Srpanj 18, 2025, 22:15:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem s Betinim perajama  (Posjeta: 1079 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bettaribica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 35
Problem s Betinim perajama
« u: Studeni 03, 2012, 13:54:25 poslijepodne »
Molim Vas za pomoć. Kupila sam Betu prije 2 mjeseca, akvarij 26l, unutra imam živo bilje, hranjivu podlogu za bilje, drvo i par pužića. Vodu mjenjam svaki tjedan 5 L i usisavam dno. Prije tjedan dana beti se na peraiji pojavila mala rupica, savjetovali su me da smanjim protok vode i da dodam češnjak što sam i učinila. Kada sam u unutanjem filteru podigla pumpu da smanjim protok vode i nakon toga uključila filter puno bijele nečištoće je otišlo u dio gdje je betta nakon čega je betta ponovo zapeo, rupica mu se povečala i do kraja potrgala. Također primjetila sam da su mu se rubovi peraja zacrnili (na slikama se ne vidi baš najbolje), ne puno ali na par mjesta izgledaju ofucano. Što da radim? Dali me moguće da su upravo te otpadne tvari uzrukovale probleme na perajama? Samo da još napomenem Beta se normalno ponaša, jede i poprilično je živahan. Na slikama se vidi kako su mu prije peraje izgledale, rupica koja mu je nastala i kako sada izgledaju. Hvala na odgovoru

Offline Bettaribica

• Novi član
  • *
Odg: Problem s Betinim perajama
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2012, 18:10:22 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,-> 31x32x37 cm, 26 l
-  temperatura -> 26°C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija-> 3 mjeseca 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice ->nakon 3 tjedna 
-   koliko često i koliko mijenjate vode -> jednom tjedno 5 l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija -> da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) -> unutrašnji, protok vode je smanjen na minimum   
-   način i periodi čišćenja filter materijala -> jednom mjesečno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  -> spužvu

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  hranjiva podloga za biljke, 1 manje drvo, sluzi nema
-   grijač -> ne
-   pumpa za zrak  ->ne
-   CO2 sustav – kakav ->ne   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) -> sera aquatan

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka- nema   
-   starost ribica   
-   ima li potencijalnih „terorista“   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) -> 2 puta dnevno tropical betta grenulama, rok trajanja do 2014god

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) -> ne 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) -> ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke -> ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma _> oštečenje na peraji, pojava crnih rubova (ne puno i ne skroz, na par mjesta)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... -> ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) -> jedva čeka hranu, poprilično je živahan betan
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) -> normalan, jednom dnevno
-  kad su se simptomi prvi puta uočili -> rupica nastala prije tjedan dana, crni rubovi su se pojavili jučer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   -> ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  -> ne
-  stanje ostalih stanovnika

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2012, 21:52:16 poslijepodne »
Ovako iz mog dosadašnjeg iskustva (kakvo god bilo :P) možeš pojačat protok filtera., nisu bette baš toliko osjetljive na jak protok. Isto vidim da imaš večinom spororastuče biljke, pokušaj ubaciti neku brzorastuču npr. rogolist da ti popije nitrite i nitrate, a i betta će to voljeti :)
Isto tako bilo bi dobro da nabaviš grijač pošto je važna stalna temperatura, a u ovim zimskim mjesecima se to nemože održati bez grijača.

Offline Bettaribica

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2012, 09:47:43 prijepodne »
Grijač je kupljen samo još nije složen, a rogolist cu svakako nabaviti. hvala na savjetima. Zanima me kako da riješim problem s perajama? :/

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #4 u: Studeni 04, 2012, 10:35:31 prijepodne »
Ako se to ne širi dalje ubaci list cattape koji ima i ljekovita svojstva a bette u prirodi i žive u vodi u kojoj se to lišće i nalazi, a možeš i pola režnja češnjaka zbog istoh razloga.Ili ga zdrogi,ostavi da pusti sok u malo akvarijske vode i samo tu vodu ubaci u akvarij.Kvaliteta vode je jako bitna. Bette s dugim perajam su inače sklone ozljedama no isto tako im brzo i zacijele. Ne vidim da imaš ikakvo bilje osim panja pa mi nije jasno čemu hranjiva podloga. Svakako poslušaj savjet i ubaci rogolista da pluta, pročišćuje vodu a radi i sjenu.
Clara pacta, boni amici.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Studeni 05, 2012, 10:16:23 prijepodne »
Zahvaljujem kolegicama i kolegama na dobrim savjetima  :zagrljaj:

Bettaribica, na temelju fotografija mogu kazati da nije ništa opasno, peraja će sama izrasti kroz nako vrijeme i bude sve ok.

Pozdrav i sretno.

Offline Bettaribica

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 05, 2012, 16:58:26 poslijepodne »
Hvala svima na odgovorima i savjetima. :) Samo da pitam gdje mogu kupiti/nabaviti cattapu? :)

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #7 u: Studeni 05, 2012, 17:30:09 poslijepodne »
Imaš u pet shopovima samo su skupi (JBL firma) a znaju prodavati i forumaši s Betta svijeta pa bi bilo dobro da se tamo ulogiraš. Ponekad se javlja i jedan preko njuškala koji ih prodaje pa pronjuškaj.
Clara pacta, boni amici.