Kolovoz 12, 2025, 20:18:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bilje lose napreduje???  (Posjeta: 3401 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline hypercom

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bilje lose napreduje???
« u: Studeni 27, 2012, 11:09:00 prijepodne »
Lijepi pozdrav svima na forumu. Ovo je moj prvi post.
Molim savjete za tretiranje biljaka u novom akvariju. Rijec je o Caymanu od 75 l. Lampe 2x15W,Bacopa,Valisnerija i jos dvije kojima ne znam ime jos....(mozda limun i neka mala travica). Podloga Proflora start + Manado. Kupio sam od Easy life-a Pro Fito i Easy Carbo te sam to jucer poceo dozirati po uputama. Akvarij poceo cikliranje prije cca 17 dana.
U par navrata pozitivne bakterije unesene u njega. Neke biljke ne napreduju bas najbolje. Listovi su na jednoj biljci(limun) poceli zutjeti i otpadati. Travica i Valisnerija su se primile( pored njih rastu nove male biljcice).Hoce li bilje krenuti ili nesto generalno krivo radim ? Nisam bio u HR pa nisam dodavao pro fito i easy carbo. Jeli bilje trebalo i bez toga trebalo bolje napredovati?
Hvala

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: bilje lose napreduje???
« Odgovori #1 u: Studeni 27, 2012, 11:33:44 prijepodne »
Strpljenja! Pa tek je prošlo 17 dana. Akvarijima trebaju mjeseci da se ubilje.

Nikakva gnojiva nisu potrebna sad u prvih mjesec-dva. Bilje je još u fazi prilagodbe, i time riskiraš pojavu alga. Pogotovo ako imaš malo bilja (slika bi puno pomogla). Možda će ti trebati i makroelementi jer imaš brzorastuće bilje, ali to ovisi što misliš držati u akvariju.

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2012, 12:51:38 poslijepodne »

Nikakva gnojiva nisu potrebna sad u prvih mjesec-dva. Bilje je još u fazi prilagodbe, i time riskiraš pojavu alga. Pogotovo ako imaš malo bilja (slika bi puno pomogla). Možda će ti trebati i makroelementi jer imaš brzorastuće bilje, ali to ovisi što misliš držati u akvariju.

Fotografirat cu akvarij pa cu ti poslati. Zar u pro fitu nema makroelemenata? Smijem li vec ubaciti par Corydorasa?

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Studeni 27, 2012, 12:54:13 poslijepodne »
profito su samo mikro

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Studeni 27, 2012, 20:15:42 poslijepodne »
Coridorasi bi sada već mogli unutra ali ne par nego baram tri para,malo jato od 6 komada,u 75 litara.

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2012, 10:46:00 prijepodne »

Fotografirat cu akvarij pa cu ti poslati. Zar u pro fitu nema makroelemenata? Smijem li vec ubaciti par Corydorasa?

Dellete, evo fotke mog sirotog akvarija, Kupit cu jos dvije biljke i ubaciti Corydorase. Kako dalje. Molim savjete oko doziranja CO2,mikro,makro,koliko sati svjetla(2x15w)....

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2012, 12:43:43 poslijepodne »
Svjetlo nek ti bude upaljeno u početku 6-8 sati dnevno, Cayman je zakon akvarij i s vremenom ce to super izgledati. Za biljke jednostavno treba vremena da narastu podloga (manado) je jedna od boljih podloga tako da nemas brige. Od riba nemoj pretjerivati za pocetak kreni s 2 corydorasa ja ne bih s više dok se akvarij ne ustali iz vise razloga. Tek nakon mjesec dana pomalo dodavaj ostale ribe.

Na pozadinu mozes nalijepiti ukrasnu pozadinu s vanjske strane stakla. Imas za kupiti vrlo jeftino foliju na metar s raznim motivima, obicna crna, plava kao nebo, trava, prasuma, stijene

Vezano za CO2 koliko mi se cini ovo su nezahtjevne biljke pa ti za sada CO2 nije neophodan. Za profito + easycarbo kazu da je kvalitetno gnojivo tako da nemas brige doziraj prema uputama.
« Zadnja izmjena: Studeni 28, 2012, 12:47:07 poslijepodne od Dreamer »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2012, 13:12:21 poslijepodne »
Premalo je to bilja za ikakvo gnojenje tekućim gnojivima.

Koliko vidim ovako s mobitela u hodu, limun mi izgleda kao da je iz emerznog uzgoja (treba mu vremena da se prilagodi na rast ispod vode i pusti novo vodeno lišće). Ova biljka u sredini mi izgleda kao Ophiopogon japonicus, proguglaj pa usporedi. To nije biljka za akvarij, nemoze uspješno rasti ispod vode, ali je super za sadnju uz rub jezerca. Pretpostavljam da si kupovao u nekom pet shopu?

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2012, 15:59:19 poslijepodne »
Hvala svima na odgovorima. Idem u nabavku bilja. U pet shopovima nije neki izbor. Kontaktirao sam vec neke forumase. Stavit cu nove fotke kad sve to bude malo ljepse izgledao.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2012, 18:14:06 poslijepodne »

hehhe ,  mislio si inkognito po forumu tražiti savjete :))  ( e nećeš )

Kao što sam ti i rekao to zeleno nije akvarijsko bilje ( ako tko zna zna dellete )

Ovo je inače moj bivši akvarij. A hypercom je šogor , koji je mislio inkognito harati forumom.

Moraš staviti još min jednu košaricu parvule,  barem 10-tak stabljika valisnerije ( inače buš čekao 100 godina da e razraste ) .

Još bi ti preporučao :

Hemianthus micranthemoides

Ranunculus inundatus  ( ako se ne varam ovo ti ima dellete )

Pogestemon helferi
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2012, 20:23:00 poslijepodne »
ne bih te zelio obeshrabriti, slusaj kolege iznad, jjer ce ovo bit puno algi u taj cas. uvedi Co2 pod moras..;-) sretno, da preveniras alge, i cim manje prckat dok se ne zaciklira.
« Zadnja izmjena: Studeni 28, 2012, 20:26:06 poslijepodne od jurgen88 »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #11 u: Studeni 28, 2012, 21:14:49 poslijepodne »
Vrlo rado bi ti dala Ranunculus inundatus ali morate čekati novu sezonu, odnosno proljeće :) Ostala sam na svega pelceru-dva.

Mogu ti ponuditi koju kriptu, anubias, mahovine, red cherry kozice... našao bi se još pokoji nezahtjevni pelcer na poslu...  U zamjenu za "ovo zeleno" koje ti neće rasti pod vodom :D

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 29, 2012, 08:42:13 prijepodne »
Sogi, kako si me samo raskrinkao. Svi pet shopovi su tanki kad je bilje u pitanju.
Kupio sam par biljcica sinoc u Viliju. Molim pomoc oko identifikacije. Opet mi je jedna sumnjiva. Onako na prvu cini mi se da je nema u bazi na tropica.com   
Dellete, pristajem na zamjenu. Dajem "onu zelenu" za bilo sto ,sto odgovara za moj akvarij.
Ubacio sam sinoc 5 corydoras aeneus paleatus. Znam da je mozda prerano al nisam mogao izdrzati.(cikliranje traje 18 dana)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 29, 2012, 08:59:30 prijepodne »

Ove dvije u sredini su neke crypte - neznam koje ( makni limun , i njih posadi u ljevi čošak )

a ovo skroz ljevo se ne vidi kaj je , daj stavi bližu sliku ( možda egeria densa - vodena kuga, cabomba  ??, limnofila sessiflora ) nekaj od tog kaka mi izgleda

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 29, 2012, 09:05:11 prijepodne »
U pravu si, sad sam se sjetio da je prodavac rekao da je to Kuga. Crypta u kut umjesto Limuna. A sto s njim? U WC skoljku ili?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 29, 2012, 09:08:55 prijepodne »
U pravu si, sad sam se sjetio da je prodavac rekao da je to Kuga. Crypta u kut umjesto Limuna. A sto s njim? U WC skoljku ili?

Kuga če ti rasti u skladu s imenom :))  Kuga ti najčešće raste skroz iza jer raste kao rogolist svuda i svakak.

Limun stav zasad u kozičnjak .

Zakaj ne pitaš prije neg ideš kupovati ( za ovo si dal cca 90 kn ak se ne varam ) to sve si ovdje mogao dobiti za 30-40 ili čak i besplatno  >:( .

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Studeni 29, 2012, 09:23:24 prijepodne »
Kontaktirao sam neke prodavatelje na forumu. Trazili su cca 20kn za biljku,morao bi se nalaziti s njima tko zna gdje. Nisam se htio gnjaviti zbog 30 kn ustede. A zicat besplatno bilje mi je jos prerano. Tek sam na forumu par dana.
Daj ti meni reci kako cu ja usisavati taj Manado? Koliko blizu pribliziti crijevo dnu? Rekao si 20L/2 tjedna?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 29, 2012, 09:32:28 prijepodne »
Kontaktirao sam neke prodavatelje na forumu. Trazili su cca 20kn za biljku,morao bi se nalaziti s njima tko zna gdje. Nisam se htio gnjaviti zbog 30 kn ustede. A zicat besplatno bilje mi je jos prerano. Tek sam na forumu par dana.
Daj ti meni reci kako cu ja usisavati taj Manado? Koliko blizu pribliziti crijevo dnu? Rekao si 20L/2 tjedna?

Kupi si ono zvono za usisavanje, to ti je najjednostavnije i piknes par cm u dubinu i direkt u kantu .

Ja sam mijenjao 20-25 L svaka dva tjedna, ali računaj da sam ja imao samo 7 neonki i brdo koza unutra.
Po tvojim planovima ćeš imati 15 riba , a od njih ti rhodostomusi seru ko grlice. rađe usisaj svaki tjedan 15 L vode.

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Studeni 29, 2012, 10:45:06 prijepodne »

Kupi si ono zvono za usisavanje, to ti je najjednostavnije i piknes par cm u dubinu i direkt u kantu .

Ja sam mijenjao 20-25 L svaka dva tjedna, ali računaj da sam ja imao samo 7 neonki i brdo koza unutra.
Po tvojim planovima ćeš imati 15 riba , a od njih ti rhodostomusi seru ko grlice. rađe usisaj svaki tjedan 15 L vode.

Sad sam misljenja da cu imati 5 corydorasa,5 udovica i 8 plavih neonki! Jel previse?
Znaci,kod manado podloge nema nekog laganog usisavanja dna akvarija? Vidim da z
vono ima regulator protoka. Hoce li biti to problem posto znamo da je na dnu veca koncentracija losih tvari koje bi bilo pozeljno usisati kod izmjene vode?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 29, 2012, 11:45:53 prijepodne »

Sad sam misljenja da cu imati 5 corydorasa,5 udovica i 8 plavih neonki! Jel previse?
Znaci,kod manado podloge nema nekog laganog usisavanja dna akvarija? Vidim da z
vono ima regulator protoka. Hoce li biti to problem posto znamo da je na dnu veca koncentracija losih tvari koje bi bilo pozeljno usisati kod izmjene vode?

ma kakvo pimplanje, gurneš ga u podlogu i pičiš ,

ma i pre malo riba.  uzmi 6 udovica i 12 neonki,  filter je jako dobar tak da bu izvukao svo sr..

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #20 u: Studeni 29, 2012, 19:23:57 poslijepodne »
Posto si sogor od Filipa, poklonim ti ja stargrass, i rotalu r.  ;)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 29, 2012, 19:57:42 poslijepodne »

more stargras ce mu pasati, a s rotalom nek se muči kao i ja :))) ( dok pusti korjenje )

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #22 u: Studeni 29, 2012, 20:13:34 poslijepodne »
Primi ga za ruku ovaj vikend, recimo u nedjelju, predi breg do mene o dobi jos i bacopu australis:-)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 29, 2012, 21:58:50 poslijepodne »
Primi ga za ruku ovaj vikend, recimo u nedjelju, predi breg do mene o dobi jos i bacopu australis:-)

nemrem ovaj vikend nikam, imam 2 rođendana + goste doma

Offline hypercom

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Studeni 30, 2012, 14:13:23 poslijepodne »
Plava ptico hvala na ponudi bilja. Budemo to odradili jedan drugi vikend, kad Filip bude slobodan.