Lipanj 20, 2025, 13:38:58 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: molim pomoc oko držanja žutouhe kornjače  (Posjeta: 5942 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmihael

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
molim pomoc oko držanja žutouhe kornjače
« u: Studeni 18, 2012, 21:24:21 poslijepodne »
Kupio sam zutouhu kornjacu i stavio ju u akvaterarij od 25 litara sa suhim dijelom. Imam lampu reptil day halogen 35 w 1% UVA koju sam trenutno postavio pokraj terarija i ona sije na suhi dio (ali kroz staklo) pa je moje pitanje mora li ona biti iznad gornjeg otvora zbog boljeg prodiranja topline ili je dovoljno da je pored akvaterarija?  Zanima me jos dali lampa treba bit upaljena ponoci tj koji omjer svjetla i tame treba zutouhoj kornjaci? akvaterarij ima grijac hot 2005 25w aqua szut koji je uronjen u vodu. Dobio sam preporuku da kornjaci dajem reptilin sera reptil complementary feed for reptiles, što sam i kupio ali kod doziranja na kutiji pise dodati hrani 1 tjedno 3-4 kapi na 100g tjelesne tezine reptila ili dodati vodi za piće. neznam kako to kornjaci dati kada ona nema vodu za piće, dali je dovoljo staviti u vodu u kojoj pliva?
puno hvala unaprijed na odgovorima.   :AkTer:

Offline Kruno

• Punopravni član
Odg: molim pomoc oko držanja žutouhe kornjače
« Odgovori #1 u: Studeni 18, 2012, 21:42:17 poslijepodne »
Kornjacama je potrebna UVA-UVB lampa.Dali tvoja lampa ima UVB zrake?Ja mislim da nema jer pise daylight...
Ona se nesmiju staviti iza stakla,jer UV zrake tada nemogu doci do kornjace(zbog stakla).
Lampa se mora gasiti po noci.
Detaljnije o UV rasvjeti mozes procitati ovdje: http://www.kornjace.com/modules/cjaycontent/index.php?id=28

Kornjacama se moze davati suha hrana(granule recimo),ali to nije kompletna hrana.
Preporucio bih da procitas ovaj clanak o prehrani: http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=673&forum=7

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Studeni 19, 2012, 12:55:47 poslijepodne »
Kupio sam zutouhu kornjacu i stavio ju u akvaterarij od 25 litara sa suhim dijelom. Imam lampu reptil day halogen 35 w 1% UVA koju sam trenutno postavio pokraj terarija i ona sije na suhi dio (ali kroz staklo) pa je moje pitanje mora li ona biti iznad gornjeg otvora zbog boljeg prodiranja topline ili je dovoljno da je pored akvaterarija?  Zanima me jos dali lampa treba bit upaljena ponoci tj koji omjer svjetla i tame treba zutouhoj kornjaci? akvaterarij ima grijac hot 2005 25w aqua szut koji je uronjen u vodu. Dobio sam preporuku da kornjaci dajem reptilin sera reptil complementary feed for reptiles, što sam i kupio ali kod doziranja na kutiji pise dodati hrani 1 tjedno 3-4 kapi na 100g tjelesne tezine reptila ili dodati vodi za piće. neznam kako to kornjaci dati kada ona nema vodu za piće, dali je dovoljo staviti u vodu u kojoj pliva?
puno hvala unaprijed na odgovorima.   :AkTer:

Da li si siguran da je zutouha kornjaca? U vecim gradovima ih vec nema duze vrijeme jer je zabranjen uvoz, no moguce da ih u manjem gradu jos ima u prodaji ako se zadnje nisu rasprodale.

Ako je zutouha akvarij od 25 litara ce jako brzo postati malen, bit ce potreban veci smjestaj za svega par mjeseci.

JBL halogenka koju imas sluzi za grijanje kopna. Ta lampa bi trebala biti iznad gornjeg otvora kako bi kornjaca imala usmjeren snop topline (hot spot na kopnu). Preko stakla se toplina rasprsi i nema isti efekt. Kada si vec kupovao specijaliziranu UVA lampu za gmazove onda je isto steta sa staklom profiltrirati njeno UVA zracenje.
Vrlo je vazno znati da pravilna rasvjeta mora gmazu pruzati UVA, UVB i toplinu. Tebi trenutno nedostaje UVB zracenje, koje je najvaznije jer pomocu njega kornjace vrse metabolizam kalcija. Bez UVB rasvjete moze doci do metabolicke bolesti kostiju tako da moras nabaviti jos jednu lampu koja ce pruzati UVB. Za male akvarije su najpogodnije UVA-UVB stedne zarulje za gmazove ili krace UVA-UVB neonke za gmazove. Koju god UVB lampu od navedene dvije odaberes trebas je koristiti uz lampu koju vec imas.

Sto se tice trajanja osvjetljenja po zimi je dovoljno 8-10 sati dnevno, a po ljeti 12-14 sati. Dakle po noci gasis rasvjetu jer zivotinja treba imati mrak za spavanje, kao i u prirodi.

Sto se tice vitaminskih kapi njih nije potrebno koristiti ako kornjacu pravilno hranis (pogledaj link iz proslog posta). Te vitamine nema smisla stavljati u vodu jer ne postoji nacin da se upiju u tijelo kornjace, jedino ih ima smisla stavljati na hranu pa kornjaci tu hranu davati direkt u usta. Najucinkovitije je kapi nakapati na granule za kornjace, pa kada se upiju granule dati kornjaci.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zgmihael

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 19, 2012, 22:50:35 poslijepodne »
Kruno i Kori hvala na brzim odgovorima..procitao sam clanke koje ste mi poslali.
uf sta se tice ovog dali je zutouha kornjaca stvarno nebi znao odgovor..tako su rekli u pet centru (-.-) nacuo sam da  je iz porodice grapthemis jer ima nazubljen oklop. Ne kuzim se u kornjace jos nimalo ali zelim sve nauciti da bi mojoj maloj kornjacici bilo sto bolje tako da ako bi netko od vas znao mozda prema fotki reci dali je zutouha ili nije samo recite pa cemo napraviti par fotkica.
Sta se tice polozaja lampe,nju cu premjestiti iznad i nabavit cu UVB lampu ali neznam kako ce se ova sadašnja UVA lampa i nova UVB lampa podudarat i dali bu tu nekih problema..ili mozda da ipak kupim novu UVA/UVB lampu..hmm?
Sta se tice prehrane procito sam ovaj clanak u linku koji je kruno poslo i puno mi je pomogao.. Jel znate mozda koju vrstu tih granula da uzmem i kako se one daju kornjacama i to. I u clanku pise da se mogu hraniti vodenim biljem (odredzene vrste) pa me zanima dali prilikom uzgajanja vodenih bilja smije koristiti gnojivo i tekuci dusik u istim kolicinama kao i kad vodeno bilje nije namjenjeno za prehranu?
 :)

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2012, 07:43:38 prijepodne »
Kruno i Kori hvala na brzim odgovorima..procitao sam clanke koje ste mi poslali.
uf sta se tice ovog dali je zutouha kornjaca stvarno nebi znao odgovor..tako su rekli u pet centru (-.-) nacuo sam da  je iz porodice grapthemis jer ima nazubljen oklop. Ne kuzim se u kornjace jos nimalo ali zelim sve nauciti da bi mojoj maloj kornjacici bilo sto bolje tako da ako bi netko od vas znao mozda prema fotki reci dali je zutouha ili nije samo recite pa cemo napraviti par fotkica.
Sta se tice polozaja lampe,nju cu premjestiti iznad i nabavit cu UVB lampu ali neznam kako ce se ova sadašnja UVA lampa i nova UVB lampa podudarat i dali bu tu nekih problema..ili mozda da ipak kupim novu UVA/UVB lampu..hmm?
Sta se tice prehrane procito sam ovaj clanak u linku koji je kruno poslo i puno mi je pomogao.. Jel znate mozda koju vrstu tih granula da uzmem i kako se one daju kornjacama i to.

Ako nisi siguran koja je kornjaca,postavi slike pa ce mo ti odgovoriti.
Ako ces kupiti UVA-UVB neonku/stednu,nije ti nuzno potrebna i ova daylight.Potrebno je nesto sto ce zagrijati kopno na 30-35 stupnjeva.Mozes koristiti ovu daylight dok ne crkne,a kasnije mozes koristiti obicnu spot lampu.
Sto se tice granula,moja preporuka je Tetra ReptoMin.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2012, 19:16:39 poslijepodne »
Sta se tice prehrane procito sam ovaj clanak u linku koji je kruno poslo i puno mi je pomogao.. Jel znate mozda koju vrstu tih granula da uzmem i kako se one daju kornjacama i to. I u clanku pise da se mogu hraniti vodenim biljem (odredzene vrste) pa me zanima dali prilikom uzgajanja vodenih bilja smije koristiti gnojivo i tekuci dusik u istim kolicinama kao i kad vodeno bilje nije namjenjeno za prehranu?
 :)

Ako je iz PC i kostala oko 250-300 kn vjerojatno je Sternotherus carinatus, nazubljena mosusna kornjaca:

Ako i dalje nisi siguran slikaj. Graptemys 99% nije jer in nije jednostavno uvesti.

U slucaju da imas mosusnu kornjacu UVA-UVB rasvjeta nije nuzno potrebna, dovoljna je halogenka koju imas. Iznad su sve navedeni savjeti za zutouhu kornjacu pa cemo morati ispocetka...ali ajde da prvo zakljucimo sto tocno imas da opet krivo ne pisemo.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zgmihael

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 21, 2012, 09:18:06 prijepodne »
eto slika :D nadam se da su slike dovoljno dobre da se vidi koja je vrsta.. fala :D

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2012, 10:40:53 prijepodne »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #8 u: Studeni 22, 2012, 17:00:18 poslijepodne »
Trebao bi definitivno staviti nekakvu podlogu u akvarij, te potopljene strukture (kamenje/panjevi) po kojima ce se kornjaca moci penjati do povrsine. Iznad kopna ti je dovoljna ova halogenka koju imas, UVA-UVB rasvjeta nije nuzno potrebna za ovu vrstu, no ako primjetis da tvoja kornjaca voli izaci i suncati se nije losa ideja nabaviti UVA-UVB rasvjetu.
Sto se tice bilja ova kornjaca je mesojed tako da u akvarij slobodno mozes posaditi jace i izdrzljivije bilje ili samo staviti plutajuce bilje na povrsinu kao dekoraciju. U akvarij slobodno mozes dodavati tekuci dusik i gnojivo za bilje, nece skoditi kornjaci, samo nemoj bas po njoj izlijevati.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zgmihael

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2012, 22:03:18 poslijepodne »
Uf konacno smo ustanovili :) sry zbog kompikacija i puno vam hvala na odgovorima, puno ste mi pomogli :D