Srpanj 18, 2025, 01:02:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: oziljci i rane..  (Posjeta: 1222 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dovla935

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
oziljci i rane..
« u: Listopad 25, 2012, 19:14:57 poslijepodne »
bogdaj..
zanima me kakvim ljekovima i dodacima bi postigao da se riba brze oporavi i da joj zacijele rane..
radi se o ribi noz(notopterus chitala)..ima par ogrebotina po sebi pa bi htio da joj to sto brze prodje..
pri par zadnjih izmjena vece kolicine vode dodao sam malo soli jer sam citao da je to dobro za ribu..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: oziljci i rane..
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2012, 19:30:30 poslijepodne »
a mozes dodati malo cesnjaka i vitamina, ali trenutno ti je bitnije da odrzavas kvalitetu vode sto je moguce visom, da nebi ona prouzrokovala kakve upale, bakterije i sl.

koliko su velike ozljede?

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2012, 19:43:51 poslijepodne »
za vodu nema brige to stvarno mjenjam cesto(2x na tjedan,50 posto vode)i skoro svaki dan usisavam malo podlogu jer nemogu smislit da mi je nesto na povrsini pijeska..
jel mogu cesnjak malo zdinstati kad budem usput rucak radio?salim se..to ima neki extrakt cesnjaka za kupiti ili?
nisu rane velike,to su samo male ogrebotine ali mi smeta to,mora mi biti opet glatka ko staklo..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2012, 22:31:28 poslijepodne »
imas ekstrakt cesnjaka, navodno odlicna stvar, ali nisam probao.

kad ga stavljam, stavljam ga tako da izbusim cackalicom jedan-dva (ovisno o kolicini vode) cesnja, ubacim u akvarij na neko mjesto odakle ga je lako pokupiti, i ostavim par sati, 4-6 sati recimo (ne duze od 6). i to je to.

vjerujem da je ovaj koncentrat puno bolja stvar, pa ako mozes, nabavi, ali i ako ne, funkcionira i ovaj sistem. ali ako nisu velike rane, mozda i nema prevelikog smisla, zaljecit ce se to brzo i samo.

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2012, 22:39:42 poslijepodne »
definitivno glasam za cesnjak. i to frisko zgnjeceni cesanj cesnjaka, koristila puno puta na bettama nakon parenja i skoro na ocigled "zarastaju". i list banane ako imas, ali to je vec malo egzoticnije.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2012, 23:01:45 poslijepodne »
slažem se s češnjakom, al i bez toga ako je dobra kvaliteta vode ce brzo zacijeliti :)

samo bi napomenuo da je previše vode mjenjaš u malim vremenskim razmacima..koliki je akvarij?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2012, 10:00:36 prijepodne »
Dini, nije nužno da je previše.. to su mrce porcijašice koje jedu meso, samim time voda brzo ode u crveno ako se ne mijenja redovno i obilno...

PREIS COLY preparat, malo je skuplji ali može u vodu i na hranu, čuda radi za svašta nešto, od crijevnih aprazita do općeg stanja organizma...tako kažu :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2012, 10:31:04 prijepodne »
Pozdrav dovla935,

Kod tvoje se ribe radi o ogrebotinama koje su doprle do dubljeg sloja kože a možda i do sloja vezivno-tkivnih stanica. Rane će brzo zarasti u čistoj vodi uz dodatak FFM-a i vitamina a češnjak je uvijek dobrodošao jer povećava imunitet.

Jako je bitna sol u procesu zarastanja rana posebice jer djeluje kao blagi dezinficijens ali i potiče te ubrzava diobu stanica (regeneraciju) a također i izaziva pojačano lučenje sluzi koja na taj način posebno štiti ranu da se ne inficira.

Dakle, hoće li ostati vidljivi bjelkasti ožiljak na tijelu ribe ovisi koliko je rana duboka, odnosno, ako je rana doprla do vezivnog tkiva tada će ožiljak ostati trajno vidljiv ali neće biti toliko uočljiv kao sada jer će ljuske i pigmenti učiniti svoje da se uskladi boja kože na ozlijeđenom dijelu sa bojom cjelokupne kože ribe.

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2012, 18:14:53 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima.. :up:
ovaj vikend onda krecem u potragu za ljekovima..
znaci trazim ffm i daj mi recite jel mogu kod svake izmjene vode dodati malo soli?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2012, 21:11:02 poslijepodne »
ako mislis na ovu obicnu tuzlansku sol - ja nebih bas kod svake izmjene dodavao. sol ne hlapi iz vode, ti mjenjas vodu jako cesto, svakih par dana, znaci stalno ces gomilati kolicinu soli i povecavati joj koncentraciju.