U nekom sam članku odavno napisao, da je jedan od bitnih činitelja za mrijet i temperatura akvarijeske vode - mislim na malavi ciklide.
Medjutim situacija u mom akvariju me je navela, da temperatura i baš nije neki počinitelj odnosno signalizator mrijesta.
No da malo to pojasnim, obično se ciklidi mrijeste u prirodi samo od listopada /11/-do travnja /4/, kad je jezero najtoplije, u prosjeku čak do 28 stupnjeva. i tako rade i mnogi akvaristi.
No kod mene situacija, barem po pitanju temperature jeste drukčija, ja imam trenutno u akvariju 25 stupnjeva i ciklidi mi se redovito mrijeste.
naravno tri standarda treba da budu ispunjeni :
- polna zrijelost
- kvalitetna ishrana
- i friška voda
i taj poslednji čin, po mom zapažanju jeste pravi stimulator mrijesta.Ipak puno mrijesta se napravi nakon promjene vode i tako je i kod mene, te baš u tom slučaju temperatura vode ne igra nikavu značajnu ulogu. I kad promenim vodu, vodu sipam direktno iz slavine, bez ikakvih dodataka. Ako ste primjetili, naravno da jeste, kad se ulijeva friška voda, tad se kavarij bogato opskrbi sa kiseonikom, možda je taj glavni akter u podsticanju mrestova.
No kako mi se i multifasciatusi mreste...još par reči o tome. Tu ima konstantnu temperaturu 27 stupnjeva i sedmično promenim maksimalno 30% vode i naravno dodajem bufere i cichlid lake salt...mada ima li to utjecaj na mrijest ...ne mogu garantirat...ipak ti mi se ciklidi redovito mrijeste.
Dobro po pitanju mreščenja, ciklidi su u tom pogledu jako dobri...znam , da su se mi nekad neki ciklidi izmrijestili, kad sam jih nosio kuči ali iapk neka pravila važe i kod njih....možda to i nekom pomogne...
I da puno mrijsta uspješnih vam poželim