Prijatelj ima neki problem pa me zamolio za savjet ali mu ne mogu pomoč,jer sa tim nemam iskustva. Molio bih članove ako mogu napisati kako da izliječi ribu sa bijelim tačkama. Riba se nalazi u karantenskom akvariju od 70 L (sama u akvariju). Ovako mi je objasnio:
"Nekoliko dana je nisam video,valjda se sakrivala,kad sam je končano video ,stavio malo hrane u akvarij sam video da ona ne jede. U akvariju plivaju 2 muška i 3 ženke caeruleusa. Zanima me ,jel je možda to da ju je neko istukao u akvariju? Znam da nije dobra kombinacija M/Ž,al ču probat nabavit još koju Ž."
Evo slika koja mi je bila poslata i podasi.
Poz i hvala
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, cca 100x30x40
- temperatura, cca 24
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 8, _, _, 10,08, 7,28
- vrijeme od pokretanja akvarija, 6 mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 3 tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode svaki vikend 30 litara
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija ponekad
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutranji,400/H
- način i periodi čišćenja filter materijala operem plavu spužvu i keramiku
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužva, pjesak, keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panj
- grijač da
- pumpa za zrak da
- CO2 sustav – kakav ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ništa
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 5x caeruleus
- starost ribica male, cca 3cm
- ima li potencijalnih „terorista“ ?
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) biljni za Malawi ciklide, zamrznjeni blood wormsi....
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ne
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi pesek cca 4 do 9cm
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ne
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma bele pike (fotka)
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ne uzima, se sakriva, u kutu je i mirana je
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) bjeli
- kad su se simptomi prvi puta uočili hmmmm, oko tjedan dana je nisam zapazio u akvariju. Mislio sam, da če imat mlade. Onda, pre tri dana sam je video i pre dva dana zapazio bijele pike
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima ne..... danas bi kupio PUNKTOL....jel bi bilo dobro to?
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? 1 bolesna, sada u novome akvariju, druge sve OK
- stanje ostalih stanovnika OK