Srpanj 20, 2025, 21:33:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uticaj temperature na mrijest  (Posjeta: 1624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Uticaj temperature na mrijest
« u: Studeni 04, 2012, 09:40:37 prijepodne »
U nekom sam članku odavno napisao, da je jedan od bitnih činitelja za mrijet i temperatura akvarijeske vode - mislim na malavi ciklide.
Medjutim situacija u mom akvariju me je navela, da temperatura i baš nije neki počinitelj odnosno signalizator mrijesta.
No da malo to pojasnim, obično se ciklidi mrijeste u prirodi samo od listopada /11/-do travnja /4/, kad je jezero najtoplije, u prosjeku čak do 28 stupnjeva. i tako rade i mnogi akvaristi.
No kod mene situacija, barem po pitanju temperature jeste drukčija, ja imam trenutno u akvariju 25 stupnjeva i ciklidi mi se redovito mrijeste.
naravno tri standarda treba da budu ispunjeni :
 - polna zrijelost
- kvalitetna ishrana
- i friška voda

i taj poslednji čin, po mom zapažanju jeste pravi stimulator mrijesta.Ipak puno mrijesta se napravi nakon promjene vode i tako je i kod mene, te baš u tom slučaju temperatura vode ne igra nikavu značajnu ulogu. I kad promenim vodu, vodu sipam direktno iz slavine, bez ikakvih dodataka. Ako ste primjetili, naravno da jeste, kad se ulijeva friška voda, tad se kavarij bogato opskrbi sa kiseonikom, možda je taj glavni akter u podsticanju mrestova.
No kako mi se i multifasciatusi mreste...još par reči o tome. Tu ima konstantnu temperaturu 27 stupnjeva i sedmično promenim maksimalno  30% vode i naravno dodajem bufere i cichlid lake salt...mada ima li to utjecaj na mrijest ...ne mogu garantirat...ipak ti mi se ciklidi redovito mrijeste.

Dobro po pitanju mreščenja, ciklidi su u tom pogledu jako dobri...znam , da su se mi nekad neki ciklidi izmrijestili, kad sam jih nosio kuči ali iapk neka pravila važe i kod njih....možda to i nekom pomogne...

I da puno mrijsta uspješnih vam poželim  :up:

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
Odg: Uticaj temperature na mrijest
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2012, 10:48:28 prijepodne »
Ponekad i tlak zraka odigra veliku ulogu  :up:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 04, 2012, 11:11:31 prijepodne »
Ponekad i tlak zraka odigra veliku ulogu  :up:
može biti, pa neko objašnjenje ne bi bilo za odmet.
No generalno gledano, ciklidi se u prirodi mrijeste samo 6 mjeseci, što bi značilo 6 mrijestova i kraj.Negdje sam pročitao, da na uticaj mrijesta u prirodnom okruženju ima i pun mjesac neku ulogu...ipak u to vrijeme sve brsti, dobra vidljivost...samo to je tako,tako.
ali opet usporedba sa akvarijem, gdje se nam ti ciklidi nonstop mriješče, ukazuje nam, da su ženke uvijek pod stresom, što u nekoj mjeri i skračuje njihov životni vek.
jednom sam gledao neku emisiju o utakama..i svi znamo, da te ženke se pale na najjače ofarbanog mužjaka, mada u toj emisiji ženka se palila na onoga mužjaka, ne toliko ofarbanog, ko kakv je krater izgradio...i autro na kraju kaže, "to če ostati u pamčenju i mladuncima...pa tako i oni dalje"..svakako zanimljivo.

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2012, 11:32:04 prijepodne »
A ono nisam baš u ciklidnim vodama tako da neću tvrditi, ali kod somova to igra veliku ulogu, znači pad tlaka zraka znači i kišu, oluju, dolazak veće količine hrane u vodu itd !

Što je samo po sebi dovoljan okidač za mrijest. Znači u toplijim periodima se ženke pune ikrom ( to su ta slavna igranja sa temperaturom ), tlak pada, dolazi kiša i to im je okidač  :up:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 04, 2012, 11:40:19 prijepodne »
pa tako nešto se odigra i u jezeru Malavi, i u periodu od novembra do aprila, kad je vrijeme mrijesta jeste period kiše...,i hvala na info...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Studeni 04, 2012, 15:19:41 poslijepodne »
Negdje sam pročitao, da na uticaj mrijesta u prirodnom okruženju ima i pun mjesac neku ulogu...ipak u to vrijeme sve brsti, dobra vidljivost...
o tome sam pisao pred par godina kad sam pratio mrijestove mojih malawaca godinu dana, i jos uvijek sam uvjeren (sad jos i vise) da je pun mjesec najveci okidac za mrijestove a ne samo temperatura i friska voda...
zasto sam u to uvjeren? oni koji su me pratili na forumu znaju da sam posvecivao jako puno paznje mojim ciklidima ali onda su jednostavno dosle druge obaveze, splasnuo entuzijazam, itd... u tih godinu dvije sta me nije bilo na forumu nisam bas pretjerano vodio brigu o ribama, promjene vode su bile rjedje nego cesce, hranjenje je bilo svaka 3-4-5 dana a mrijestovi su se svejedno odvijali... samo da jos naglasim, akvariji i filteri su bili zaciklirani i u funkciji vise godina pa da si neko ne misli da bi to i na taj nacin funkcioniralo...

jednom sam gledao neku emisiju o utakama..i svi znamo, da te ženke se pale na najjače ofarbanog mužjaka, mada u toj emisiji ženka se palila na onoga mužjaka, ne toliko ofarbanog, ko kakv je krater izgradio...
to ti dodje dragi moj Bojko na ono, "Ne jebe lep, nego uporan!" :D

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2012, 16:49:00 poslijepodne »
Kad sam vidio,što Mastino napiše, odmah sam se toga sjetio... :klap:
medjutim, šta je  u toj priči zanimljivo, da su ciklidi u akvariju stalno u akciji, iako mi podignemo ili spustimo temperaturu, dok eto u prirodi mrijeste se samo pola godine..a drugu polovinu ne, iako žive skupa.To je ono, što sam želio reči, i baš u tom je fora...što u akvariju ima, da se stalno mrijeste, da toga nema u prirodi?

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2012, 17:09:47 poslijepodne »
Obilje hrane

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Studeni 04, 2012, 17:11:32 poslijepodne »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 04, 2012, 17:44:09 poslijepodne »
obilje hrane-takvi se ciklidi nit neče mrestiti nit tako nit onako.To jeste dokazano, da se "debeli" ciklidi neče mrestiti.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2012, 18:02:47 poslijepodne »
shvatio sam Bojko sta je on htjeo rec time "obilje hrane" samo sam "provjeravao" koliko je skalar pet upucen... ;)
slazem se s ovime sta si napisao Bojko... ;)