Kolovoz 12, 2025, 15:20:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: sump.. da ili ne  (Posjeta: 9229 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline đule

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
sump.. da ili ne
« u: Listopad 09, 2012, 02:06:13 prijepodne »
ovaj mjesec idem u izradu novog 500 l akvarija. Bit ce dimenzija 145x55x65 . cuo sam da je sump jedan od najuncikovitijih i najzahvalnijih rijesenja(ulozeno-dobiveno). Malo sam njuskao po netu i nasao par zanimljivih sumpova. Molim iskusne da kazu svoje misljenje..kolika bi trebala biti protocnost pumpe..koje su kvalitetne..koliki mi sump treba itd. Kazu da voli napravit poplavu, kako to sprijecit ?? I koliko bi me izasao sump za takav akvarij?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: sump.. da ili ne
« Odgovori #1 u: Listopad 09, 2012, 11:18:43 prijepodne »
sump ako je napravljen kako treba (prveenstveno osmisljen kako treba) vjerovatno je najkvalitetnije filtracijsko rjesenje, u smislu kolicine filter materijala i protoka kroz isti.

no, znam i poprilicno primjera gdje je sump pravio vise problema nego koristi. e sad....

Koliki sump - u pravilu sto veci to bolji. Jacinu pumpe odreduje velicina sumpa, odnosno vode koja ce kroz njega prolaziti, a to sve mora biti uskladjeno sa kolicinom vode koja dolazi u njega.

nadalje, sump mora uvijek moci primiti svu kolicinu vode iz akvarija koja do njega fizicki moze stici (odredjuje visina overflowa i rupa-vanjskog preljeva), isto tako, glavni akvarij mora moci primiti svu kolicinu vode koja je u sumpu, ili u pregradi gdje je pumpa.

ako bilo koji od ova 2 elementa iz bilo kojeg razloga zakazu imas poplavu. najcesce.

ako u sump moze doci vise vode nego sto on fizicki moze primiti, jasno je da se voda izljeva van. to je recimo slucaj da pumpa prestane raditi (nestanak struje, kvar). Ukoliko se zacepi cijev koja vodi vodu u sump, pumpa ne smije iz sumpa izbaciti vise vode nazad u akvarij nego sto on moze primiti. ako se to desi - poplava opet. Najbolja varijanta je pregrada ispred pumpe, ona ogranicava kolicinu vode koja dolazi do pumpe, pa u slucaju problema, pumpa ce izbaciti nazad u akvarij samo onoliko vode koliko je unutar pregrade, nova voda ne dolazi, problem je sto bi pumpa mogla pregoriti od rada na suho, ali izmedju toga i poplave, mislim da je to bolje rjesenje.

Nadalje, nije previse dobro da razina vode u sumpu varira, znaci treba postici stalni nivo, i dobar protok.

hocu reci, sump i njegova funkcionalnost je cista matematika i mora biti prilagodjen svakom akvariju posebno, tesko je ista univerzalno reci.

Offline đule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 09, 2012, 12:53:21 poslijepodne »
 ??? I šta sad??nemam baš iskustva sa tim. Mislim..može mi ko iskusan reć dimenzije,simpa..snagu pumpe??

Dal je onda to pametno radit u mom slučaju ili ne??

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 09, 2012, 12:55:51 poslijepodne »
..može mi ko iskusan reć dimenzije,simpa..snagu pumpe??

da, svatko tko ima sump ti moze reci kako je on to napravio. samo od toga slabe koristi, shvati da sump i svu opremu prilagodjavas TVOM akvariju, ne kopiras kako je to netko napravio.

ali hajde, sump od barem 100 litara, 80x40x30 ili neka slicna dimenzija, pumpa od 2500-3000 litara, ovisno kojeg promjera ce biti cijevi za dovod.

to ti je najbolje tamo gdje ti prave akvarij naglasiti da hoces sump, onda ce ti oni puno pametnije reci sve sto trebas.

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Listopad 09, 2012, 13:20:21 poslijepodne »
moj je slicnih dimenzija kao i tvoj i imam sump ispod njega 90x40x40 tako da mislim da bi ti te dimenzije odgovarale,povratna pumpa mi je 3000 litara,moj je bez pregrada sto mi se pokazalo jako zahvalno jer imam mrcinu od skimmera koji je zauzeo skoro polovicu sumpa.. tocnije imam reef octopus extreme 250..kreni polako i nebrzaj jer ce te sve duplo kostati,prvo stavi na papir sto tocno zelis,a inda je lako pitat i promjeniti ono sto nevalja.
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 09, 2012, 13:23:13 poslijepodne »
mislim da je ovdje rijec o slatkovodnom sumpu, znaci, skimmer ne ide. a i bez pregrada u slatkoj vodi je malo nezgodno. :up:

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Listopad 09, 2012, 14:03:32 poslijepodne »
mislim da je ovdje rijec o slatkovodnom sumpu, znaci, skimmer ne ide. a i bez pregrada u slatkoj vodi je malo nezgodno. :up:

Ja sam radio takav filter i definitivno je, barem po mojem iskustvu, puno bolja opcija od nekog kanister filtera za tu litrazu.

Moj je sa pregradama, ali cak da radim ponovno, mozda ih nebi stavio. Radio sam ih iz jednog jedinog razloga, da drze filter medije na mjestu. Ali to se moze izvesti i na drugi nacin, npr nabaviti ili napraviti plasticne kosare za filter medije, a spuzve samo napraviti u dimenzijama sumpa, pa nagurati unutra.

Uz dobar predfilter, ciscenje ovakvog vanjskog staklenog filtera mozes svesti na jednom do dva puta godisnje.

Dimenzije mojeg filtera su 80x40x35, odnosno stari akvarij 120 litara juwel ili neki slican. Napravis takve slicne dimenzije, mozes slobodno i malo vece jer imas mjesta. Sto se tice pumpe, moja je 2000 litara na sat sto je skroz dovoljno za diskuse koje ja drzim. Ako planiras drzati neke ribe koje vole malo vece strujanje u akvariju, onda uzmes 3000 l/h.

Ja imam Y razvodnik na izlazu pumpe tako da imam dva povratna mlaza cime sam pokrio strujanje po cijelom akvariju. Preporucam isto rijesenje.

Ako ces se odluciti za ovakav filter, potreban ti je tzv. overflow box ili neki drugo preljev u akvariju, trebas busiti ili dno ili stranicu akvarija kuda ces izvesti preljev u filter.

Evo ti moja tema, mozda nije mjerodavna, ali sve je fino opisano i funkcionira. https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65170.0

Vec neko vrijeme pisem clanak o izradi ovog akvarija, filtera, poklopca i postolja, ali nikako da stignem zavrsiti da dignemo na portal.  
« Zadnja izmjena: Listopad 09, 2012, 14:18:59 poslijepodne od Juricas »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 09, 2012, 14:19:02 poslijepodne »
daj mi reci, ako ne koristis pregradu u dijelu gdje je povratna pumpa, kako reguliras koliko vode moze izaci iz sumpa?

jer ako je pumpa na dnu u jednom cosku, pregrade nema, ona ce ispumpati cijelu kolicinu vode koja stane u sump (tih 100 litara recimo) nazad u akvarij. a dotoka vode do sumpa nema, iz nekog razloga.

ili u glavnom akvariju nivo vode spustis za tih 100 litara?

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2012, 14:24:48 poslijepodne »
daj mi reci, ako ne koristis pregradu u dijelu gdje je povratna pumpa, kako reguliras koliko vode moze izaci iz sumpa?

jer ako je pumpa na dnu u jednom cosku, pregrade nema, ona ce ispumpati cijelu kolicinu vode koja stane u sump (tih 100 litara recimo) nazad u akvarij. a dotoka vode do sumpa nema, iz nekog razloga.

ili u glavnom akvariju nivo vode spustis za tih 100 litara?

Zapravo posto imam 2L sistem overfowa koji ima sigurnosnu cijev, nebi se smjelo dogoditi da nema povrata vode u sump iz glavnog tanka. Ako se jedna cijev zacepi iz nekog razloga, ostaje jos jedna da primi svu vodu. A malo je vjerojatno da ce se kroz cesalj na OF boxu provuci nesto sto ce zacepiti dvije cijevi po 32mm.

Inace, da imam samo jednu cijev za odvod vode, onda bih iz tog razloga stavio pregradu gdje je pumpa tako da u slucaju zacepljenja odvodne cijevi pumpa nemoze ispumpati sadrzaj sumpa u akvarij, odnosno preko ruba.

Dosta morskih sumpova u zadnje vrijeme je bez pregrade jer ima dvije cijevi za odvod.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2012, 14:36:35 poslijepodne »
dobro, svakako su iznimno male sanse da ce obadvije cijevi u istom trenutku prestati funkcionirati.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #10 u: Listopad 09, 2012, 14:39:40 poslijepodne »
sump DA.
Da - previše toga za nabrojati.
Protiv - zauzima dodatni prostor

univerzalni dizajn ne postoji, rade se individualno prema željama/opremi/potrebi.

Treba razmisliti što sve se želi u akvariju imati, koje koralje držati, koju opremu kupiti. Prema toj opremi i organizmima isprojektirati sump tako da bude maksimalno iskoristiv.

Moj savjet tebi, više čitati po starim temama, ako nemaš vremena čitati, zahaltati nekog akvaristu na cugi da ti proba pojasniti. Vidjeti što više sistema u živo.

hope it helps! :up:

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 09, 2012, 14:43:11 poslijepodne »
dobro, svakako su iznimno male sanse da ce obadvije cijevi u istom trenutku prestati funkcionirati.

Pa da, a kad napravis sump bez pregrade, lakse je rukovoditi opremom unutra. Povremeno je potrebno ocistiti pumpu ko i na svakom drugom filteru, ja cistim jednom tjedno predfilter vrecicu, i dosad sam jednom (akvarij je u funkciji skoro godinu dana) cistio cijeli filter, iako se nije tolko zaprljao, ali bilo mi je dosadno :)

Zato, ja glasam za ovakav filter u vecem akvariju. Jedini nedostatak je sto OF box zauzme malo mjesta u akvariju, ali opet je to znatno manje nego unutarnji pregradni filter, a dobijes puno filter medija.

U odnosu na kanister filter, za manje novaca dobijes puuno vise mjesta za filter medije. Kod mene ima oko 50+ litara filter medija.

Naravno, netko nema dodatno mjesto u ormaricu za toliki filter, ali ti ces imati na te dimenzije akvarija. 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 09, 2012, 15:04:52 poslijepodne »
to je istina, koliko god veliki sump bio, i koliko god pregrade tanke bile - smetaju.

sad malo spamam, ali svaka informacija na temu sumpa kolegi koji je postavio pitanje moze samo pomoci, pa je valjda dozvoljeno.

koji promjer cijevi za odvod?

pricam o malom akvariju i malom sumpu, znaci povratna pumpa bi bila nekih 700-1000l/h maksimalno. negdje sam pronasao podatak da bi i 10-12mm unutrasnjeg promjera cijevi bilo ok, ako se koriste 2 cijevi. s druge strane, pisu nista ispod 25mm (1inch)?

I pitanje za bulk. pretpostavljam da bi on trebao-morao biti plasticni? metalni (kao za vodovodne cijevi  i sl) nije opcija?

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 09, 2012, 15:11:43 poslijepodne »
to je istina, koliko god veliki sump bio, i koliko god pregrade tanke bile - smetaju.

sad malo spamam, ali svaka informacija na temu sumpa kolegi koji je postavio pitanje moze samo pomoci, pa je valjda dozvoljeno.

koji promjer cijevi za odvod?

pricam o malom akvariju i malom sumpu, znaci povratna pumpa bi bila nekih 700-1000l/h maksimalno. negdje sam pronasao podatak da bi i 10-12mm unutrasnjeg promjera cijevi bilo ok, ako se koriste 2 cijevi. s druge strane, pisu nista ispod 25mm (1inch)?

I pitanje za bulk. pretpostavljam da bi on trebao-morao biti plasticni? metalni (kao za vodovodne cijevi  i sl) nije opcija?

Bulk definitivno plasticni, kao i ventil.
Cijevi za max 1000 litara na sat su ti dovoljne 10-15mm unutarnjeg promjera. 25mm je i vise nego dovoljno za 2000 l/h. Kod mene npr su cijevi 32mm, ali kad gledas da je ventil zatvoren do pola, ako ne i vise, sto znaci da bi cijev duplo manjeg promjera bila dovoljna, samo u tom slucaju nebih trebao zatvarati ventil toliko. Pumpa tjera deklarirano 2000 l/h, sto je realno manje jer dize vodu na 1.5m. U slucaju da zelim povecati protok dodavanjem jos jedne pumpe, imam mogucnost otvoriti ventil, a ovako nema smisla cijev od 32mm jer ionako nije iskoristena.

Vjerujem da ce kolegu zanimati ako ce ici na tu opciju filtracije.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 09, 2012, 15:17:28 poslijepodne »
ma ja nesto eksperimentiram i igram se sa vanjskim overflovom, pa bih htio isprobati uz sto manje ulaganja u nesto sto mozda i necu koristiti.

pokusat cu sa 12mm crijevom i "bulkom", da vidim sto cu dobiti.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Re: sump.. da ili ne
« Odgovori #15 u: Listopad 09, 2012, 15:47:46 poslijepodne »
Sve zavisi gdje idu cijevi?ako je izlaz bocni nije isto kao i kad je busen u dnu.ja imam fi 32mm bocni bulk i pumpa tjera 1500l/h.nema sanse da bi 25mm bila dosta.jer voda ide slobodnim padom.a na kanisterima je drugaciji princip,koliko pumpa tjera van toliko vakuum vuce unutra.znaci imamo princip ispuh-usis,tu idu cijevi 12-16mm a ovo je zakon spojenih posuda,tako da je sistem potpuno drugaciji.treba vidjeti izvedbu da bi se znalo koliko debele cijevi staviti.

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2012, 16:00:17 poslijepodne »
s obzirom da se radi u ovom eksperimentu o vanjskom overflowu, neznam ni ja koji promjer cijevi staviti. s obzirom na slabu povratnu pumpu, mislim da bi i 25mm bilo cisto dosta. ali dok ne probam necu znati.

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Listopad 09, 2012, 16:52:18 poslijepodne »
lol cim vidio sump mislio morski :) gledao preko moba pa nisam ni vidio slatkovodna,ali zar onda nije se to moglo nazvati preljevni filter.. imao sam i to dok sam drzao diskuse,odgovor na pitanje bi onda bio DA,imas đule u mojoj temi kako sam radio diskus aq a i preljevni filter, veliki plus je sto mozes natrpat brdo filter materijala,minus i neznam neki jer oduzima mjesto u ili pored postolja isto kao i kanister filter... a za 500 litrasa treba i adekvatni filter nemoses staviti neki mali hang on ...
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #18 u: Listopad 09, 2012, 18:16:24 poslijepodne »
lol cim vidio sump mislio morski :) gledao preko moba pa nisam ni vidio slatkovodna,ali zar onda nije se to moglo nazvati preljevni filter.. imao sam i to dok sam drzao diskuse,odgovor na pitanje bi onda bio DA,imas đule u mojoj temi kako sam radio diskus aq a i preljevni filter, veliki plus je sto mozes natrpat brdo filter materijala,minus i neznam neki jer oduzima mjesto u ili pored postolja isto kao i kanister filter... a za 500 litrasa treba i adekvatni filter nemoses staviti neki mali hang on ...

Nisi jedini padobeanac
8)
:D

Offline đule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 09, 2012, 21:24:00 poslijepodne »
 Kod mene se radi o slatkovodnom aq. U njemu će biti diskusi koje već imam u svom 120 l. Na ovo sam se odlučio jer će ti diskusi narasti ubrzo. Samo da se zna da mi treba slatkovodni filter a ne morski. Još sam htio pitat mišljenje vezano uz filter..dal je bolje busit stranicu akvarija ili je ok i na one cijevi preko akvarija. Sorry al neznam za to stručne izraženu :(

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #20 u: Listopad 09, 2012, 21:25:43 poslijepodne »
ja sam imao i jednu i drugu verziju,daleko bolja je busit akvarij,sigurnije je nego petljat s cijevima :up:

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 09, 2012, 21:51:59 poslijepodne »
Definitivno je sigurnija i bolja opcija busenje stakla kad vec kreces iznova s akvarijem.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 09, 2012, 22:13:44 poslijepodne »
da ne spominjem da je vanjski gadno za napraviti, ja se danima patim s jednim od pleksija, prokleta stvar jednostavno ne funkcionira, vise neznam uopce u cemu je fora. sve napravljeno po uputstvima, ali kad ga uronis u vodu, on se napuni malo, koliko je nivo vode u akvariju, kad povuces zrak kroz cijevcicu nista se ne desi. malo vode krene preko, ali cim prestanes vuci, i voda stane.

zna netko u cemu je fora?

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 09, 2012, 22:29:13 poslijepodne »
da ne spominjem da je vanjski gadno za napraviti, ja se danima patim s jednim od pleksija, prokleta stvar jednostavno ne funkcionira, vise neznam uopce u cemu je fora. sve napravljeno po uputstvima, ali kad ga uronis u vodu, on se napuni malo, koliko je nivo vode u akvariju, kad povuces zrak kroz cijevcicu nista se ne desi. malo vode krene preko, ali cim prestanes vuci, i voda stane.

zna netko u cemu je fora?

Je, moras vuci tako dugo dok ne pocne voda slobodnim padom teci kroz odvodnu cijev i napravi se sifon.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 09, 2012, 22:52:24 poslijepodne »
ma vraga, pluca su mi otpala, nema sanse, da to povuce treba mi usisavac.

jedino, pronasao sam alternativno rjesenje, gdje se cijevcica gurne u onaj obrnuti U, znaci ne kroz neku rupicu odozgor, vec kroz U, i onda se povuce zrak. moram isprobati.