Svibanj 04, 2025, 19:06:24 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive  (Posjeta: 6024 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Spanjo

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« u: Studeni 20, 2012, 20:09:19 poslijepodne »
....... dajte mi pomognite molin vas , navedene alge ne posustaju , akv je od 54l iman 16 ribica i 10 kozica , star je 2 mj , dosta jak filter , 300l/h , temperatura je 24c , svjetlo je jako 15w , 6500K , 5h svitla , 2h mraka i onda 5h svitla od 8 ujutro do 20h navecer , ribice hranim jednom ........ manje od prstohvata , koristin easycarbo vec jedno 1mj posprican po crnoj cupavoj i ona nestane ali se pojavi na drugom mistu i tako onedogled ........ zelene tockaste ima posvud i protiv nje se jednostavno nemogu i neznam boriti ..................kako dalje , inace akv je solidno ubiljen ........

Offline Spanjo

• Punopravni član
Odg: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2012, 20:12:49 poslijepodne »
.... ne koristin nikakva gnojiva , podloga za biljke je zemlja u zenskoj najlonki , ne koristin pumpu za zrak , jer je dovoljno sta filter lagano mreska povrsinu vode inace ribice su super , zdrave i ponasaju se skroz ka u svojoj kući , hahahahaha , kozice se penju ancistrusu i korijima na glavu da ih pobrste uglavnon zabavljaju se

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2012, 20:17:56 poslijepodne »
ovo nije bas "solidno zabiljeno" nego ima nesto tu i tamo. No mislim da je problem u tome kaj imas 15W, kaj je malo i spominjes samo EC a mikro nista. I ta zemlja, jel to dobro namoceno i oprano ili ona pusta previse toga a ti nemas bilje koji bi to pokupilo.

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2012, 20:23:59 poslijepodne »
... ima solidno biljaka ali nisu sve jos krenile .... eee sad mislin dodati jos 9w svitla , zemlja je prokuhana i ocjedjena i stavljena u najlonku i kad se ohladila u akv a priko toga sljunak , kad san dodava profito ima san osjecaj da alge jos vise bujaju , mislin da bi mora pojacati svitlo da biljke prije i bolje krenu .........

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2012, 20:24:39 poslijepodne »
problem je u filteru..preslab (čiatj premalo iskoristivog biološkog filtzer medija) da bi učinkovito odradio svoj posao..
dok si ne nabaviš novi i filter s većim volumenom za biološku filtraciju, svaki 3 dan pod obavezno mijenjaj 30% vode..svjetlo neka gori 8 sati bez prekida, easy carbo ubacuj 1 ml dnevno..

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2012, 20:30:26 poslijepodne »
... ima filter dvi komore u prvoj je spuzvica a u drugoj keramicki medij za bakterije , ali bakterija ima svud , na izlazu je filter prejak biljke se njisu amo - namo , pa san ga usmjerija u staklo onako ukoso , ribice plivaju ka u brzacu , hahahaha , ima filter medija dovoljno za ovako mali akv , samo 54l tj kad sve odbijes nema 40l

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2012, 20:34:50 poslijepodne »
koji filter imas ako je deklarirano 300l/h nemora znacit i da je pravih 300  :) imam i ja u 54 atmanov hang on za akvarije do 150 litara pa izgleda da nije ni za 50 kamoli 150 :)

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2012, 20:38:25 poslijepodne »
.... jaci je za 30% od tvornicki postavljenog filtera koji je prije bija ali je ciknija , duso draga pumpa vodu ........... ma koridorasi plivaju u struji filtera tako ih je gust gledati ...........

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2012, 20:40:38 poslijepodne »
... ima filter dvi komore u prvoj je spuzvica a u drugoj keramicki medij za bakterije , ali bakterija ima svud , na izlazu je filter prejak biljke se njisu amo - namo , pa san ga usmjerija u staklo onako ukoso , ribice plivaju ka u brzacu , hahahaha , ima filter medija dovoljno za ovako mali akv , samo 54l tj kad sve odbijes nema 40l
nikad  :D

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2012, 20:42:35 poslijepodne »
.... iman jos jedan mali filter , da ga uvalin u pogon ...... sta , stete nema , aaaaaaaaaa

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2012, 20:43:17 poslijepodne »

vjeruj mi..nije dovoljno..slušaj..treba ti minimum volumen filter materijala 6 litara, a to sigurno nema..još ako je unutra jeftina keramika, niš od toga ;)

nemoj brkat protok s ovime..nema veze jedno s drugim

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2012, 20:46:06 poslijepodne »
.... onda da uvalin ovaj mali filter za akv od 20l onako ka ispomoc ovom vecom filteru  -?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2012, 20:48:02 poslijepodne »
a čuj..uvali, ali neće bog zna šta ppomoć..na tebi je...
ljudi često griješe i traže probleme oko mikro i makro elemenata, co2, svjetla..jest to sve problem ali tek onda kad se zadovolji filter materijali biološka filtracija..bez toga možeš frljit co2 i gnojiva u nebesa, ali ako to ne zadovoljiš nema nit praavilnog rasta bilja, a od tuda onda i algetine..
isprobao na svojoj koži ;)

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2012, 20:53:15 poslijepodne »
..... eeeeeeee bravo , ajde da provan i tako , vidit cemo kroz 2-3 tjedna dok se zaciklira ovaj maći filtercic , pozzzzzzzzz , ako neko zna jos koje rjesenje , neki trik iz rukava slobodno , ovo mi je prva smjernica , cannibal hvala  :klap:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2012, 21:18:52 poslijepodne »
vjeruj mi..nije dovoljno..slušaj..treba ti minimum volumen filter materijala 6 litara, a to sigurno nema..još ako je unutra jeftina keramika, niš od toga ;)
nemoj brkat protok s ovime..nema veze jedno s drugim

Ma moze i sa manjim filterom na 54l uz pametno odrzavanje,ja imam 6l na 180l akvariju...

..... eeeeeeee bravo , ajde da provan i tako , vidit cemo kroz 2-3 tjedna dok se zaciklira ovaj maći filtercic , pozzzzzzzzz , ako neko zna jos koje rjesenje , neki trik iz rukava slobodno , ovo mi je prva smjernica , cannibal hvala  :klap:

Tockasta ti je nastala radi toga sta ne gnojis a anubias ti zdere fosfate....trebao bi ih dodavati mrvicu.
A cupava radi co2 tj radi oscilacija kad mjenjas vodu.
Mozda bi ti rjedje promjene vode(koliko cesto je mjenjas?) pomogle sa time da pazis kako hranis ribe.Ali neznam za podlogu posto imas zemlju dali je moguce da i ona sta pusta u vodu,tako da mozda najbolje da radis manje izmjene vode.
Vise brzorastuceg bilja bi pomoglo opcem stanju u akvariju a rasvjetu bi ja dignuo na 10h u komadu.

To je moje misljenje...

« Zadnja izmjena: Studeni 20, 2012, 21:22:27 poslijepodne od ZeleniMrav »
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Spanjo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 20, 2012, 21:26:16 poslijepodne »
.... a vodu minjan jednom tjedno , 10l , to jo oko 25% , to vezano za fosfate neznan , ako buden dodava profita bojin  se booooma algi , cita san da foto pauza od 2h puno pomaze kod algi , mislin da je fora u tom sta je akv jos relativno mlad , opterecen s ribicama maksimalno , a biljke se jos nisu skroz razvile osim polysperme i rogolista , medjutim po boji sljunka vidin da se akv zaciklira skroz , ........... mislin da bakterije iz sljunka odradjuju 50% posla oko razgradnje otpada , filter je drugih 50%

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 20, 2012, 21:34:06 poslijepodne »
Ja bi definitivno rjedje mjenjao vodu i poceo bi dodavati nitrate i fosfate uz dnevno dodavanje carba.Kako ti uopce bilje napreduje?
Profito su ti mikroelementi uglavnom.
Filtracija ce ti biti ok u lowtech akvariju,mislim da nemas potrebe da trosis i mjenjas filter.
20l vanila

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 20, 2012, 21:36:10 poslijepodne »
Radi se o tome da ti sa cestim(tjednim) izmjenama vode raste i pada koncentracija co2,i zato ti nastaje cupava alga.
20l vanila

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #18 u: Studeni 20, 2012, 21:38:15 poslijepodne »
tako je.
cesta oscilacija ili nedovoljno co2 dovodi do pojave crne cupave...kako je rekao mrav

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 20, 2012, 22:02:25 poslijepodne »
Zelenu točkastu rješavaj kako su ti kolege rekli uz mehaničko struganje sa stakla, a za crnu čupavu preporučam algo exit od Easy life-a. Ja sam ju riješio u par dana sa njim

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 20, 2012, 22:12:51 poslijepodne »
Zelenu točkastu rješavaj kako su ti kolege rekli uz mehaničko struganje sa stakla, a za crnu čupavu preporučam algo exit od Easy life-a. Ja sam ju riješio u par dana sa njim

Da,ali opet rjesava samo algu a ne i uzrok zasto je ima.
Tako da je moguce da ce se opet pojaviti kad prestane dodavati AlgExit...
Nije ti se vise pojavila nakon tretmana ili dodajes jos uvijek preventivno?
20l vanila

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 20, 2012, 23:02:29 poslijepodne »

Da,ali opet rjesava samo algu a ne i uzrok zasto je ima.
Tako da je moguce da ce se opet pojaviti kad prestane dodavati AlgExit...
Nije ti se vise pojavila nakon tretmana ili dodajes jos uvijek preventivno?

Dodajem preventino svaka dva tjedna. Ja sam ju dobio naglim povečanjem rasvjete u tanku i to sam imao najezdu. <od tada redovno svaka dva tjedna dodajem i više se nije pojavila. Uzrok je dosta često teško naći u kratkom roku.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 21, 2012, 08:30:44 prijepodne »
ne znam zašto ovdje tražite problem u co2..opet ću se ponovit..ffilter ne valja, nedostatan je za kvalitetnu biološku filtraciju..
po ovome što govorite, na svijetu nije moguće držat akvarij bez co2 ? da ne bi..ja sam svojedobno isprobaval barrovu metodu gnojenja i bez co2, i stvar funkcionira uz dobar filter i mijenjanje vode..
ovdje je jaka podloga, malo svjetla, al filter ne valja..ostajem pri svojem mišljenju...
zelenimrav uz svo dužno poštovanje i znanje :) ali..ovdje se ne koristi co2 da bi to bilo problem, nit se ne dodaju gnojiva ;)

nije akavaristika co2 i gnojenje, akvariji idu bez problema i bez toga

edit: ono kaj sam htio reč..ne moguće je držat akvarij zdrav sa spužvom i šakicom keramike :)
« Zadnja izmjena: Studeni 21, 2012, 08:57:33 prijepodne od cannibal »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
Odg: Re: Odg: Molin pomoc , crna cupava i zelena tockasta jednostavno su neunistive
« Odgovori #23 u: Studeni 21, 2012, 10:39:10 prijepodne »
ne znam zašto ovdje tražite problem u co2..opet ću se ponovit..ffilter ne valja, nedostatan je za kvalitetnu biološku filtraciju..
po ovome što govorite, na svijetu nije moguće držat akvarij bez co2 ? da ne bi..ja sam svojedobno isprobaval barrovu metodu gnojenja i bez co2, i stvar funkcionira uz dobar filter i mijenjanje vode..
ovdje je jaka podloga, malo svjetla, al filter ne valja..ostajem pri svojem mišljenju...
zelenimrav uz svo dužno poštovanje i znanje :) ali..ovdje se ne koristi co2 da bi to bilo problem, nit se ne dodaju gnojiva ;)

nije akavaristika co2 i gnojenje, akvariji idu bez problema i bez toga

edit: ono kaj sam htio reč..ne moguće je držat akvarij zdrav sa spužvom i šakicom keramike :)

Voda iz spine sama po sebi sadrzi odredjenu kolicinu co2 i svakim mjenjanjem dolazi do oscilacija,zato nastaje cupava u low light akvarijima.
Bioloska filtracija nije samo filter,dapace za primjer ti mogu slikati svoj akvarij od cca 30l sa osjetljivim ribama poput otocinclusa i iratherina u kojem nisam mjenjao vodu nikad!
Samo nadoljevam,filter je ko da ga ni nema,samo da cirkulira voda,20w bez dodavanja co2 i sl. a u njemu mi solidno rastu zahtjevne biljke: tonine,syngonanthusi,macrandra,r. vietnam i wallichi...li la...

To je to za sad...na poslu sam...

Sent from my HTC Explorer A310e using Tapatalk 2
20l vanila

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #24 u: Studeni 21, 2012, 10:42:23 prijepodne »
 -?
Imam mali kozičnjak, 38l, star oko 3 godine. Podloga je Wave Master soil koji je potpuno potrošen - kripte su postale male i ne napreduju, anubias polako nestaje, pa povremeno dodam mikro i makro, ali ne češće od 1 tjedno. Rasvjeta je 22W, period rasvjete od 6h do 12h - palim ručno, fiter je mala Niagara 300/lh, ali namješten tako da voda jedva curi kroz njega, s tim da je usis zaboden u spužvu da mi ne uvlači kozice. Hranim malo, u akvariju su samo kozice i puževi, vodu mijenjam povremeno - od čak i jednom u cca 30dana.
Od algi javlja mi se zelena u obliku filma (nije točkasta) na prednjem staklu što povremeno riješavam žiletom. Crne čupave alge ima sasvim malo a zelene nitaste nimalo.

Moja dijagnoza ovdje je premalo svjetla i previše nutrijenata.

Što se tiče AlgExit-a on kod mene u velikom akvariju uopće ne djeluje. Crna čupava i dalje vijori na izlazu filtera, točkasta se i dalje hvata za anubiase.