Pa kao prvo još nisva juće sve polovila ima još par cyprichromisa i maltene svi similisi,ipak ima čovek kadu od 1.000 l,moram da kažem jako impozantna stvar.
Da Njofra,ako bih htio imati mlad od S.multipunctatusa,najbolje jih držati sa Malawi ciklidima,a tim Cyprichromisima,iako su isto ustonoše,ne uvaljuje svojih ikri.
Dobio sam i negdje oko 40 puževih kuća,od kojih je 10 -tak original Neothauma,tak,kak je jurupari poslao fotku.Jedan juće uhvačeni Similis odmah se sakrio u tu kuću.
Cyprichormisi vole cyclopse,pa mi je taj isti akvarista dao i malo te hrane,koja se dobija ,po njegovim rečima,samo u Beču i to su mutirani cyclopsi,ja ču ih hraniti sa Serinim Cyclopsima,a kako sam jutros primjetio ne brane se nit luska.
No te je cyprichromise poželjeno hraniti barem 4 puta dnevno,a hrana treba nekako da polako tone,pa opet savetovan od akvariste,ja cyclopse stavim u čašu,voda,promučkam i u akvarij.Zanimljivo je onda gledati ,kad cyprichromisi "nanjuše" tu hranu pa prosto polude.
Šta se tiće boja,prave boje tih cyprichromisa vide se na sunčevoj svetlosti,a svetlo,koje svetli na njih odozgo malo jim pokvari boje,odnosno ne prikaže se u pravoj lepoti.
Ti se cyprichromisi vole mrestiti,pa ženka drži maldj u ustima otprilike 21 dan,ali je dobro i poželjeno,da se majka stavi u poseban akvarij,gdje ona ispljune mladice i kad ih ispljune ne mari više za njih.
Inače ti cyprichromisi uvek plivaju u jati,pa se zato i preporučuje ih imati najmanje 15-tak u grupi,jer i njihova odbrana,kad ih je jeuće neki staroselac /ancistrus/ nešto dirao,odmah se stvorila neka formacija,i ancistrus je pobegao,mislim zanimljivo je to prosmatranje.
Inaće S.multipunctatusi su prave mrge,zanimljivo je bilo njih slušati kako kvakče,kad sva jih lovila i vadila iz vode,veliki i lepi su ali su još malo šlogirani" pa se više manje kriju pod kamenom.
35 riba sam imao spakirano u 9 kesa,S.multipunctatuse svakog posebno,a Cyprichromisa po pet u kesici,i kuči malo jih adaptirao,ubacio u akvarij i Cyprichromisi su več nakon par minuta jeli.
A akvarij je malo prazan,pa ču morati još nešto ubaciti u njega,najverovatnije koje Julidochromise,budem li naišao na njih.
A žena pogleda i kaže:Malawi su ipak malawi,puno su lepši i veči.....