Svibanj 05, 2025, 07:32:02 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Pocetnicki 54l u nastajanju!  (Posjeta: 9358 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pocetnicki 54l u nastajanju!
« Odgovori #50 u: Listopad 30, 2012, 10:37:32 prijepodne »
oprosti, ali cemu co2?

premalo svjetla imas. nemas hranjive podloge, u nijednom obliku. a dodajes gnojivo, i sad si poceo dodavati co2.

bez hranjive podloge, i bez adekvatne rasvjete, mislim da imas odlican recept za katastrofu, ili barem velike probleme.

Offline Blabulu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #51 u: Listopad 30, 2012, 20:48:35 poslijepodne »
rasvjetu vec imam dodatnu, samo trebam ugradit u poklopac, onda cu imat 2x11w 6500K na akvarij kapaciteta 54l, oduzmi oko 1,5-2cm od ruba, oduzmi šoder kamenje i drvo i dobis blize 45l vode tak da cak i po onoj matematici 0.5W na 1l svijetlo nije slabo, a gnojit cu pocet mikroelementima (JBL ferropol, uglavnom željezo) dok na makroelementima jos radim, ali u manjoj dozi od preporucene da nebi bilo sranja, CO2 sam dodal samo u strahu da mi se nebi ulovila koncasta, a ionako ide u duplo manjoj kolicini tak da katastorfu ne mogu imat... ako to ne valja ja mogu prestat u roku 2 sekunde.. ja sam svijestan da moje znanje ne dostize ni nekih 5%, ali zato molim da mi sad preporusic odjednom sto je najbolje da napravim, jel to da ja prikupljam informacije po internetu i onda dodjem ovde da saznam da nist od toga nije istina mi malo ide na zivce, a posto si ti jedan od najaktivnijih clanova ovog foruma, molim te da mi kazes sve kaj valjda, kaj ne valja, kaj trebam kaj ne trebam, SVE... evo ti sad sve u vezi mog akvarija!

Aqua Szut Aqua4start 60x30x30 54l
Filter Super-mini 360 --> 30l-80l 360l/h od medija unutra je samo ona spuzvica
Grijac HOT 2005 50W
Rasvjeta 2x 11W 6500K (Kelvini znam kaj predstavljaju ovde da nebi mislili da se samo pravim vazan)

Bilje: Limun, Crypta smedja, mali anubias, rogolist, mahovina (koje jos imam na tone u malom akvariju koji sam napunil s vodom samo da mahovinu unutra stavim, dok ne razmislim kam cu s njom, mogu i nekome poklonit dio ako treba)
        -volel bi jos stavit microsorum ali ne znam gdje to nac, ako netko ima viska, neka javi :)

Sve kaj mi mozes savjetovat spucaj odmah a ne da lutam po vecinom netocnim informacijama po internetu!

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Re: Pocetnicki 54l u nastajanju!
« Odgovori #52 u: Listopad 30, 2012, 20:53:16 poslijepodne »
Tu opremu imam I ja samo malo manji aq, I raste ko ludo, bolbitis, anubias, ludwige....
Od gnojiva samo easy carbo oko 15 kapi svako jutro i plantamin 2ml svaku drugu vecer

Sent from my WT19i using Tapatalk 2

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #53 u: Listopad 30, 2012, 20:56:54 poslijepodne »
Bas mi se svidja, ja sam htel kupit easy carbo, ali nema ga niti ovde u KŽ niti u KC, a u ZG pem vjerojatno u cetvrtak, ali PetShop ne radi zato sto su sesvete, idem s par kolega iz razreda u kino samo

Offline manilu

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 30, 2012, 20:59:48 poslijepodne »
Samo polako I nemoj pretjerivati sa gnojenjem, vrlo lako si zakompliciras sve, ja nemam neke zahtjevne biljke pa dobro rastu I sa 0.5w/l

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Listopad 30, 2012, 21:03:22 poslijepodne »
ne radi se o tocnim ili netocnim informacijama, radi se o misljenjima.

a moje je takvo kako sam rekao, da nema poante dodavati co2 u vodu na tu rasvjetu, i kad uobziris cinjenicu da nemas nikakve hranjive podloge, koja je bilju ipak nekako vaznija nego co2 u ovoj fazi.

znam da je novac svima problem, ali kuglice za bilje, ili vreca zemlje za cvijece kostaju daleko manje nego samo jedna bocica nekih gnojiva, zeljeza i elemenata. a koristit ce ti drasticno vise.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #56 u: Listopad 30, 2012, 21:05:09 poslijepodne »
ma nije niti kriza u akvariju, sve je ok, crypta iako nema hranjive podloge nema nikakvih problema, nije se lisce otopilo niti nist, limun je isto ok, ovih 3 dana kolko je kod mene, mahovina ko mahovina, da je bacis u zahod bujala bi isto tako i rogolist, a anubias nznm, imaa valjda 30 listica, cini m ise svi zdravi, ono smedje po njima je malo alga, to budu posle cistaci pojeli, ali jednostavno ne mogu da nekaj ne prckam po akvariju, imam osjecaj ko da ce mi sve strunut, a zapravo cu sranje ja sam napravit :(

Imam ja zemlje za cvijece na kile, i cujem da se prokuhavanjem moze pripremit za 30 min, ali ne znam kak cu izvest ubacivanje zemlje u akv naknadno, msm, jel mi je preporuceno da sve povadim, maznem zemlju najlonku soder i bilje nazad, ako nema problema u tome, onda cu to odmah sutra napravit!

Offline manilu

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Listopad 30, 2012, 21:07:21 poslijepodne »
Tek sada sam skuzio da nema podloge, ja imam humus ispod pijeska, pa mogao bi staviti biljke koje ne trebaju podlogu, anubias, bolbitis, kripte, cak I neke mahovine

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #58 u: Listopad 31, 2012, 07:24:13 prijepodne »
a u ZG pem vjerojatno u cetvrtak, ali PetShop ne radi zato sto su sesvete
Pet centar u Zagrebu u četvrtak 01.11.2012. radi skračeno od 8 do 15 sati.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #59 u: Listopad 31, 2012, 07:35:56 prijepodne »
dolazim tam u pola 4  :'(

Ljudi imam pitanje, sad sam skuzil sa mi se pocela otapat jedna stabljika od limuna, lisce mi izgleda zdrvano, ove druge 2 su normalne, lisce isto zdravno, jel to znaci da ce propast ili kaj?

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #60 u: Listopad 31, 2012, 07:39:48 prijepodne »
dolazim tam u pola 4  :'(

Ljudi imam pitanje, sad sam skuzil sa mi se pocela otapat jedna stabljika od limuna, lisce mi izgleda zdrvano, ove druge 2 su normalne, lisce isto zdravno, jel to znaci da ce propast ili kaj?
inace taj limun ima dosta svijetla od pocetka, jel je ravno ispod lampe, kaj se i vidi na slikama odsjaj po liscu

Ja se ispricavam slucajno sam zaspammal, stisnul sam citiraj umjeto uredi.. tek sam se digel iz kreveta!  :dead:
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2012, 07:46:06 prijepodne od Blabulu »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #61 u: Listopad 31, 2012, 07:46:58 prijepodne »
Citat:
Imam ja zemlje za cvijece na kile, i cujem da se prokuhavanjem moze pripremit za 30 min, ali ne znam kak cu izvest ubacivanje zemlje u akv naknadno, msm, jel mi je preporuceno da sve povadim, maznem zemlju najlonku soder i bilje nazad, ako nema problema u tome, onda cu to odmah sutra napravit!

nije ti to neki veliki posao...

zemlju stavi u najlonke, zaveži krajeve i stavi prokuhavat...  cca 10-15 min,nakon toga je prebaci u lavor sa vodom,i onda izbacis sve van iz tanka i stavi novi šljunak po mojoj preporuci,jedino ako nije stari onda ga možeš a i nemoraš prokuhat,samo properi i šljuk nakon zemlje sve natrag u tank...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Listopad 31, 2012, 08:14:40 prijepodne »
...a posto si ti jedan od najaktivnijih clanova ovog foruma, molim te da mi kazes sve kaj valjda, kaj ne valja, kaj trebam kaj ne trebam, SVE...

Evo, ja ti napisem sto bih ja napravio, a ti vidi.

U ovoj fazi, nije nikakav problem i nikakva steta sve povaditi van. Vodu mozes, a i ne moras sacuvati, mozda radije naspi friske vode, odstajale, tretirane aquasafeom (ffm ili slicni), ili direkt iz pipe, ako neide drugacije.

Znaci sve povadi. Podlogu operi blago u vodi, ako je sto pocelo truliti od listova, otkini.

sto se zemlje za cvijece tice, idealno bi je bilo pripremiti, ali sumnjam da imas zivaca sad cekati mjesec-dva. onda mozes ubrzani proces napraviti. uzmi kantu, istresi kilu zemlje. naspi vode, ostavi da se slegne. nakon 10-20min, cjedaljkom pokupi SVE sto pliva po povrsini i sredini kante. po dnu nemoj ici cjedaljkom. lagano da ne mutis vodu previse.

Uspi novu kilu u tu istu vodu, promjesaj, ostavi da se slegne, opet pokupi. tako par puta. vecinu zemlje koju istreses neces iskoristiti pa odvajaj u drugu kantu (to sto pokupis cjedaljkom). ono sto ostaje na dnu je ono sto ti treba. kad nakupis dovoljno, a za takav akvarij ti stvarno ne treba puno, ocjedi je iz te vode. 2-3 sake odvoji, stavi u lonac i prokuhaj. naspi tople vode, i kad prokuha voda, makni s plina, ostavi da se hladi. pomjesaj s preostalom zemljom (onom od koje si i odvojio ovo za prokuhavanje), stavi u carapu, ili stavi u akvarij, prekrij mrezicom, vrati sljunak i namjesti ponovo akvarij.

Sto ti se moze desiti je da imas visak hranjiva u vodi, u pocetku, pa ces trebati raditi cesce izmjene vode, recimo svakih 3-4 dana po malo, dok zemlja ne ispusti sve iz sebe sto je na neki nacin visak. to radis namakanjem u kanti, ali u ovoj varijanti, to radis direkt u akvariju. za pocetak nista ne gnoji, dok se to ne ustabili malo, da nemas neki boom algi i smeca.

Pametno bi bilo predivdjeti i sto od biljaka ide u akvarij, i sto je bitnije gdje ide, pa zemlju samo postaviti na ta mjesta, odnosno ne stavljati je tamo gdje ce biti biljke koje nemaju korijen (anubias, mahovine, paprati i slicno), jer ako pretjeras sa kolicinom zemlje, mozes imati problema s previse hranjiva u vodi, radije manje, jer je i mala kolicina dovoljna za dugotrajno hranjenje biljaka.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Listopad 31, 2012, 08:22:54 prijepodne »
e, hvala, nego, sad me bas ovaj limun zabrinul, nebi me zabrinjavalo da se nije pocel dole topit, kak cu ga presadit, ako ga zgnjecim, onda je tek gotovo  :-X

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #64 u: Listopad 31, 2012, 20:29:52 poslijepodne »
e, ali iz zemlje izlazi jos crno, makar u najlonki u akvariju ispod sljunka mislim da nebi trebalo nikak mutit vodu??
znaci dok je ubacim onda mjenjam vodu svaka 3-4 dana bar 30%?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Listopad 31, 2012, 20:37:02 poslijepodne »
nece mutiti vodu, a mjenjaj 2 puta tjedno, jedno 10 litara minimum.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #66 u: Studeni 02, 2012, 11:03:44 prijepodne »
jel bi bil problem da samo tih 10l vode prokuham, ja znam da to nije pametno napravit u pocetku sa svom vodom...?

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #67 u: Studeni 02, 2012, 11:12:40 prijepodne »
jel bi bil problem da samo tih 10l vode prokuham, ja znam da to nije pametno napravit u pocetku sa svom vodom...?

-?

pojasni?

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #68 u: Studeni 02, 2012, 13:05:41 poslijepodne »
ma zapravo filozofiram, kupit cu jednostavno preparat za pripremu vode!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Studeni 02, 2012, 14:08:25 poslijepodne »
ne filozofiraj, i NE trosi novce za preparate i tekucine. ok, imati jednu u rezervi za hitne slucajeve je ok, sve preko toga je bacanje novaca.

amper, 10 litara natoci danas, sutra promjeni. i tako uvijek, dan ranije si pripremi kolicinu koju ces mjenjati, ostavi 24 sata da odstoji i to je to, ustedjet ces hrpu para, a voda ista.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Studeni 02, 2012, 15:12:37 poslijepodne »
da, to i radim xD samo nisam htel pisat da me oni "kemicari" ne napadaju sa svojim znanjem kaj su stekli u ducanu od prodavaca... nego, napravil sam zamjenu, u carapu i u akvarij, sve ispraznil posle ponovo posadil napunil, 1 limun mi je propao ostala 2 se savrseno drze, voda mi je sad mutna, no predpostavljam da ce se procistit, nije nist strasno!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Studeni 02, 2012, 16:12:51 poslijepodne »
meni osobno su te tekucine preskupe.

istinabog, sad i nisu, kad mi 100ml izdrzi 2-3 mjeseca, ali u momentu kad sam prakticki istovremeno mjenjao vodu na 12 akvarija....600-700 litara tjedno minimalno, onda je to bila jako velika investicija, pa sam odustao, nabavio 2 velika bureta i to je to.

i stvarno ne mogu reci da sam po icemu primjetio da to steti ili nije dobro, naspram koristenja aquasafea i slicnih preparata.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #72 u: Studeni 05, 2012, 18:11:45 poslijepodne »
eto, stanje je ovakvo, proslo je oko 2 i pol do 3 tjedna od kako je akvarij u funkciji, 3 dana od kako je zemlja ubacena, danas je bila promjena vode oko 10l koja je prije stajala 3 dana, sada ce mi jedan frend dat par guppya nek se mnoze i seru, bilje ce bolje rast... stavit cu sliku mozda jos veceras. inace sve je ok..

Evo, ribe u akvariju, švertovi, ne guppy, i 1 kozicu sam dobil, cini mi se red cherry, sad cemo vidjet jel bude krepala ili ne, inace, prva stvar kaj su sve ribice napravile je velika nužda, ali dobro, biljke se nece bunit, nek se malo skuliraju, i onda ide slikica, sad je na meni samo pokojeg cistaca kupit!
« Zadnja izmjena: Studeni 05, 2012, 18:48:54 poslijepodne od Blabulu »

Offline Spanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #73 u: Studeni 05, 2012, 19:44:55 poslijepodne »
.... ja iman u akvariju od 54l   5 razbora , 5 crvenorepih tetri , 5 koridorasa , 1 ancistrusa i 10-ak kozica , mislin da je to vrhunac , necu vise nijednu ribicu stavit ............ :roll:

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #74 u: Studeni 06, 2012, 18:02:20 poslijepodne »