Pozdrav cijenjenim forumasima.
Namjeravam uskoro kupiti svoj prvi akvarij, pa bi molio nekoliko savjeta. Da, procitao sam savjetnik za pocetnike, bio je naravno vrlo informativan i biti ce i koristan (ne sumnjam), medutim imam neka pitanja. Unaprijed se ispricavam ako postavljam temu koja vec postoji ( vidim da ima 200-tinjak stranica tema, citao sam ih mnogo, ali ne sve naravno).
Dakle, namjeravam uskoro kupiti akvarij od 50 do maksimalno 60 litara (dakle mali akvarij po definiciji). Procitao sam sve o dezinfekciji nove opreme, o ostavljanju akvarija i biljaka da se aklimatiziraju prije stavljanja novih riba, kao i o tjednoj izmjeni vode. Citao sam i o biljkama i podlozi, ali ovo su mi nedoumice.
Prvo, zanima me koje ribe su mi najbolje za pocetak (ovdje citam najvise o guppyjima)..namjera mi je imati 4-5 riba najvise, recimo od dvije razilicite vrste, a uz njih i cistace. Dakle, citam da uz zivorotke idu najbolje kozice kao cistaci, ali ne zelim da mi se riba mrijesti. Savjeti? Koju ribu uzeti, da nece ometat kozice (hladonovodne ili zivorotke i koje)? Citam i o Corydorasima (valjda sam tocno napisao ime), takodjer mi se svidaju kao cistaci, mozda umjesto kozica (i uz koje ribe idu corydorasi)? Dalje, koje biljke posaditi ( da odgovaraju ribi i cistacima, ako je cistaci konzumiraju)? Citajuci sam zakljucio da je najbolja javanska mahovina? Ako sam dobro i to napisao.
Dalje, treba li stavljati ispod sljunka hranjivu podlogu za sve vrste biljke? Moze li se uzeti iz potoka kamenje, panj od loze i sve prokuhati za u akvarij? Ako se mijenja tjedno po 25-30% vode, treba li mjnjenjati (i koliko cesto) svu vodu?
Dakle, nedoumice i nepoznanice su mi; koju vrstu ribe kupiti, a da se ne mrijesti? koja ide uz kozice, koja uz corydorase? Koju podlogu (šljunak)? Koje biljke uz te ribe i cistace i podlogu? Izmjena generalna vode, treba li ako se odrzava akvarij redovito, i ako treba -koliko cesto?
Ponovno se ispricavam ako negdje postoji doslovno ista tema, ali radije cu pitati i sprijeciti moguci pomor ribe u vlastitom akvariju, nego svojim neznanjem potamaniti jadnu ribu.
Unaprijed hvala.