiti (uzeti si) cancaru i dobiti papire ako si na to mislio. Azil moze iskljucivo primati cancare, ne ih dijeliti naokolo. No, druge kornjace poput crvenouhih/zutouhih za koje ne postoji legalna prepreka mogu dijeliti ljudima kao kucne ljubimce.

Ako drzis sve kornjace zajedno i ako su ista vrsta parit ce se međusobno, ako vec i nisu. Njihovi potomci iz navedenih razloga niposto ne bi smjeli zavrsiti u prirodi. Mozes ti nazalost raditi sto te volja, ali ako racunas da te tek izlegnute kornjace imaju debelog potencijala nadzivjeti nije sve pod tvojom strogom kontrolom kako mislis i ne mozes garantirati da se netko nekad nece odluciti pobacati tvoje kornjace u prirodu. Tako da ti ne mogu reci da je to sto planiras raditi ok koliko god ti to zelis cuti. Tvoje zelje mogu imati grozne posljedice, kroz povijest su sebicne zelje covjeka vec stvorile bezbrojne ekoloske katastrofe. Slican scenarij se sada događa u SAD-u sa kornjacama roda Gropherus. Ljudi ih skupljaju iz prirode i bacaju nazad nezeljene ljubimce i potomke među kojima ima i hibrida sa razlicitih podneblja. Divlje populacije su pokosene neizljecivim i jako zaraznim virusima i parazitima koje su pokupile u zatocenistvu, kroz par desetljeca prijeti izumiranje jedinki iz prirode, ukratko mozes o tome procitati na kraju ovog clanka: LINK
U Hrvatskoj su medu kornjacama koje se drze kao kucni ljubimci vec zabiljezene mikoplazme, herpesvirus, heksamite pa se sa par krivih poteza jako lagano moze ponoviti prica iz SAD-a kod nas.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline antun007

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 10, 2013, 18:59:03 poslijepodne »
Ako mi je nešto važno, onda je to da divlje vrste ostanu u prirodi, više puta sam sudelovao u raznim akcijama za očuvanje obične kockavice. Volio bi ih razmnoziti tek toliko da vidim taj proces i to rađanje novog života. Vjeruj mi neće završiti u prirodi garantiram svojim životom. Kroz par dana otvorit ću temu u kojoj ću vam predstaviti smještaj koji je predviđen za kornjače.