Srpanj 19, 2025, 13:15:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Apistogramma & Pulcher - Moj prvi akvarij  (Posjeta: 4532 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Peras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
Apistogramma & Pulcher - Moj prvi akvarij
« u: Prosinac 12, 2012, 21:03:44 poslijepodne »
nakon nekoliko mjeseci pomnog planiranja, postepene kupovine opreme i odlucivanja koje vrste udomiti u akvariju...napokon je doslo vrijeme da predstavim svoj akvarij

Akvarij 95x45x45
haqos expro1200 filter
rasvjeta 2x39w, aquastar i grolux
grijac 300w

podloga je aquabasis plus i na nju malo deblja podloga sljunka (svakakvog)
od biljaka tu su stargrass, anubias, microsorum pteropus, bacopa, sagittaria, nesto malo vodene lece, valisnerija koja je malo osisana :D i 2 nepoznate pa ako netko prepozna slobodno napise :)

od ribica sretno pliva par Apistogramma cacatuoides, par Pelvicachromis pulcher, 7 Endlera, Gibiceps i gmize 5 helena puzeva...

to nije sve naravno :) sve je jos uvijek podlozno promjenama, stici ce jos ribica i mozda cu jos premjestat biljke i kamenje po akvariju, ali za sada evo kako sve izgleda...

kritike i prijedlozi su dobrodosli...uzmite u obzir da je ovo moj prvi akvarij  :D

Offline Flamingos

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • strpljen-spasen
Odg: Apistogramma & Pulcher - Moj prvi akvarij
« Odgovori #1 u: Prosinac 12, 2012, 21:18:18 poslijepodne »
OK je, super litraza, taman za pocetak... Ne znam jel mi se cini ili su biljke malo "tuzne"??? Jesu frisko posadjene ili? I cini mi se da imas Ancistrusa a ne Gibicepsa....  :up:
Tako blizu a tako daleko...

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 12, 2012, 21:36:17 poslijepodne »
OK je, super litraza, taman za pocetak... Ne znam jel mi se cini ili su biljke malo "tuzne"??? Jesu frisko posadjene ili? I cini mi se da imas Ancistrusa a ne Gibicepsa....  :up:

biljke su sve posadene jucer i danas, neke koje su su u prilicno losem stanju su bile neko duze vrijeme u vrecici kod frenda i kolege lozinja, njemu su bile visak i poklonio mi ih je...

a sto se tice Gibicepsa, cini ti se samo jer je losa kvaliteta slike posto je slikano mobitelom, kupljen je u zoo viliju :)

Offline Flamingos

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • strpljen-spasen
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2012, 21:46:49 poslijepodne »
Ok, biljke ce se onda oporaviti, a za gibicepsa i dalje nisam siguran, mozda ce neko iskusniji moci da potvrdi kako se ipak radi o anciju... Ja sam kupio identicnu ribu u ZOO shopu pod nazivom Ancistrus... 

Tako blizu a tako daleko...

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2012, 23:52:38 poslijepodne »
Ok, biljke ce se onda oporaviti, a za gibicepsa i dalje nisam siguran, mozda ce neko iskusniji moci da potvrdi kako se ipak radi o anciju... Ja sam kupio identicnu ribu u ZOO shopu pod nazivom Ancistrus...  

slicni su, ali pogledaj boju i sare po kozi pa ces vidjeti razliku...i gibiceps naraste i 40 cm...tako da je velika razlika kasnije :)
evo i slika gdje se mozda bolje vidi razlika
« Zadnja izmjena: Prosinac 12, 2012, 23:56:10 poslijepodne od Peras »

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2012, 00:22:27 prijepodne »

Slicno al ne i isto

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2012, 07:14:42 prijepodne »
Ekipa je super i dok se razraste bilje bit će ok!  :up:

Offline Mokri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Malawi Mbune
« Odgovori #7 u: Prosinac 14, 2012, 01:41:31 prijepodne »
Svaka čast za prvi aqa. :up:
Probaj ovo visoko i brzorastuće bilje posadit u stražnji dio jer kad se razraste nećeš vidjet ribe...
Sretno!
Damir

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Prosinac 14, 2012, 02:16:32 prijepodne »
gdje si nabavio apistogramme?

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 14, 2012, 10:45:05 prijepodne »
Svaka čast za prvi aqa. :up:
Probaj ovo visoko i brzorastuće bilje posadit u stražnji dio jer kad se razraste nećeš vidjet ribe...
Sretno!

hvala,
ideja je bila da to visoko bilje razdjeli akvarij, al vidim da to nis ne pomaze tak da cu premjestit...

gdje si nabavio apistogramme?

u zoo viliju zadnjeg muskog i jednu curu sam uzeo, ima ih i zoo panda

Offline Mokri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Malawi Mbune
« Odgovori #10 u: Prosinac 14, 2012, 11:13:16 prijepodne »
Probaj pod oglasima naći još neko bilje koje ti se svidja (niskorastuće) za prednji dio aqa.
Damir

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #11 u: Prosinac 14, 2012, 17:12:18 poslijepodne »
jel se meni to čini ili su oba pulchera ženke? Šteta kaj nemaš sitniju podlogu.. jako je zanimjivo gledati pulchere i apistogramme kak kopaju rupe :D

Offline grooverider

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Baška Voda/Zagreb
    • FullBusiness.hr
« Odgovori #12 u: Prosinac 14, 2012, 19:12:38 poslijepodne »
jel se meni to čini ili su oba pulchera ženke? Šteta kaj nemaš sitniju podlogu.. jako je zanimjivo gledati pulchere i apistogramme kak kopaju rupe :D

Definitivno muzjak i zenka...
I ja sam ih kupio u viliju i napravio pocetnicku gresku, stavio sam ih s kozicama :( 30komada palo za domovinu u roku od 2 dana al su me zato pocastili prvim mrjestom i sad cekam rezultate:)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #13 u: Prosinac 14, 2012, 20:39:01 poslijepodne »
Kad već tražiš mišljenje evo ga:
1.Na zadnju stranicu zalijepi crnu ili plavu foliju (cetifiks) da ti se ne vidi prekidač od svijetla i crijevo od usisa. Puno ljepše izgleda s folijom iza  koja usput sakriva sve iza.
2.Magnet za čišćenje izvadi. Ružno ga je vidit kako pluta :)
3.Povrat vode iz filtera (sprej-bar) ti je pre duboko u vodi. Stavi ga tako da iznad njega ima samo 1 cm vode i okreni ga blago gore da voda iz njega lagano mreška površinu vode. To ti je radi boljeg otapanja kisika koji je potreban i ribama i biljkama.
4.Usis vode iz akv. u filter pokušaj spustit što bliže dnu i stavi ga odmah do grijača u ćošak. Koliko sam mogao primjetiti voda ti iz filtera ide (a tako i treba) paralelno s površinom vode i na drugom kraju akv. se spušta i gura po dnu prema usisu "prljavu" vodu. Ako me kužiš hoću reći da bi bilo pametno da ima kružnu cirkulaciju -?
Ostalo ti je dobro , a sa biljčicama samo strpljivo i bit će to OK.   Moja izreka "ništa naglo"  :klap:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #14 u: Prosinac 14, 2012, 21:01:08 poslijepodne »
Dobro samo bez pozadine izgleda nekako blijedunjavo.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Prosinac 14, 2012, 21:17:56 poslijepodne »
hvala svima na komentarima i prijedlozima, pogotovo graši...kad nabavim alat da zbusim i spilim forex uredno cu to napravit... a za pozadinu...ne znam meni se svida ovako...kad bilje naraste nece se ni vidjet ta crijeva i prekidac...o tome cu jos razmislit ili kupit nes pa probat i vidjet kak ce izgledat i sto mi se vise svida... :)

u svakom slucaju sve polako...do ovdje mi je trebalo nekih 3 mjeseca da napravim sto manje gresaka, ali bez obzira nade se poneki propust

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Prosinac 25, 2012, 22:50:38 poslijepodne »
evo kako napreduje...apistogramme se zasprehavaju opasno zadnjih nekoliko dana  :) evo par slikica kako to izgleda, i puchleri mi se sprehaju, ali ih je problem slikat zato sto su si iskopali rupu iza panja i zavlace se unutra tako na zalost nemam puno njihovih slika koje mogu staviti, sve su mutne uglavnom :(
za sada samo fotke apistogramma :)

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Ožujak 04, 2013, 21:59:01 poslijepodne »
Nakon borbe sa algama, koja jos uvijek traje, ali se alge predaju polako...slijedi mali update stanja u akvariju...
Malo se zezao sa filterom i cijevima...jos uvijek trazim neko optimalno rijesenje...ubacujem easy carbo i profito, od sutra i makro mix jer ova podloga je ocito bilo bacanje novaca s obzirom na uzasno spor rast biljaka i propadanje stargrassa  kojeg sam morao gotovo cijelog izbacit :nerd: vidjet cemo kako ce dalje napredovati...
Od crnih vijesti:
Muski Pulcher je neslavno zavrsio, dok je zenka trenutno na cuvanju kod kolege kako ne bi bila terorizirana, dok se netko ne javi da je udomi...
Muzjak Apistogramme je na takoder iz nepoznatih razloga uginuo, samo sam ga pronasao jedno jutro... Jedan endler mi je uletio u mlaz tekuceg co2 dok sam ga spricao po biljci u vodi i nakon par dana  :dead: uz njih nisu mi prezivjele 2 cory pande od 10 komada koje sam uzeo...s tim da sam jos uvijek zabrinut za jednu jer je "zakrzljala" naspram ostalih kao sto su bile te 2 koje su  :dead:

Od veselijih vijesti:
Akvarij napokon necemu lici, tu je nova postava od prije tjedan dana i zabiljen je kako treba, sad samo da se svo bilje ulovi i prosiri po planovima :)
Trenutni stanari su:
Apistogramma Cacatuoides trio (Super Red muzjak & zenka, 1 obicna zenka)
Pterygoplichthys gibbiceps
Loricaria Filamentosa
10 Crvenih neonki
8 Corydoras Panda
6 Endlera
Sijamski algojed
Helena puzevi
 :D

Ako ima kakvih pitanja i novih prijedloga tu sam :)

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #18 u: Ožujak 05, 2013, 13:04:30 poslijepodne »
fino

Offline vinjoza

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #19 u: Ožujak 06, 2013, 10:53:22 prijepodne »
jako lijepo :)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #20 u: Ožujak 06, 2013, 11:02:20 prijepodne »
Lijepo izgleda , ali zasto ne otvoris temu pod bolestima ili cak i ovdje napises , i zapitas se zasto su ti neke od ribica uginule ? Da li si redovno usisavao dno pogotovo na mjestima oko kokosa i u kokosu gdje se apirstrogamma zadrzavala ?

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #21 u: Ožujak 06, 2013, 11:02:49 prijepodne »
Daj mi molim te reci iz prve ruke kakvi su ti Apistogramme i kako se ponašaju, mislim ih možda uzeti pa bih htio iz prve ruke čuti nešto o njima.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Ožujak 06, 2013, 11:39:07 prijepodne »
Lijepo izgleda , ali zasto ne otvoris temu pod bolestima ili cak i ovdje napises , i zapitas se zasto su ti neke od ribica uginule ? Da li si redovno usisavao dno pogotovo na mjestima oko kokosa i u kokosu gdje se apirstrogamma zadrzavala ?
redovno sam usisavao podlogu, prilikom svake izmjene vode cca 1 tjedno, dan vise-manje...
razmisljao sam da li da otvaram temu ili ne, nesto je ribama smetalo u tom periodu kada su umrli coryi...ribe su izlazile cesto na povrsinu po zrak i primjetio sam da iz podloge izlaze nekakvi mjehurici, no apsolutno nista drugo se nije dogadalo ni promijenilo s akvarijem...nakon tjedan-2 je to sve prestalo i do sada nisam vidio da je ijedna izasla tako po zrak...i sve je bilo uredu do jucer ujutro jer se ocito tijekom noci se nesto dogadalo jer me ujutro docekala hrpa bilja na povrsini i dok sam ponovo sadio sam pronasao guppy zenku na dnu...nije imala nikakve izrasline, ni ozlijede...nista sto bi pokazalo zasto bi umrla i sad mi nije nis jasno opet...eventualno ako je uletila u mlaz co2 dok sam po biljci spricao, a da je nisam vidio...  -?

Daj mi molim te reci iz prve ruke kakvi su ti Apistogramme i kako se ponašaju, mislim ih možda uzeti pa bih htio iz prve ruke čuti nešto o njima.

Ja sam sa njima odusevljen jer su prelijepi i aktivni stalno tako da ih stalno vidis po akvariju kako muzjak juri zenke npr. Jako teritorijalne, ali nisu agresivne prema drugim vrstama osim kad je u pitanju hrana, onda potjeraju sve tko smeta...i dok su bili kribensisi unutra su se tukli stalno medusobno, no razumljivo jer su isto ciklidi iako sam mislio da ce im bit dovoljno 190 litara da bude mir i svatko ima svoj teritorij, no nije tako, niti blizu jer su apistogramme zaposjele cijeli akvarij i tlacile kribensise dok muski nije  :dead: ...

jos planiram ubacit 2-4 skalara i jato rhodostomusa ili jos neonki i to bi bilo to...

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #23 u: Ožujak 06, 2013, 11:57:14 prijepodne »
Hvala na informacijama, ja imam 260 lit. i unutra jato neomki-22 kom, pandica 11 kom i 3 ancitrusa, mislim probati staviti 3 ženke i 1 muškog Apistogrammu, dali bi to bilo ok ?

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Ožujak 06, 2013, 12:08:58 poslijepodne »
Hvala na informacijama, ja imam 260 lit. i unutra jato neomki-22 kom, pandica 11 kom i 3 ancitrusa, mislim probati staviti 3 ženke i 1 muškog Apistogrammu, dali bi to bilo ok ?

pa mislim da bi, kod mene se bas i ne vole ovaj novi par i zenkica apistogramma koja je vec bila u akvariju, mislim da je problem sto je bila sama neko vrijeme pa nekako mislim da  sad ima stav kao musko sto joj recimo ne ide u korist...iako se malo smiruju tenzije i dalje vidim da se polove nekada... al mislim da ako ih stavis sve od jednom ne bi trebalo bit nikakvih problema takvih... to je dosta veci akvarij od mog... i uzmi u obzir da je sve to dosta individualno i do osobnosti riba tako da dok ne pokusas neces znat sa sigurnoscu :)