Srpanj 10, 2025, 10:32:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 2 problema s crvenim neonkama!  (Posjeta: 1027 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AtropaB.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
2 problema s crvenim neonkama!
« u: Siječanj 03, 2013, 17:07:52 poslijepodne »
pozdrav!

opet imam problem, ovaj put s crvenim neonkama, imam ih 7 u akvariju (uz 7 staklenih somica (svi su ispod drveta i vidim ih samo 6 sad =S), 4 koridorasa, 2 ancistrusa i kozica) i jedna od njih vec nekoliko dana ima bijelu tocku na sebi, nije kao mrlja vec ko neka mucica da se zaljepila na nju i ne mrda, ribica je vesela, jede, u jatu i izvan, kako kad se rasporede, sto je ta tockica?! a pak druga neonka, primjetila sam danas da je malo blijeđa. i malo su joj ljuskice nakostrijesene i stalno otvara usta, sto bi to moglo biti?!
akvarij je 54 litre, temp. je 25°, areacija ukljucena, voda je prije negdje 2 tjedna dana bila tretirana baktopurom jer sam na neonkicama primjetila ostecene repeke, sad im se to ne siri i nisu bijeli vrhovi, voda je mijenjana i akvarij ciscen od necistoca 2 dana nakon zavrsetka tretmana.

da ih prebacim u karantenu i tretiram s necim? imam baktopur i general tonic trenutno kod sebe

ostale ribe su super i vesele i nista se ne primjeti, nikakva promjena, na njima

evo slike ove sa bijelom tockicom, ovu blijeđu neonku nisam uspjela uhvatit i los mi je fotic pa se nis ne vidi...
« Zadnja izmjena: Siječanj 03, 2013, 18:13:34 poslijepodne od AtropaB. »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: 2 problema s crvenim neonkama!
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2013, 09:58:40 prijepodne »
AtropaB., AtropaB., AtropaB....  >:(

Zašto si išla liječiti cijeli akvarij a za to uopće nije bilo potrebe  :rolleyes:

Liječenjem sa Bactopurom samo si napravila više štete i kvaliteti vode i akvarijskim ribama i njihovom imunitetu.

Naime, početak raspadanja peraja znak je loše kvalitete vode a taj se problem popravlja na način da se odmah napravi promjena vode uz detaljno usisavanje podloge i ulije dupla doza Easy Life FFM-a i 1 čajna žličica soli na 50 litara vode a slijedeći dan dupla doza vitamina na hranu i u vodu.

Sada nakon liječenja Bactopurom imaš i problem neisciklirane akvarijske vode pa slijedeća 4 tjedna moraš dodavati dobre bakterije (Easy Life EasyStart) a vodu mijenjati svakih 5 dana po cca 35% uz detaljno uisisavanje podloge i dodavanje FFM-a a slijedeći dan vitamina.

Ovi trenutni problemi (bijeli gnojni čir i Trbušna vodenica) direktan su rezultat boravka riba u vodi loše kvalitete.

Kada popraviš kvalitetu vode uz dodatak FFM-a i soli ovaj bijeli čir će nestati sam od sebe ali Trbušnu vodenicu bi trebala liječiti u odvojenom akvariju (karanteni ili boci od 5 litara u kojoj je grijač i aeracija) Trbušnu vodenicu liječiš na način da u karantenu uliješ gorku sol (kupuje se u ljekarni a ide 1/2 čajne žličice na svakih 5 litara vode) i antibiotik ("Bactopur DIREKT" ILI JBL "Furanol ili Furanol2" a ako ribica jede dati joj svakih 8 sati tableticu natopljenu sa antibiotikom Sera "Bactotabs" onoliko koliko može pojesti (večinom 1/3 do 1/2 tabletice).

Ne znam što se dogodilo sa tvojom vodom ali ako se držiš onih osnovnih načela u akvaristici problema ne smije biti:

1. promjena vode jednom tjedno
2. obavezno usisavanje podloge sa usisavačem podloge
3. ribe hraniti vrlo, vrlo malo do 2 puta na dan toliko da za desetak sekundi pojedu svu ponuđenu hranu
4. vodu tretirati sa FFM-om a slijedeći dan dodati vitamine
5. jednom mjesečno oprati filter materijal u izvađenoj vodi iz akvarija (u filteru treba biti samo spužva)

Pozdrav i sretno.

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2013, 14:56:42 poslijepodne »
na bactopuru pise da je protiv raspadanja repeka sto im se dogadjalo, sto se onda ne bi taj lijek uopce trebao primjenjivati ako se voda onda vrati u prvobitno stanje i treba se ciklirat, a tek voda u koji se stavlja jos jaci bactopur koji ste preporucili?
kako da sol stavim u akvarij ako imam koridorase?! njima cu stetu napraviti i onda cu imati jos vise bolesnih riba
i koje vitamine da stavljam ribama?
i gdje se mogu kupiti ti bactotabs? kupljen je furanol jer navodno petcentar vise ne dobiva te bactotabse pa cu zapoceti tretman s tim
« Zadnja izmjena: Siječanj 04, 2013, 15:49:52 poslijepodne od AtropaB. »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2013, 16:49:17 poslijepodne »
Ovako, ako si pazljivo procitala sto sam napisao... tada ti mora biti jasno da ribu sa trbusnom vodenicom moras lijeciti u karanteni a opisao sam ti kako i sto sve treba biti unutra.

Moze lijecenje sa Furanolom ali nije toliko uspjesan kao serinii lijekovi a ne moze pomoci ako ne stavis i gorku sol.

Meni se najbolje pokazao vitamin JBL Atvitol a moze i serin Fishtamin.

Doza soli koju sam ti napisao nije opasna za corydorase

Offline AtropaB.

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2013, 14:33:08 poslijepodne »
samo da javim da lijecenje furanolom i gorkom soli nije pomoglo i dvije ribice su mi uginule... sve sam napravila po vasim uputama i nula bodova...

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #5 u: Siječanj 15, 2013, 16:30:18 poslijepodne »
neonke su osjetljive pa to nije ništa čudno, meni se 8 komada razbolilo i nakon ljećenja je preživila samo jedna  :(