Srpanj 18, 2025, 09:46:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zašto mi se ribice češu?  (Posjeta: 3720 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline malatu

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Zašto mi se ribice češu?
« u: Listopad 22, 2012, 17:20:32 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 61x31x36/54 L
-   temperatura: 24 stupnja
-   parametri vode: pH: 7.2, NO2: 0, NO3: 10, GH: 10d i KH:10 
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 2 i pol mjeseca   
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 6 tjedana   
-   koliko često i koliko mijenjate vode: 10% dva puta tjedno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji) i koliki je protok (280L/h)   
-   način i periodi čišćenja filter materijala: jednom mjesečno jedna od filter spužvi u akvarijskoj vodi 
-   što imate od filter materijala u akvariju :dvije filter spužve, vata   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi: ne   
-   grijač: 50 W
-   pumpa za zrak: ne
-   CO2 sustav : ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? ništa, voda odstoji 2 dana u nepoklopljenom kanistru, planirano tekuće gnojivo sera florena

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 4 odrasla guppyija (1m, 3 ž), 10 beba guppy   
-   starost ribica : odrasle nepoznato, 9 malih 3-4 tjedna, 1 stara jedan dan   
-   ima li potencijalnih „terorista“: ne   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom: 1 ili dvaput dnevno pahuljice, jednom tjedno brine shrimp, tubifex i sušeni crvići 

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna: ništa   
-   promjena kvalitete vode: ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: da, mladicama kripti se tope listovi, pokušavam šišati svaki dan ali tu i tamo mi promakne koji list

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: češanje o listove ili podlogu, ponekad problijede pa im se vrati boja
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... oči se nekad čine tamnije
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje : ponašanje normalno, sve jedu i plivaju
-  kakav izmet imaju ribe : čini se normalan, boje je onoga što su jele, nekad im malo duže visi prije nego što otpadne, do pola sata
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: čim su kupljene
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima

Dakle ovo je malo duža priča... trenutno je sve u redu, ali bolje spriječiti nego liječiti... Ribice sam kupila prije kojih mjesec dana, mužjaka i 4 ženke. U Pet Centru su se činile u redu, ali čim sam ih donjela kući pod svijetlom sam primjetila nekakvu bijelu paučinu duž dvije ribice. Kroz par dana su se sve počele češkati, sve češće i češće. One dvije ribice koje su po sebi imale tu paučinu su naglo gubile interes za hranom, peraje su im se skupile uz tijelo. Zadržavale su se uz filter i površinu vode, teško plivale i izgledale nekako usporeno, kao da nemaju snage. Počele su se čudno držati, s repićem koji kao da je pretežak, ili kao da su se zgrbile. Jednoj su počele propadati malo i perajice, i na njima se pojavila paučina (ali ne kao točkice, više kao poluprozirni sloj). Nisam kupovala lijekove nego sam ih kupala u odvojenoj posudici u otopini hipermangana i soli, po 15 min. Sol je čisti NaCl, iz labosa. Znam da je to stresno za njih, ali već su izgledale jako loše, a nisam htjela uništiti vodu u akvariju, nemam bolnički akvarij. Kupala sam ih samo ako nije bilo napretka, jednom dnevno. Nakon jedno 5 dana paučina se povukla a peraje im nisu bile toliko priljubljene uz tijelo. Počele su polako jesti (u to vrijeme mi se zdrava ženkica okotila, pa se veća od dvije bolesne ženke pogostila) i općenito se oporavljati. Otišla sam u Pet Centar i tamo u njihovom akvariju vidjela puno bolesnih mužjaka sa istim simptomima kao što su imale i moje ribice - zgrbljenost, skupljene peraje, mirovanje uz površinu ili dno vode. Paučinu nisam vidjela, ali ne bih ni mogla jer je akvarij visoko a paučinu se vidi odozgo, pod svijetlom. Nakon tjedan dana veća od bolesnih ženkica je imala i svoj okot i kako je bila puno bolje skoro sve ih je i pojela, samo su 2 ostale. Druga ženkica je normalno jela i oporavile su joj se peraje, ali je počela čudno plivati, kao da joj je teško plivati prema gore pa to radi pod prevelikim kutem. Normalno je jela i bila aktivna, samo sam ju našla jedan dan ujutro mrtvu. Ona veća ženkica je još uvijek živa, samo što dva dana jede, jedan ne, i općenito je nešto manje aktivna nego druge ribice, ali ne pokazuje nikakve znakove pogoršanja.

Zanima me jesam li negdje pogrješila pa su se ribice razboljele ili su možda došle bolesne?

Još uvijek se češu sve ribice, ali jako rijetko. Češu se i male bebe ribice, pa ne želim da se razbole. Ne pokazuju nikakve druge znakove da nešto nije u redu, dapače jako brzo rastu i živahne su.

U akvariju  je još i jedan zebra nerite puž.

Mogu li još nešto napraviti da poboljšam kvalitetu svoje vode? Molim da se uzme u obzir skroman budžet...

Svi savjeti su dobrodošli.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Zašto mi se ribice češu?
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2012, 18:15:12 poslijepodne »
ne sarafi svakodnevno po cryptama, topljenje listova je normalno za friski akvarij, prestat ce to, cim se u podlozi nakupi malo smeca.

Vodu nema potrebe da mjenjas 2 puta tjedno, dovoljno je svakih 7 dana po 30%, i to je to.

Offline TunjaMunja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2012, 18:15:43 poslijepodne »
Koji pet centar je u pitanju?? Ja sam par puta uzimao u zoo cityu i ribe su katastrofa, ili bolesne ili izgrizene!!  :'( ;) >:(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 23, 2012, 09:53:44 prijepodne »
Pozdrav malatu,

Teško je bez fotografije kazati o čemu se radi konkretno. Ovako možemo samo pretpostaviti da se radi ili o bakterijskoj bolesti Columnaris ili i kožnim parazitima.
O bolesti Columnaris možeš više pročitati ovdje: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=722:columnaris&catid=33:bolesti&Itemid=117

Dakle, molim te da nam pošalješ nekoliko što oštrijih fotografija na kojima možemo vidjeti kožu riba.

Za rješavanje problema za sada predlažem da ribe kupaš u solnoj kupci na slijedeći način:

U posudu od 5 litara usipat češ pola vode iz akvarija a pola vode iz slavine, promiješaj i ostavi da stoji cca 10 minuta (voda u posudi treba biti iste ili približno iste temperature kao i u akvariju)
Ulij 3 čajne žličice soli Ectopura a može i kamena (ne morske već kuhinjske kamene soli-Tuzlanska ili himalajska sol), dobro promiješati i čekati da se sva sol otopi tada stavi ribe.
Ribe unutra držiš najviše 10 do 15 minuta ali promatraj ih pa ako se nakon nekog vremena počnu dizati prema površini, prevrtati se ili se čudno ponašati, tada ih izvadi napolje u veliki akvarij.

Ovaj postupak ponavljaj 3 dana sa jednim do 2 kupanja dnevno.
Postupak bi trebao rješiti parazite a smanjiti simptome Columnarisa.

Glede akvarija moraš napraviti slijedeće:

1. Degeneracija kralježnice sa ljepljenjem peraja znak je da u tvojoj vodi nema dovoljno minerala a posebno kalcija i Natrija.

A) Naime, guppy su ribe koje za normalan rast i život trebaju boćatu vodu a to znači da u vodi stalno moraju imati dovoljnu količinu NaCl (više pročitaj o guppy-ma na našem portalu a tamo piše koliko im se soli mora dodavati u vodu)
B) s obzirom da su ribe živorotke trebaju puno kalcija (dosta tvrdu vodu) zbog toga jer ako u hrani i vodi nema dovoljno kalcija ženka iz svojih kostiju izvlači kalcij za razvoj i rast mnogobrojnih mladih za vrijeme trudnoće i tada dolazi do degeneracije (iskrivljenja) kralježnice. Predlažem da ih hraniš sa granulicama posebno napravljenima za guppy ribe u kojima ima i koštanog brašna.

2. Vodu mijenjaj jednom tjedno kako je rekao kolega ali s obzirom da imaš jako malo riba dovoljno je promjena 15 do 20% uz usisavanje podloge.

3. Vata u filteru nije najbolja stvar, zapravo jedino je dobra ako se mijenja svaki tjedan (stara se baca a stavlja nova) ako to ne želiš raditi tada ju baci a prostor u filteru popuni sa spužvom.

4. Listovi se na biljkama tope jer u vodi nema dovoljno Kalija i ostalog gnojiva za biljke pa ako želiš imati biljni akvarij moraš početi gnojiti biljke ali i dodavati CO2 (više pročitaj na našem portalu)

5. akvarij ne može savršeno funkcionirati bez riba "komunalaca" pa ti predlažem nabavku 4 do 5 mini corydorasa+1 ancistrusa+ 1 do 2 prava sijamska algojeda.

Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 23, 2012, 11:14:02 prijepodne »
Citat:
Dakle, molim te da nam pošalješ nekoliko što oštrijih fotografija na kojima možemo vidjeti kožu riba.

Voljela bih, ali to je trajalo do prije par tjedana, jedna od te 2 ribice s paučinom je uginula, druga je nešto malo sporija nego ostale ali ne pokazuje više ostale simptome. Jedino se ponekad sve ribice češu.

Citat:
Za rješavanje problema za sada predlažem da ribe kupaš u solnoj kupci na slijedeći način:

U posudu od 5 litara usipat češ pola vode iz akvarija a pola vode iz slavine, promiješaj i ostavi da stoji cca 10 minuta (voda u posudi treba biti iste ili približno iste temperature kao i u akvariju)
Ulij 3 čajne žličice soli Ectopura a može i kamena (ne morske već kuhinjske kamene soli-Tuzlanska ili himalajska sol), dobro promiješati i čekati da se sva sol otopi tada stavi ribe.
Ribe unutra držiš najviše 10 do 15 minuta ali promatraj ih pa ako se nakon nekog vremena počnu dizati prema površini, prevrtati se ili se čudno ponašati, tada ih izvadi napolje u veliki akvarij.

Ovaj postupak ponavljaj 3 dana sa jednim do 2 kupanja dnevno.
Postupak bi trebao rješiti parazite a smanjiti simptome Columnarisa.

Trebam li ovo napraviti ako na njihovoj koži sve izgleda u redu već 2 tjedna? Cilj mi je riješiti se češanja, jedino je ono ostalo... Ne češu se sve ribe svaki dan, ali svaki dan barem jedna.

Citat:
1. Degeneracija kralježnice sa ljepljenjem peraja znak je da u tvojoj vodi nema dovoljno minerala a posebno kalcija i Natrija.

Pogledala sam slike na Internetu, te ribice izgledaju zgužvano i pokidano, moje su izgledale kao da su umorne pa ih vuče repić dolje. Moguće je da nisam naglasila da se to povuklo nakon onih kupki koje sam radila. Znači bijela paučina, skupljene peraje i "umorno" plivanje više ne pokazuju već 2 tjedna. Degeneracija kralježnice se ne bi sama ispravila bez da nešto promjenim? 

Citat:
(više pročitaj o guppy-ma na našem portalu a tamo piše koliko im se soli mora dodavati u vodu)

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=14:poecilia-reticulata&catid=13:ivorotke&Itemid=54 ne piše :(
Je li bolje Tuzlansku kamenu ili čisti NaCl? Trenutno imam kod sebe obje pa pitam da znam koja je korisnija.

Citat:
B) s obzirom da su ribe živorotke trebaju puno kalcija (dosta tvrdu vodu)

Vjerujem da je dosta tvrda, čak sam imala i za vrijeme ciliranja naslage kamenca duž cijelog akvarija koje sam morala sastrugati plastičnom karticom, nije išlo dolje nikako.

Citat:
2. Vodu mijenjaj jednom tjedno kako je rekao kolega ali s obzirom da imaš jako malo riba dovoljno je promjena 15 do 20% uz usisavanje podloge.
Hvala na savjetu, odsada tako radim.

Citat:
3. Vata u filteru nije najbolja stvar, zapravo jedino je dobra ako se mijenja svaki tjedan (stara se baca a stavlja nova) ako to ne želiš raditi tada ju baci a prostor u filteru popuni sa spužvom.
Vatu mjenjam svaki tjedan, moguće da sam to zaboravila napisati u upitniku.

Citat:
4. Listovi se na biljkama tope jer u vodi nema dovoljno Kalija i ostalog gnojiva za biljke pa ako želiš imati biljni akvarij moraš početi gnojiti biljke ali i dodavati CO2
CO2 ne stavljam jer imam samo jednu lampu od 15W. U akvariju su anubiasi, rogolist i mahovina, birala sam biljke kojima ne treba puno svijetla. Velika kripta iz trgovine mi se ne topi, samo male biljčice koje sam sama "posadila" (akvarij je dugo prije isključenja iz struje bio samo biljni i bilo je hrpa kripti wendtii. otišla sam na faks i moram priznati nisam očistila akvarij, moji su tu i tamo vjerujem dolili vode ali nije radilo ni svijetlo ni filter ni grijač. vratila sam se i najprije temeljito očistila sve, a u šljunku sam našla korijenje. Dio je izgledao živo i te sam komadiće pobola u novi šljunak i nikli su, negdje 8 komada. Došli su do 3 lista i kad se popne broj na 5 najstariji listovi se tope). Komentirala sam gnojivo s obzirom na akvarij na podforumu "Biljke" ali mi se savjeti koje sam dobila jako razlikuju pa sam u fazi promatranja kako sve izgleda bez gnojiva, pa za par mjeseci s malom dozom, itd.

Citat:
5. akvarij ne može savršeno funkcionirati bez riba "komunalaca" pa ti predlažem nabavku 4 do 5 mini corydorasa+1 ancistrusa+ 1 do 2 prava sijamska algojeda.
Hoće corydorasima smetati sol? I jel ne narastu algojedi jako veliki, do 15 cm?

I hvala na strpljenju :)

Citat:
Koji pet centar je u pitanju?? Ja sam par puta uzimao u zoo cityu i ribe su katastrofa, ili bolesne ili izgrizene!!   

Pet Centar u Osijeku.  X-(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2012, 11:40:58 prijepodne »
Predlažem da ih ipak okupaš (samo velike) u solnoj kupki od čiastog NaCl par dana samo jednom dnevno s obzirom da nema više paučine.

Degeneracija kralječnice je gotovo nepovratna samo se može donekle ispraviti kod mladih ženki. Tvoja voda nije baš previše tvrda bez obzira na nakupljanje kamenca na staklu (kod nas je u Zagrebu tvrdoća 15 do 20).

O vodi za guppy ribe pročitaj više na internetu ako ne piše u našem članku ili pitaj kolege u našem podforumu Guppy

Corydorasima i Ancistrusima ne smeta ako se doda malo soli.

15 i više cm narastu Plehostomusi i Gibicepsi a Ancistrusi narastu 7 do 9 cm.

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2012, 12:29:24 poslijepodne »
U redu, hvala! :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2012, 19:55:58 poslijepodne »
gibicepse ne savjetujem nikako.

rastu prebrzo, moj se zaustavio na nekih 20cm, do tada je sve bilo ok, onda je postao izuzetno agresivan prema ostalim stanovnicima, pa je prosetao u udomljavanje. i jos raste....

54 litre, ancistrus, ali....

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 28, 2012, 18:43:34 poslijepodne »
Dakle, update.

Nakon kupanja u soli ribice su se više češale 2 dana a nakon toga skoro nijedna. Ona slabija ribica je međutim uginula   :( Pojavila se na njoj sitna crvena točkica na glavi a oči su joj izgledale kao da su malo mutne. Mislila sam ju slikati ujutro (ovo sam primjetila navečer, pred gašenje svijetla) ali ga nije dočekala. Nisam to očekivala jer je pokazivala ponovo interes za hranom i opet plivala za ostalim ribicama.

Počela sam dodavati sol, po pola čajne žlice sa svakim mjenjanjem vode, pa ću nakon mjesec dana samo dodavati onih 20% koliko sam izvadila s vodom. Tražila sam što bi im još moglo pomoći ojačati imunitet pa sam vidjela da se na forumu spominje češnjak (jedno česno izbockati i ostaviti 5 sati u akvariju pa izvaditi). Planiram jednom mjesečno i ovo raditi... a kad dođe toplije vrijeme ostaviti posudu vode vani i hvatati im ličinke komaraca.