Srpanj 31, 2025, 21:42:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ugibaju mladi švertovi  (Posjeta: 1584 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baldovski

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
Ugibaju mladi švertovi
« u: Prosinac 16, 2012, 11:25:37 prijepodne »
Prije otprilike dva tjedna u akvariju od 20 litara porodilo se cca 30-ak švertova. Kako nikada do sad nisam imao iskustva sa mladim ribicama nekolicinu mladih mama švert je stigla i pojesti. Međutim dosta ribica je i preživilo. Sada imam problem sa daljnjim ugibanjem jer već par dana vidim po 2-3 ribice uginule pa mi nije jasno da li ja nešto krivo radim ili je problem negdje drugdje. Akvarij se uredno filtrira, ribice jedu klasičnu hranu u obliku praha, a tu i tamo ubacim i komadić tabletice za prehranu riba dna zbog pužića. Jednostavno me strah da malo-pomalo sve ne uginu. Ima li netko nekakav koristan savjet.Hvala

Offline the_carobni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gunja
Odg: Ugibaju mladi švertovi
« Odgovori #1 u: Prosinac 16, 2012, 13:48:00 poslijepodne »
Ako su u zajedničkom akvariju odvoji ih u neku posudicu,teglu ili slilno ili napravi DIY kotilicu .. i nek ti u njoj budu i možeš ih hraniti sa jako usitnjenim listicima i svježe kuhanim jajetom,tj. izvadiš iznutra samo žumanjak i iskidaš im..a možeš i u vrećicu neku manju zdrobiti žumanjak i pomiješati sa vodom pa to malima davati u malim količinama..i trebalo bi sve biti u redu..

Offline baldovski

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 16, 2012, 17:33:44 poslijepodne »
Ma stvar je u tome šta oni i jesu sami u tom akvariju od 20 litara i svih ovih 15-ak dana nisam našao ni jednu uginulu ribicu (bar ih ja nisam vidio) a sad u dva dana nađem po par ribica zalijepljenih na pumpu a ništa nisam mjenjao šta se hrane tiče.Muči me to,iako mislim da je to glup razlog, postoji li mogućnost da po noći dok ribe spavaju a pumpa radi da ih jednostavno pumpa povuče i ubije a sad kako su malo veće ribe pa ih vidim....

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Prosinac 16, 2012, 17:55:02 poslijepodne »
možda je od povećane količine hrane i riba došlo do pogoršanja uvjeta vode. kao prvo pužiće nemoj više hraniti (postat će napast), više pažnje posveti zamjeni vode, usisavanju i općenito čistoći.

Offline baldovski

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 16, 2012, 18:57:01 poslijepodne »
Ja uz ovaj akvarij imam i veliki od 220 litara a ovaj mali sam oformio upravo kako bi uzgajao štetne puževe za hranu puževa helena iz velikog akvarija a da ne bude prazan tj bez riba ubacim švertove a oni mi se raskote dva dana nakon.Nedavno sam izmijenio dio vode, te oprao pumpu i filter.Kod izmjene vode dodao sam malo Aquatona i ništa više.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 17, 2012, 10:19:02 prijepodne »
Problem je očito i povišenim vrijednostima NO2, NO3 i fosfatima pa mlade ribice ugibaju zbog toga.

Radi redovite tjedne izmjene vode po cca 20 do 25% uz obavezno usisavanje podloge. Smanji hranjenje puževa (oni če se već najesti i od algi) a male švertove hrani minimalno 3 puta na dan po malo.

Neka u tom akvariju bude i dovoljno biljaka.