Srpanj 21, 2025, 12:35:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NO3 i PO4  (Posjeta: 2696 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rozma

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
NO3 i PO4
« u: Siječanj 26, 2006, 14:45:00 poslijepodne »

Evo jednog pitanja za iskusne akvariste!

Kako objašnjavate činjenicu da u jednom svojem akvariju imam koncentraciju NO3 1 mg/l ili čak manju, a istovremeno mi je koncentracija PO4 3 mg/l.

Dakle kako objašnjavate ovaj nesrazmjer između koncentracije nitrata i fosfata u vodi, kad se iz ovih podataka lako da uočiti da nitrata gotovo i nema a fosfata ima jako puno?

Logično bi bilo da su koncentracije i jednih i drugih male ili velike ovisno o uvjetima u akvariju!?Edited by: rozma
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2006, 14:55:00 poslijepodne »

Isto tako u drugom akvariju imam koncentraciju NO3 1 mg/l ili manju, a koncentraciju PO4 0,1 mg/l, što upućuje da su koncentracije ovih kemijskih spojeva prisutnih u akvarijskoj vodim male,ali su u međusobnom skladu što je važno istaknuti.

Dakle ovdje se potvrđuje ovo nepisano pravilo o međusobnom suodnosu koncentracija nitrata i fosfata u akvarijskoj vodi za razliku od prvog primjera!

p.s. Testeri kojima su obavljena mjerenja su ispravni i samo mjerenje je dobro obavljeno!
Varaždin / Hrvatska

Offline Fenix

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2006, 15:06:00 poslijepodne »
ne razumijem sta oces s ovime reci?

nitrati i fosfati nisu povezani odnosno sta ocu reci fostati ne spadaju
u dusikov tok i ne mozes zakljuciti ako imas nisku koncentraciju fofata
da imas i malo nitrata.... naravno o obje kolicine ovise o bilju i sta
sve radis sa vodom

Zagreb/Malešnica

Offline rozma

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2006, 15:26:00 poslijepodne »

Da naravno da fosfati i nitrati nisu međusobno ovisni u kemijskim procesima kao na primjer KHi ph iliNO2iNO3,nego sam samo želio pripomenuti da je uobičajno da su njihove koncentracije razmjerno male ili velike što naravno nema veze s kemijskim procesima.

Pošto to u ovom mojem primjeru nije slučaj zanima mekoji je uzrok takvog omjera!
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2006, 15:42:00 poslijepodne »
Prvo od kud znaš da su ti testeri ispravni? Da li si ih baždario i kako?
Drugo da li su ti podloge identične, da li su i biljne vrste u oba tanka slične, osvjetljenje, filtracija, CO2.
Sama fizička prisutnost jednog nema nikave veze s drugim.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline rozma

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2006, 16:40:00 poslijepodne »

Vidim da je pitanje otišlo u krivom smjeru, ja sam ovaj drugi akvarij naveo samo kao primjer, a nisam želio međusobno uspoređivati stanje u jednom i drugom akvariju kad je svaki priča za sebe.

Testere nisam baždario, mada bivolio znati kako se to radi! Nego sam njihovu ispravnost potvrdio tako da sam uzorak vode koji sam ja prethodno testirao dao na analizu u laboratorij,i moji rezultati mjerenja su se poklapali sa rezultatom analize (naravno njihovi rezultati su bili precizniji, ali odstupanja su bila prihvatljiva).

Podloga u drugom akvariju je gotovi supstrat od Sere, a u onom prvom "problematičnom" je zemlja za cvijeće i gore naravno šljunak.

Sigurno je da baš sastav te zemlje za cvijeće koju imam kao podlogu utječe na opisani problem, no kad sam oformio taj akvarij koncentracije nitrata i fosfata su bile visoke da bi nakon nekoliko dana koncentracija nitrata pala na minimalnu razinu a koncentracija fosfata jesamo malo smanjena. I takovo stanje je ostalo nepromijenjeno već nekoliko mjeseci.

Sad se nameće pitanje dali bilje za svoj razvoj više koristi nitrate nego fosfate kad su nitrati odmah potrošeni a fosfata ima dosta?
Varaždin / Hrvatska

Offline Fenix

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2006, 18:00:00 poslijepodne »

ovo nema bas veze sa temom ali me zanima koliko vam naplacuju za analizu vode??

bazdare se aparati a ne otopine(potreban je standard);kod takvih
testera valjda ima se +/-% pogeske ili sta?? Inace sve to sa kapima je
toliko neprecizno da je za p....-samo
dobar nacin da se poberu novci 3 bocice po 15mL- sada recimo da je
tvrdoca 20Kh za to treba 20 kapi a 3 kapi su približno 1mL znaci po
jednom testiranju potrosi se nesto manje od 7 mL sve u svemu za
dvokratnu uporabu a cijena prava sitnica od 30Kn pa na vise

pa ko voli nek izvoli

Bilo bi najbolje imati aparat ako se zeli znati tocni parametri

Zagreb/Malešnica

Offline AquaMike

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2006, 18:35:00 poslijepodne »

Nivo fosfata u "problematicnom" tanku ja nebih nazvao preterano visokim. Sa druge strane nivo nitrata je nedopustivo nizak. Ukoliko imas solidnu kolicinu biljne mase i umereno jako svetlo, trebao bi biti oko 20-30 mg/lit za uspesan rast bilja.

Porast fosfata, ukoliko ih ne dodajes,mogu biti uzrokovani ili sastavom podloge, ili prekomernim hranjenjem riba. Takodje, ukoliko je neki od nutrienata limitiran (u tvom slucaju vrlo verovatno NO3) dolazi do inhibicije, odnosno bilje prestaje uzimati i druge nutriente (izmedju ostalih i PO4), pa i otuda moze doci do rasta njihove koncentracije.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2006, 18:39:00 poslijepodne »
Fenix je u pravu baždarenje nije najbolji izraz bolji bi bio provjera testera. Rade se tako da se u 10l destilirane vode doda poznata količina mjerene tvari i usporedi dobiveni rezultat s priloženim bojama.
Testeri jesu prilično neprecizni ali za hobističke potrebe zadovoljavaju. Stanje nije baš tako tragično kak si napisao, jedna kap je daleko manje od 1 ml i čak i ako je voda 20 kh imaš za 20 mjerenja. Ja osobno nemam previše živaca i volje svakodnevno testirati vodu i to sam počeo češče raditi prije kakvih godinu i pol od kad eksperimentiram s biljem.

Rozma bilje za svoj život koristi neuporedivo više NO3 nego PO4 to ti veli i idealna količina ta dva spoja 20-30 ppm NO3 i 0,3-0,5 ppm PO4 su idealne količine za rast bilje, za neko bilje i duplo. Dušik je osnovni građevni element svake bjelančevine dok se fosfor ugrađuje samo u neke, ali je bitan jer višestruko povečava resorpciju dušika u više biljke. Izbaci ga i biljke neče krepati ali če strašno sporo rasti a ako izbaciš dušik biljke če krepat čim potroše unutarnje rezerve.

ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline AquaMike

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2006, 18:58:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Fenix je u pravu baždarenje nije najbolji izraz bolji bi bio provjera testera. Rade se tako da se u 10l destilirane vode doda poznata količina mjerene tvari i usporedi dobiveni rezultat s priloženim bojama.

Koliko sam razumeo, Rozma je to vec ucinio uporedivsi svoje rezultate sa laboratorijskim.

Citat: Fenix
... sada recimo da je tvrdoca 20Kh za to treba 20 kapi a 3 kapi su približno 1mL ...

20 kapi vode ili otopine slicnog viskoziteta ide u 1 ml, mereno standardnim droperom (za lekove).

Offline Fenix

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2006, 22:22:00 poslijepodne »

Citat: AquaMike

Koliko sam razumeo, Rozma je to vec ucinio uporedivsi svoje rezultate sa laboratorijskim.

Krivo si razumio

... sada recimo da je tvrdoca 20Kh za to treba 20 kapi a 3 kapi su približno 1mL ...

20 kapi vode ili otopine slicnog viskoziteta ide u 1 ml, mereno standardnim droperom (za lekove).

imas pravo pomjesalao mi se tocno si napisao da je mL oko 20 kapi

Zagreb/Malešnica

Offline rozma

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2006, 22:27:00 poslijepodne »
Puno hvala svima na savjetima i pojašnjenjima, a pogotovo Tuljanu i AquaMike-u!
Varaždin / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
NO3 i PO4
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2006, 22:31:00 poslijepodne »
Čekaj, a meni niko niš????

Pa ja sam cijelo vrijeme ovu diskusiju pratio... a hvala publici??

...mislim, ti današnji wannabe milijunaši...

Offline Fenix

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2006, 22:41:00 poslijepodne »
odustajem od rasprava

Odoh i ja u publiku

Zagreb/Malešnica

Offline AquaMike

• Punopravni član
NO3 i PO4
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2006, 22:52:00 poslijepodne »

Krivo si razumio

Ne znam kako ovo drugacije moze da se razume ...

Citat:
Testere nisam baždario, mada bivolio znati kako se to radi! Nego sam njihovu ispravnost potvrdio tako da sam uzorak vode koji sam ja prethodno testirao dao na analizu u laboratorij,i moji rezultati mjerenja su se poklapali sa rezultatom analize (naravno njihovi rezultati su bili precizniji, ali odstupanja su bila prihvatljiva).

Smatram da je laboratorijska analiza dovoljan ako ne i "overkill" nacin za verifikaciju akvaristickog testa. Postoji i jednostavniji nacin za one koji nemaju pristup laboratoriji, kao sto je Tuljan vec spomenuo verifikaciju mereci koncentraciju poznatog rastvora. Konkretno, za PO4 koristi se KH2PO4 rastvoren u vodi. 1 gram ovoga rastvoren u 100 lit vode podize nivo PO4 za 7 mg/l.Edited by: AquaMike