Vidim da je pitanje otišlo u krivom smjeru, ja sam ovaj drugi akvarij naveo samo kao primjer, a nisam želio međusobno uspoređivati stanje u jednom i drugom akvariju kad je svaki priča za sebe.
Testere nisam baždario, mada bivolio znati kako se to radi! Nego sam njihovu ispravnost potvrdio tako da sam uzorak vode koji sam ja prethodno testirao dao na analizu u laboratorij,i moji rezultati mjerenja su se poklapali sa rezultatom analize (naravno njihovi rezultati su bili precizniji, ali odstupanja su bila prihvatljiva).
Podloga u drugom akvariju je gotovi supstrat od Sere, a u onom prvom "problematičnom" je zemlja za cvijeće i gore naravno šljunak.
Sigurno je da baš sastav te zemlje za cvijeće koju imam kao podlogu utječe na opisani problem, no kad sam oformio taj akvarij koncentracije nitrata i fosfata su bile visoke da bi nakon nekoliko dana koncentracija nitrata pala na minimalnu razinu a koncentracija fosfata jesamo malo smanjena. I takovo stanje je ostalo nepromijenjeno već nekoliko mjeseci.
Sad se nameće pitanje dali bilje za svoj razvoj više koristi nitrate nego fosfate kad su nitrati odmah potrošeni a fosfata ima dosta?