Srpanj 20, 2025, 14:35:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dobio/kupio sam zlatnu ribicu..i što sad?  (Posjeta: 5779 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nicrnic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Dobio/kupio sam zlatnu ribicu..i što sad?
« u: Prosinac 12, 2012, 19:35:42 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Već neko vrijeme provodim ovdje na forumu gledajući različite akvarije, čitajući različite savjete, mišljenja i preporuke i smatram da radite dobar posao.
Ono što me potaknulo da pokrenem ovu temu jest problem u kojem sam se i sam našao, a na forumu nisam (ako ima - isprike) pronašao jednu zbirnu temu koja bi pomogla "sretnim" vlasnicima zlatne ribice.

Unaprijed želim napomenuti da ovo ne mora i nije špranca, ovime se nikoga ne proziva već jednostavno želim pomoći novim sretnim vlasnicima da na jednom mjestu pronađu što više informacija kako postupiti, što očekivati i u kojem smjeru djelovati.
Također, napominjem da ovdje neće biti riječi o cikliranju pošto je pretpostavka da je ribica dobivena tj. kupljena bez ikakvog prethodnog informiranja.
To, naravno, ne umanjuje potrebu za poštivanjem načina i potrebnog vremena za cikliranje.

Pa krenimo redom:

1. Morate biti strpljivi, informirani i otvoreni za sugestije
Kao i u svemu drugome, ako ste novi u nečemu morate si dati truda da bi pohvatali osnove onoga čime se bavite.
Za to vam je odličan "priručnik za početnike" (http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498), a na odmet neće doći niti neka od drugih (većinom stranih) literatura, članaka, a i komentara na forumu
Nakon toga, pošto ste ponosni vlasnik zlatne ribice, bilo bi sasvim u redu da pročitate malo više o ribici koji imate i njegujete (http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=565:zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica&catid=20:anci&Itemid=63)
Moja je osobna preporuka (nakon što poručite materiju) da malo "prošnjofate" po forumu za različitim postavima vašeg hladnovodnog akvarija - čisto kako bi zagolicali maštu i dobili predodžbu što želite
Neki od odličnih primjera su:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=68340.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=80799.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=80566.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=74836.0

2. Sve mi (ne)treba
Za njegu i bolji život vaših ribica, kao i drugih kućnih ljubimaca, na tržištu postoji veeelika ponuda. Ono što morate imati na umu jest da to - košta novaca, a i živaca.
Stoga, strpljivo, polako i postepeno.

Za prvu ruku treba vam akvarij. Ono što je najčešći problem je da se u situacijama kada dobijemo ili kupimo ribicu ("na neviđeno") pogrešno odabere adekvatan akvarij.
No ne očajavajte, sve se može ispraviti i ne dopustite da vam takva pogreška "ubije volju" za akvaristikom.
Postoje različite preporuke za veličinu akvarija no smatram da odluku ipak trebate donijeti sami prema trenutnim prostornim i kupovnim mogućnostima. (više o potrebnoj veličini akvarija imate u raznim temama na forumu te u opisu zlatne ribice na linku u točki 1.)

Vaš novi ljubimac ima dvije osnovne karakteristike - voli visoku razinu kisika u vodi i voli prljati
Stoga, moja preporuka je (ukoliko ste kupili samo akvarij) hang-on filter sa što više filter materijala i protoka barem 3 puta većeg od vašeg akvarija.
Ako imate komplet akvarij s unutarnjim filterom okrenite izlaz iz pumpe da mreška površinu ili nabavite zračnu pumpu.
Na oba načina osigurat ćete svom ljubimcu dovoljno kisika, a i potrebnu kvalitetu (čistoću) vode.

Osim navedenog, za početak, od opreme vam više ništa nije potrebno.

3. Što sve staviti u akvarij
Osim ribice i vode  :) u akvarij možete staviti od ništa pa do svega.
Vjerojatno želite svom novom ljubimcu osigurati "zdravu" okolinu koja će odgovarati ribici, a i vašem oku zato stavite „nešto“ u svoj akvarij, ipak ni vi ne živite između golih zidova ;)
Dakle, podloga, sitni šljunak granulacije 3-5 mm jer vaš ljubimac voli (citat babyboom) "praviti reda" u vašem akvariju. Nemojte ići u ekstreme kod odabira bolje, crna, boje šljunka i druge "neutralne" boje su više no dobrodošle. Također, preporuka je staviti i par većih oblutaka, drvo i bilje.

Pazite da kod stavljanja predmeta u akvarij iste morate "očistiti":
substrat - nije nužan ali preporuča se kod uspostave akvarija u kojem ćete imati živo bilje
šljunak - isperite ga u vodi kako bi uklonili "prašinu"
obluci - preporuka je prokuhati ih (osobito ako su iz jezera, rijeka, i slično)
drvo - postoji veliki broj preporuka na forumu kako tretirati drvo no svi se slažu u: prokuhati (minimalno jednom), uroniti u vodu i držati ga tako dok ne potone (nemojte se prepasti potamnjele vode nakon što stavite drvo u akvarij - to je normalno jer sav tanin nije izašao iz drveta)
bilje - kod bilja imate dvije opcije:
1. umjetno - ne zahtjeva posebnu brigu, relativno se brzo nabavi, ali nema nikakvu funkciju osim ukrasa
2. živo - osobno preporučam, ljepše je, zahtjeva osvjetljenje (preporuka je nezahtjevno bilje s potrebom malog "sobnog" osvjetljenja - anubiasi) te gnojivo (tekuće, tablete za podlogu i slično), a idoprinosu prirodnom ciklusu vašeg akvarija (više u priručniku)
Kako vaš novi ljubimac voli papati i bilje, morate biti oprezni pri odabiru. Ono S ćime nećete pogrijeđiti su anubias, razne vrste crypte, microsorum i drugo (informirajte se prije kupovine).
Kod plastičnog bilja uputno je isprati ga prije stavljanja u akvarij, a živo bilje umočite u hipermangan na par sekundi kako bi ga dezinficirali te zatim isperete (paziti da se ne umoči korijen)

Kako bi dodatno ukrasili vaš akvarij možete staviti neku od pozadina sa vanjske strane akvarija (zalijepiti na staklo) ili iznutra (tada pričamo o 3D pozadinama).

4. Da, treba održavati akvarij
Ovdje do velikog izražaja dolazi veličina akvarija, što je akvarij veći održavanje je jednostavnije (isprobano na vlastitoj koži).
Trebate redovito mijenjati vodu u vašem akvariju - 10 - 25% odstajale vode (barem 24 sata), usisavati podlogu (kupiti ili DIY https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19644.0), te čistiti staklo (za početak možete se koristiti nekom od starih članskih kartica)
Filter materijal se čisti u akvarijskoj vodi, no o tome imate više u priručniku, a i ovdje na forumu.

5. S čime hraniti
Vaš novi ljubimac jede gotovo sve i neumoran je u tome.
Preporuka je imati raznoliku prehranu koja je podijeljena u dva obroka dnevno, ali u količini koju ribice pojedu unutar 1 min.
Od raznolike prehrane preporučam listiće, listiće s algama, smrznutu hranu - crve (iz zoo shopa) te prokuhano bilje kao što je špinat, blitva, peršin, tikvica i drugo.
Obavezno jednom u 2 tjedna na meniju treba biti i prokuhani grašak koji će pomoći probavnom traktu vašeg ljubimca.

Nadam se da vam je od osnovnih informacija ovo dovoljno, a za više morate pručiti predloženu literaturu i forum. Nemojte se bojati pitati jer ovdje ima jako puno ljudi koji vam žele pomoći, a u konačnici ne postoji glupo pitanje, već samo glupi odgovor.

Kako bih doprinio nadvladavanju neugode i dokazao da se može (ako se potrudite) slijedi kratki time line kako je to izgledalo kod nas:
1. Dijete je dobilo ribicu na tomboli
2. Drž-ne daj, upogonili stari 20 litarni akvarij od sestre i ubacili ribicu u netom sipanu vodu (probajte to izbjeći)
3. Neiskusni, da ribica ne bi bila sama, kupili mi još 3 ribice - 2 teleskopa i 1 pečojanku, šljunak i nešto umjetnog bilja
4. Filter hang-on 190l i prva živa biljka (naravno anubias)

5. Hang-on lampa, loza, nešto šljunka i još jedna biljka (cryptocoryne willisii)
I onda je to izgledalo ovako:

Iz kartkog time-line-a vidljivo je da su se naše ribice suprotstavile nekim ustaljenim pravilima akvaristike, radi kojih bi bili oštro i nekada grubo osuđivani na forumu.
To dokazuje da je svaki akvarijski sustav neovisan i na vama je da eksperimentirate i nađete ono što odgovara vama, a i vašem novom ljubimcu (naravno dok god to nije na štetu ijednog).

Iz tog razloga je i napravljen ovaj post kako bi vam pokazao da se može uspjeti i da ne treba spustiti glavu već hrabro ići dalje u krasan hobij akvaristike.

Danas su naše četiri ribice, žive i zdrave, u akvariju od 125 litara.

Nadam se da su vam ove kratke smjernice sa slijedom aktivnosti kod nas pokazala da se može. Trebate biti strpljivi, mudri i informirani.
Nemojte odustajati i ubrzo ćete postati zaljubljenici u akvaristiku ;)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Dobio/kupio sam zlatnu ribicu..i što sad?
« Odgovori #1 u: Prosinac 12, 2012, 20:23:59 poslijepodne »
Bravo na trudu :up:

Hvala kaj si stavil moja dva postava u ogledne primjerke ;). Šteta kaj Babyboom skriva svoj akvarij ko zmija noge, vjerujem da bi se on našel u oglednim primjercima.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2012, 10:35:47 prijepodne »
haha!
al je zato babyboom napisala dva članka na portalu o zlatnima... i to pred par godina :D
a da ne pričamo o vodiču za početnike ;)
« Zadnja izmjena: Prosinac 13, 2012, 12:03:44 poslijepodne od babyboom »

Offline nicrnic

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2012, 12:51:14 poslijepodne »
Hvala kaj si stavil moja dva postava u ogledne primjerke ;).

Nema na čemu, stvarno su odlični  :up:

Citat:
Šteta kaj Babyboom skriva svoj akvarij ko zmija noge, vjerujem da bi se on našel u oglednim primjercima

Slažem se sa tobom, to je nešto što bi znatno doprinjelo percepciji hladnovodne akvaristike

al je zato babyboom napisala dva članka na portalu o zlatnima... i to pred par godina :D
a da ne pričamo o vodiču za početnike ;)

I mislim da si ti i ostali koji su bili uključeni u stvaranje priručnika i foruma napravili jako dobar posao. :klap:

Ja sam htio svojim malim djelom doprinjeti promociji hladnovodne akvaristike, a i kako bi bar malo pomogao novopečenim akvaristima u ovoj kategoriji.
Nadam se da će nekome zaista pomoći, a i ubrzati učenje  :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2012, 13:45:45 poslijepodne »
ma, super ti je tekst, bez daljnjega!  :up:
naime, za hladnovodne ribe zapravo nikad dosta takvih tekstova jer ih, zapravo, nema

no, jedna jako jako jako važna stvar koju nije dovoljno jednom reći - akvarij za zlatne ribice MORA biti veliki i mora imati puno prostora gdje će one slobodno plivati
svojedobno sam u jednom američkom tekstu našla da po jednoj zlatnoj treba 70-ak litara - nisam vjerovala tada - sad, nakon puno godina bavljenja zlaticama
i nakon mnogo njih koje su već otišle u vječna jezera...mislim da im treba upravo toliko, pa čak i više

ti imaš 4 u 125 l - to je OK, ali vjeruj, uskoro će i to biti malo ..... svojedobno mi je jedna ljepotica šubunkina narasla u 110 litrašu na 48 cm duljine - sirota, nije se mogla pošteno okrenuti
i sad zamisli 4 takve nutra....
tada je "pala" odluka o nabavki 720 litraša ;)
« Zadnja izmjena: Prosinac 13, 2012, 13:50:22 poslijepodne od babyboom »

Offline nicrnic

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2012, 14:14:59 poslijepodne »
U potpunosti se slažem da je potreban veliki akvarij, kada bi imao više prostora vjerojatno bi već sada bile u većem...ali dok se to ne promijeni na žalost moraju biti u njemu.
Svojim trudom želim našim ribicama stvoriti uvjete za pravilan rast i razvoj, a kad prerastu akvarij onda će ići na udomljavanje  :'(

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2012, 14:58:10 poslijepodne »
1. umjetno - ne zahtjeva posebnu brigu, relativno se brzo nabavi, ali nema nikakvu funkciju osim ukrasa

odlican tekst, puno korisnih informacija, samo bih se osvrnuo na ovo citirano.

Umjetno bilje, osim sto je skupo, nema nikakvu funkciju, usudim se reci cak ni estetsku, moze biti i razmjerno opasno, posebice za fancy varijetete s dugackim (i osjetljivim) repovima i perajama, jer to umjetno bilje nije nimalo njezno ni mekano, pa se mogu desiti ozljede, nimalo bezazlene.

jasno, postoji i ono fino umjetno bilje, od mekanih materijala, ali cijenom nikako ne opravdava upotrebu.

Jos bih rekao, kod izbora dekoracije je najbitnije paziti da nema ostrih rubova, ivica, zasiljenih grana, i slicno, a to posebice vrijedi opet za ove fancy ribice, i zbog peraja, ali i zbog ociju.

Offline ema

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 23
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2013, 18:22:41 poslijepodne »
 :up: :up: :up: :klap: :klap:

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2013, 09:34:54 prijepodne »
Tekst je super, i sve to stoji. Dodao bih samo jedno vezano za točku pet - S čime hraniti.
U vezi raznolike hrane ne bih rekao preporuka, već obavezo davati raznoliku hranu, i što više žive hrane.
Imao sam zlatne ribice i u akvariju (300l) i u jezeru. Razlika je nevjerovatna koliko ribe bolje napreduju kad im je dostupna prirodna hrana. A problema s probavom nema, što je u akvariju bila skoro redovita pojava.