Srpanj 19, 2025, 11:19:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko količine riba !  (Posjeta: 1332 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Pomoć oko količine riba !
« u: Prosinac 10, 2012, 15:30:09 poslijepodne »
Koliko riba stane u akvarij 200l ????? Pripremam se za akvarij i neznam kolika je ukupna količina riba u centimetrima za to litražu. Prostor imeđu ruba stijeneke akvarije će biti oko 2cm , substrat će biti dubok 5cm, a od ukrasa će biti jedan korjen (mali/srednje veličine), kamene formacije/spilje (za patuljaste ciklide !) i bit će 19 biljaka: 5 Anubias barteri var. nana ,7 Cabomba caroliniana  i 7 Cryptocoryne parva. Od riba mislim staviti neonke,sijamske algojede,koridorase,apistogramme nijsseni i možda carske tetre.
Koliko riba od svake vrste da stavim (uzmite u obzir one podatke koje sam napiso!) i kolika bi trebala bit tvrdoća vode i ph vrijednost za taj akvarij !
Hvala vam na odgovorima !

P.S.
Jer mi može netko reć kako se smanjuje ukupna tvrdoća vode (negdje sam pročito destiliranom vodom, al mislim koji bi omjer destilirane vode za takav akvriji trebo bit) ?
Jer je dosta biljaka u tom akvariju ?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pomoć oko količine riba !
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2012, 15:39:58 poslijepodne »
Koliko riba stane u akvarij 200l ?????

ovisi kako ih slazes.  :D :D :D :D

Corydorasa mozes slobodno staviti 10+, mislim da isto vrijedi i za neonke, s time da njih bas i nemoj u frizak akvarij stavljati. Sijamska algojeda 2 recimo.

Sa ph i tvrdocom se nemoj ni zamarati, ni igrati. smanjiti i jedno i drugo mozes sa ro vodom (ajde, moze i destiliranom), ali cemu? omjer recimo pola ro, pola pipovaca, ali do tog omjera moras doci postepeno, znaci ne odmah naliti pola jedne pola druge i ubaciti ribe, jer su iste vjerovatno drzane u obicnoj pipovaci, pa ces ih pobiti toliko naglom razlikom parametara vode.

ja sam do omjera pola-pola dosao kroz nekih mjesec dana, od ciste pipovace, do tog omjera, svaka 2-3 dana pomalo dodavao ro vodu, u pocetku samo ono sto ishlapi, pa svakom izmjenom vode povecavao udio ro vode.

ali opet, ne radi to bez nekog konkretnog razloga, nemas potrebe.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2012, 18:02:12 poslijepodne »
Ali problem je u tome što neke biljke ne podnose tvrdoću veću od , naprimjer 10, a moja tvrdoća iz bunara je prek 15. I usput, taj akvarij još nije ni nabavljen i tu tvrdocu bi ja stabiliziro odman na početku kak se akvarij ciklira i kad u njemu još nema riba !
Jer može tak ?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2012, 18:53:08 poslijepodne »
Zamaraš se stvarima oko kojih nemaš još dovoljno znanja.
Bilje će rasti u tvojoj vodi, bez brige.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Prosinac 10, 2012, 19:13:12 poslijepodne »
Da, kod nas možeš eventualno povremeno naići na 2-3 vrste koje ne podnose tvrdu vodu. Anubias, Cabomba i Cryptocoryne super uspjevaju i u tvrđoj vodi od ove tvoje bunarske tak da se ne moraš zamarati s tim. Ono na kaj bi trebao obratiti pažnju je količina biljaka, ja bi ih stavio puno više, i vrsti i samih jedinki. Stvar je u tome da se ribe (barem ove vrste koje si ti naveo) bolje osjećaju u akvariju s više biljaka, imaju više mjesta za skrivanje, a i biljke su super kao prirodni "filteri" vode :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 10, 2012, 20:03:27 poslijepodne »
kako dellete rece, zamaras se s stvarima o kojima malo znas, a i usput je totalno bespotrebno.

medjutim - bunarska voda? ona koju pijes, ili? znas tocno cega sve ima u njoj?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 10, 2012, 21:15:02 poslijepodne »
Neznam  kaj sve ima u njoj , al zanam da nema klora i da ju pijemo , sad jer ima kakvih bakterija i  :-X , to neznam ! A , kaj bi onda bilo bolje stavljat pipovaču s onim FFM-om od Easy Lifea ? Znam da se i klor može uklonit tak da voda odstoji 3-4 dana, al sad jer to sigurno ?
Koje je bolje, FFM ili  pustit da odstoji (znam da un nekim zemljama ne stavljaju samo klor nego ješ neke kemikaljije, a to se može uklonit sam s FFM , al neznam za Hrvatsku)

P.S.
Jer neko može stavit sliku kolko bi biljaka trebalo ić u taj akvarij ?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Prosinac 10, 2012, 21:34:10 poslijepodne »
Ako je dobra za piće, ne vidim zašto ne bi bila dobra za akvarij. Dovoljno je tvrda pa ne bi trebao imati problema s nedostatkom kalcija i magnezija. Inače, i pipovača je isto dobra ako ti se ne da vaditi toliko vode iz bunara, staviš crijevo na priključak od tuša, nađeš temperaturu koja ti odgovara i nasipaš u akvarij. Dodaš dozu FFMa i to je to, puno jednostavnije nego vaditi vodu iz bunara. :)

S biljakama ne možeš pretjerati, što više, to bolje.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 10, 2012, 22:07:25 poslijepodne »
ma brate, kanta od 50 litara, napuni vodom iz pipe, ostavi dan-dva da stoji nepokrivena, i sipaj u akvarij.

i svaki put kad sipas takvu vodu, iz novcanika u neku posudu stavi toliko kuna koliko bi kostala jedna izmjena vode da koristis ffm. pa za koji mjesec, mislim da ces nakupiti finu paru.  :D

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 11, 2012, 15:43:47 poslijepodne »
Ajde hvala vam, puno vam na pomoći. Znači tam u pet shopovima ribama ne mjenjaju ph i tvrdoću ? Ajde dobro onda. Hvala još jednom !