Pozdrav svima,
na ovom forumu sam pokupio mnogo dobrih ideja, pa rekoh da barem djelomično vratim dug, predstavljam novoizrađenu kocku 40x40x40cm s postoljem i LED rasvjetom.
Akvarij je klasika, 6mm staklo, bez ojačanja, zaljepljen prozirnim ceresitovim silikonom za akvarije. Sva drvenarija je od pravog drveta, mislim da je uglavnom smreka (to su one ploče koje se prodaju u trgovinama tipa baumax, pevec i sl.) obrađena ručnim alatom i prelakirana dva puta bezbojnim lakom za čamce (jedino je unutrašnjost poklopca prebojana bijelim lakom).
Poklopac je dvodijelni - dvije ploče od po 20x40cm, leži na akvariju s tim da su gornje lajsne na akvariju zaljepljene 1cm više od stakla tako da poklopac nemože mrdati nigdje niti slučajno upasti u vodu. Na drugoj polovini je ugrađena rasvjeta koja se sastoji od smd5050 LEDica podjeljenih na 7 traka od po 21 LEDica, ukupno 147kom, pokrivenih 4mm staklom kako bi ih zaštitio od prskanja. Ove LEDice rade na 12V pa sam iskoristio napajanje od starog maxadsl prijemnika.
Zašto LED rasvjeta? Oduvijek su mi se iz nekog razloga sviđali akvariji koji imaju što niže poklopce, tako da je ova vrsta rasvjete logičan izbor. Ove LEDice koje sam koristio daju oko 14lumena po komadu, to je znači ukupno oko 2000lumena, toliko bi otprilike davale dvije štedne zajedno od 20 i 15W. Svijetlost je bijela, subjektivno veoma jaka, ali neznam koliko je kvalitetna za rast vodenih biljaka. Ono što je moguća mana je da se ove LEDice ipak ponešto griju, blizu su vode (1cm od površine), akvarij je poklopcem zatvoren (ima tek dvije rupe za provlačenje kablova) pa tek moram vidjeti koliko će dodatno zagrijavati vodu.
Evo malo sličica: