Srpanj 19, 2025, 23:35:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: moj prvi biljni, samo 54 litre  (Posjeta: 6522 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eewan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
moj prvi biljni, samo 54 litre
« u: Listopad 19, 2012, 10:37:38 prijepodne »
akvarij je bio u pogonu prije par godina, dobio sam ga na poklon sa svom opremom, ribicama i plasticnim biljem.
nedavno sam ga odlucio ponovno pokrenuti misleci da ce sve biti kao prije. plasticno bilje, izmjena vode tu i tamo, hranjenje i to je to.

54l, 60x30x30
filter pumpa je neka losa kineska, unutarnja, 350l/h (u planu je nova, ali nema se, stisla kriza)
rasvjeta je jedna original t8 neonka daylight 15w i naknadno ubacena t5 neonka od 13w. ova t5 je samo 4000k, nasao sam zadnju u superkonzumu za 5 kuna pa sam je uzeo i odlucio probati sa njom. prigusnicu za nju sam uzeo sa 14w stedne zarulje, a grla sam napravio tako da sam zalemio zice na neonku, preko svega navukao gumeno crijevo i sve zalio vrucim ljepilom. na poklopac sam je pricvrstio samo vezicama i za sada sve super funkcionira.
grijac je neki od 50w
zracna pumpica od 3w koju rijetko koristim
imam i stream pumpu deklariranu na 2000 l, ali mislim da nema vise protoka od trecine deklariranog.
podloga je sareni sljunak :'( bez hranjivog supstrata, ali sam naknadno ubacio jbl kuglice i nabavio osmocote kojeg tek planiram ubaciti pod sljunak.

od riba su unutra: ancistrus, 5 neonki, 5 barbus tetrazona i 6 santafilomena. barbuse i santafilomene bi rado zamjenio za neonke pa da imam samo jedno jato.  nisam jos planirao predstaviti svoj akvarij jer nije nista posebno i vjerojatno puno grijesim, ali mi treba postova kako bi mogao ponuditi ribe u zamjenu jer ih imam previse u akvariju, a samo ih baciti nisam u stanju.

od bilja imam svega i svacega i za sada sve lijepo raste.

ovako je izgledalo sa plasticnim biljem nakon cikliranja i ubacivanja prvih riba.

nastavak slijedi...

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
Odg: moj prvi biljni, samo 54 litre
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2012, 10:46:17 prijepodne »
nakon puno citanja po netu odlucio sam se ubiljiti akvarij. nesto plasticnog bilja sam izbacio, a za pocetak sam kupio anubias (mislim da je angustofilia) i iz obliznjeg jezerca izvadio rogolist.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2012, 11:21:29 prijepodne »
u svojem neznanju sam koji tjedan kasnije otisao do pet centra i uzeo echinodorus (mislim da je bleheri) i HC cubu.  toga je bilo i to mi se svidjelo, a nisam nista znao o tim biljkama. poslije sam skuzio da nisu bas za moj akvarij, ali kad sam ih vec kupio okusao sam srecu sa njima. odmah sam stavio i jbl kuglice strateski rasporedjene po podlozi.  dodana je i jedna stabljika vodene kuge.

« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2012, 11:36:22 prijepodne od eewan »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2012, 11:39:50 prijepodne »
umjetno bilje raus!!!!!!!!!!!!!

nikako ne može biti ljepše,bolje,ili išta drugo od pravoga bilja...

osim ljepote ima tu i drugih potrebnih uloga u tanku...

s obzirom na rasvijetu,ubacuješ bilje adekvatno tome...

diy co2 jako jeftina (cca 20kn prvi put,kasnije samo kupovina kvasca) i brza izvedba a puno znači...

+makro i mikro elementi,ali sve je na tebi-možeš i nemoraš,nezahtjevno bilje če rasti u svakom slučaju...

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2012, 11:43:49 prijepodne »
hehe

u stvari nabijam postove radi oglasnika pa nisam stavio sve od jednom.

nema vise plastike vec samo relativno puno vrsta bilja. ;)

nastavak slijedi...

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2012, 11:47:50 prijepodne »
setnja sa zenom i bebom uz prugu rezultirala je skupljanjem kamenja pa sam ponovno preuredio akvarij.  kamenje sam testirao octom, a mislim da su me ribe zamrzile radi stalnog rovarenja po dnu. :D
diy co2 je ovdje vec u pogonu, a negdje u to vrijeme sam dodao 13w t5 lampu.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 19, 2012, 12:04:42 poslijepodne »
cuba koja se na kraju ipak djelomicno primila iako sam bio uvjeren da nece. puno cube je propalo radi cianobakterije, dugo se topila, a stanje se popravilo tek nakon sto sam ubacio stream pumpu i poceo mijenjati vise vode. svakih 4-5 dana mijenjam oko 40%.  jos nisam siguran kako ce to sa cubom zavrsiti, jos uvijek se nadam :)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2012, 12:11:08 poslijepodne »
hiti taj šoder
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 19, 2012, 12:30:58 poslijepodne »
bi najradje, ali nemam drugi akvarij niti nista opreme da prebacim ribe dok ovo preuredjujem i dok se ne zaciklira. nemam bas ni para, a zena me pomalo ruzno gleda kad god nesto novo donesem doma. :)

prvo je bio samo bijeli i narancasti pa sam dodao crnog da ubijem bljestavilo. prije je bilo jos gore ;)
nadam se da ce to tepih biljke sakriti.

nije bas neka fotka, ali moze se steci dojam tog uzasa. kada je akvarij bio u pogonu prije par godina uz plastiku i ovaj cirkuski soder tu su jos bli keramicki auto i dvorac.

prije sam samo sjedio pred akvarijem, a sada me zebu ruke na kraju dana  :D

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2012, 12:32:06 poslijepodne »
ukrao si mi riječ iz tipkovnice...

stvar je ukusa,ali neprirodno je al do bola! 

ja bi ti isto tako savjetovao da ga hitiš!

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 19, 2012, 12:37:46 poslijepodne »
prvo ženi daš lovu za frizera i obečaš joj da je vodiš van navečer,onda je ispratiš, dok si ti naravno prije kupio šljunak (u PC onaj prirodno bijelo sivkasti dodje 5kg 25 kn ak se ne varam) istočiš vodu u neke kante kojih uvijek ima negdje doma...

promjeniš,sve lagano jer znaš da frizura uz tračeve traje nekoliko sati,nakon mjenjanja uzmeš fotić i slikaš dok se u frižideru već ohladilo pivo koje si kupio u isto vijeme kada i šljunak.

pivo u ruku i zalegneš u fotelju kod akvarija i sačekaš ženu,

čim uđe ne govoriš ništa o frizuri nego čekaš da vidi posude za pranje u sudoperu koje si ti naravno zaprljao i nisi imao snage oprati... kad krene sa špotanjem ti opališ ko iz topa :

frizura ti je prekrasna...!!!

problem riješen! ;)
 :D

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 19, 2012, 12:46:28 poslijepodne »
u grazu u zoo&co sam kupio valisneriu mini twister i cryptocoryne pontederiifolia (barem mislim da je ta kripta u pitanju), a od jednog clana tu sa foruma sam za simbolicnu cijenu dobio glossu (drzim je u slucaju da HC ne uspije), sagitariju (s njom jos ne znam sto cu, ali ce vjerojatno van ili ce imati mali cosak za sebe), limnophila aquatica, juncus repens, bacopa australis, ludwigia repens, hydrocotyle tripartita i neku mahovinu za panj (mislim da je javanska, ali nisam siguran).

panj bi isto mogao ici van jer mi se ovakav pravilno odrezan ne svidja. za sada ga pokusavam ukrasiti sa anubiasima i mahovinom, a kada se ovo novo bilje razraste mozda mi i ono pomogne da sakrijem rezove.

akvarij izgleda kao da je tek startan jer je sve nanovo preslagivano, ali barem imam nesto vise iskustva. da sam ga imao ranije ne bi bilo ovog ruznog sljunka i ispod bi bila hranjiva podloga.  za sada se moram snalaziti s ovakvim stanjem kakvo je.

fotka je slaba jer nisam cistio staklo prije slikanja i nisam nesto namjestao fotic vec sam slikao na auto postavkama...

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 19, 2012, 12:51:01 poslijepodne »
prvo ženi daš lovu za frizera i obečaš joj da je vodiš van navečer,onda je ispratiš, dok si ti naravno prije kupio šljunak (u PC onaj prirodno bijelo sivkasti dodje 5kg 25 kn ak se ne varam) istočiš vodu u neke kante kojih uvijek ima negdje doma...

promjeniš,sve lagano jer znaš da frizura uz tračeve traje nekoliko sati,nakon mjenjanja uzmeš fotić i slikaš dok se u frižideru već ohladilo pivo koje si kupio u isto vijeme kada i šljunak.

pivo u ruku i zalegneš u fotelju kod akvarija i sačekaš ženu,

čim uđe ne govoriš ništa o frizuri nego čekaš da vidi posude za pranje u sudoperu koje si ti naravno zaprljao i nisi imao snage oprati... kad krene sa špotanjem ti opališ ko iz topa :

frizura ti je prekrasna...!!!

problem riješen! ;)
 :D

ni to vise ne prolazi jer uz akvarij se jos bavim i aviomodelarstvom pa su razne metode vec ranije iskusane. :'(

kaj ne bi trebao i sljunak biti zacikliran, kaj se to moze samo tako izmijeniti?

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 19, 2012, 12:56:04 poslijepodne »
prokuvat, dobro ga isprat i šljuk u tank!

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 19, 2012, 13:10:36 poslijepodne »
ruzna mi je bila ova pozadina koju sam imao pa sam se sjetio da je dvostrana. bila mi je dobra dok je unutra bila samo plastika i kasnije anubiasi, ali poslije mi je smetala. jucer sam je okrenuo i izgleda mi puno bolje pa ce posluziti dok ne smislim nesto smislenije.

fotka je slikana jutros i nisam se nesto pripremio za fotkanje...

sad cu pricekati da se to malo razraste da vidim kakva je tocno koja biljka pa da im dam prikladnije mjesto ako sam gdje fulao sa razmjestajem te da se ribice malo odmore i zaborave na moju ruku koja je svako malo u akvariju.  :)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #15 u: Listopad 19, 2012, 13:11:21 poslijepodne »
dobro ali baš dobro isprati će biti dovoljno... kuhanje nije uvijet

nekad imaš toga za kupiti u bauhaus, max, pevec i sličnim dućanima... jeftinije nego u pet shopovima

najbolja pozadina je obična crna... ili naljepi ili mat crni auto lak u spreju i našpricaš izvana ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 19, 2012, 13:11:52 poslijepodne »

jel to sigurno?

nemoj da ti i ja imamo ribice na dusi!  :D

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 19, 2012, 13:15:01 poslijepodne »
Vadi taj očaj od šljunka van prije nego ti ribe odu plivat u nekom cirkusu.......

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 19, 2012, 13:24:38 poslijepodne »
inace gnojim sa pro fitom po preporuci sa pakiranja, vec sam naveo da imam diy co2 kojeg rasprsujem sa diy difuzorom i zadovoljan sam jer malo mjehurica dodje do povrsine, vodu koristim iz pipe, pripremam je sa aquatanom iako sam skuzio da ljudi tvrde da je bolji ffm pa cu njega uzeti kad potrosim aquatan. od jucer dodajem i easy carbo, a kad nadjem posudu za led iz ledenice stavit cu i osmocote u podlogu pa ce valjda biti dosta mikro i makro elemenata za zdravi rast biljaka.

od testera nemam nista i izgleda da necu imati tako brzo jer ne zelim neke nepouzdane, a ovi bolji su dosta skupi.  za pocetak cu uzeti samo drop checker jer mi ponekad barbusi odu do povrsine dok je diy co2 spojen. kad ne radi svjetlo co2 ne dodajem bas iz straha da se ribicama nesto ne dogodi, a zracna pumpa je glasna pa ju cujem u spavacu i nije opcija da radi preko noci.

primjetio sam da mi se jedna mala valisnerija otopila nakon sto sam dodao easy carbo pa ne znam ima li to kakve veze sa time? bila je stvarno malena, imala je samo pola jednog lista i pocela je tjerati novi. danas se ostatak novoniknulog listica lagano leluja na struji vode.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 19, 2012, 13:25:13 poslijepodne »

jel to sigurno?

nemoj da ti i ja imamo ribice na dusi!  :D

ma ko kuča!
kaj se tiće baumaxa,bauhasa i ostalih centara:

bio,tražio,pa neki nemaju trenutno,neki nemaju uopce i tako...uglavnom nije puno za akvarij od 54 litre 25 kn...

ali opet mozes probat naci...

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Listopad 19, 2012, 13:26:18 poslijepodne »
Vadi taj očaj od šljunka van prije nego ti ribe odu plivat u nekom cirkusu.......

svecano obecajem da ce to biti prva stvar koju cu napraviti cim se rjesim dijela riba i kad bilje malo dodje k sebi nakon zadnjeg pretumbavanja.

casna pionirska :)

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 19, 2012, 13:26:52 poslijepodne »
Citat:
inace gnojim sa pro fitom po preporuci sa pakiranja, vec sam naveo da imam diy co2 kojeg rasprsujem sa diy difuzorom i zadovoljan sam jer malo mjehurica dodje do povrsine, vodu koristim iz pipe, pripremam je sa aquatanom iako sam skuzio da ljudi tvrde da je bolji ffm pa cu njega uzeti kad potrosim aquatan. od jucer dodajem i easy carbo, a kad nadjem posudu za led iz ledenice stavit cu i osmocote u podlogu pa ce valjda biti dosta mikro i makro elemenata za zdravi rast biljaka.

cemu easy carbo ako imas co2???

rađe uzmi profito

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Listopad 19, 2012, 13:29:55 poslijepodne »
nisam ni sam siguran ;)

najvise zato sto se barbusi bune pa da bilje ne oskudijeva kad prestanem dodavati diy co2, a i opet me napada ciano iz ne znam kojeg razloga pa sam odlucio problem rjesiti sa easy carbom.

profito imam.

sad imam 26 postova i jos mi fali 9. :)

puno je to da se dodje do oglasnika, a vidi se da nisam neki koji je samo u prolazu. :'(

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Listopad 19, 2012, 13:49:39 poslijepodne »
diy dodatna rasvjeta.

lampa je t5, 13w, daje prezuto svjetlo jer ima malo kelvina, ali za sada sluzi svrsi i bilje se ne zali.

vec sam naveo u prvom postu kako sam to izveo i stvar super funkcionira.

prigusnica je iz stedne zarulje i strpana u kutijicu od onog adsl/telefon razdjelnika. plan je bio staviti je tamo gdje je i originalna u poklopcu, ali ne znam kako otvoriti taj dio, a da ne ostetim poklopac. mene zadovoljava i ovo jer se ni ne vidi i ne smeta.

obje lampe (original t8 i ova dodana t5) se pale u isto vrijeme i na istom su prekidacu.

Offline eewan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Listopad 19, 2012, 13:51:39 poslijepodne »
nisam imao vodotijesna grla pa sam tome doskocio da sam na cijev nalemio zice, preko toga navukao crijevo i zalio vrucim ljepilom.