Srpanj 29, 2025, 16:31:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Još dan pa i ja medju Tanganyikaše  (Posjeta: 2845 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Još dan pa i ja medju Tanganyikaše
« u: Siječanj 13, 2006, 11:10:00 prijepodne »

no delomično.

Kako je to poćelo? Ustvari to je najzanimljivi detalj,pa da krenem baš od te tačke.

Neki dan dobijam mai sa naslovom:Cyprichromis;naravno autor mi nudi te ciklide,još više,to su i retki ciklid čak u prirodi jer je variitet Cyprichromis leptosoma Masala Yellow tail.Akvarista koji mi ih nudi ima njih preko 30-tak,naravno kao uvek i tu postoje variiteti,pa ih ima i nekolicinu sa plavmo obojenom repnom perajom,kao što čete videjti i u fotkama.Te je matične ciklide pribavio čovek u Češkoj.

Pored toga ču dobiti i tri prava Synodontisa multipunctatiusa,te veliku zajednicu školjlaša vrste N.similis,koji su original sa jezera Tanganyike i kupljeni u Parizu,te otprilike 40 puževih kućica,naravno sve to za jako povoljnu cenu.

To je prilika kakva se neće više desiti i sad cincati bilo bi više nego suludo.

Ja sam se to dogovorio,sutra idem po njih,naravno nakako sa nostalgijom,sam prebacio stvarno divne komade ciklisa Ne M'buna u M'buna akvarij i takoreči za njih spremio 400l akvarij,te ga uredio,no kad se kaže uredio,izbacio sam samo višak kamenja napolje,jer cyprichromisi ne trebaju puno kamenja,jer su to vrsni plivači,a ostavio sam im par kamenja kao marker iliti centar teritorije.80 cm.akvarija,gledano po tlu sam namenio samo školjkašima,jer tamo neče bit ,osim puževih kučoca ništa,jer je vrsta N.similis poznata baš po tome,da se voli zadržavati baš u blizini tih kuča,suprotno od večine školjkaša.

Pesak je sitniji,svetlo striktno Power glo i naravno ubačen je pored original Juwel filtera ,još podni i biološki filter,Danas ću još pripremiti,odnosno prvo zamijeniti vodu te ustvariti kemijske vrednosti,adekvatne za njih.

No po pitanju ishrane,školjkaši ne idu na vrh akvarija po ishranu,pa ču za njih koristiti dobru granuliranu ishranu,a za Cyprichromise morat ču nači Cyclopse,jer je to ishrana koja je jako slična njihovoj prirodni,a da je hrana bitan faktor za mrest tih istih nije nit treba puno reči.

Sad gledano sa aspekta veličine akvarija i broja tih ciklida trebalo bi biti sve u redu,pa se i ja tome nadam.

Snaga ciklida a i još slika Cyprichromis leptosoma Masala yellow tail

i sa plavim perajom/Cyprichomis leptosoma Masala blue Tail

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #1 u: Siječanj 13, 2006, 11:19:00 prijepodne »
evo i bojka u tangi! ha, ha! samo tako bojko!

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #2 u: Siječanj 13, 2006, 11:19:00 prijepodne »

i ja bi mogao uskoro upasti u manje jato leptosoma,... pregovori su u tijeku,...

trenutno stanje moje Tanganyike je 4 calvusa, 3 leloupija i 2 brichardija i 1 julidiochromis transcriptus

Edited by: Antimon

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2006, 11:20:00 prijepodne »
svatko kad tad dodje na tanganyiku.. a sta da ti kazem, veliki si sretnik..
Split / Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2006, 11:23:00 prijepodne »

Citat: Strippy
svatko kad tad dodje na tanganyiku.. a sta da ti kazem, veliki si sretnik..

Stvarno sam sretnik,jer ču ih dobiti tako povoljno,da to i ne mogu javno napisatia ima ja i Juruparijeve centro amere,pa sam srećkovič još veči.

Živeli nam ciklidiEdited by: Bojko

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2006, 11:38:00 prijepodne »
A i mi Splicani mozda sredimo preko juruparija nesto.. dooobro!
Split / Hrvatska

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2006, 11:40:00 prijepodne »
Krasne ribe.I žutorepi i plavorepi.Dođu velike?
Dubrovnik

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #7 u: Siječanj 13, 2006, 11:54:00 prijepodne »

Mrakača!

posebno mi se sviđa ovo sa pravim synodontisima... Česi su ishibridizirali dosta vrsta , pa izgleda (skoro pa je sigurno) da su ovi koji su se kod nas pojavili nedavno, proizvod ljudskih manipulacija...

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2006, 12:38:00 poslijepodne »
Bojko, to je pravi potez    

P.S. N. similis je strajpani brevis ako se ne varam?Edited by: Irusnjak

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2006, 12:40:00 poslijepodne »
Evo, uspio sam naći sliku ljepotana  

P.S. Može slika puževih kućica?

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2006, 13:11:00 poslijepodne »
similis je srodnik multifasciatusa, ne brichardia

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 13, 2006, 13:14:00 poslijepodne »
Jurupari, mislio sam na brevise, evo ispravljeno  

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2006, 13:40:00 poslijepodne »
i bilo mi je malo čudno da ti takve stvari pišeš

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2006, 19:02:00 poslijepodne »

Citat: maro
Krasne ribe.I žutorepi i plavorepi.Dođu velike?

dodju velike 12-11 cm.,mužjaci,ženke nešto manje.Ti su ciklidi pelagićki i zovu ih i Tanganyika sardele.No kod te vrste možda je najzanimljiviji mrest,jer ženka iz visine ispusta ikre,te je u prostom padu uvati i to jeste ono što i pravi te ciklide zanimljive.Ti su ciklidi ustonoše,iako su S.multipunctatus kukavice /podvaljuju svoja jaja drugim ustonošama/ tim ciklidima to ne rade.

No N.similis je jako sliačn N.multifasciatusu,ustvar N.similis ima par crta više na glavi,pa sad stvarno ne znam što i zašto Irušnjak tera brevise,osim toga ,da su u istom genusu nemata ti dve vrste nekih slićnosti.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #14 u: Siječanj 13, 2006, 23:34:00 poslijepodne »
s imenom similis se i misli sličan multifasciatusu. konings ih jako
voli! meni od svih shelldwelera preferiram multie jer žive u koloniji,
ali ne ko brichardi!

Offline perinjo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2006, 11:22:00 prijepodne »
e pa Bojko druže, welcome to the club, Tang club

lepe ribice...
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #16 u: Siječanj 14, 2006, 23:34:00 poslijepodne »

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 15, 2006, 00:47:00 prijepodne »
Dobrodošao Bojko ove ribe su prekrasne al sam siguran da češ u kratkom roku još nešto dodati u akvarij.Problem če ipak biti ako su to pravi multipuncatis jer češ teško moči očekivati mrijest nekih ustonoša ako češ ih imat a s druge strane problem če biti i samim multipuncatisima jer se neče moč mriijestit.Bar ti napominješ uvijek da je mrijest dokaz da sve štima u akvariju,sa ovom kombinacijom ,...neznam.Za ozbiljno držanje multipunctatiusa  preporučaju tropheuse kao sustanare jer ovi najviše njima vole uvalit jaja a to je opet bar za mene ,..nedaj bože.U svakom slučaju sretno ti bilo i htio bi da nam pišeš kak se razvija taj akvarij koju slikicu i tak to .
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 15, 2006, 11:55:00 prijepodne »

Pa kao prvo još nisva juće sve polovila ima još par cyprichromisa i maltene svi similisi,ipak ima čovek kadu od 1.000 l,moram da kažem jako impozantna stvar.

Da Njofra,ako bih htio imati mlad od S.multipunctatusa,najbolje jih držati sa Malawi ciklidima,a tim Cyprichromisima,iako su isto ustonoše,ne uvaljuje svojih ikri.

Dobio sam i negdje oko 40 puževih kuća,od kojih je 10 -tak original Neothauma,tak,kak je jurupari poslao fotku.Jedan juće uhvačeni Similis odmah se sakrio u tu kuću.

Cyprichormisi vole cyclopse,pa mi je taj isti akvarista dao i malo te hrane,koja se dobija ,po njegovim rečima,samo u Beču i to su mutirani cyclopsi,ja ču ih hraniti sa Serinim Cyclopsima,a kako sam jutros primjetio ne brane se nit luska.

No te je cyprichromise poželjeno hraniti barem 4 puta dnevno,a hrana treba nekako da polako tone,pa opet savetovan od akvariste,ja cyclopse stavim u čašu,voda,promučkam i u akvarij.Zanimljivo je onda gledati ,kad cyprichromisi "nanjuše" tu hranu pa prosto polude.

Šta se tiće boja,prave boje tih cyprichromisa vide se na sunčevoj svetlosti,a svetlo,koje svetli na njih odozgo malo jim pokvari boje,odnosno ne prikaže se u pravoj lepoti.

Ti se cyprichromisi vole mrestiti,pa ženka drži maldj u ustima otprilike 21 dan,ali je dobro i poželjeno,da se majka stavi u poseban akvarij,gdje ona ispljune mladice i kad ih ispljune ne mari više za njih.

Inače ti cyprichromisi uvek plivaju u jati,pa se zato i preporučuje ih imati najmanje 15-tak u grupi,jer i njihova odbrana,kad ih je jeuće neki staroselac /ancistrus/ nešto dirao,odmah se stvorila neka formacija,i ancistrus je pobegao,mislim zanimljivo je to prosmatranje.

Inaće S.multipunctatusi su prave mrge,zanimljivo je bilo njih slušati kako kvakče,kad sva jih lovila i vadila iz vode,veliki i lepi su ali su još malo šlogirani" pa se više manje kriju pod kamenom.

35 riba sam imao spakirano u 9 kesa,S.multipunctatuse svakog posebno,a Cyprichromisa po pet u kesici,i kuči malo jih adaptirao,ubacio u akvarij i Cyprichromisi su več nakon par minuta jeli.

A akvarij je malo prazan,pa ču morati još nešto ubaciti u njega,najverovatnije koje Julidochromise,budem li naišao na njih.

A žena pogleda i kaže:Malawi su ipak malawi,puno su lepši i veči.....

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #19 u: Siječanj 16, 2006, 09:54:00 prijepodne »
ako trebaš julido regani mogu vidijeti

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 16, 2006, 10:21:00 prijepodne »
Citat: Bojko

No N.similis je jako sliačn N.multifasciatusu,ustvar N.similis ima par crta više na glavi,pa sad stvarno ne znam što i zašto Irušnjak tera brevise,osim toga ,da su u istom genusu nemata ti dve vrste nekih slićnosti.

Bojko, gore je slika Similisa, kako je autor rekao, a ja bih prije rekao da se radi o klasičnom brevisu jer ga odaje oblik tijela i glave, pogotovo golemih usta   To je jedini razlog zašto sam similise usporedio s brevisima  

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 19, 2006, 21:42:00 poslijepodne »
Eto po ovim datumima moralo bi biti novo nešto kod tebe i to me stvarno interesira.Po onoj računici od 35 riba a multipunctatusi sami a leptosoma po pet u 9 kesa računica mi nikak ne štima ,..mora da si se zezno a i meni matematika nikad nije bila jača strana ,pa eto daj nam nemoj tak da moramo računat nego mene stvarno interesira kolko imaš kojih riba.To bi morao bit stvarno jedan interesantan akvarij pa onda daj nam neke nove imformacije.Ono što se tiče mrijesta multipunctatusa i što ti kažeš u prirodi je sigurno nemoguče jer ipak je ovo riba iz Tanganyike a Malawi je nešto drugo.Malawi ciklidi se koriste jer su ipak jeftiniji nego imat Tropheuse da bi mrijestio Multipunctatuse jer su ipak preskupe ribe za tu zajednicu.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 19, 2006, 22:06:00 poslijepodne »

Pa ide ti ovako:
[list=1]
  • 3 kese=3 multipunctatusa

• 5 kese=5X5 25

• 1 kesa=5 +1

• skupa 34 ciklida
  • [/list]

a situacija je takva:

• 3 S.multipunctatus

• 30 C.leptosoma

• 1 N.similis
    • [/list]

Treba se još uloviti 4 Cyprichromise i N.similise.

Cyprichromisi se lepo adaptirali,jedu samo cyclopse,četiri puta dnevno,danas sam pribavio i smrznute,Cyprichromisi to pojeli ko ludi.N.similis razbacao sve kućice,te jih preuredio po svom ukusu,a Synodontisi kao da ih i nema,ustvari aktiviraju se samo noću,a danju se kriju izza kamenja.

Sad u pošiljki 40 puževih kućica bilo i nekolicina original Neothauma,a i taj N.similis jeste bio kupljen u parizu,kao FO,dakle divljak.

I to moram napomenuti,na veliko ženino insistiranje,baš sam danas u taj akvarij stavio i javansku praprat,pelcer,jer ....

Inače akvarij,iako ima 30-tak cyprichromisa izgleda prazan,pa je i to jedan od razloga,da ga se malo ozeleni.

Offline makai

• Punopravni član
    « Odgovori #23 u: Siječanj 19, 2006, 22:26:00 poslijepodne »
    znam da nije pristojno od mene koji još nije stavio niti jednu sliku na net ali moram ovo viknut: KaaaaD ĆESLIKE? (barem jednu slikicu) pozdrav od nestrpljivog.
    Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline bopacak

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 36
    « Odgovori #24 u: Siječanj 20, 2006, 00:08:00 prijepodne »
    Fiš, fakat, jos nisam vidio ni jednu Bojkovu sliku.... Moram ti rec Bojko da ti zavidim ko dete na pez bombonima....prekrasni su...