Svibanj 05, 2025, 07:30:14 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Pocetnicki 54l u nastajanju!  (Posjeta: 9357 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Blabulu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Pocetnicki 54l u nastajanju!
« u: Listopad 20, 2012, 23:19:22 poslijepodne »
Pozdrav!!

Evo, moj aqua4start iz PC-a na DIY ormaricu, sad trebam jos otic kod bake po bunarsku vodu i u KC po bilje i sljunak... nadam se da vam se svidja i da cete pratit ovu temu!  :up:
Od jednog covjeka cu dobit jedno 10l vode iz njegovog akvarija da mi prenese sve potrebne bakterije, i nadam se da bude sve u redu!!

Nadam se da cu uspjet ucitat sliku...  :P

http://imageshack.us/a/img838/2176/img4698u.jpg

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
Odg: Pocetnicki 54l u nastajanju!
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2012, 23:21:52 poslijepodne »
Nepotrebna ti je voda iz bunara. Slobodno stavi pipovaču,ostavi da se ciklira barem 2 tjedna voda s biljkama,šljunkom i onda možeš staviti neke ribice. Nadam se da ćeš ispod sljunka stavit hranjivu podlogu(zemlju) za biljke  :up:
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2012, 23:26:12 poslijepodne »
Bakterije se ne nalaze u vodi, dakle, nepotrebno je da prenasas tih 10 litara vode. samo ces pokupiti ako s vodom kod njega nesto nije u redu, a nista si neces pomoci.

Bunarska voda, ista stvar, osim ako nisi napravio analizu te vode, ustvari neznas sto stavljas, drzi se obicne vode iz pipe, natoci i to je to

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2012, 23:35:48 poslijepodne »
Ajd, ok, necu stavljat vodu iz bunara, valjda klor koji nemam vremena ostavit da hlapi nece smetat biljkama, vodu budem stavil, jel sam prilicno siguran da neko ko ima akvarij od 300l vec jedno 20 godina mi nece nikakve bolestine dovest.. a zemlju za cvijece mi je bilo preporuceno ne stavljat makar bi je radje stavil, a kaj se tice pripreme zemlje jel se moze samo prokuhat jedno 2 put po 1.5h i ravno u akvarij???  :-[

Inace ova pozadina je crna tapeta kao imitacija drveta, nije bilo obicne crne glatke pa sam uzel ovo da vidim kak se izgledat, naljepljena je na komad kartona tako da mogu zamjenit ako mi se ne svidi poslije!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2012, 23:54:09 poslijepodne »
a sto tocno mislis da ces dobiti s tom vodom koju stavis?

nisam mislio na bolesti, ali, ok, stavi....

Offline dario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #5 u: Listopad 21, 2012, 00:00:23 prijepodne »
zemlja za cvijece trazi pripremu, i obavezno je stavi u staru zensku carapu, a ne samo ispod sljunka...

kupovnu podlogu je, u drugu ruku, jednostavnije za postaviti, ali te u konacnici izadje skuplje od obicne zemlje...
-  Zagreb/Savica  -

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 21, 2012, 00:05:45 prijepodne »
Budem pogledal kaj se kupovnih podloga tice, mozda ima nekaj pametno a ne pre skupo, a ribe su stavit najvjerojatnije crvene neonke  :star:

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #7 u: Listopad 21, 2012, 00:27:24 prijepodne »
Budem pogledal kaj se kupovnih podloga tice, mozda ima nekaj pametno a ne pre skupo, a ribe su stavit najvjerojatnije crvene neonke  :star:

Za njih dobro pricekaj da se isciklira akvarij  :up: barem mjesec dana!
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Listopad 21, 2012, 17:41:43 poslijepodne »
i obavezno stiropor pod aqvarij ako već nisi (da ne pukne dno) jer ona daska ispod mi ne djeluje čvrsto

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #9 u: Listopad 21, 2012, 18:50:47 poslijepodne »
Mislim da je bunarska voda daleko bolja  negoli bilo koja gradska, bar moja sa sela.
Pa sam ju pijem onda je dobra i ribicama :D :D

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Listopad 21, 2012, 19:16:56 poslijepodne »
moze i pipovaca samo uvalis neki preparat za priremu vode i dovidjenja najbolji ti je ffm od easy life..

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 21, 2012, 20:10:13 poslijepodne »
Na slici se ne vidi, ali rubovi stiropora ispod akvarija su obljepljeni istom tapetom, nebi stavil akvarij na drvo cisto, nema sanse   8) I da stavit cu bunarsku, vecina preporuka je za bunarsku, vec imam pun spremnik, danas su mi moji donesli  :klap: a ovo smedje na dnu akvarija nije daska nego neki smedji papir koji je dosel zaljepljen na dno akvarija iz nekog razloga, a posto je zaljepljen nisam htel drapat dole, kad se ionak ne vidi a sljunak ce ga prekrit  :up:
« Zadnja izmjena: Listopad 21, 2012, 20:16:23 poslijepodne od Blabulu »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Listopad 22, 2012, 08:43:31 prijepodne »
Citat:
a kaj se tice pripreme zemlje jel se moze samo prokuhat jedno 2 put po 1.5h i ravno u akvarij??? 

2 put po sat i pol???

zemlja se prokuhava 10 minuta...

ne prekuhat jer buš ubil sve u njoj....!

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 22, 2012, 10:59:10 prijepodne »
e trebam pomoc hitno, akvarij je slozen samo kaj je malo mutna voda pa necu stavljat jos sliku jel se nist ne vidi zbog, od biljka nemam jos skoro nist, imam jedan mali anubias i nekaj kaj sam dobil ali ne znam kaj je i kaj da s tim radim, to u ducanu pluta i sluzi ko zaklon malim ribicama dok se rode, nekakav je puzavac dugoljasti i tanki malo sam toga piknul na neku rupu u palju da mi ne pluta okolo i zaklanja svijetlo ali imam neki osjecaj da ce strunut, kad razvojim stabljike nema nikakav korjencic pa sumnjam da se moze sadit, poslije cu stavit sliku, ali mi recite jel zna mozda neko po opisu kaj to je i kaj da s tim radim, imam toga jos, necu jos bacit, mozda se moze nekaj s tim napravit...  -?

Inace akvarij mi je malo prazan, prvom prilikom idem u kc po mahovinu i limun  :punch:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 22, 2012, 11:26:35 prijepodne »
mozda rogolist, mozda kuga, nebitno, to sto nema korjena ti nista ne znaci, slobodno ubodi u podlogu, zavezi za panj, ostavi da pluta...kako god okrenes, rasti ce, i to jako brzo.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 22, 2012, 11:28:02 prijepodne »
hvala ti puno, moral sam biti siguran  :klap: idem onda jos malo popunit taj akvarij, lijepo izgleda iskreno ta biljka, jedino kaj mi se linja to bum moral posle malo pokupit je, rogolist je, hvala ti

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 22, 2012, 17:19:19 poslijepodne »
http://imageshack.us/a/img211/4907/img4703a.jpg evo slika, nije tolko mracno kolko na slici, fotic mi iz nekog razloga uzasno zamraci sve slike!

Na sredinu planiram piknut limun, a mahovinu jos nisam siguran gdje, inace desno na slici sam napravil sijenu s drvetom, za one ribice koje se budu htele skrivat, nadam se da to ima smisla  -?

Offline enigma1986

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #17 u: Listopad 26, 2012, 19:43:10 poslijepodne »
mahovunu vezi za panj il kamen kad proraste kamuflirat ce i izgledat strasno il napravis zid od nje,limun obavezno u zadnji plan.grijac sakrij (stavi ga okomito u jedankantun ovako ti samo on dolazi do izrazaja) il nabavi manji :D

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 27, 2012, 01:22:05 prijepodne »
e sad stanje je ovakvo, grijc sam postavio okomito i kad se rogolist jos malo prosiri bit ce posve sakriven, drvo sam stavio na lijevu stranu u drugom polozaju, a s desne sam slozio malu terasu na koju cu stavit limun, ali jos nisam bio u KC, zasad to izgleda uzasno neprirodno ali bude bolje kad posadim bilje i ono se malo prosiri... onda imam 2 pitanja

1. Imam jedan mali anubias koji sam platio ko da je pozlacen, zbilja je mali, mozda 4 sa 4 cm ima puno puno listica ali neki izgledaju malo jadnjikavo, a nebi htio da propadne, znam da je nezahtjevna biljka, ali ja imam osjecaj ko da nece uspjet, zapravo ovo nije pitanje, samo trazim vas komentar u vezi toga, sto vi mislite?

2. Kako gnojiti to bilje, hranjivu podlogu nisam nikakvu stavljao i zbog toga imam osjecaj ko da ce mi sve bilje strunut makar znam da moze bilje i bez nje, dakle koje one tekucine bi trebao uzet, recimo da cu imat limun, rogolist vjerojatno jos koji anubias, a kaj se tice niskog bilja za prednji dio akvarija, tu jos trazim neki savjet, kaj i gdje uzet?

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Listopad 27, 2012, 09:27:43 prijepodne »
ja sam pocetnik kao i ti pa mogu reci samo svoje dosadasnje iskustvo koje sam skupio u zadnja dva tri mjeseca...

imam dosta vrsta bilja i za sada sve raste bez obzira sto nemam hranjivu podlogu. po preporuci sam u sljunak stavio jbl kuglice i gnojim sa profitom 2,5 ml prilikom mijenjanja vode, a mijenjam oko 40% svaka 4 dana. dodavao sam i diy co2, ali sam se na kraju odlucio na easy carbo kojeg dodajem 0,75 ml dnevno. akvarij je 54 litre
neki tvrde da uz cestu i veliku izmjenu vode akvarij moze biti dobro ubiljen i uspjesan i bez hranjive podloge i dodavanja makroelemenata pa se nadam da su u pravu. :)

anubiase sam prvo zavezao za panj sa neodrezanim korijenjem i sa svim listovima od kojih su neki bili osteceni. u dva mjeseca je svaki anubias pustio po samo jedan list, a korijen im nije nikako napredovao. nedavno sam skoro skroz pokratio korijenje, otkinuo ostecene listove, skinuo listove koji su imali truljave stabljike i slabo se drzali za rizom. od kada sam to napravio anubiasi svako malo izbace listic (tjedno po jedan za razliku od prije kad je bio jedan u dva mjeseca), novo korijenje je pocelo brzo rasti i cini mi se da cu uskoro moci skinuti gumice s kojima su privezani za panj.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Listopad 27, 2012, 11:22:45 prijepodne »
e hvala ti puno na odgovoru, upravo sada se spremam za KC pa cu pogledat sto imaju... inace vasu temu sam citao neki dan i jako mi se svidja akvarij :D

Offline lia_nailo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #21 u: Listopad 27, 2012, 11:31:41 prijepodne »
I ja sam početnik.  :D
Isto sam platila mali šugavi anubias ko da je od zlata... i napravila sam isto kaj i eewan da se jadnik oporavi... doduše, moj nije imao baš nešt previše korjenja pa nisam morala ništ rezat. lišće je bilo puno nekih algi, a prodavač mi reko da je samo zmazani.... :-X to su sredili puževi koje sam slučajno dobila s biljkama koje mi je poslao Marko_Sp, još jednom fala  :)

Također nemam hranjivu podlogu. Kripte, anubias i mahovina uživaju. Rogolist mi je propadal dok ga nisam pustila da pluta. Imam još neko bilje, ali ne znam kaj, to se malo loše drži ali zbog manjka rasvjete. Imam neko tekuće gnojivo i easy carbo....to sipam samo kod tjedne promjene vode, kolko piše na bočicama.
"It's just a ride."

Offline Spanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #22 u: Listopad 27, 2012, 11:38:55 prijepodne »
I ja sam početnik.  :D
Isto sam platila mali šugavi anubias ko da je od zlata... i napravila sam isto kaj i eewan da se jadnik oporavi... doduše, moj nije imao baš nešt previše korjenja pa nisam morala ništ rezat. lišće je bilo puno nekih algi, a prodavač mi reko da je samo zmazani.... :-X to su sredili puževi koje sam slučajno dobila s biljkama koje mi je poslao Marko_Sp, još jednom fala  :)

Također nemam hranjivu podlogu. Kripte, anubias i mahovina uživaju. Rogolist mi je propadal dok ga nisam pustila da pluta. Imam još neko bilje, ali ne znam kaj, to se malo loše drži ali zbog manjka rasvjete. Imam neko tekuće gnojivo i easy carbo....to sipam samo kod tjedne promjene vode, kolko piše na bočicama.
....................anubias san ja kupija prije 2mj i sad vec iman 2 anubiasa , za 6mj cu imati 8 anubiasa , tribas ih razmnoziti rezanjem rizoma ali to tek kad bude ima jedno 6 listova minimalno , puzeve pod hitno rijesi , kupi ancistrusa i 20 kozica , puzevi ti jedu biljke i pravi su smecari , mnoze se ka stakori i za 3 mj ces ih imat 150km , anubias ako ti se nakupi algi , crne cupave il neceg lipo stavi u 5 % otopinu domestosa na 3 min i operi u vodi u kojoj ima aquasafea i nazad u akvarij , anubias ce ti biti sretan , drugo bilje nemoj tako tretirati , ubit ces ga odma , anubias je turbo otporan , ali i sklon algama ............. ;)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #23 u: Listopad 27, 2012, 11:42:43 prijepodne »
to da puževi jedu biljke je urbana legenda. u biti jedu - otpalo i trulo lišće :)
a otkako postoje helene puževi nisu problem.

Offline Spanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #24 u: Listopad 27, 2012, 11:52:44 prijepodne »
to da puževi jedu biljke je urbana legenda. u biti jedu - otpalo i trulo lišće :)
a otkako postoje helene puževi nisu problem.
....... daj ne zajebavaj , stari listovi anubiasa su mi puni rupa i cili su izgrizeni dok se nisu makli iz akvarija di su bili puzevi , helene su strvinari i jedu druge puzeve i sav otpad , komunalci ,