Kupio sam zutouhu kornjacu i stavio ju u akvaterarij od 25 litara sa suhim dijelom. Imam lampu reptil day halogen 35 w 1% UVA koju sam trenutno postavio pokraj terarija i ona sije na suhi dio (ali kroz staklo) pa je moje pitanje mora li ona biti iznad gornjeg otvora zbog boljeg prodiranja topline ili je dovoljno da je pored akvaterarija? Zanima me jos dali lampa treba bit upaljena ponoci tj koji omjer svjetla i tame treba zutouhoj kornjaci? akvaterarij ima grijac hot 2005 25w aqua szut koji je uronjen u vodu. Dobio sam preporuku da kornjaci dajem reptilin sera reptil complementary feed for reptiles, što sam i kupio ali kod doziranja na kutiji pise dodati hrani 1 tjedno 3-4 kapi na 100g tjelesne tezine reptila ili dodati vodi za piće. neznam kako to kornjaci dati kada ona nema vodu za piće, dali je dovoljo staviti u vodu u kojoj pliva?
puno hvala unaprijed na odgovorima. 
Da li si siguran da je zutouha kornjaca? U vecim gradovima ih vec nema duze vrijeme jer je zabranjen uvoz, no moguce da ih u manjem gradu jos ima u prodaji ako se zadnje nisu rasprodale.
Ako je zutouha akvarij od 25 litara ce jako brzo postati malen, bit ce potreban veci smjestaj za svega par mjeseci.
JBL halogenka koju imas sluzi za grijanje kopna. Ta lampa bi trebala biti iznad gornjeg otvora kako bi kornjaca imala usmjeren snop topline (hot spot na kopnu). Preko stakla se toplina rasprsi i nema isti efekt. Kada si vec kupovao specijaliziranu UVA lampu za gmazove onda je isto steta sa staklom profiltrirati njeno UVA zracenje.
Vrlo je vazno znati da pravilna rasvjeta mora gmazu pruzati UVA, UVB i toplinu. Tebi trenutno nedostaje UVB zracenje, koje je najvaznije jer pomocu njega kornjace vrse metabolizam kalcija. Bez UVB rasvjete moze doci do metabolicke bolesti kostiju tako da moras nabaviti jos jednu lampu koja ce pruzati UVB. Za male akvarije su najpogodnije UVA-UVB stedne zarulje za gmazove ili krace UVA-UVB neonke za gmazove. Koju god UVB lampu od navedene dvije odaberes trebas je koristiti uz lampu koju vec imas.
Sto se tice trajanja osvjetljenja po zimi je dovoljno 8-10 sati dnevno, a po ljeti 12-14 sati. Dakle po noci gasis rasvjetu jer zivotinja treba imati mrak za spavanje, kao i u prirodi.
Sto se tice vitaminskih kapi njih nije potrebno koristiti ako kornjacu pravilno hranis (pogledaj link iz proslog posta). Te vitamine nema smisla stavljati u vodu jer ne postoji nacin da se upiju u tijelo kornjace, jedino ih ima smisla stavljati na hranu pa kornjaci tu hranu davati direkt u usta. Najucinkovitije je kapi nakapati na granule za kornjace, pa kada se upiju granule dati kornjaci.