Srpanj 18, 2025, 22:23:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bele pege (Zlatne ribice)  (Posjeta: 5913 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marpl

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Bele pege (Zlatne ribice)
« u: Siječanj 06, 2013, 21:12:39 poslijepodne »
Ja vas hitno molim za pomoc, bilo ko samo neka me neko smiri inace necu spavati veceras

Veceras sam slucajno primetila bele pegice (tackice) na SVIM zlatnim ribicama, ali sve do jedne su u pegicama, cudno mi se ponasaju, spavaju na dnu itd. Da stvar bude gora primecujem i veliku promenu boje, kao da krvare, kao da ce im puci koza, ne znam kako opisati i to po repu i na stomaku i na telu... ne znam sta se desilo odjednom kao preko noci...

Sve je bilo uredu dok 30.12.2012 nisam ubacila jednu teleskop ribicu koja je odmah ujutru uginula ne znam ni kako ni sta ali od tada su stvari krenule na gore....

Aqvarijum je od 80l ima vanjski filter Tetra 600 sa aktivnim uglj itd, ja nisam veliki poznavalac aqvaristike ali imam i od 150l aqv tako je sve uredu , hvala bogu.... pokusacu staviti sliku ribica :( Sta da kupim ujutru, gde da idem, vidim da spominjete sol?!

vidu im nisam menjala oko mjesec dana samo doala novu , uz spine, stajala je 24h i dodalal samo joj za pripremu vode protiv kamenca .... ma plasim se da mi ribice nece preziveti noc :(

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
Odg: Bele pege (Zlatne ribice)
« Odgovori #1 u: Siječanj 06, 2013, 21:30:25 poslijepodne »
evo dve slikice.... ne mogu da uhvatim onu zlatnu kojoj je stomak sav modar :((((

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 06, 2013, 21:34:01 poslijepodne »
Slike bi jako pomogle ali ovako na nevidjeno zvuci kao da su ti zlatice pokupile ich.

Ono sto im sigurno nece odmoci je promena vode 30-40% (uz usisavanje podloge). Ako nisi skoro cistila filter mozes i njega u toj vodi oprati i namestiti izlaz vode da mreska povrsinu vode (mozes cak ukljuciti i zracnu pumpu,ako je imas).
Isto tako mozes dodati i kasicicu (malu, cajnu) soli na 50l vode (znaci na 80l oko 1,5 kasikicu).

Edit: Evo ti i link na temu sa istim problemom https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63727.msg651668#msg651668
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 06, 2013, 21:37:16 poslijepodne »
Hajde odmah na google i napisi za trazenje ICH pogledaj fotografije i opis lijecenjs i odmah kreni barem sa promijenom dijela vode cca 50 posto, dodaj sol i pojacaj aeraciju. Ako se radi o Ichu odmah ujutro kupi lijek Sera Costapur izvadi obavezno  aktivni ugljen iz filtera i zapocni lijecenje.

Dakle, odmah promjena vode pa na goohle, cujemo se kasnije.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2013, 21:54:02 poslijepodne »
odmah cu izguglati  :roll: .... hvala na linku  :klap:... one jeko lose izgledaju :( citajuci postove na ovom forumu tek sada vidim koliko ne znam.... filter sam ocistila veceras ali nisam izvadila ugalj, tak da cuu to sutra opet ponoviti ujutru i idem kupiti to čudo Costapur ... jel ce one biti dobro ? jel moguce da im je to prenela ona jadna riba sto je odmah uginula?

i kazite mi sta je bolje da koristim vodu iz spine ili  destilovanu ili neke preparate da dokupljujem ?!

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2013, 22:19:03 poslijepodne »
odmah cu izguglati  :roll: .... hvala na linku  :klap:... one jeko lose izgledaju :( citajuci postove na ovom forumu tek sada vidim koliko ne znam.... filter sam ocistila veceras ali nisam izvadila ugalj, tak da cuu to sutra opet ponoviti ujutru i idem kupiti to čudo Costapur ... jel ce one biti dobro ? jel moguce da im je to prenela ona jadna riba sto je odmah uginula?

i kazite mi sta je bolje da koristim vodu iz spine ili  destilovanu ili neke preparate da dokupljujem ?!
vjerovatno si unijela to sa tom novom ribicom,cim ti je ona uginula odmah,sigurno je bila zaražena...
mozes koristiti vodu iz pipe/spine samo ju ostavi da ti odstoji dan/dva u nekom buretu ili kanti.....
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2013, 22:21:49 poslijepodne »
E decki stvarno hvala vam puno, javljam sta se dalje desava  :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2013, 22:25:54 poslijepodne »
Dakle da ponovim, odmah iz slavine (pipe) napravi promjenu 50% vode uz usisavanje podloge usisavačem za podloge i dodaj sol malo više nego što je kolega napisao stavi 2 čajne žličice na 50 litara vode a to za tvojih 80 litara znači 3 čajne žličice. Također odmah izvadi aktivni ugljen jer on ne smije biti u filteru tijekom liječenja.

Nadamo se da će ostati žive zato i predlažemo odmah izmjenu dijela vode da malo dođu sebi. Inaće, svakih 7 dana trebaš promijeniti cca 35% vode uz detaljno usisavanje podloge ali o tome kasnije kada spasimo ribe.

Sretno.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 07, 2013, 11:32:13 prijepodne »
E ovako stoje stvari ja sam trenutno u istri i nema costapur.... ja sam nakupovala sve sto sam tamo vidjela pa mi pomozite... Kupila sam:

Sera - Ectopur (btw to mi najvise lici na costapur)
Sera - Baktopur
testkit Combi 5 (jer to nikad nisam radila pa cu probati da vidim sta se desava u toj vodi)
Nakupovala jos za pripremu vode i od jbl clearol itd .....

Uzela sam drugu hranu u granulama pa mozda im bude prijala promena ili ne ?

Izvadila sam akt ugalj, sinoc sam mjenjala vodu u koju sam stavila sol kako ste mi rekli, e jedini problem je sto nemam taj usisivac :( to mogu naci u Kopru od utorka....

Da li da krenem sa jednim od ova dva Ectopur ili Baktopur ????!!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 07, 2013, 11:57:16 prijepodne »
Sve sto si kupila nisu lijekovi za rjesavanje Icha. Malo kasnije cu ti napisati koji lijekovi dolaze u obzir kada dodjem do kompjutera.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Siječanj 07, 2013, 12:46:08 poslijepodne »
Dakle, najbolji lijek za liječenje Icha je Sera Costapur a ako nema njega možeš koristiti i slijedeće:

JBL Punktol Ultra
Tetra Medica ContraSpot 
Easy Life Anti - Spot

Jako je bitna brzina liječenja jer inaće ti mogu pougibati ribice a liječi točno prema uputstvu a sve što ti nije jasno slobodno pitaj.

Usisavać podloge se može jednostavno napraviti tako da odsiječeš dno plastične boce od 1/2 litre i na grljak namontiraš crijevo a ovdje na forumu preko naše tražilice možeš pročitati i članak koji opisuje kako se usisavač pravi.

Pozdrav i sretno.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2013, 13:00:00 poslijepodne »
repovi su im se pretvorili u froncle , kao da ih je neko iscepkao po duzini ..... :(

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2013, 13:06:04 poslijepodne »
Ma nestasica neka, nema ni u zagrebu u pet centru na online prodaju , nasla sam smo JBL Punktol Ultra sto si napisao pa cu probati .... ma plasim se da ce ovo na zlo da izadje nesto se teturaju :( poslednji korak mi je ova sol valjda nece da im skodi, probacu pa kud puklo ....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2013, 13:12:31 poslijepodne »
Da peraje su otišle zbog loše kvalitete vode ali to će se popraviti ako ribe prežive.

Sada što prije započni sa liječenjem a kasnije čemo ti kazati kako da održavaš vodu u akvariju.

Sretno.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2013, 13:34:18 poslijepodne »
Ako nemas nigde blize kupiti onda probaj na linku. Da si danas prijepodne narucila sutra bi ti bilo kod tebe. Mozda jos uvek moze, nazovi:

http://www.aquashop.hr/Category-Ljekovi_1068.aspx
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 07, 2013, 13:46:43 poslijepodne »
Jbl narucila preko pet centra zagreb.... kod ovih sto si mi dao link imaju Easy Life Anti - Spot 100 ml jel smem ja mjesati sve te proizvode ili da koristim samo jedan , da ne kupujem deset .... Tj vi slobodno kazite sta jos bi bilo dobro kupiti, vitamine, mozda neka hrana, ma sta god da je super za njih ja cu kupiti samo da budu dobro.....

Drugi aqvarijum mi je potpuno OK tu imam klasicne one zlatne ribice i jednu bijelu sa duplim repom i crvenom kapicom na glavi :) one su super .... nego se sada plasim zbog te vode d se i njima nesto ne desi... Kod njih je onaj filter sto se zakaci na staklo znam da je za nekih 300l vode a ovde ima 150l aqvar....

Ako ove malene moje prezive odmah im kupujem aqvarijum od 150l zasluzile su .... a mozete dati predoge di se mogu naruciti dobri aqvarijumi ....

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 07, 2013, 16:13:25 poslijepodne »
teleskop je uginuo a druge samo sto nisu  pokretne su pa onda malo plutaju ...  :'(

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 07, 2013, 16:26:28 poslijepodne »
Šta da radim, sve su se upljesnile kao neka mreza da je oko ribica, ocajne su dal da ih izvadim iz akvarija i stavim negde drugde.... :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Siječanj 07, 2013, 22:06:31 poslijepodne »
Ne možeš im pomoći, samo im lijek može pomoči a nadam se da si započela liječenje sa lijekom u kombinaciji sa soli.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Siječanj 08, 2013, 16:51:27 poslijepodne »
Do ljeka nisam uspjela doci, nigde ga nema ovde, ni online sto sam porucila ono za bjele pegice nije doslo...

Tako da imam tuznu vjest uginule su sve jutros ....  :'( :'( :'( :'( One su se zive raspadale to je bilo strasno, voda je bila  bjela a one se doslovno raspadale, a o smradu necu ni pricati, ja se plasim da je njih sve i svasta dohvatilo, mozda da sam odma imala taj ljek bi ih spasila ovako sam probala sa onim sto sam nasla i nista .... sve sam od jutros oprala uradila dezinfekciju i idemo u nove pobede, ali samo iz razloga sto su ostala dva muljara i nemogu se od njih odvojiti inace bih sklonila aqvarium i nikad vise se ne bih upustala u ovo ... prvo sto je jako tesko, meni zaista nije problem da kupim sve sto treba ali edukacija je 0% nemaju se gde knjige kupiti, nema mi ko objasniti i to tako jednostavno ne ide, a ja da gledam kako one umiru diok se ja "učim" to jednostavno ne mogu..... juta sam, tuzna, luda itd :( :( :(  :heartbr: :heartbr:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Siječanj 08, 2013, 16:59:09 poslijepodne »
Zao mi je tvojih ribica.

Na nasem portalu imas Prirucnik za pocetnike procitaj ha i radi ksko tamo pise a za sva pitanja se slobodno obrati nama i odmah ces dobiti sve trazene odgpvore.

Nadam se da muljatori nisu bili sa ove 4 zlatne jer ako jesu morat ces ih preventivno lijeciti protiv Icha.

Pozdrav i sretno.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Siječanj 08, 2013, 17:04:09 poslijepodne »
Zao mi je tvojih ribica.

Na nasem portalu imas Prirucnik za pocetnike procitaj ha i radi ksko tamo pise a za sva pitanja se slobodno obrati nama i odmah ces dobiti sve trazene odgpvore.

Nadam se da muljatori nisu bili sa ove 4 zlatne jer ako jesu morat ces ih preventivno lijeciti protiv Icha.

Pozdrav i sretno.

Bili su sa njima ?! Deluju mi skroz zdravo .... ali pokusacu doci do Costapura i zapoceti lecenje, po upustvu ....

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 09, 2013, 12:57:19 poslijepodne »
Plavi, bio si u pravu, jutros je uginuo muljator jedan ..... Ostao je jos jedan, jadnicak.... molim te mi kazi da li da zapocnem lecenje sa ovim JBL Punktol ultra, jutros mi je stigo, mada ja na njemu ne vidim nikakve bele pege, pojma nemam da li je bolestan ili ne.....

e sada, kada su sve ribice uginule ja sam cjeli aqv ispraznila , oprala sircetom i dezinficirala sve sto je bilo unutra sa JBL desinfektom, cak sam i sve iz filtera potopila u tu tekucinu ....

Kupila sma nove kamencice i ponovo instalirala aqv, voda je stajala 24h stpala sam za pripravo vode od Sere i dodala AquaSafe Gold fish.... pustila sam da filter radi, zrak itd i posle jedno 4h ubacila muljara (znam da to sve nije dovoljno vremena) ali jedino da stoji u lavoru, sta cu sa njim a u dr aqkavrijum ga nisam smela ubaciti.....

Slobodno kazite sta god da mislite i dal da zapocnem lecenje sa JBL Punktol ultra ili nista da ne diram ?!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Siječanj 09, 2013, 14:33:20 poslijepodne »
Da provedi liječenje sa tim lijekom uz dodatak soli 1 čajna žličica na 50 litara vode.

Nakon završenog liječenja promijeni što više vode jedan dan filtriraj preko aktivnog ugljena a onda ubaci dobre bakterije i započni sa cikliranjem.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 09, 2013, 18:31:19 poslijepodne »
pise da je potrebno tretirati 15 dana po navedenom rezimu u slucaju da se radi o  Ichthyophthirius-a . 10ml u 100l vode ....

jel svaki dan moram da mjenjam vodu 30%-50% i da sipam Punktol ili samo da sipam Punktol svaki dan?

iskljucila sam zrak,svetlo i izvadila akt. ugalj  .....