Srpanj 22, 2025, 18:32:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Platy  (Posjeta: 2102 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Platy
« u: Listopad 24, 2012, 14:28:37 poslijepodne »
Pošto švertovi i gupiji imaju svoju temu ovdje, otvorila sam i za Platije (nisam vidla da slična postoji?)

Kako su me Guppy-ji iznervirali rješila sam ih se i nabavila- Platije :)
Plave platije... plavo-zelene točnije  -?....
Temu otvorila jer me zanima kakve sve Platyje ljudi imaju na forumu, gdje ih drže, u svrhu organiziraja razmjena...
Slike su veoma poželjne  :).

Daklem, moji su plavo-zeleni wagtail (s crnim perajama). Cilj mi je dobiti čistu plavu i rješiti se zelene :'(.
Zbog toga sam odvojila sve dečke u "samostan", tako da su cure, bebači i pokoji odbjegli muškić kojeg ću na kraju uloviti sami u 54l. Uz to, u kotilicama imam cca 50kom bebača koji su se danas i jučer okotili. Još mi se treba jedna ženka okotiti, tako da bi i od nje moglo biti kojih 20-30 komada.  Za njih imam u pripremi akvarij u koji ću ih odvojiti kad porastu još malo...
Ono što me sada muči je- muškić :/. Od onih koje sam ulovila, nisam aš previše zadovoljna s njima.... možda budu bolji kad još malo narastu... Trebam se baciti u potragu za njima :).
Nakon što obavim selekciju, imati ću plavih viška, ako će biti zainteresiranih  ;)
Novijih slikica nemam trenutno no biti će do kraja dana...

starijih slika  ima ovdje https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=74963.msg758744#msg758744

Ajmo platyljupci  :up:

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Platy
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2012, 20:35:40 poslijepodne »
Odlični su! Samo kakvi su kad upališ akvarijsko svijetlo? Pretpostavljam da je plava puno manje izražena.
Držim palčeve da dobiješ što čistije plavce. :up:
Problem je i ako uspiješ dobiti izraženiju plavu boju, velik dio njih neće imati tu boju, već nešto drugačije što ne želiš. Nažalost tako je to kod njih. :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2012, 20:51:30 poslijepodne »
Dosta su zeznuti što se tiče obojanosti i tu ne mislim trenutno na samu genetiku. Većinu vremena su ovakvi:

Trenutno me muči što nemogu naći normalnog mužjaka za njih. Planiram sa njima pomješati one "normalne" svjetlo plave platije, toliko da dobiju plavu "osnovnu" boju. Te sam platije svojevrsno imala i oni nisu imali problema sa bljedošću  -?. Sad je jedino problem naći takve platije... Bila sam danas u nekoliko pet shopova i zapravo sam našla takve platije, no po izgledu sumljam da bi preživjeli put do doma....(ali naletila sam na prekrasne guppije i uzela par  :heart:- toliko o tome da odustajem od njih  :D). Nadam se da će Vili u sljedećoj pošiljci imati i plave komade  :)

Iako sam rekla da ću ih odvojit po bojama i staviti nove slike, nemogu, jer se gospoda duri na mene. Ili na kotilice koje su u akvariju.... izgleda da ih plaše i zbog toga su stalno blijedi. inače se normalno ponašaju, jedu i sve, samo nemaju "pravu boju"

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2012, 22:18:33 poslijepodne »
Evo mojih platia. :)

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2012, 23:29:21 poslijepodne »
žuto-crni su  :heart:. ma svi su  :heart: :heart:
Ja se nažalost moram ograničit na samo jednu varijanciju. Nemam više slobodnih akvarija  :D

Offline wizard

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2012, 18:14:16 poslijepodne »
...evo kad već ste tu s platijama...uistinu imam iskustva sa preko trideset godina u akvaristici....ima li neka caka sa platijama budući malaca od istih neznam kad sam dobio....ostale živorotke ko` munjene a platije na prste jedne ruke....imate kakvu ideju....obične čisto crvene su ....akvarij di se nalaze 5 ženki dva dečka 50 litara...solo, mislim nema drugih riba....zatravljen akvarij...itd,,,itd...u biti normalni pristojni uvjeti,,,,,al ove godine samo jedna platija se omacila 6 klinaca...i niš više.....
wizard

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2012, 19:53:12 poslijepodne »
Meni je baka uvjek govorila da kad koke slabo nesu jaja da treba promjeniti pijetla.  :D

Možda su prestari, a možda se i oni kote ali ih pojedu prije nego ih ti vidiš. Svakako dodaj nove jedinke u jato, i ženke i muške.
Pojačaj im malo hranu (tubifexi, daphia, sak...), malo vitamina.

Imala sam isti slučaj sa gupijima ili molijima, ne sjecam se točno, no rješila sam ga na način kako sam napisala gore.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2012, 20:10:49 poslijepodne »
...evo kad već ste tu s platijama...uistinu imam iskustva sa preko trideset godina u akvaristici....ima li neka caka sa platijama budući malaca od istih neznam kad sam dobio....ostale živorotke ko` munjene a platije na prste jedne ruke....imate kakvu ideju....obične čisto crvene su ....akvarij di se nalaze 5 ženki dva dečka 50 litara...solo, mislim nema drugih riba....zatravljen akvarij...itd,,,itd...u biti normalni pristojni uvjeti,,,,,al ove godine samo jedna platija se omacila 6 klinaca...i niš više.....
Odgovor je jednostavan. Loša genetika!
Platiji su jako plodne živorotke. U tim uvijetima trebao bi ih imati hrpu. Mijenjaj ih što prije. ;)

Offline wizard

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2012, 21:17:49 poslijepodne »
...tak sam si i mislio...novo jato ....desetak jedinki pa kak bude
wizard