Kolovoz 11, 2025, 12:31:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: rasvjeta  (Posjeta: 7305 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline patrikbalint97

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
rasvjeta
« u: Prosinac 13, 2012, 18:16:01 poslijepodne »
pozdrav,molio bih da mi objasnite koja je razlika između obične neonke i neonke za akvarije...

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: rasvjeta
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2012, 18:40:51 poslijepodne »
u spektru boja...
Totalna Steta

Offline patrikbalint97

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2012, 18:50:42 poslijepodne »
jel mi moze neko dati link neki da ja procitam ja to detaljnije ?? mislim ako ima :D

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2012, 18:52:42 poslijepodne »
ako ti kolegin odgovor nije jasan - onda krenes od toga, pa prvo guglaj opcenito o rasvjeti, lumenima, kelvinima, par-ovima i slicnim pojmovima, i sve ce biti jasno.

Inace, neonka je neonka, nikakve razlike nema, osim u namjeni.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2012, 19:13:30 poslijepodne »
Pa dobro, zar nisi pročitao one članke na portalu? Sve tamo piše. Najprije prouči nešto a onda što ti nije jasno pitaj.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2012, 19:40:44 poslijepodne »
Ja bi rekao u cijeni. :D

Konkretno, u poklopac možeš staviti bilo koju neonku koja ti paše po dužini, bez obzira bila akvarijska ili obična. U akvaristici se koriste uglavnom T8 neonke (malo deblje, promjera 25,4 mm) i novije T5 neonke koje su malo tanje (promjera 15,9 mm) i energetski učinkovitije - troše manje struje, a daju više svjetlosti. Ako imaš poklopac za T8 neonke, ne možeš unutra staviti T5 neonke i obrnuto (ako ne mijenjaš prigušnice i grla)

Neonka određene snage (određuje se u wattima, oznaka W) je određene dužine (naravno, govorim o nekakvim standardnim neonkama). Znači nije kao kod običnih žarulja da sve imaju isto grlo, a razlikuju se u snagi. Neonku od 30 W ne možeš staviti u poklopac koji je napravljen za neonku od 15 W ne samo zato jer je prigušnica u tom poklopcu preslaba nego zato jer fizički ne stane - ova od 30 W je standardno duga 90 cm, a ova od 15 W 45 cm.

Akvariji obično imaju poklopce u koje možeš staviti standardne neonke. Iznimka je Juwel koji zadnji par godina radi akvarije s neonkama nestandardne dužine - valjda zato da bi ljudi kupovali njihove lampe, a ne neke sa strane. Znači pogledaš kakve lampe idu u tvoj poklopac - T5 ili T8 neonke i koje su snage, to ti piše na kraju neonke obično. Ako ne znaš kaj trebaš gledati, slikaj tu oznaku pa stavi tu sliku. Kad znaš koja snaga neonke ide u tvoj akvarij, znaš kakve neonke trebaš kupovati.

Meni to nije baš bilo skroz jasno kad sam se počeo baviti akvaristikom (imao sam godinu-dvije više nego ti sad i nikak mi nije bilo jasno zašto ne bi svoju neonku od 15 W zamjenio s duplo jačom :D) pa sam ti zato tak detaljno to opisao, sori ako si već znao to sve. :)

Znači, akvarijske neonke su iste dužine i snage kao i obične, uredske. Ono po čemu se razlikuju je to da su napravljene kako bi istaknule boje riba i biljaka (ili koralja, ali sad nećemo o njima). Druga stvar koja postoji su neonke koje su posebno prilagođene biljkama jer biljkama više odgovara crveni i ljubičasto-plavi dio spektra od zelenog (upiši u google "photosynthesis spectrum" pa pogledaj slike). Pa su onda takve lampe često ljubičasto-crvene kad ih usporediš s "normalnim" neonkama. Jedna od takvih lampi je npr. Grolux.

Ali ono kaj su ljudi na forumu s godinama skužili da biljke jednako dobro (ili barem dovoljno dobro) rastu i pod običnim, tzv. daylight neonkama koje su puno jeftinije nego ove specijalizirane. Pogotovo ono bilje koje ti misliš imati u akvariju. :) Bitnije ti je da imaš dovoljnu količinu svjetla za određenu biljku nego sami spektar (boja) tog svjetla. Mislim da se ne moraš opterećivati s PARovima i lumenima, dosta ti je da znaš da ti je za biljke koje si mi napisao da želiš imati u akvariju (rogolist, saggatariu,vallisneriu i neke mahovine) dovoljna jedna neonka koja svojom duljinom pokriva cijeli akvarij. Bilo koja neonka, bilo akvarijska ili obična uredska.

Po meni je najvažnije da ti akvarij izgleda ugodno oku, tj. onak kak se tebi sviđa. Neki ljudi vole imati istaknute te crvene/roze/ljubičaste tonove u akvariju pa onda imaju Grolux i Aquastar lampe. Neki ljudi više vole žućkaste tonove pa onda stave neku warm daylight lampu (oko 4000 kelvina, kelvin označava boju, tj. toplina svjetla). Meni najljepše izgleda akvarij s malo više zelenoga pa imam kombinaciju 2 cool daylight (6500 K) i jednu grolux da ne bude baš prezeleno. Još bi htio probati i skywhite neonke (8000 K, malo više prema plavome), čujem da super izgledaju, ali treba naletiti na njih.

Evo ti u privitku slika s tim temperaturama svjetlosti pa pogledaj malo to o čemu ti pričam. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2012, 20:15:11 poslijepodne »
s time, da je oznaka kelvinaze na akvaristickim lampama (a najcesce i na ovim obicnim) vise marketinska fora, nego sto ima veze s ovom tabelom.

Jer, lampa od 10000k ne daje ovakvo svjetlo, kako bi se dalo zakljuciti iz crteza. Ovisno o lampi, ali i sve one imaju veliki udio crvenog, zelenog spektra, puno vise nego plavog, pa prema tome daju nekakvu plavkasto crvenkastu svjetlost.

Dakle, i podatak o kelvinima je orijentacion, treba gledati spektar i zastupljenost nijansi, pa tek na osnovu toga izvuci neki zakljucak.

evo jedan banalan primjer.

Lampa deklarirana na 12000K (ati)

naspram

Lampa deklarirana na 10000K (sylvania aquastar)

naspram

Lampa deklarirana na 15000K (hagen powerglo)

Kad pogledas ciste kelvinove brojke, powerglo lampa bi trebala imati najplaviju svjetlost, ali kad pogledas spektar, onda vidis da su i aquastar i powerglo (ili aquaglo) u biti jako slicne lampe, ati je van konkurencije jer ionako nije slatkovodna lampa. a od sve tri, jedina koja daje plavo-bijelicasto svjetlo (ocekivano od lampe s 10000 ili vise K) je upravo aquablue specijal. Zato sam je i uzeo za primjer, kelvini jako malo znace, u biti su vise marketinska fora, i osnovno grupiranje lampi. Drugim rijecima, 860 ili 800 obicna daylight lampa moze imati bolji spektar i davati realnije, prirodnije, bijelije svjetlo od neke 10000K lampe.

Ali kad sve zbrojis i oduzmes, nista to nije toliko bitno, ionako kombiniras vise lampi, pa se pobrini da barem 1 bude prava "daylight" lampa, ostale mozes kombinirati.

Offline patrikbalint97

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 13, 2012, 20:56:18 poslijepodne »
sad trenutacno imam obicnu neonku,sutra cistim akvarij pa stavljam ta nova svijetla,ta neonka sto sam spomenuo je po duzini akvarija 120cm tj 60w ,imao sam biljke al sve mi je istrunilo,a sad mi je voda dosta žućkasta..i da jos pod tim biljkama sam imao jos kuglice gnojiva i nista,istrulo mi je

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #8 u: Prosinac 13, 2012, 22:30:30 poslijepodne »
Neke biljke trebaju više svjetla, s tim kaj promjeniš lampu nećeš dobiti puno. O kojim biljkama se radi, znaš možda?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline patrikbalint97

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 14, 2012, 07:01:24 prijepodne »
sagattiria,javanska mahovina,vallseneria,anubias i rogolist

Offline SREJA

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Prosinac 14, 2012, 08:55:46 prijepodne »
Da se nadovežem na ovu temu.

Mene zanima imali ko od vas LED rasvjetu u svojim akvarijima? Prvenstveno mislim na trake, a može i na žarulje.
Iskustva? Cijena? Koja vrsta?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #11 u: Prosinac 14, 2012, 12:19:40 poslijepodne »
Led trake nemaju što tražiti u akvariju sa biljem, jednostavno su preslabe.

Što se tiče žarulja, imala sam dvije LED žarulje kao dodatnu rasvjetu u akvariju sa mahovinom i rogolistom. I bilo je ok, žarulje su bile od 6W.

O ostalim oblicima LED rasvjete imaš ovdje:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79656.0

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 14, 2012, 12:56:28 poslijepodne »
prava led rasvjeta kosta poprilicno para, o nekim eventualnim ustedama u vidu struje kroz par godina je besmisleno pricati, ali cijene polako ali sigurno padaju, pa je mozda bolje jos malo cekati s time.

i samo napomena, po trgovinama se moze pronaci jako puno "gotovih" led zarulja, obicno grlo, ili ono manje (nebitno), medjutim, jako jako rijetko su to prave power-led, odnosno da jedan cip sam ima 3-6-9w, najcesce se radi od 10-20-30 obicnih ledica koje zajedno daju nekih 1,5 ili 3w, a to je onda u rangu obicnih led traka - neupotrebljivo. Druga mana je sto ih je vecina "warm white", znaci 3000-4000K, izrazito zutog spektra, ima ih i od 6000K (cool white), ali sve je to daleko od svjetla kakvu daju neonke.

jedina prava led zarulja koju sam ja pronasao, slucajno, je bila 9w, jedan cip, 10000K (pise tako na kutiji), rekao bih da je GE, kostala je nekih 280kn..... :down: :down: :down:

Offline SREJA

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Prosinac 14, 2012, 15:30:11 poslijepodne »
Prvo šta me odbilo je cijena  :D , ali san isto tija čut iskustva drugih.

Mislin maknut ovu neonku od 18W iz akvarija od 54 litre i ubacit dva grla sa štednim žaruljama.

Koje bi po vama bile poželjne za biljni akvarij i koje snage?  jer obično san uvik uzima neonka kako za veliki tako i za mali akvarij.

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #14 u: Prosinac 14, 2012, 16:23:34 poslijepodne »
Koliko košta LED rasvjeta? To je isto kao da pitaš:Koliko košta auto, komada jedan?
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=3x3w%20led%20e27&_sop=15&_frs=1&_clu=2&_fcid=53&_localstpos&_stpos&gbr=1
Umjesto neonke-štedna žarulja ?
Štedna žarulja je marketinški naziv za neonku.Neonka sa različito savinutim cijevčicama da izgledaju kao "obična žarulja" zbog...........Naravno ima elektronsku prigušnicu.
Izbor (snaga,boja)"štedne žarulje" ti je isti kao i kod "neonke".

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #15 u: Prosinac 14, 2012, 18:31:25 poslijepodne »

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #16 u: Prosinac 14, 2012, 21:24:05 poslijepodne »
Imaš relativno nezahtjevno bilje po pitanju svjetlosti.Ove lampe bi trebale biti dobre..