Kolovoz 09, 2025, 07:32:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet o prehrani  (Posjeta: 3510 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Silver B

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
Opet o prehrani
« u: Studeni 21, 2012, 11:08:28 prijepodne »
Znam da je na ovu temu već potrošeno puno tinte (tj žuljeva na tastaturi), ali bih molio da mi netko tko ima volje napiše smjernice o prehrani.
Pošto sam do sada imao samo zlatice koje su u jezercu, nisam vodio posebnu brigu o prehrani jer se one snalaze same dosta dobro (crvi,
gliste, kukci -čak sam vidio kako su popapale i ose koje su došle piti vodu), nego sam ih samo "dohranjivao" par puta tjedno s listićima.

No sad par mjeseci imam toplovodni akvarij i ja im dajem samo standardne listiće 2-3 puta dnevno. Pošto  su trgovine pune raznih preparata
za prehranu (dovoljno da se čovjek zbuni), pa za ovu vrstu ovo, za onu ono, a na forumu ima dosta rasprava o grašku, mrkvi i salati , te kuhano,
te nekuhano, te zdrobljeno, te nezdrobljeno.... ja sam malo  :o Najljepša stvar u svemu tome što mi ribice izgledaju OK i sretne ? Možda nisu
a ja to ne znam. Zato molim u par kratkih crta što mi preporučate čime da ih hranim i koliko puta tjedno (npr grašak -jednom ili više puta tjedno)
s obzirom na sastav da sve vrste budu zadovoljne (guppy, plati, neonke, harlekin rasbora i ascintrus), te da li treba uvesti post jednom tjedno.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Opet o prehrani
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2012, 11:20:52 prijepodne »
Ako sam dobro razumio ti si zlatne ribe iz vrtnog jezerca stavio u toplovodni akvarij ?  :roll: :roll: :roll:

Nadam se da si svjestan opasnosti za druge ribe od one da su zlatne sa sobom ponijele viruse, bakterije a možda i parazite do toga da su zlatne hladnovodne ribe i konačno da zlatne jako, jako zagađuju akvarij i svojim fecesom i rovarenjem po kamenju. Sa njihovim ubacivanjem narušio si biološku ravnotežu u akvariju.

Zlatne su biljojedi pa uskladno tome trebaju jednom do dva puta na dan jesti biljnu hranu (granulice ili ljuspice spiruline i druge vrste izmiksane za njih, uz tu hranu trebaš ih hraniti sa kuhanim povrćem: kuhana i sitno isjeckana blitva, kelj, špinat, kuhana tikvica, nekoliko puta mjesečno kuhani grašak bez ljuske ili grah i dr.). Ostale ribice treba hraniti mix-0m hrane namijenjenom za njih (granulice, ljuspice te nešto od proteinske hrane (dva do tri puta tjedno: gliste za pecanje izrezane na sitne ploškice, krvavi crvi, artemija i dr.).

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2012, 11:28:47 prijepodne »
Ako sam dobro razumio ti si zlatne ribe iz vrtnog jezerca stavio u toplovodni akvarij ?  :roll: :roll: :roll:
Ne, ne, ni slučajno. Samo napominjem da sa zlaticama nemam nikakvih problema sa prehranom pošto su vani
pa se same brinu za raznolikost prehrane, a da nemam iskustava s hranjenjem toplovodnih pa tu tražim smjernice

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2012, 11:31:13 prijepodne »
Uh onda dobro, sorry što sam se uplašio  :-[

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2012, 11:34:31 prijepodne »
Ok, daj onda sjedni , udahni duboko, smiri se i udjeli koji savjet za toplovodne  ;)

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 21, 2012, 11:36:32 prijepodne »
Ok, daj onda sjedni , udahni duboko, smiri se i udjeli koji savjet za toplovodne  ;)
:-[ ups, jesi, tek sad vidim, sorry i tnx

Offline elvis123

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #6 u: Studeni 21, 2012, 12:17:27 poslijepodne »
i hraniti ribice 1 na dan je dovoljno,ovo 2-3 put je malo previše (i jedan dan post)  :up:

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2012, 12:34:21 poslijepodne »
Ja recimo skuham Blitvu, cijelu, smrznem, zamotam onom prozirnom folijom i u zamrzivac.
Kad hocu hraniti , izvadim jedan list-stabljiku van, odmrznem par sati , svezem stabljiku flaksom i pustim u akvac, za 1 vremena ostane samo stabljika.
Isto tako radim sa koluticima tikvice.
Obozavaju to, naravno to je svaki 2.-3. dan , inace dajem Tropical Guppy flakes hranu.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 21, 2012, 13:28:51 poslijepodne »
OK, tnx, znači lističi jednom svakodnevno , 2-3 puta tjedno malo povrća (blitva-grašak), povremeno crvići/gliste (jednom tjedno)
i jedan dan post.
Zahvaljujem svima :up:

Nego, muči me još jedna sitnica - ako su gupiji mesojedi, kako to da jedu grašek i blitvu? Ili su svejedi?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Studeni 21, 2012, 13:57:01 poslijepodne »
guppy bi više spadali u kategoriju svejeda s prevagom na desnu stranu (mesna hrana).

Čak i čisti mesojedi trebaju u hrani imati vlakana biljnog podrijetla jer su vlakna iznimno važna za formiranje fecesa. Reciom riba Oskar ako jede samo meso dolazi do prolapsa rektuma i dr. poremećaja.

Bolje je hraniti ribice 2 puta na dan ali po vrlo, vrlo malo već samo jednom na dan. Ako hranite ribe vrlo malo ne treba u tjednu jedan dan posta.

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 24, 2012, 19:47:34 poslijepodne »
Evo, jučer probao s graškom i malo mrkve. Skuhano i oguljeno, probao sam narezati na sitne komadiće ali su bili preveliki, pa sam ih
prepasirao vilicom. Malo po malo ubacivao u tank, i gle i neonke i razbore i gupi navalili ko da im dajem crviće. Očito im se dopalo
pa nastavljam s tom praksom 2-3 puta tjedno. Hvala svima na savjetu  :up:

Offline stfish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #11 u: Studeni 25, 2012, 12:06:04 poslijepodne »
Je li ti se zamutila voda iti malo kad si ubacija kuhanu hranu u akvarij?

Offline Silver B

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 25, 2012, 14:52:14 poslijepodne »
Je li ti se zamutila voda iti malo kad si ubacija kuhanu hranu u akvarij?
Ne previše. Nisam ubacio odmah sve, nego malo po malo, tako da su ribe rješavale prije nego je palo na dno.
Ono malo zamučenja brzo je riješio filter