Lipanj 19, 2025, 07:02:22 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako pretvoriti Cayman 60 u morski akvarij ???  (Posjeta: 8725 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Kako pretvoriti Cayman 60 u morski akvarij ???
« u: Listopad 12, 2012, 16:01:33 poslijepodne »

Proučavao sam ove nano akvarije i otprilike znam što sve treba , ali bolje znaju par glava nego jedna ( poluprazna :)  ) .

Moje pitanje je sljedeće da li je moguće pretvoriti Cayman 60 u morski akvarij bez da režem poklopac.

Što mi sve treba za nano akvarij ??

U akvarij bi išli samo soft koralji, da smanjm tehnikaliju i startni izdatak.

Znači akvarij 75 L.

Filteri : od filtera imam njegov orginalni black box ( sada je izvađen ) , vanjski fluval 105 .- da li ova dva mogu nešto iskemijati da bi filtriralo vodu.
Rasvjeta : nisam nigdje vidio da postoje 15W T8 cijevi za morsku, pa bi ako nemrem naći 2x15 ( a vjerujem da bi bilo pre slabo ) , stavio jedno 20-30 -tak dioda umjesto neonki

Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Kako pretvoriti Cayman 60 u morski akvarij ???
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2012, 16:15:54 poslijepodne »
dok se netko pametniji ne nadje.  :D

Filtracija - skimmer, mali, unutrasnji. pogledaj si aquamacro ns-12, malih dimenzija, ocjenje i misljenja na netu su odlicne, ja ga prekratko imam, ali radi svoj posao kako mi se cini.
Hang on filter ti vjerovatno otpada, ali mozes uzeti uvijek neki manji (slabiji) unutrasnji filter za au i po4 (kad zatreba). Mozda i taj njegov original mozes upotrijebiti za isto, rekao bih.

Treba ti i jedna stream pumpa, 2-3000 litara, ili 2 slabije.

sto se rasvjete tice, 15w t8 nisam vidio a da bi zadovoljavala. vjerovatno postoji, ali nisam nasao. 15w imas jedino aquastar. a i 30w bi ti bilo preslabo.

Bolje 2x24w t5, mislim da ti one jbl-ove stanu u poklopac (40-tak cm su duzine).

Znaci u principu, odgovor je po meni da mozes, nista ti u osnovi od extra opreme ni ne treba osim rasvjete i stream pumpe, skimmer je opcija, ali s obzirom na malu cijenu i male dimenzije, nije neki izdatak da ga nabavis.

Ali, mozda ti je bolje drzati morski bez poklopca, procitao sam puno dobrih argumenata zasto je bolje ne imati poklopac. a onda nemas problema ni staviti neki vanjski overflow, staviti sump, ili ako ne to, barem 1 hang on filter za kem. filtraciju. samo moja razmisljanja, a definitivne odgovore ce dati netko puno pametniji.

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2012, 20:06:34 poslijepodne »
ja sam radio morski od Caymana 60 sa preradom rasvjete na 2x24w T5 - novi poklopac.

Vanjski preljev i povrat.

Ako si čvrsto odlučio i u ZG si dam ti vanjski povrat o GF cijevi (mislim da ga još imam).
Imaš temu na forumu.

Long story short - napravio sam novi sa preljevima i sumpom a Cayman 60 se vratio u slatku sa fantastičnom rasvjetom 2x24w T5.
Protected by BRT

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2012, 21:24:46 poslijepodne »
E da i s orginalnim poklopcem teško je uglaviti skimmer.
Protected by BRT

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2012, 21:46:38 poslijepodne »

Ma raszisljam maknuti poklopac jer svijetlo ce biti preslabo.

Radit cu vjerojatno LED rasvijetu.
Definitivno bez sumpa, jer ne zelim 4 akvarij u kuci. U principu bi mogao od kocke 30x30x30 napraviti sump, to mi je treci akv, ali bi to zelio izbjeci.

Idem u ovom smjeru,

- skinuti org. poklopac , staviti plexi preko akvarija
- napraviti LED rasvjetu 30-tak dioda, ili 2x24W fluo cijevi
- za PO4 i fosfat romover, možda da iskoristim fluval 105 ( koji imam sada )  ( orginalni blaxbox bi uzeo dosta mijesta premda nije ni on tak loš)
- ovaj skimmer koji je preporučao damir_sl -  aquamacro ns-12
- neki nano vawe maker

- 4-5 kg kamena
- samo soft koralji ( da se ne mucim sa kalkwasserom)
- 2-3 nemića
- 2-3 kozice
-2-3 puža

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2012, 21:49:48 poslijepodne »
mogao bi iskoristiti taj fluval, jedino, mozda ima malo prejaki protok, za au je bolji sto slabiji protok, zato su hang on filteri ok rjesenje.

Jedino ces imati muke s ciscenjem, stalno ces ga morati otvarati.

Sto se sumpa tice, razmisli jos jednom. 2 pumpe, grijac, skimmer, ova cijev, ona cijev...... i ja sam rekao da necu sump, da netreba, medjutim, ni mjesec dana kasnije - radim sump. jednostavno s nekim stvarima neces biti zadovoljan ako ti je sva oprema natrpana u akvariju, cak i ako prebolis da zauzima mjesto. koliko god malo mjesta zauzimalo - ipak ga zauzima.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2012, 21:55:29 poslijepodne »
Pa u akvariju ce biti samo mini skimmer i vawe maker,  a od fluvala su unutra cijevi koje iovak idu tam, ima on regulator protoka.
Mjesta imam ispod akvarija, ali sam to htio izbjeći, jer beba voli hraniti ribice :))

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 12, 2012, 21:58:48 poslijepodne »
poznato mi je sve to.  :D

ja sam zakljucio da je bilo kakav sump (mislim na dimenzije) itekako bolji od trenutnog stanja, iako su sto ti kazes samo 2 pumpe unutra (koje ostaju), skimmer i jedna cijev od hang on filtera. ostalo je sakriveno u ob-u i opet nisam zadovoljan.

sutra pustam sump u pogon, u svakom slucaju mislim da sam trebao poslusati kad su ljudi pricali da je sump bolja opcija, ali, na vrijeme sam se sjetio, nista strasno ni u ovoj fazi nije to odraditi.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2012, 22:26:29 poslijepodne »
poznato mi je sve to.  :D

ja sam zakljucio da je bilo kakav sump (mislim na dimenzije) itekako bolji od trenutnog stanja, iako su sto ti kazes samo 2 pumpe unutra (koje ostaju), skimmer i jedna cijev od hang on filtera. ostalo je sakriveno u ob-u i opet nisam zadovoljan.

sutra pustam sump u pogon, u svakom slucaju mislim da sam trebao poslusati kad su ljudi pricali da je sump bolja opcija, ali, na vrijeme sam se sjetio, nista strasno ni u ovoj fazi nije to odraditi.

ma vjerujem da je sump bolji, tu nema diskusije, možda i iskoristim kocku koju imam za sump, onda moram i jos jedna vrata raditi na ormaricu, tj jedina :)) .

gledam i ovaj skimmer :  http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=77#ecwid:category=745950&mode=product&product=15917428
pa mozda ipak bu bio sump.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2012, 01:45:56 prijepodne »
e pozdrav,
Moj savjet ti je da ides sa 2x 24w + nekoliko ledica da to malo pojacas, to bi ti za pocetak bilo dovoljno.. A sto se tice ubacivanja organizna unutra, svi kazu krenut cu samo sa tim i tim, a u morskoj se zapravo nemozes odluciti sto zapravo zelis, jer sve je lijepo i zanimljivo.
Naravno, nemaci moraju biti u paru, 2 ili 4, 6...i td..

A za skimmer dovoljan bi ti bio ovaj koji imamo, damir i ja, mini skimmer ns 12, imas ga u elegance reefu, jako dobro odradjuje posao, tak da za nano akv do 80lit je ok.. Uz njega stavis neki hang on filter, streamicu i to je to. Pa eto odluci se imas dovoljno vremena. Ako te sto zanima oko toga, navrati do mene, pa malo pogledaj prije nego krenes u te vode, pa cemo malo popricat, naravno ako si voljan.

Inace sretno.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2012, 08:54:05 prijepodne »

more, bum jos vidio , sad sam radio neki amazona biotop, pa sam tam istovario malo love, pa ak nebu puno $$ za nano morski idem i u te vodurine :))

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2012, 09:04:24 prijepodne »
Ja sam isto počeo sa caymanom60 imao sam unutra samo softije skimmer nikakav jedino povremeno hangon onaj filter niagara za ugljen,moje mišljenje je da na tako mali aq netreba skimer jer sve odradiš tjednom izmjenom vode koja ako je redovita je sve što je potrebno u tako malom aq bez puno riba.. -? ja sam imao 3x25w T5 jer samo dvije su mi bilo nekako tamno,naravno ako pojačas sa ledom onda je to druga priča...opet i previše svjetla neznam koliko je dobro po koralje,malo sam kemijo i sa 4-5 lampi i vidio da koralji se uvlaće,najbolje i najljepše su izgledali pod 3...uglavnom sretno i welcome to the club  :devil:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2012, 13:01:36 poslijepodne »
e pozdrav,
Moj savjet ti je da ides sa 2x 24w + nekoliko ledica da to malo pojacas, to bi ti za pocetak bilo dovoljno.. A sto se tice ubacivanja organizna unutra, svi kazu krenut cu samo sa tim i tim, a u morskoj se zapravo nemozes odluciti sto zapravo zelis, jer sve je lijepo i zanimljivo.
Naravno, nemaci moraju biti u paru, 2 ili 4, 6...i td..

A za skimmer dovoljan bi ti bio ovaj koji imamo, damir i ja, mini skimmer ns 12, imas ga u elegance reefu, jako dobro odradjuje posao, tak da za nano akv do 80lit je ok.. Uz njega stavis neki hang on filter, streamicu i to je to. Pa eto odluci se imas dovoljno vremena. Ako te sto zanima oko toga, navrati do mene, pa malo pogledaj prije nego krenes u te vode, pa cemo malo popricat, naravno ako si voljan.

Inace sretno.

Zasto bi nemaci morali bit u paru? Mogu biti i 3 i 5 nemaca samo se mora paziti na spol ili ako su mali priroda ce se pobrinut za to.

Rasvjetu bi ja napravio 4x24w. I to ce ti bit dovoljno svjetla za kaj god oces. Pleksi nemoj stavljat na akvarij jer ce se brzo zaprljat te sprijecavat dotok svjetla u tank.
Uzmes ovaj skimmer kaj ti decki kazu, i kupis stream pumu i spreman si za avanturu kakvu ti zelis.

I ne zaboravi ro uredaj. Jel kupovat dst. vodu nema nikakvog smisla.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 13, 2012, 13:17:17 poslijepodne »
to je to, u morskoj akvaristici trosak od 250kn bas i nije neki impozantan, prema tome, nista extra ne stedis ako uzmes ovaj skimmer.

mozda on i nije potreban, ali donosi on puno drugih koristi, pa se za tu cifru nebih uopce razmisljao dali da ga imam ili da ga nemam. Na kraju, i nisam, nabavio, i nije mi zao. Da je cifra bila 2500kn, vozio bih i ja bez skimmera, ovako....

Da, i ro moras uracunati u troskove, kao i kantu soli (baerm 7kg za pocetak), treba ti i refraktometar ili hidrometar (bolje ovaj prvi), trebat ce ti i nekakva pumpa rezerve za mjesanje vode kod izmjene. par kanti, i spreman si.

pleksi na akvarij nemoj, radije napravi visecu rasvjetu (ako vec nemas poklopac), pa tu konzolu zastiti s pleksijem da vlaga ne ulazi. lakse je cistiti i manje se prlja u svakom slucaju, nego kad je na akvariju.

I da iskoristim priliku - 4 nemaca na tu litrazu, dali je to ok cifra, treba li ih manje, moze li ih vise?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #14 u: Listopad 13, 2012, 14:01:59 poslijepodne »
ja uvijek gledam na to da budu u paru, jer dogodi se da ako su npr 3 kom unutra, dva se upare a treceg tjeraju i nedaju mu nista, cak ni jesti, pogotovo ako je akvarij manji.. tako da ja nebi isao ako nisu u paru, to je moje misljenje, a kolega ce slozit po svojoj volji..  ;)

i da, ja sam isto imao cayman 60 s morem, unutra sam ima 2x 24w bilo mi je oke, ali naravno kako Ivan kaze, sto vise to bolje.. trenutno na ovih svojih 64lit imam 2x24w i 2x18w, al lampe od 24w na 18w.. i jako dobro izgleda, i mislim da je to to, za sada..

a ovaj skimmer bi ti bio dovoljan za to, iako ja u svom caymanu nisam imao skimmer, ali vjerujem da je puno bolje ako ga imas, nego nemas, ali se moze i bez njega..

http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&view=article&id=62:terms-and-conditions&catid=21:static-pages&Itemid=77#ecwid:category=745950&mode=product&product=11776483
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2012, 14:11:06 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 13, 2012, 14:25:11 poslijepodne »
Ro sam uracunao , on je ionako vec narucen za diskuse.

Sad slazem projekciju kolko ce izaci sve , jer recesija je i kod mene :), a amazona biotop je slozen tek neki dan.

Radio bi sa sumpom, 2x24w za pocetak,
Skimmer - imam eke polovne u ponudi pa cu vidjeti.

Automatsko nadoljevanje vode.

A za organizme je lako, to ce biti kad i ako uspijem sklepati akvarij.

Morat cu prvo rasprodati slatki akvarij.
Da li da napravim sve bez sumpa, pa da poslje sump stavim
Jr su mi u kocki cca 200+ ancistrusa jos sigurno 2-3 mjeseca dok ih ne utrapim nekom shopu

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 13, 2012, 15:38:59 poslijepodne »
na tako mali akvari pravljenje sumpa je po meni bezveze bacanje love...po meni taj skimer za kao te litraze isto nepotrebno bacanje love,jer redovitim izmjenama vode rijesio si sve.. vjeruj mi kad ti malo to krene pozeljeti ces povecati litrazu,svi smo povecali :) a onda od tog skimercica nemas nista..bacio lovu u vjetar...  zasoli taj akvarij,stavi svijetlo koje mislis da ti odgovara,zivi kamen ili keramika i neka cikliranje pocne... strpljivost prije svega...pronjuskaj po netu malo i vidit ces da 90% aq (nano) je tako napravljeno,nikakvi sumpovi nikakvi skimeri... baravno na tebi je dali imas tolko love da mozes dati za nes sto nije neophodno,radije lovu ulozi u teste jer oni su puno potrebniji..
Mob. 0993453385

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #17 u: Listopad 13, 2012, 17:46:05 poslijepodne »
evo ti moj bivsi cayman 60, bez skimmera i sumpa, samo hang on i pumpa, i sve je funkcioniralo.. :)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=74161.0

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 13, 2012, 19:31:31 poslijepodne »
neznam zasto, ali od svih tvojih postava, taj mi je bio najbolji.

Pitanje za ovu ekipu sa hang-onima.....jel vi imate problema sa mjehuricima zraka u vodi?

jednostavno ne mogu skuziti, koji vrag mi pravi te mikro-mjehurice, ima ih milijarda, voda maltene bijela ispadne, i dosta mutna. cim pogasim svu opremu - voda kristalna.

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 13, 2012, 19:36:20 poslijepodne »
da,to ti je problem kod hang on skimmera.. moras kupiti bubble stoper,onda nebude mikro mjehurica tj. bude nes sitno tu i tamo
Mob. 0993453385

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 13, 2012, 19:37:17 poslijepodne »
btw alene to je bio i moj cayman 60 ;)
Mob. 0993453385

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 13, 2012, 19:41:51 poslijepodne »
da,to ti je problem kod hang on skimmera.. moras kupiti bubble stoper,onda nebude mikro mjehurica tj. bude nes sitno tu i tamo

to se pravi za svaki model skimmera posebno, ili ima neki univerzalni? ili jos bolje, nesto u diy varijanti?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #22 u: Listopad 13, 2012, 19:49:48 poslijepodne »
btw alene to je bio i moj cayman 60 ;)

ma da, nesjecam se od koga sam ga uzeo.. nikako mi u glavu nemoze doci gdje i od koga sam ga pokupio..  :roll: :D

damir: a sto se tice mjehurica, zasto ti toliko smetaju? imam ih i ja kod sebe, ali jako sitno, to je od skimmera kako kaze Mario.. sa strane ti sigurno pusta negdje mjehurice, ne samo kroz one resetke, nego s druge strane, jako ih malo baca, ali ih pumpa vrti okolo, pa ti smetaju.. dok se sve neustabili tako ce biti, moras se strpiti.. kod mene je bilo ih jako puno na pocetku, a kasnije dok se on ustabili sad neizlaze bas previse.. :)
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2012, 19:55:03 poslijepodne od alen_zgb »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #23 u: Listopad 13, 2012, 19:52:14 poslijepodne »
neznam zasto, ali od svih tvojih postava, taj mi je bio najbolji.

meni je iskreno ovaj trenutni, jer najbolje mi uspjeva, svi ostali su bili ajmo reci kao pocetni, bez neke pripreme, a ovaj je za sada ono sto sam ajmo reci trazio, barem funkcionira, a to mi je najbitnije, i jos je kocka..  :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 13, 2012, 20:17:38 poslijepodne »
ma smetaju mi jer je voda bijela, imas dojam da je mutna, a jos kad pumpe to raznesu po akvariju. hajd da je na jednom dijelu samo, ali je po cijelom akvariju.

definiraj "kasnije"....pa koliko mu pobogu treba da se ustabili? par mjeseci?  :D