Srpanj 18, 2025, 16:16:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kocka s LED rasvetom na postolju  (Posjeta: 4470 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pedja21

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Kocka s LED rasvetom na postolju
« u: Listopad 27, 2012, 13:07:01 poslijepodne »
Pozdrav svima,
na ovom forumu sam pokupio mnogo dobrih ideja, pa rekoh da barem djelomično vratim dug, predstavljam novoizrađenu kocku 40x40x40cm s postoljem i LED rasvjetom.
Akvarij je klasika, 6mm staklo, bez ojačanja, zaljepljen prozirnim ceresitovim silikonom za akvarije. Sva drvenarija je od pravog drveta, mislim da je uglavnom smreka (to su one ploče koje se prodaju u trgovinama tipa baumax, pevec i sl.) obrađena ručnim alatom i prelakirana dva puta bezbojnim lakom za čamce (jedino je unutrašnjost poklopca prebojana bijelim lakom).
Poklopac je dvodijelni - dvije ploče od po 20x40cm, leži na akvariju s tim da su gornje lajsne na akvariju zaljepljene 1cm više od stakla tako da poklopac nemože mrdati nigdje niti slučajno upasti u vodu. Na drugoj polovini je ugrađena rasvjeta koja se sastoji od smd5050 LEDica podjeljenih na 7 traka od po 21 LEDica, ukupno 147kom, pokrivenih 4mm staklom kako bi ih zaštitio od prskanja. Ove LEDice rade na 12V pa sam iskoristio napajanje od starog maxadsl prijemnika.
Zašto LED rasvjeta? Oduvijek su mi se iz nekog razloga sviđali akvariji koji imaju što niže poklopce, tako da je ova vrsta rasvjete logičan izbor. Ove LEDice koje sam koristio daju oko 14lumena po komadu, to je znači ukupno oko 2000lumena, toliko bi otprilike davale dvije štedne zajedno od 20 i 15W. Svijetlost je bijela, subjektivno veoma jaka, ali neznam koliko je kvalitetna za rast vodenih biljaka. Ono što je moguća mana je da se ove LEDice ipak ponešto griju, blizu su vode (1cm od površine), akvarij je poklopcem zatvoren (ima tek dvije rupe za provlačenje kablova) pa tek moram vidjeti koliko će dodatno zagrijavati vodu.
Evo malo sličica:

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Kocka s LED rasvetom na postolju
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2012, 13:27:56 poslijepodne »
Super izgleda.
Protected by BRT

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2012, 13:33:32 poslijepodne »
jako pedantno napravljeno, svaka cast...  :up:
jednino mislim da si ledice trebao staviti na neku metalnu plocu koja bi glumila hladnjak ili na bilo koji drugi nacin rijesiti hladenje, mogle bi se one podosta grijati i rikavati..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2012, 13:34:59 poslijepodne »
i nisam bas siguran koliko ce te ledice funkcionirati za rast biljaka. mozda za neko nezahtjevno bilje. ne radi se o lumenima, radi se o spektru.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2012, 14:20:21 poslijepodne »
Ocekuj da ce ti se pokrov izvitoperit nakon nekog vremena a i gljivica ce biti s unutrasnje strane.

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2012, 14:36:24 poslijepodne »
Kod kolege Condora sam vidio poklopac napravljen od istog materijala i ne sjećam se da sam primjetio da ''radi'' vitoperi se i da ima gljivice.
Protected by BRT

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2012, 15:41:13 poslijepodne »
lijepo svaka čast samo mi djeluje da je malo previše svijetla

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2012, 16:39:55 poslijepodne »
Hvala svima,
što se tiče količine i kvalitete svjetla nemam načina da utvrdim koliko će biti dobro za biljke dok ne ubacim floru i faunu unutra pa ćemo vidjeti.
Akvarij s poklopcem od ovog materijala već imam na drugom akvariju i stvarno je bilo malo gljivica ali samo u mrtvim kutevima gdje nije dopiralo svjetlo,
gljivicama je potrebna vlaga i tama. Sve je premazano s 2 sloja laka tako da se nadam da drvo neće povući vlagu i izvitoperit se.
Na netu se ne spominje mnogo pregrijavanje ove vrste LEDica tako da niti ja nisam stavljao neku vrstu hladnjaka, izdržale su prvi test kada su bile 3 dana neprestano uključene
za dalje ćemo vidjeti. Inače mjereno onim mjeračem za potrošnju struje ova moja rasvjeta vuče 28W.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2012, 16:53:48 poslijepodne »
tako je najbolje ces vidjeti po biljkama. nezahtjevne ce se prilagoditi, nadam se bez vecih problema.

nije stvar ni u snazi, ni u lumenima, vec u spektru, ledice imaju drugacije svjetlo nego neonke, iako nazivno mogu imati isti broj kelvina, davat ce razlicito svjetlo.

6500k kod ledica je sterilno bijelo-plavicasto svjetlo, 6500k kod neonke je sve samo ne to - ima veliki udio crvenog, i dio plavog spektra.

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2012, 18:07:22 poslijepodne »
Ove LEDice rade na 12V pa sam iskoristio napajanje od starog maxadsl prijemnika.

Dobra ideja za napajanje  :up: ,isto sam naručio LED trake sa kontrolerom,RGB 5050 smd,ali nemam napajanje,sad se bacam na žicanje adaptera za maxtv,moram uloviti čike što se vozaju po selu  :D :D :D

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2012, 19:55:41 poslijepodne »
Ove LEDice rade na 12V pa sam iskoristio napajanje od starog maxadsl prijemnika.

Dobra ideja za napajanje  :up: ,isto sam naručio LED trake sa kontrolerom,RGB 5050 smd,ali nemam napajanje,sad se bacam na žicanje adaptera za maxtv,moram uloviti čike što se vozaju po selu  :D :D :D

Samo pazi na broj ledica koje ćeš priključiti jer ovo napajanje koje ja koristim može isporučiti 2,5A struje na naponu od 12V. Čitava traka od 5metara s 300 ovih ledica vuče maksimalno 6A struje ili 3A ako se radi o traci s 150 ledica. Uglavnom za 5050 smd ledice računica je takva da broj ledica pomnožiš s 0,24W (tolika je snaga svake ledice) i podijeliš s naponom na kojem rade(12V u ovom slučaju) i dodaš još 10% za sigurnost. Ove podatke i računicu sam našao na netu, ako griješim neka me neki elektroničar ispravi, jer ne znam što će se dešavati ako je napajanje slabije nego što treba (moguće da će se pregrijavati)

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2012, 20:55:37 poslijepodne »
ako je napajanje slabije, adapter se grije dok ne pregori (u slucaju da je preopterecen)
uvijek je bolje ne opterecivati do krajnje granice, dakle iskoristavati 85-90% snage  :up:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2012, 21:22:53 poslijepodne »

Samo pazi na broj ledica koje ćeš priključiti jer ovo napajanje koje ja koristim može isporučiti 2,5A struje na naponu od 12V. Čitava traka od 5metara s 300 ovih ledica vuče maksimalno 6A struje ili 3A ako se radi o traci s 150 ledica. Uglavnom za 5050 smd ledice računica je takva da broj ledica pomnožiš s 0,24W (tolika je snaga svake ledice) i podijeliš s naponom na kojem rade(12V u ovom slučaju) i dodaš još 10% za sigurnost. Ove podatke i računicu sam našao na netu, ako griješim neka me neki elektroničar ispravi, jer ne znam što će se dešavati ako je napajanje slabije nego što treba (moguće da će se pregrijavati)

Ma nema brige za to,jer su dvije trake po 30cm,jedna je sa 9 dioda,a druga je sa 15,pa ću vidjeti koja će bolje davati svijetlost ili ću ih obje koristiti,mislim da kontroler ima dva izvoda,ali dok nedođe za nekih 3 tjedna neću znati.Uglavnom taj adapter bi trebao biti dostatan,jer 24x0,24W je 5,76W i još ako nadodam 10%,dobijem malo više od 6W.

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 28, 2012, 11:29:28 prijepodne »
Zabrinut da bi stvarno mogao imati previše svjetla za neke moguće postavke u akvariju pronašao sam i naručio ovo na ebayu: http://www.ebay.com/itm/Mini-White-12V12A-LED-Dimmer-Controller-For-Single-Color-5050-3528-Led-strips-/180946813613?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a214542ad
Ako radi kao što tvrde u opisu bit će odlično.

Offline vinjoza

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #14 u: Studeni 14, 2012, 17:01:55 poslijepodne »

evo kako sam energetičar po struci, ono što ja mogu reći jest da za trafiće (od malih do velikih, nebitno), računica ide - (snaga*1.2) kroz (napon * 0.9). Dakle ovo što je pedja rekao, samo s još malo većim faktorom sigurnosti. Naime, budući da su potrošači u pravilu definirani snagom, pri padu napona (a to nije rijetko), struja raste (da bi snaga ostala ista). Pri tome dolazi do opterećenja trafića. To je faktor 0.9.

Faktor 1.2 predstavlja moguće preopterećenje (iz bilo kojih razloga, promjene u radu potrošača, malo za sigurnost itd)...

a sama kockica  :up: , možda ukradem neke ideje za pojačat moju rasvjetu na krajevima

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #15 u: Studeni 18, 2012, 23:00:09 poslijepodne »
Ne znam s praktične strane (radi drveta i vode), ali s vizualne, predobar uradak!

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Studeni 18, 2012, 23:13:37 poslijepodne »
Ne znam s praktične strane (radi drveta i vode), ali s vizualne, predobar uradak!
Hvala, imam već iskustva s kombinacijom drvo/voda pa mislim da neće biti problema. Više me je zabrinjavalo grijanje ledica, ali na ebayu sam kupio dimmer s gornjeg linka i mogu reći da radi odlično. S njim se svjetlo može podesiti na nekih 10-tak razina jačine, znači malo sam s njim smanjio osvjetljenost koja je subjektivno bila dosta jaka kada je na maksimumu i odmah dobio mnogo manje zagrijavanje i manju potrošnju.

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Re: Kocka s LED rasvetom na postolju
« Odgovori #17 u: Studeni 18, 2012, 23:43:30 poslijepodne »
Slikeeed

Sent from my WT19i using Tapatalk 2