...a posto si ti jedan od najaktivnijih clanova ovog foruma, molim te da mi kazes sve kaj valjda, kaj ne valja, kaj trebam kaj ne trebam, SVE...
Evo, ja ti napisem sto bih ja napravio, a ti vidi.
U ovoj fazi, nije nikakav problem i nikakva steta sve povaditi van. Vodu mozes, a i ne moras sacuvati, mozda radije naspi friske vode, odstajale, tretirane aquasafeom (ffm ili slicni), ili direkt iz pipe, ako neide drugacije.
Znaci sve povadi. Podlogu operi blago u vodi, ako je sto pocelo truliti od listova, otkini.
sto se zemlje za cvijece tice, idealno bi je bilo pripremiti, ali sumnjam da imas zivaca sad cekati mjesec-dva. onda mozes ubrzani proces napraviti. uzmi kantu, istresi kilu zemlje. naspi vode, ostavi da se slegne. nakon 10-20min, cjedaljkom pokupi SVE sto pliva po povrsini i sredini kante. po dnu nemoj ici cjedaljkom. lagano da ne mutis vodu previse.
Uspi novu kilu u tu istu vodu, promjesaj, ostavi da se slegne, opet pokupi. tako par puta. vecinu zemlje koju istreses neces iskoristiti pa odvajaj u drugu kantu (to sto pokupis cjedaljkom). ono sto ostaje na dnu je ono sto ti treba. kad nakupis dovoljno, a za takav akvarij ti stvarno ne treba puno, ocjedi je iz te vode. 2-3 sake odvoji, stavi u lonac i prokuhaj. naspi tople vode, i kad prokuha voda, makni s plina, ostavi da se hladi. pomjesaj s preostalom zemljom (onom od koje si i odvojio ovo za prokuhavanje), stavi u carapu, ili stavi u akvarij, prekrij mrezicom, vrati sljunak i namjesti ponovo akvarij.
Sto ti se moze desiti je da imas visak hranjiva u vodi, u pocetku, pa ces trebati raditi cesce izmjene vode, recimo svakih 3-4 dana po malo, dok zemlja ne ispusti sve iz sebe sto je na neki nacin visak. to radis namakanjem u kanti, ali u ovoj varijanti, to radis direkt u akvariju. za pocetak nista ne gnoji, dok se to ne ustabili malo, da nemas neki boom algi i smeca.
Pametno bi bilo predivdjeti i sto od biljaka ide u akvarij, i sto je bitnije gdje ide, pa zemlju samo postaviti na ta mjesta, odnosno ne stavljati je tamo gdje ce biti biljke koje nemaju korijen (anubias, mahovine, paprati i slicno), jer ako pretjeras sa kolicinom zemlje, mozes imati problema s previse hranjiva u vodi, radije manje, jer je i mala kolicina dovoljna za dugotrajno hranjenje biljaka.