Srpanj 22, 2025, 11:39:53 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nakostriješena (naježena) gupica  (Posjeta: 1678 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mala kapljica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
Nakostriješena (naježena) gupica
« u: Studeni 21, 2012, 18:41:38 poslijepodne »
Dulje vrijeme imam gupice u jednom akvariju su 4 odrasle i jako puno malih trenutno.Ova jedna zadnjih 3 dana ima mi pomalo čudnu ljusku djeluje baš kao da se sva nakostriješila (naježila) inače je već dosta stara kao i ove 3 ostale . Da li je to normalna pojava ili nešto drugo??Bojim se da nije neka bolest da mi ne prenese na malene jer ih ima sigurno preko 50 kom.Inače normalno se ponaša ne vidim ništa drugačije nego do sada.Aktivna je i normalno jede.Pokušala sam slikati,ali ne vidi se na slici.

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Nakostriješena (naježena) gupica
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2012, 19:04:44 poslijepodne »
pričekaj dok se netko pametniji ne javi, ali pogledaj da li izgleda kao ova moja harlekinka na slici u temi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=78735.msg772835#msg772835

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2012, 20:44:05 poslijepodne »
Dropsy

Offline mala kapljica

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2012, 23:52:46 poslijepodne »
 :'( da Alene upravo je takva :'( :'( :'( :'(  pošto je to samo gupica ja sam nažalost pustila ju u vijećna lovišta  :'( :'( :'(  U ponedjeljak sam čistila cijeli akvarij (mjenjanje 30% vode,pranje filtera,usisavanje dna usput stavila Tuzlanske soli,oprala očistila stakla (mada to mi jako dobro pužići obavljaju). Gupice imam već godinu dana i do sada nije bilo problema. Prošli tjedan su se 2. porodile i sve slobodno po akvariju plivaju Mada imam jednu već turu od prije i tako sada . Do sada ništa posebmo nisam radil,niti stavljala neke preparate posebno (financijski nemoguće kupovati) pa dosta vodim brigu oko održavanja akvarija (od početka koristim bunarsku odstajalu vodu) ovo šta se tiće tih mjerila u vodi nažalost nemam za mjerenje pa nemogu puno o tome reči. Eto snalazim se koliko znam do sada i evo koliko od sada čitam na ovoj stranici. Evo većeras sam pročitala u vezi cijeđenja češnjaka da li to se koristi općenito i za gupice ili ne?? da li da ponovno mijenjam vodu i čistim sve,jednostavno sada se bojim za druge ribice,pogotovo što imam sada jako puno pomlatka. Imam inaće 2 akvarija ovaj je manji ( 20l) tu su same gupice i jedan Coridors im pravi društvo U njemu je sve umjetno. Drugi je noviji 60l sa živim biljem (postupak cikliranja i sve ono šta ide redom obavljeno) 3 gupice,6 neonkica,mali Coridors i jedan prekrasan Ancitrus i s tim akvarijem za sada je sve O.K star 2mj...to vam je ono kad djeca oće svako svoje imati,a nepitaju ko nakraju vodi brigu,naravno mama koja jednostavno se zaljubila u ovaj hobi :-[ Pošto čečnjaka uvijek imam u kući,a vidim da se dosta spominje u forumu ( ne vidim da se spominju i gupice i neonkice i Ancitrus)pa me zanima da li on ide samo kad dođe do nekih problema ili isto kao sa Tuzlanskom soli jednom mjesećno ga stavljati i da li opčenitto na vrstu ribica u akvarijima?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2012, 09:07:44 prijepodne »
pozdrav kapljice,

cijela poanta u održavanju akvarija u kojem će živjeti zdrave ribe jeste u promjeni vode svakih 7 dana uz detaljno usisavanje podloge usisavaćem, umjerenom i raznovrsnom prehranom (do 2 puta na dan toliko da za 10 do 15 sekundi pojedu svu hranu) te svaki mjesec potrebno je oprati filter i filter materijal u izvađenoj vodi iz akvarija te oprati stakla.

Nije najbolje rješenje dodavati vodu iz bunara jer je ona bakteriološki onečišćena a ako u akvariju imaš guppy tada moraš dodavati svakih 20 dana malo manje od pola čajne žličice Tuzlanske soli na tvojih 20l vode pod uvjetom da svaki 7-i dan promijeniš po 35% vode.

Možeš iscijediti jednom mjesečno i pola češera češnjaka na tvoju litražu a on podiže imunitet i dobar je u borbi protiv parazita.

Offline mala kapljica

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 22, 2012, 10:55:29 prijepodne »
da sve to tako do sada sam i radila. Bunarsku vodu i mi pijemo,njime se koristimo,jer nemamo gradski vodovod. Hvala vam napomoći  i korisnim informacijama,a sada na cijeđenje češnjaka